Skocz do zawartości
Szulik

Która platforma jest bardziej perspektywiczna AMD, czy P4?

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed dylematem zmiany platformy z P3 na P4 lub na AMD. Ponieważ bardzo nie podoba mi się to, że co chcąc obecnie zmienić procesor na nowszy muszę zmieniać również płytę. Przesiadajac się na nową płytę chciałbym mieć jakąś pewność, że przez kilkanaście miesięcy raz na jakiś czas będę mógł wymieniać procki na nowsze bez kupowania płyty.

Moje pytanie brzmi: Czy AMD jeszcze długo zamierza produkować procesory na SocketA? I czy opłaca się teraz kupować nową płytę, czy lepiej chwilę jeszcze zaczekać?

Z góry dziękuję za konstruktywne opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj czekac można zawsze ale czy to ma sens ???

Bo możesz tak czekac , czekac i czekać ;-)

Nie ma takiego czegoś jak platforma przyszłościowa ...

Jeśli szanujesz ciszę to kupuj Intela P4. Jka narazie Intel nie planuje zmiany socketu. Jeśli chodzi o AMD to już wiadomo że w nastepnym roku będa procki Barton pod nowy socket ...

Ale co dalej będzie tego nikt nie wie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO właśie , czekać to se można chyba że masz czas to poczekaj na nForce3 :| Zartuje ofkorz, ja bym polecał Ci kupno jakiegoś dobrego antka xp i mobo GIGABYTE GA-7VAXP (na komputroniku obadaj jej zalety) lub oboższą wersje bez raida i firewire (właśnie ja taką kupuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam polecam Pentiawice 2.0 + I845PE. Kupisz, podkręcisz na np 2.6, i żaden antek ci nie podskoczy (no może te od 2800

Nie badz smieszny kolego :lol:

A tak BTW, to prosze o nierozpoczynanie wojenek, ktory lepszejszy. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jakbyś zamierzał nabyć akcje koncernu Intel lub AMD. Niema odpowiedzi. Gwarantuję Ci, że i tak będziesz przy zmianie procesora zmieniał płytę bo będzie miała inne atrakcyjne rozwiązania (nowe pamięci, nowe dyski itd.) Spoglądając wstecz powiem Ci, że w ostatnim czasie więcej razy amieniłem samo mobo niż procesor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję AMD, głównie dlatego, że Bartony jeszcze będą na Socket A, a ktoś coś mówił, że dla Pentiawek pow. 3GHz mają już być nowe podstawki (ale może to tylko plotka). Poza tym nie opłaca się ładować aż tyle kasy w zestaw, którego mocy nie będziesz mógł w pełni wykorzystać. Mój typ to:

AXP 2000+

512 DDR333

grafika zależnie od kiesy, ale nic poniżej R8500.

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej przyszłościowa to jest platrforma... obywatelska !!! :wink: :lol: :lol: :lol: buuhahaha...

a tak na poważnie to ja wziołem to co w konfigu poniżej Dołączona grafika bo uwarzałem to za dobry i w porównaniu cena/wydajność lepszy od intela :D ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sądze że obie platwormy będą podobnie przyszłościowe :).Z tego co słyszałem procesory prescot mają działać na fsb 200 z tego co wiem żadna płyta nie umożliwa takiej magistrali a northwood`y mają być chyba do 3.3ghz albo 3.6ghz.Co do AMD też słyszałem że nowsze bartony mają również pracować na fsb 200 z tym że są już płyty które obsłużą takie FSB (chipset Nforce 2).Bartona też AMD powinno podciągnąć tak pod 3600+ wybór należy do ciebie :). Ja osobiście bym poczekał troche i brał P4+ Płyta na E7205(GraniteBay).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z twojej wypowiedzi moge wywnioskowac tylko tyle ze chcesz miec plyte, majac ktora wymienisz chociaz 2 razy proca. Nie wiem czy zalezy ci na o/c itd itp. Ja ostatnio sam sie zlapalem na checi kupienia dobrego mobo pod p4 i samego P4 (ja - amdekowiec od zawsze, nawet nigdy nie mialem zadnego INTELA), ale jesli cos to ja Ci poelacm jedank AMD bo teraz kupujesz sobie XPeka kolo 1800+ - 2000+ calkeim niedrogo a potem wkladasz bartona. Do tego dobre mobo np. na KT333 i masz wydajnie i zaoszczedzone b.duzo w porownaniu do platformy pod P4 i wiecej kasy na piwo:)

I nie czekaj bo bedziesz czekal wiecznie - to taka glupia dzailak ten sprzet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych wszystkich, którzy twierdzą, że Bartony będą chodzić na KT333, to IMO nie będą. Nie wiem, czy nawet na KT400 pójdą. Czemu? Bo będą na FSB 200 MHz a jak narazie obsługiwać ją będzie tylko nForce 2.

Zgadzam się z tym, że nie ma przyszłościowej platformy. A co kupić? Jeśli cenisz ciszę to P4. Jeśli wydajność za w miarę niewielkie pieniądze to AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do ciszy to dobry wentyl wszystko zalatwi np taki jak u mnie w podpisie co do wydajnosci to p4 jest wydajniejsze ale i drozsze od amd a przyszlosc to koniecznosc zmiany zarowno mobo jak i proca pewnie rowniez ramu grafy itd wiec nalezy sie zastanowic do czego bedzie ci komp potrzebny i czy naprawde jest ci taki potrzebny jaki ci sie wydaje ze jest ci potrzebny huhuhu pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych wszystkich, którzy twierdzą, że Bartony będą chodzić na KT333, to IMO nie będą. Nie wiem, czy nawet na KT400 pójdą. Czemu? Bo będą na FSB 200 MHz a jak narazie obsługiwać ją będzie tylko nForce 2.

Zgadzam się z tym, że nie ma przyszłościowej platformy. A co kupić? Jeśli cenisz ciszę to P4. Jeśli wydajność za w miarę niewielkie pieniądze to AMD.

Eee, może czegoś nie wiem, ale z tego co pamiętam to Bartony miały biegać na FSB 166 (333), a nie 200... Zresztą jest tu przecież przynajmniej kilka osób, które puszczały AXP na FSB200 zanim jeszcze się pojawił nForce2... :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz nawet co myśleć o wymianie procka i zostawaniu na jednym mobo. To się po prostu nie opłaca. Jeżeli zależy Ci na tym, co by być na bierząco, to co mniej więcej 10 miechów zmieniaj procka i mobo. Finansowo nie wychodzi źle, bo za oddawany sprzęt zawsze dostaniesz jakieś pieniądze, a jeżeli nie mierzysz zawsze w sprzęt z najwyższej półki to procka+mobo kupujesz w granicach 600-800 PLN, jeżeli mówimy o AMD. Przecież mój athlon w tym momencie kosztuje 250pln, można go odblokować i nawet na mojej płytce chodzi jak 2000XP. A kilka miesięcy go jeszcze potrzymam, wcześniej może mobo zmienie w zależności od tego co AMD wymyśli

Nie da się ukryć, że stosunek wydajność/cena wypada ostro na stronę AMD. Sam przesiadłem się właśnie z intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tylko stać cię na P4 Northwood( najsłabszy), to bierz platformę na dla Intela. W przeciwnym razie AMD. A co do przyszłej rozbudowy- i tak będziesz wolał zmienić pół kompa, jak wyjdzie Athalon 64 bitowy, niż kupować szybszego proca pod starą płytę :lol: :lol: Gorzej, że już wtedy lepiej zaczekać na płytki z obsługą DD-R 2 i Serial Ata 300 oraz PCI-X. I tak źle zrobisz i tak. Lepiej siedzieć na tym, co sie ma i ewentualnie kartę grafiki wymienić......choć jak zacznie sie szał na karty na złączu PCI-X, to będziesz mógł sobie np. ATI Radeon 9700 potraktoać tak, jak sie traktuje karty na PCI 8O :twisted: ....oj....zapomniałem- zasilacz też potrzebny leprzy, bo złącze będzie inne na zasilanie.....oj zamotałem. :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, może czegoś nie wiem, ale z tego co pamiętam to Bartony miały biegać na FSB 166 (333), a nie 200... Zresztą jest tu przecież przynajmniej kilka osób, które puszczały AXP na FSB200 zanim jeszcze się pojawił nForce2...

W pewnym sensie masz racje. Pierwsze bartony mają biegać na FSB166 (nie doczytałem newsa) ale póżniej mają przejść na FSB200. Puszczanie AXP na FSB200 wiąże się z przetaktowaniem. Nie jest to obsługa oficjalna bo do tego potrzebny jest dzielnik 1/6 a nie wiem czy jakieś płyty go posiadają. Przy dzielniku 1/5 na PCI masz 40 MHz a AGP 80 MHz i nie wszystkie komponenty to wytrzymują. Ale pierwsze Bartony będą chodziły na FSB 166 i tu masz rację. Przepraszam za pomyłkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...