Slow Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 (edytowane) mam maly problem. Otoz kupilem dzisiaj/wczoraj polecany przez duza liczbe forumowiczow wentylator firmy Akasa 120mm. Jednak zamiast blogiej ciszy i wydajnosci dzieki ktorej zyskal slawe uslyszalem nieprzyjemny szum i jakowes terkotanie :| Sytuacja poprawia sie dopiero przy 5V ale tez nie jest idealnie. Mam pytanie do posiadaczy. Ocencie obiektywnie czy wystepuje u Was zajawisko terkotania oraz czy wentylek jest mocno slyszalny na 12V - moze trafila mi sie felerna sztuka.. btw. Wentylator zamontowalem w zasilaczu i gdy "puszcze" go 5V czuc nieprzyjemna won z jego wnetrza.. Edytowane 3 Września 2005 przez QuicksilveR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackpoint Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 hmmmm;o być może wadliwa sztuka niedorobiona , ja ostatnio kupiłem 120mm qolteca ma 22db przy 58CFM i jedyne co słysze na 12v to delikatny przepływ powietrza miły dla ucha co jest nieuniknione czyli dla mnie niesłyszalny i wydajniejszy niz akasa=) ja nieiwem czemu oni tak na te akasy patrzą ^^ dla mnie qoltec rox:D pozdro^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Moim zdaniem kolejny drogi , niewarty swojej ceny przereklamowany produkt .. oczywiście jest to wentylek lepszej jakości ... ale nic nie zniweluje przepływu powietrza , zawsze będzie go słychać , takie są prawa fizyki ... chyba że w twoim wypadku owy hałas jak to nazwałeś turkotanie jest spowodowany wadliwą konstrukcją wentylka .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 kilka razy pisalem na forum, ze akasa amber jest dosc glosna jednostka, glosniejsza niz revoltec dark choc i ten tez nie jest bezglosny, ale jest sporo cichszy i tanszy ;] chyba zaden wentyl 120mm na 12V nie bedzie bezglosny a jak bedzie to pewnie obroty beda na poziomie 800-900rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 GlacialTech120mm na 12V tez jest slyszalny niestety. Zeby byl uznany za ekstremalnie cichy trzeba zejsc do okolo 9-10V z zasilaniem. Oczywiscie to wszystko przy raczej mizernym przeplywie powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 a ktory wydajny wiatrak bedzie nieslyszalny? ZADEN, zawsze bedzie slyszalny przeplyw powietrza a kuipowanie wentyli za 50pln mija sie z celem, ja ostatnio kupilem na gieldzie za 6pln taki ze zlomu, jak sie poszuka to sie nawet dobry wentyl trafi, ja znalazlem jamicona, lozysko cichutkie, powiedzialbym ze nawet takie samo jak w nowym glacialtechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 A ja wogole nie lubie wentyli 120 mm ... sa za duze moim zdaniem nie proporcjonalne .....:) uzywam 80 mm Artci Cooling tanie , ciche i wydajne /// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Tak jak i jest z podawna glosnoscia pracy danego wentyla .. H#J wie jak oni sobie testowali te dB czym , i z jakiej odleglosci .. kazdy podaje co innego a dopiero po podlonczeniu w domu sie okazuje ... najlepiej poszukac w necie test wentyalatorkow ktory nas interesuje .... i wybrac cos .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeDead Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 WITAM! Proszę o odesłanie wadliwej sztuki Ambera na adres: Admax Computers ul Garbary 37 61-868 Poznań. Jesteśmy dystrybutorem marki Akasa w Polsce. Pański wentylator zostanie natychmiast wymieniony na nowy. Porszę o podanie w paczce Pańskiego adresu zwrotnego . Pozdrawiam Piotr Wojciechowski /ADAMX COMPUTERS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 WITAM! Proszę o odesłanie wadliwej sztuki Ambera na adres: Admax Computers ul Garbary 37 61-868 Poznań. Jesteśmy dystrybutorem marki Akasa w Polsce. Pański wentylator zostanie natychmiast wymieniony na nowy. Porszę o podanie w paczce Pańskiego adresu zwrotnego . Pozdrawiam Piotr Wojciechowski /ADAMX COMPUTERS 1630105[/snapback] Dziekuje za propozycje, mysle jednak, ze nie bede mial problemow aby wymienic ja na miejscu - w Krakowie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Argennto na przyszłość...edytuj posty jeśli chcesz coś dopisać a nie dajesz nowy post. Chyba regulaminu sie nie czytało! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 arctic przy 1,5k obrotow dla mnie jest zdecydowanie za glosny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackpoint Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 niechce się powtarzać ale qoltec 120mm przy 1.5k i 58CFm jest dla mnie niesłyszalny ^^ ( myję uszy codziennie) pozdro^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 dla mnie arctic na 1600-1800rpm jest niesłyszalny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 mam 2 120 akasy , które chłodzą mi budę co prawda kupione w zeszlym roku i powiem szczerze , że są bardzo ciche łożysko nie terkocze itp mam je puszczone na 12v i powiem szczerze , że je ledwo słyszę a mam pasywną grafę , zasiłke toppowera , papst puszczony na 5v jest od akay głosnieszy bo właśnie terkocze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 mam maly problem. Otoz kupilem dzisiaj/wczoraj polecany przez duza liczbe forumowiczow wentylator firmy Akasa 120mm. Jednak zamiast blogiej ciszy i wydajnosci dzieki ktorej zyskal slawe uslyszalem nieprzyjemny szum i jakowes terkotanie :| Sytuacja poprawia sie dopiero przy 5V ale tez nie jest idealnie. Mam pytanie do posiadaczy. Ocencie obiektywnie czy wystepuje u Was zajawisko terkotania oraz czy wentylek jest mocno slyszalny na 12V - moze trafila mi sie felerna sztuka.. btw. Wentylator zamontowalem w zasilaczu i gdy "puszcze" go 5V czuc nieprzyjemna won z jego wnetrza.. 1629763[/snapback] Wymień na lepszy model :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 dla mnie arctic na 1600-1800rpm jest niesłyszalny ;) 1630604[/snapback] Dla mnie Arctic Fan Pro 3 przy takich obrotach juz wyl.. Bezglosny robil sie przy ~ 700-800 obrotach. Chyba faktyznie zadnen wiatrak nie moze byc wydajny i jednoczesnie cichy. Zawsze trzeba isc na jakis kompromis.. Zobaczymy jak bedzie po wymianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Ja mówie o AC PRO TC ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 dla mnie arctic pro TC przy 1,5k obrotow byl juz bardzo uciazliwy a mialem ich tylko 2 sztuki, w zasilce byla 120 na 5V a na proc ys tech ultra silen, ktory na 12V byl cichszy od ww arcticow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 To jak byście usłyszeli mojego kompa to chyba by wam bębenki w uszach popękały :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Ja moge porównać kilka wentyli: 1. Arctic Cooler 80mm - ten za 10 zł - jest cichy - ale tylko przy najniższych obrotach. Na "ostatnim" schodku - jest słyszalny i to nieprzyjemnie. 2. Akasa Amber 80 mm - jest głośne jak cholera - na maxymalnych - a na minimalnych - niesłyszalna. Tylko że wtedy ma tak mały przepływ, że nie wiem do czego ją wsadzić. Ja jestem zwolennikiem 120 mm wiatraków Puszczasz na 600 RPM, przepływ przyzwoity i nie słychać w ogóle. 80mm ssie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Ja jestem zwolennikiem 120 mm wiatraków Puszczasz na 600 RPM, przepływ przyzwoity i nie słychać w ogóle. 80mm ssie ;] Tak...ale jeszcze trzeba mieć miejsce na 120 mm z tyłu lub z przodu budy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Tak...ale jeszcze trzeba mieć miejsce na 120 mm z tyłu lub z przodu budy :/ 1632138[/snapback] Niekoniecznie, ja mam Qolteca 120mm umieszczonego na dole obudowy, wiejącego pod skosem na kartę graficzną i procek. Położył :D em go na kablach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 W sumie cmsydney wyjasnil temat (pierwszy raz sie zgadzam z jego wypowiedzia :lol: ) Jesli chodzi o wentyle obojetnie czy sa ta 80/92/120 to przy tych samych obrotach beda wydawaly takie same dzwieki , jedyne roznice sa w lozyskach , ktore np moga terkotac jak np moj poprzedni Crystal 120 . Mialem juz wszystkie dostepne na rynku 120mm i jesli chodzi o 12v to tylko glacial byl cichy , no ale przeplyw byl taki , ze przy rownoleglym dmuchaniu do obudowy mialem lepszy efekt. To co moge polecic (u mnie sie sprawdzilo) : - revoltec 5-7v (w tym zapas na 12v jesli trzeba cos przedmuchac konkretnie) - qoltec (j.w) - akasa (j.w) - thermaltake led (nie wiem jaki model , mam go od poczatku w budzie i ma podobne parametry do wentyly powzej) Odradzam : -Crystal -Glacial -Thunderbalde :mrgreen: -Thermaltake (czarno-pomaranczowy) -ICeQ (kij go wie co to jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Co do 120-ek. Szukaj Nexusa na silniku ( Yate-Loon). Najcichsze fany na rynku (mowa o 12V) D12SL-12 120x120x25 12V 1350 RPM 47.0 CFM 28 dBa (sleeve bearing) D12BL-12 120x120x25 12V 1200 RPM 45.0 CFM 24 dBa (ball bearing) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...