Skocz do zawartości
znaj

Czy Chipset Sis 735 Jest Już Stabilny Do Amd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę zmodernizować starszego kompa Pentium 3 550 Mhz, 128 SDRAM, zasilacz 250 W, stara obudowa z zasilaczem z boku - zasłaniającym procesor.

Interesuje mnie wymiana TYKO płyty i procesora.

Wypatrzyłem na Allegro ciekawą płytkę ECS K7S5A z FSB 266 MHZ na Sis 735, DDR/SD RAM

http://www.ecsusa.com/products/k7s5a_v3.html

Chcę do niej dokupić Athlona XP na jądrze Thoroughbred (np 2200+)

Mam dwa pytania:

Czy ta konfiguracja będzie stabilna. Szłyszałem, że pierwsze chipsety do Athlona

były niedopracowane, co czyniło platformę AMD niestabilną. Czy ten chipset jest już stabilny?

Drugie pytanie:

Czy do tej płyty i procesora starczy zasilacz 250 W? (Zero overclockingu, jeden dysk, jeden napęd, VGA Riva TNT M64, ewentualnie kontroler USB 2.0)?

A może kupić mobilnego Athlona XP, ale nie wiem czy ta płyta go obsłuży?

Proszę o konkretne rady.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten chipset jest niczego sobie - ja nie miałem z nim żadncyh problemów, nawet z "kosmetycznym" podkręceniem.

Co do zasilacza - może i wystarczy, ale ja miałem 300W i czasami były problemy...

Jeśli jakaś mobo obsługuje desktopy to obsługuje i mobile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie polecam SIS'ów, bo sam mam i bardzo spowalnia mi to kompa... Ale stabiolność jest wzorowa, zawiesić kompa to jest wyczyn...

EDIT: Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym takigo sprżtu tylko np ten http://allegro.pl/show_item.php?item=64355597 (link znaleziony na poczekaniu, może są jakieś lepsze)...

Edytowane przez Grzybek92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam ten chipset to zadna rewelacja co prawda prezentował się całkiem przyzwoicie ale kt266a bylo lepsze. Za a ile możesz kupić tą płyte ja więcej jak 25zł bym za nią nie dał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kompa na tej płycie którą podałeś i mogę śmiało powiedzieć że jest dość wydajna i bardzo stabilna (oczywiscie o ile reszta elementów kompa działa prawidłowo). Prawdę mówiąc przez cztery lata jej użytkowania, nie zaliczyłem ani jednego zwisu wynikającego z hardwearu, te które miałem były spowodowane bądź to genialnymi programikami mojej produkcji z pętlami typu "10, goto 10", ewentualnie jakaś gierka pożarła się z zone alarmem (firewall). Kiedyś windows XP i tylko on zaliczał zwisa na starcie, ale mu samo przeszło :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Chyba się zdecyduję na tego ECS K7S5A + Athlon XP

Chodzi o to aby wydać najmniej kasy.

Myślałem o tym Sempronie 2500 na S. 754, ale uznałem, że na wstępie muszę wyłożyć 440zł, do tego ram prawie za 100zł.

A tutaj mam wszystko:

RAM SD - potem sobie przejdę na tani używany DDR 266.

Zasilacz starczy 250W

Mam też wypasiony wiatrak pod Socket A - leży już rok na półce (Glacial Tech Silent Breeze II).

Płytki ECS S5A chodzą na Allegro po 75zł - odbiór osobisty.

Jedynie problemem będzie zdobycie procka ale może coś upoluję.

Co o tym Myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tą płytę (ECS K7S5A) za 40zł, do tego będzie Athlon XP 2200+

Czy ta konfiguracja będzie o podobnej wydajności, jak Sepron 2500 na s. 754 + Asus K8N na nForce 3?

Teoretyczanie moja płytka jest słaba ale procesor b. wydajny, a wprzypadku Asusa i Semprona 2500 jest dobra płyta i słaby proc, co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta konfiguracja będzie o podobnej wydajności, jak Sepron 2500 na s. 754 + Asus K8N na nForce 3?

Procesor jest slabszy od tego semprona 2500 sempron moze ma mneij Mhz ale zintegrowany kontroler i nowa architekture..

A o plycie juz nei bede mowil bo sam wiesz ECS na SIS kontra Asus na NF3 :)

to nie ma co porownywac w zasadzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi