partyboy666 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) w sumie zrobie jak radzicie, ale to ziarenko ryzu na srodku wielkiej czapki mnie jakos nigdy nie przekonywalo... zrobimy, zobaczymy :) dzieki za rady Edytowane 7 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Zrób raz dla testu, załóż cooler, zapnij, a potem zdejmij - pasta powinna równomiernie się rozprowadzić. Czasami heatspreader jest bardzo mało ale jednak odrobinkę wklęsły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 i napisz czy coś to dało jak inaczej smarowałeś, bo ostatnio miałem identyczne zjawisko z pentagramem 80cu i zalmanem 7700cu, a to troche mało możliwe by były tej samej wydajności (nawet zalman dostał po pupie od pentagrama) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) jutro z rana postaram sie zamontowac ninje tak jak radzicie (teraz nie moge bo gdzies mi pasta znikla :blink: :) ), bo chyba faktycznie tej pasty za duzo napaskudzilem (rozsmarowalem cala czape dosyc solidnie i dla pewnosci jeszcze ze 3 ziarnka ryzu dla pewnosci...... :rolleyes: ) UPDATE: znalazlem paste i zrobilem jak trzeba.. po zdjeciu ninjy zauwazylem ze koszyk luzno sobie lata na plycie (byl dokrecony na maxa!! - no nic jakos sie rozregulowal, wiec znow dokrecilem na maxa :) ), wytarlem paste (bylo jej hmmm duzo - pozniej fotki umieszcze), i dalem troche na srodek na probe, zamontowalem a nastepnie zdjalemn ninje - gdzies 3/4 czapki bylo pokryte pasta, wiec zwiekszylem dawke i zamontowalem ninje z powrotem... no i teraz po 10min (jutro ustawie na dluzej) temperatura w stresie waha sie ~44-45, wiec jest ponad 5C lepiej :) jeszcze raz dzieki za rady!! UPDATE2: no faktycznie tej pasty za duzo mialem :) : no i dalem ziarenko ryzu :) po zdjeciu ninjy wiec dalem wieksza dawke i juz nie sprawdzalem... w stresie przy 2,6GHz mam 50C, a na nie kreconym (troche napiecie obnizylem :) ) mam 38 PS: cos te ninje teraz badziewne robia, pierwsze mialy chyba lusterko nie ?? Edytowane 8 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 + 200 h na "dotarcie" i wyniki można uznać za miarodajne :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Czy ktos uzywa niniji z tym firmowym wiatrakiem od scythe'a? Jak cos takiego wypada w porownaniu z Fanderami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Czy ktos uzywa niniji z tym firmowym wiatrakiem od scythe'a? Jak cos takiego wypada w porownaniu z Fanderami ? Składałem kompa na zamówienie i wybrałem Ninję Plus z wiatrakiem Scythe. Pod względem hałasu przy 900obr/min. całkiem nieźle, ale nie jest aż tak cichy jak Fander, który przy 900obr mocniej dmucha niż Scythe. Szkoda, że nie dają tego: Scythe S-Flex W sumie przy cenie Ninja'y bez wentyla i z, lepiej wziąć z, lepiej się opłaca. Jakby co to można sprzedać wiatrak Scythe i dołożyć do Fandera. Edytowane 12 Marca 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 jakby ktos chcial ninje to oddam moja w dobre rece http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=190977 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 panowie czyżby Tuniq Tower 120 zdeklasował Ninje ?? po jego konstrukcji widać że powinien przegrać, ale jak widzimy wygrał i to sporo :blink: all: http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...q-tower120.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Na moim procku Pentium 4 Presscott 3.2 HT S478 i mobo Asus P4S800d-x zainstalowałem Scythe Ninja Plus (wersja z wiatraczkiem) i tu zaskoczenie odrazu jak włącze kompa i wejde do biosu mam 50C a radiator jest zimny nie wiem czy to możliwe żeby procek mógł się nagrzać w 6sekund do takiej temperatury ale nawet choć gram 5-6 godzin temperatura nie przekracza 53C poczekam min10 sekund i spada do 49 . Gościu w serwisie gdzie zakładali mi coolera powiedział że może mam zrąbane czujniki czyli temperature sobie mieżą w obrotach wentyla czy coś takiego. I jescze jedno gdy włanczałem kompa wyskakiwała informacja że za wolno pracuje wiatrak a pracował ok. 1200RPM czyli tak jak powinien wyłączyłem w biosie monitorowanie obrotów i już się informacja nie pokazuje. Specjalnie kupiłem ten cooler żeby podkręcić trochę proca a tu taka temperatua. Edytowane 15 Marca 2006 przez Tomek.czwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 panowie czyżby Tuniq Tower 120 zdeklasował Ninje ?? po jego konstrukcji widać że powinien przegrać, ale jak widzimy wygrał i to sporo :blink: all: http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...q-tower120.html tez trafiłem na te recke jakis czas temu i natychmiast poszukałem innych tego produktu nigdzie nie osiągnął tak rewelacyjnych wyników jak w tescie na xb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Gościu w serwisie gdzie zakładali mi coolera powiedział że może mam zrąbane czujniki czyli temperature sobie mieżą w obrotach wentyla czy coś takiego. Ciekawy koleś :lol2: Tuniq Tower 120, wydajność wydajnością, a co z hałasem :?: Finy są bardzo blisko siebie, cooler po środku, dziwne rozwiązanie. W zasadzie wentyl przeciąga i wypycha gorące powietrze, tzn. to wciągane ociepla się i miesza z gorącym między finami. Do tego wydajność wentyla powinna ostro spaść - "przeszkoda" w postaci finów z przodu i z tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) tez trafiłem na te recke jakis czas temu i natychmiast poszukałem innych tego produktu nigdzie nie osiągnął tak rewelacyjnych wyników jak w tescie na xb no ja też ją widziałem z jakiś tydzień temu, ale zapomniałem linka :oops: i sprawę olałem innych testów tego „chłodziwa” też szukałem i w wielu ze znalezionych wyższość Tuniq Tower 120 nad ninją się potwierdzała, ale w niektórych było odwrotnie :? Więc lipa :lol2: Ciekawy koleś :lol2: wg mnie ten koleś ma rację :-| gdyż jak napisał Tomek.czwa a radiator jest zimny nie wiem czy to możliwe żeby procek mógł się nagrzać w 6sekund do takiej temperatury i z tego wynika, że coś jest zwalona u tomeczka :huh: a temp może wzrosnąć tak diametralnie w czasie 6s :] Edytowane 15 Marca 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Hmm, ale temperature sobie mieżą w obrotach wentyla czy coś takiego stawiałbym na uszkodzony element na płycie, który sczytuje temp z diody termicznej. Nie doczytałem ze zrozumieniem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Radiator od chipsetu jest tylko bardzo gorący ale w everest pokazuje temperature płyty gł ok. 26C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Wiele jeszcze zależy od położenia samego czujnika na płycie. Stąd rozbieżności. Masz najnowszy BIOS :?: Czy miałeś takie same problemu od początku czy dopiero po instalacji Ninja'y :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Bios mam najnowszy a nowego proca zainstalowałem równo z ninja wcześniej miałem Pentium 4 1.6 i temperatura sięgała 31-34 i nawet po podkręceniu do 1860MHz temperatura się nie zmieniła miałem wtedy oryginalne chłodzenie od proca. Edytowane 15 Marca 2006 przez Tomek.czwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jest ryzyko, że Ninja jest źle nałożona, za dużo pasty, nie dolega do procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Nie wiem czy Ninja jest dobrze założona bo ja nie zakładałem tylko goście z serwisu wogóle nie wiedzieli co to jest. Mówili że "pierwszy raz montują taki badziew" i że to jakaś marna podruba Zalmana. Pasty raczej nie nałożyli za dużo, oddali mi prawie pełną tubkę. Edytowane 15 Marca 2006 przez Tomek.czwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Nie wiem czy Ninja jest dobrze założona bo ja nie zakładałem tylko goście z serwisu wogóle nie wiedzieli co to jest. Mówili że "pierwszy raz montują taki badziew" i że to jakaś marna podruba Zalmana. Pasty raczej nie nałożyli za dużo, oddali mi prawie pełną tubkę. zdejmij, wyczysc, nasmaruj AS5 i zaloz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Kupiłem pastę OCZ Ultra 5+ Silver i powiem że jeszcze nigdy nie nakładałem pasty na proca ile tego trzeba nałożyć??? Trzeba to jakoś rosmarować?? Na ninja też nałożyć czy tylko na proca?? Edytowane 16 Marca 2006 przez Tomek.czwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Kupiłem pastę OCZ Ultra 5+ Silver i powiem że jeszcze nigdy nie nakładałem pasty na proca ile tego trzeba nałożyć??? Trzeba to jakoś rosmarować?? Na ninja też nałożyć czy tylko na proca?? ziarenko ryzu na srodek proca docisnij coolerem i wsjo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 a nie łaska tak podnieść tą strone? z początku "partyboy666" pisał o sposobach nakładania i który jest lepszy - do tego przedstawił to na zdjęciach dla tych co czytać nie umieją :) nakładasz takie gówienko :) na środek i przyciskasz radiatorem (na radiator nie musisz tylko na pocka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 no juz niedługo pojawi się następca Ninja :) czyli wersja CU, nie che wiedzieć ile to będzie ważyć :blink: a tu taka ciekawostka ;) monstrum :D i chipset widać Scythe dąży do dominacji segmentu HIGH-END :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) Ten radiatorek na chipset nieźle wygląda, mam nadzieję, że pasuje na LanParty nF4 :wink: Radiator na grafikę - wreszcie ktoś pomyślał. Ciekawe jak z szerokością, może da radę założyć wentyl :) Co do coolera "monstrum", współczuję zasilaczowi i coolerowi zaraz pod nim, czy to aby nie będzie głośno :?: Nowość ale w wersji light'owej :wink: Scythe Mine Edytowane 25 Marca 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megagames Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Widze ze w tym temacie wypowiadają sie praktycznie tylko posiadacze AMD a ja mam dylemat i zarazem jedno krotnie pytanko do obeznanych. Co będzie lepszym wyborem, ta właśnie Ninja (+firmowy wentyl scythe 1200RPM) czy moze BT a będzie miało za zadanie chłodzić to coś w okolicach 4Ghz i 1.5V (P4 żecz chyba jasna). Z góry dziękuje za dobrą rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 oba bedą doskonałe (czytaj w tej chwili najlepsze AC na rynku) różnice w wydajnosci bedą minimalne wiec wez tego którego mozesz kupic taniej, blizej , który bardziej Ci pasuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 i którego montaż ci sie bardziej podoba, z BT stracisz dużo czasu :) Scythe Mine prezentuje sie całkiem całkiem, własnie byłem zdecydowany kupic Ninje, a tu ten radiator... może warto poczekać aż wejdzie do naszych sklepów i to jego kupić gdyż wydaje sie konkretniejszy od Ninja... 6 ciepłowodów a nie 12 jak w Ninja, ale chyba podstawowa zaleta to taka że wreszcie wiatrak 120mm pokrywa sie idealnie z radiatorem bo w Ninja wiecie jak jest, wystaje troche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 6 ciepłowodów a nie 12 jak w Ninja jak juz to ma 3 a ninja 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 jak juz to ma 3 a ninja 6A nie 12 bo na kazdym z 4 bokow ma 3 cieplowody, chyba ze sa 3 na 3 nielaczone w srodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...