Fahtrin Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Nie mogę poradzić sobie ze stworzeniem formuły, która miała by polegać na tym, że wpisany tekst ma przekształcać w inny wedle wzoru, na razie wyszło mi coś takiego: =PODSTAW(B3;"a";"q") Moja formuła zamienia jak na razie tylko 'a' na 'q'. Jak dodać inne zmienne w tej formule? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi więc będe strzelał :D , może spróbuj zamiast funkcji PODSTAW użyć funkcji ZASTĄP z tymi samymi argumentamii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahtrin Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi więc będe strzelał :D , może spróbuj zamiast funkcji PODSTAW użyć funkcji ZASTĄP z tymi samymi argumentamii. 1722116[/snapback] Chodzi mi o to, że jak na razie zamienia 'a' na 'q', chciałbym dodać jeszcze kilka innych np:. żeby zamieniło jeszcze 'b' na 'w' itd. W sumie kilkanaście takich zmiennych. Ogólny cel zadania to taki żeby stworzyć 'maszynę kodujacą', np:. po wpisaniu 'Myszka' zamienia na "Qdfwmq'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Użyj opcji wklej funkcję i skorzystaj pomocy Excela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahtrin Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Użyj opcji wklej funkcję i skorzystaj pomocy Excela. 1722161[/snapback] Właśnie tej funkcji używam, a pomoc mi nie pomaga, ponieważ nie mogę tam znaleźć właśnie jak urozmaicić tą formułę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 musisz dodac funkcje "lub" i tak dlugo wpisywac zmienne az zastapisz wszystkie literki ktore chcesz zmienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahtrin Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) musisz dodac funkcje "lub" i tak dlugo wpisywac zmienne az zastapisz wszystkie literki ktore chcesz zmienic 1722285[/snapback] Też o tym myslałem, ale nie wiem gdzie wstawić to 'lub'? :oops: :sad: P.S. Sorry za lamerskie pytanie... Edytowane 27 Października 2005 przez Fahtrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 To ja też mam pewno pytanko :) Chce sobie policzyć nadgodziny (50% i 100%) Np. za pierwsze 8 nadgodzin w tygodniu mam płacone pięćdziesiątki a za następne godziny już setki :) Jak policzyć pięćdziesiątki i setki tak aby były pokazywane w osobnych polach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Nie mogę poradzić sobie ze stworzeniem formuły, która miała by polegać na tym, że wpisany tekst ma przekształcać w inny wedle wzoru, na razie wyszło mi coś takiego: =PODSTAW(B3;"a";"q") Moja formuła zamienia jak na razie tylko 'a' na 'q'. Jak dodać inne zmienne w tej formule? :? 1720875[/snapback] =PODSTAW(PODSTAW(B3;"a";"q"); "b", "z") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 =PODSTAW(PODSTAW(B3;"a";"q"); "b", "z")To zamieni tylko dwie litery "a" i "b". Aby zaszyfrować dowolne słowo trzebaby zagnieździć tą funkcję 26 razy (bo tyle jest liter alfabetu o ile dobrze pamiętam), a excel tego nie łyknie (max to chyba 7 zagnieżdżeń). Na upartego możnaby zaszyfrować dowolne słowo funkcją PODSTAW w 26 krokach, czyli: A1 abc A2 zbc =PODSTAW(A1;"a";"z") => zamieniamy a na z A3 zyc =PODSTAW(A2;"b";"y") => zamieniamy b na y A4 zyx =PODSTAW(A3;"c";"x") => zamieniamy c na x ...itd ( szyfr monoalfabetyczny podstawieniowy AtBash, tzn za pierwszą literę alfabetu podstawiamy ostatnią za drugą przedostatnią itd.) Tak to widzę. Nie wiem czy działa, nie chciało mi się klepać tych funkcji. W c++ można to zrobić dużo prościej w Excelu nie wiem jak inaczej. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tical Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 (edytowane) Chodzi mi o to, że jak na razie zamienia 'a' na 'q', chciałbym dodać jeszcze kilka innych np:. żeby zamieniło jeszcze 'b' na 'w' itd. W sumie kilkanaście takich zmiennych. Ogólny cel zadania to taki żeby stworzyć 'maszynę kodujacą', np:. po wpisaniu 'Myszka' zamienia na "Qdfwmq'. 1722150[/snapback] Czesc A mi sie udalo: -w C2 wpisz "a", w D2 wpisz "=ZASTĄP(C2,1,1,"z")" Tym samym w komorce D2 bedziesz mial zmieniona literke "a" z komorki C2 na literke "z". Peace Edytowane 29 Października 2005 przez Tical Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 He? :huh: Zrobiles wlasnie to samo, co on, tyle ze inna funkcja. A jemu chodzi o cos bardziej rozbudowanego, zamieniajacego cale slowa od razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...