Skocz do zawartości
Fahtrin

/excel/ Formuła...

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę poradzić sobie ze stworzeniem formuły, która miała by polegać na tym, że wpisany tekst ma przekształcać w inny wedle wzoru, na razie wyszło mi coś takiego:

=PODSTAW(B3;"a";"q")

Moja formuła zamienia jak na razie tylko 'a' na 'q'. Jak dodać inne zmienne w tej formule? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi więc będe strzelał  :D  , może spróbuj zamiast funkcji PODSTAW użyć funkcji ZASTĄP z tymi samymi argumentamii.

1722116[/snapback]

Chodzi mi o to, że jak na razie zamienia 'a' na 'q', chciałbym dodać jeszcze kilka innych np:. żeby zamieniło jeszcze 'b' na 'w' itd. W sumie kilkanaście takich zmiennych. Ogólny cel zadania to taki żeby stworzyć 'maszynę kodujacą', np:. po wpisaniu 'Myszka' zamienia na "Qdfwmq'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz dodac funkcje "lub" i tak dlugo wpisywac zmienne az zastapisz wszystkie literki ktore chcesz zmienic

1722285[/snapback]

Też o tym myslałem, ale nie wiem gdzie wstawić to 'lub'? :oops: :sad:

P.S. Sorry za lamerskie pytanie...

Edytowane przez Fahtrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też mam pewno pytanko :)

Chce sobie policzyć nadgodziny (50% i 100%)

Np. za pierwsze 8 nadgodzin w tygodniu mam płacone pięćdziesiątki a za następne godziny już setki :)

Jak policzyć pięćdziesiątki i setki tak aby były pokazywane w osobnych polach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę poradzić sobie ze stworzeniem formuły, która miała by polegać na tym, że wpisany tekst ma przekształcać w inny wedle wzoru, na razie wyszło mi coś takiego:

=PODSTAW(B3;"a";"q")

Moja formuła zamienia jak na razie tylko 'a' na 'q'. Jak dodać inne zmienne w tej formule?  :?

1720875[/snapback]

=PODSTAW(PODSTAW(B3;"a";"q"); "b", "z")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

=PODSTAW(PODSTAW(B3;"a";"q"); "b", "z")
To zamieni tylko dwie litery "a" i "b". Aby zaszyfrować dowolne słowo trzebaby zagnieździć tą funkcję 26 razy (bo tyle jest liter alfabetu o ile dobrze pamiętam), a excel tego nie łyknie (max to chyba 7 zagnieżdżeń).

Na upartego możnaby zaszyfrować dowolne słowo funkcją PODSTAW w 26 krokach, czyli:

A1 abc

A2 zbc =PODSTAW(A1;"a";"z") => zamieniamy a na z

A3 zyc =PODSTAW(A2;"b";"y") => zamieniamy b na y

A4 zyx =PODSTAW(A3;"c";"x") => zamieniamy c na x

...itd

( szyfr monoalfabetyczny podstawieniowy AtBash, tzn za pierwszą literę alfabetu podstawiamy ostatnią za drugą przedostatnią itd.)

Tak to widzę.

Nie wiem czy działa, nie chciało mi się klepać tych funkcji.

W c++ można to zrobić dużo prościej w Excelu nie wiem jak inaczej. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że jak na razie zamienia 'a' na 'q', chciałbym dodać jeszcze kilka innych np:. żeby zamieniło jeszcze 'b' na 'w' itd. W sumie kilkanaście takich zmiennych. Ogólny cel zadania to taki żeby stworzyć 'maszynę kodujacą', np:. po wpisaniu 'Myszka' zamienia na "Qdfwmq'.

1722150[/snapback]

Czesc

A mi sie udalo:

-w C2 wpisz "a", w D2 wpisz "=ZASTĄP(C2,1,1,"z")"

Tym samym w komorce D2 bedziesz mial zmieniona literke "a" z komorki C2 na literke "z".

Peace

Edytowane przez Tical

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi