RALF11 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 najlepsze jest to,że moje goodramy nie są na kościach bga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 najlepsze jest to,że moje goodramy nie są na kościach bga.No to bys je spokojni epolecil do dobrego OC??? (nie takiego MEGA:P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF11 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 niestety nie mogę zagwarantować ci że inne goodramy,będą tak samo dobrze kręcić się jak moje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 niestety nie mogę zagwarantować ci że inne goodramy,będą tak samo dobrze kręcić się jak moje. No to oszukam cos innego... Moze cos polecisz do tak 1200 zł??:) Bo jak tak patrze to 2x1GB z gwarancja ze sie dobrze kreca za ta kase to ciezko dostac:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 quinki, RALF11 Od takich dyskusji jest PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Wiem ale jak napisze mu na piva to tylko on cos poleci... a jak napisze tutaj to moze wiecej osob mi odpisze co warto brac... powiedz mi gdzie mam sie zglosic kotre kupic... bo po co mam nowy topik zakladac... (o to tez byscie mnie zkrzyczeli;P) ... ale jak to przeszkadza to spoko juz nie bede sie pytal.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 zamowilem i czekam na moje d43... ciekawe co z nich bedzie choc jak mialem 2x512 to bylo fatalnie. ale teraz to bardziej komp do pracy niz do zabawy, i w sumie tylko dlatego potrzebowalem wiecej ramu... mam nadzieje, ze przed sobota bede je mial w domu to potestuje sprawdzal juz ktos 4x1gb ? moze kolo stycznia / lutego po okresie probnym bede potrzebowal wiecej "mocy" obliczeniowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820146035 --> Co to za stwor? Lepsze toto? bo cane 350$ ( :zonk: ) jest tak jakby duza ;) chociaz po znizce sa tansze od zwyklych.....Tutaj znalazłem (w jednej z opinii): http://www.newegg.com/Product/CustRatingRe...agesize=&Page=3 że te Tracery to to samo co zwykłe Ballistix tylko że z diodami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Tutaj znalazłem (w jednej z opinii): http://www.newegg.com/Product/CustRatingRe...agesize=&Page=3 że te Tracery to to samo co zwykłe Ballistix tylko że z diodami ach, faktycznie, w ich opisie jest ze maja diody, nie zauwazyłem wczesniej (nie bylo?). juz myslałem ze moze jakas "fjaniejsza" wersja.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 zamowilem i czekam na moje d43... ciekawe co z nich bedzie choc jak mialem 2x512 to bylo fatalnie. ale teraz to bardziej komp do pracy niz do zabawy, i w sumie tylko dlatego potrzebowalem wiecej ramu... mam nadzieje, ze przed sobota bede je mial w domu to potestuje sprawdzal juz ktos 4x1gb ? moze kolo stycznia / lutego po okresie probnym bede potrzebowal wiecej "mocy" obliczeniowej Jak tylko dostaniesz daj znac!!!:) bo u mnie srednio sie sprawiły ... ale juz po zmianie Biosa jest troche lepiej :) ... wiec moze to tylko wina Biosu plus "tylko" 2.8 V>.. był bym wdzieczny o szybkie info jak ci ida na jakich ustawieanich i jaka masz serie dokładnie:d:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 nawet nie wiem kiedy bede je mial teraz poczta i kurierzy zawalone smieciami.... licze na to, ze do soboty sie wyrobi i bede mogl sie pobawic z rana :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 (edytowane) Witka. Dziś do mnie dojechały Patriot PSD2G400K Pc3200 cl3, żadna rewelacja, ale potestować można, sa na Hynix D43. Timingami nic nie kombinowałem czyli ustawienia standart jakie płyta zapodała cl3-3-3-8-1T FSB 215-2.7V FSB 220-2.8V Dalej nie testowałem, bo na tym napieciu przy FSB225 już sypią błędami w memteście, nie wiem też jakie napiecie max bedzie dla nich bezpieczne, zastanawiam się też czy warto inwestować w jakies radiatory na te pamieci w celu poprawienia możliwości jeżeli tak to jakie? Curcial Ballistix poleżą w szufladzie pewnie dość długo zanim polęcą do anglii, szkoda kasy pewnie teraz jakbym miał jeszcze raz kupić pamięci tej klasy wybrałbym inne. Pozdro Edytowane 22 Grudnia 2005 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 a moze zamiast odrazu kupowac radiatory zamontuj jakis wiatrak zeby na nie dmuchal - chocby na czas testow... powinno wyjsc +/- na to samo co z radiatorami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 a moze zamiast odrazu kupowac radiatory zamontuj jakis wiatrak zeby na nie dmuchal - chocby na czas testow... powinno wyjsc +/- na to samo co z radiatoramiWiatrak nawet nie jeden jest zamontowany, co sądzisz o Vdimm do jakiego można podbić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Wiatrak nawet nie jeden jest zamontowany, co sądzisz o Vdimm do jakiego można podbić? sprawdz temp organoleptycznie. oraz zobacz jak wyglada sprawa po skreceniu/oddaleniu/wylaczeniu wiatraka (wrazliewosc na temp. Jezeli zmniejszenie nwiewu nie powoduje utraty stabilnosci (swiadomosci :D ) to oznacza ze temp sa w normie i nie przez nie sie wychacza. Jezli organoleptycznie sazimne to podbij im wiecej V, nie zaszkodzi raczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 (edytowane) Wstępny test GSkill HX 2x1GB (koleś z GSkill na forum XS nie chciał powiedzieć na jakich są kostkach-na pewno nie na Hynix'ach)) Wyniki jakie są widać na screenie. Jak widać nie było problemu z div 166 Na XS dowiedziałem się, że ze względu na zastosowane kości, pamięci te najprawdopodobniej nie będą działać z CAS 3.0. Będę więc próbował luzować pozostałe timingi zostając przy CAS 2.5 i iść wyżej z taktowaniem. Nie sprawdzałem czy na ustawieniach ze screenu nie pójdą wyżej. Dopiero zaczynam testowanie -> stopniowo będę testował kolejne ustawienia. Nie wiem czy to wina biosu (5.06-dość stary) ale w nim TRC ustawiłem na 7t (CPU-Z pokazuje 8t) a MaxAsync Latency 6 ns (A64 Tweaker pokazuje 8 ns). Bios ten nie daje możliwości ustawienia TRAS na 0 a to te pamięci potrafią (patrz link poniżej do wątku na XS) Same pamięci wyglądają tak: A na XS G.S Technician wycisnął tyle: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78109 ------------ Edit: walidacja powyższego wyniku w CPU-Z: http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=58758 Edit2: Wynik 3DMark 05: (co trzeba zrobić żeby użyć online browsera i umieścić wynik na stronie? Byłem online a nie połączyłem się :? ) Edit3: Po raz kolejny okazuje się, że SuperPI jako tester stabilności kompa nadaje się tak jak ..... Aby "przejść" Aquamark3 konieczne było zluzowanie jednego parametru (tras z 5 na 6) Zostają kolejne 3DMarki ale to już nie dzisiaj. Dziś pogram w BF2 -> powinnien być dobrym testem Edit4: Mailowałem z GS Technician w sprawie tych HX. Dowiedziałem się kilku rzeczy: * Możliwości OC tych pamięci różnią sią zależnie od batcha (pewnie nie tylko w przypadku tych pamięci tak jest ;) ). Aktualnie wyprodukowane są lepsze niż ostatni batch. Podałem mu moje numery. Stwierdził, że to wczesny dobry batch "0509" (pierwsze cztery cyfry numeru seryjnego-> rok i miesiąc produkcji?) * Napisał mi ważną rzecz gdy zapytałem go o stabilność pod SPi vs. benchmarki 3D: "but the thing is that those IC doesn't do well under 3D, even 100% stable in other tests... u need to lower the FSB to see when it got stable" * Na pytanie o to, czy poluzowanie timingów pozwoli pójść wyżej napisał coś takiego: "i am not sure but you can try 2.5-4-4-8 to reach higher FSB" -> bardzo odkrywcze to to nie jest :D Edit5: Pocisnąłem na powyższych ustawieniach jeszcze trochę. To już absolutny max, nawet 1Mhz więcej na pamięciach daje "No exact in round" ;) Zostaje poluzowanie timingów i szukanie dalej. A może coś z cl 3.0 się ugra później jeszcze... Edit6: Na 2,5-3-3-6 1T 255MHz (proc 9*311 1,45 vcore div 166 bios 3.91b) Battlefield2 wydaje się być stabilny ... Edytowane 20 Stycznia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Wstępny test GSkill HX 2x1GB (koleś z GSkill na forum XS nie chciał powiedzieć na jakich są kostkach) Wyniki jakie są widać na screenie. Jak widać nie było problemu z div 166 Na XS dowiedziałem się, że ze względu na zastosowane kości, pamięci te najprawdopodobniej nie będą działać z CAS 3.0. Będę więc próbował luzować pozostałe timingi zostając przy CAS 2.5 i iść wyżej z taktowaniem. Nie sprawdzałem czy na ustawieniach ze screenu nie pójdą wyżej. Dopiero zaczynam testowanie -> stopniowo będę testował kolejne ustawienia. Nie wiem czy to wina biosu (5.06-dość stary) ale w nim TRC ustawiłem na 7t (CPU-Z pokazuje 8t) a MaxAsync Latency 6 ns (A64 Tweaker pokazuje 8 ns). Bios ten nie daje możliwości ustawienia TRAS na 0 a to te pamięci potrafią (patrz link poniżej do wątku na XS) Same pamięci wyglądają tak: A na XS G.S Technician wycisnął tyle: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78109 Co daje TRAS na 0??:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Co daje TRAS na 0??:)Nie cytuj całego posta razem z obrazkami, tym bardziej, że piszesz bezpośrednio pod nim Przekonałbym się gdybym mógł go tak ustawić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zestawienie nam się rozrasta dzięki następnemu tastowi.Kolejny zestaw ze stajni G.Skill tym razem PC3200 HX.Patrzyłem obecnie na newegg.com większość zestawów 2x1GB z tej firmy została wykupiona,myślę że głównie z powodu polityki cenowej jaką prowadzi ta firma.Ceny należą do umiarkowanych ,a każdy z zestawów można zaliczyć do górnej półki pod względem wydajności.Prezentowany zestaw należy do najdroższych z grupy G.Skill(aczkolwiek cena jest umiarkowana a dla nas w PL atrakcyjna) : cl2,5 przy 255MHz należy raczej do rzadkości dla modułów 1GB.Brawo. :D THX AndyN za test. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Sorry dopiero ucze sie uzywac tego Forum:) pare pierwszych bledow musicie mi wybaczyc:P ... (miedzy innymi ze jest calkowcie odzielny dzial na to CO kupic) Co do Pamieci to jaka jest przypuszczalna cena w Polsce??? I na ile max poszły na cl 2 2 2 5?? (jesli woogle sie tak odpalily..) Co do TRAS na 0 to pierwszy raz o tym uslyszalem i niezle sie zdziwilem:) ... co sie zało z 1.2.3 .4??:) ja moge u mnie na max dac 5;P i qmpla na DFI to samo... i jakos nidzie nie widzlem nigdy ponizej 5... a tutaj nagel mi z 0 wyskakujecie;P był bym wdzieczny z lekkim wytlumaczeniem o co biega:d:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 co to za kostki, ze na cl3 nie wstaja - przychodi mi do glowy tylko bh5 :P ale malo jeszcze wiem o ramach wiec mnie poprawcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 co to za kostki, ze na cl3 nie wstaja - przychodi mi do glowy tylko bh5 :P ale malo jeszcze wiem o ramach wiec mnie poprawcie No ale chyba w pamięciach 1GB nie ma możliwości aby to były bh-5 ale może coś podobnego :rolleyes: Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 chce ktos crucial'e? -> http://allegro.pl/show_item.php?item=78647748 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF11 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 a one wogóle się kręcą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 i co z gwarancja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF11 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 gwarancja pewnie została za granicą :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) co to za kostki, ze na cl3 nie wstaja - przychodi mi do glowy tylko bh5 :P ale malo jeszcze wiem o ramach wiec mnie poprawcie No ale chyba w pamięciach 1GB nie ma możliwości aby to były bh-5 ale może coś podobnego :rolleyes:Na jakich kostkach są te pamięci G.S Technician powiedzieć nie chce, powiedział za to, że na pewno nie są na Hynix'ach: it is not using Winbond chip and somehow HX like 2.5 better, 3 is not good http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78111 Edytowane 23 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 no no - czytalem... ale pytam z ciekawosci - jakie kosci poza bh5/6 nie wstja na cl3 - tak z Waszego doswiadczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Chcecie teścik 2x1GB Kingston HyperX 3200A ? Nie będzie to rewelacja pewnie, bo to raczej nie pamięci do mocnego OC, ale przy ich cenie czemu nie spróbować . Tylko pisac mi tu szybko czy są zainteresowani takim czymś, bo jak nie to nawet czasu marnowac nie będę i pamiątki powędrują do klienta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) Chcecie teścik 2x1GB Kingston HyperX 3200A ? Nie będzie to rewelacja pewnie, bo to raczej nie pamięci do mocnego OC, ale przy ich cenie czemu nie spróbować . Tylko pisac mi tu szybko czy są zainteresowani takim czymś, bo jak nie to nawet czasu marnowac nie będę i pamiątki powędrują do klienta.Nie pytaj, tylko testuj :lol: :P Sam ciekaw jestem, co to za zwierz... Jesli masz cyfraka, to cyknij tez pare fotek, prosze ;) Edytowane 23 Grudnia 2005 przez bachus_anonym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...