Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

niestety nie mogę zagwarantować ci że inne goodramy,będą tak samo dobrze kręcić się jak moje.

No to oszukam cos innego...

Moze cos polecisz do tak 1200 zł??:) Bo jak tak patrze to 2x1GB z gwarancja ze sie dobrze kreca za ta kase to ciezko dostac:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ale jak napisze mu na piva to tylko on cos poleci... a jak napisze tutaj to moze wiecej osob mi odpisze co warto brac... powiedz mi gdzie mam sie zglosic kotre kupic... bo po co mam nowy topik zakladac... (o to tez byscie mnie zkrzyczeli;P) ...

ale jak to przeszkadza to spoko juz nie bede sie pytal....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowilem i czekam na moje d43... ciekawe co z nich bedzie

choc jak mialem 2x512 to bylo fatalnie. ale teraz to bardziej komp do pracy niz do zabawy, i w sumie tylko dlatego potrzebowalem wiecej ramu...

mam nadzieje, ze przed sobota bede je mial w domu to potestuje

sprawdzal juz ktos 4x1gb ?

moze kolo stycznia / lutego po okresie probnym bede potrzebowal wiecej "mocy" obliczeniowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820146035 --> Co to za stwor? Lepsze toto? bo cane 350$ ( :zonk: ) jest tak jakby duza ;) chociaz po znizce sa tansze od zwyklych.....

Tutaj znalazłem (w jednej z opinii): http://www.newegg.com/Product/CustRatingRe...agesize=&Page=3

że te Tracery to to samo co zwykłe Ballistix tylko że z diodami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj znalazłem (w jednej z opinii): http://www.newegg.com/Product/CustRatingRe...agesize=&Page=3

że te Tracery to to samo co zwykłe Ballistix tylko że z diodami

ach, faktycznie, w ich opisie jest ze maja diody, nie zauwazyłem wczesniej (nie bylo?). juz myslałem ze moze jakas "fjaniejsza" wersja....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowilem i czekam na moje d43... ciekawe co z nich bedzie

choc jak mialem 2x512 to bylo fatalnie. ale teraz to bardziej komp do pracy niz do zabawy, i w sumie tylko dlatego potrzebowalem wiecej ramu...

mam nadzieje, ze przed sobota bede je mial w domu to potestuje

sprawdzal juz ktos 4x1gb ?

moze kolo stycznia / lutego po okresie probnym bede potrzebowal wiecej "mocy" obliczeniowej

Jak tylko dostaniesz daj znac!!!:) bo u mnie srednio sie sprawiły ... ale juz po zmianie Biosa jest troche lepiej :) ... wiec moze to tylko wina Biosu plus "tylko" 2.8 V>.. był bym wdzieczny o szybkie info jak ci ida na jakich ustawieanich i jaka masz serie dokładnie:d:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka.

Dziś do mnie dojechały Patriot PSD2G400K Pc3200 cl3, żadna rewelacja, ale potestować można, sa na Hynix D43.

Timingami nic nie kombinowałem czyli ustawienia standart jakie płyta zapodała cl3-3-3-8-1T

FSB 215-2.7V

FSB 220-2.8V

Dalej nie testowałem, bo na tym napieciu przy FSB225 już sypią błędami w memteście, nie wiem też jakie napiecie max bedzie dla nich bezpieczne, zastanawiam się też czy warto inwestować w jakies radiatory na te pamieci w celu poprawienia możliwości jeżeli tak to jakie?

Curcial Ballistix poleżą w szufladzie pewnie dość długo zanim polęcą do anglii, szkoda kasy pewnie teraz jakbym miał jeszcze raz kupić pamięci tej klasy wybrałbym inne.

Pozdro

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak nawet nie jeden jest zamontowany, co sądzisz o Vdimm do jakiego można podbić?

sprawdz temp organoleptycznie. oraz zobacz jak wyglada sprawa po skreceniu/oddaleniu/wylaczeniu wiatraka (wrazliewosc na temp. Jezeli zmniejszenie nwiewu nie powoduje utraty stabilnosci (swiadomosci :D ) to oznacza ze temp sa w normie i nie przez nie sie wychacza. Jezli organoleptycznie sazimne to podbij im wiecej V, nie zaszkodzi raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępny test GSkill HX 2x1GB (koleś z GSkill na forum XS nie chciał powiedzieć na jakich są kostkach-na pewno nie na Hynix'ach))

Dołączona grafika

Wyniki jakie są widać na screenie. Jak widać nie było problemu z div 166

Na XS dowiedziałem się, że ze względu na zastosowane kości, pamięci te najprawdopodobniej nie będą działać z CAS 3.0. Będę więc próbował luzować pozostałe timingi zostając przy CAS 2.5 i iść wyżej z taktowaniem. Nie sprawdzałem czy na ustawieniach ze screenu nie pójdą wyżej. Dopiero zaczynam testowanie -> stopniowo będę testował kolejne ustawienia.

Nie wiem czy to wina biosu (5.06-dość stary) ale w nim TRC ustawiłem na 7t (CPU-Z pokazuje 8t) a MaxAsync Latency 6 ns (A64 Tweaker pokazuje 8 ns). Bios ten nie daje możliwości ustawienia TRAS na 0 a to te pamięci potrafią (patrz link poniżej do wątku na XS)

Same pamięci wyglądają tak:

Dołączona grafika

A na XS G.S Technician wycisnął tyle: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78109

------------

Edit: walidacja powyższego wyniku w CPU-Z: http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=58758

Edit2:

Wynik 3DMark 05:

Dołączona grafika

(co trzeba zrobić żeby użyć online browsera i umieścić wynik na stronie? Byłem online a nie połączyłem się :? )

Edit3:

Po raz kolejny okazuje się, że SuperPI jako tester stabilności kompa nadaje się tak jak .....

Aby "przejść" Aquamark3 konieczne było zluzowanie jednego parametru (tras z 5 na 6)

Dołączona grafika

Zostają kolejne 3DMarki ale to już nie dzisiaj. Dziś pogram w BF2 -> powinnien być dobrym testem

Edit4:

Mailowałem z GS Technician w sprawie tych HX. Dowiedziałem się kilku rzeczy:

* Możliwości OC tych pamięci różnią sią zależnie od batcha (pewnie nie tylko w przypadku tych pamięci tak jest ;) ). Aktualnie wyprodukowane są lepsze niż ostatni batch. Podałem mu moje numery. Stwierdził, że to wczesny dobry batch "0509" (pierwsze cztery cyfry numeru seryjnego-> rok i miesiąc produkcji?)

* Napisał mi ważną rzecz gdy zapytałem go o stabilność pod SPi vs. benchmarki 3D: "but the thing is that those IC doesn't do well under 3D, even 100% stable in other tests... u need to lower the FSB to see when it got stable"

* Na pytanie o to, czy poluzowanie timingów pozwoli pójść wyżej napisał coś takiego: "i am not sure but you can try 2.5-4-4-8 to reach higher FSB" -> bardzo odkrywcze to to nie jest :D

Edit5:

Pocisnąłem na powyższych ustawieniach jeszcze trochę. To już absolutny max, nawet 1Mhz więcej na pamięciach daje "No exact in round" ;)

Dołączona grafika

Zostaje poluzowanie timingów i szukanie dalej. A może coś z cl 3.0 się ugra później jeszcze...

Edit6:

Na 2,5-3-3-6 1T 255MHz (proc 9*311 1,45 vcore div 166 bios 3.91b) Battlefield2 wydaje się być stabilny ...

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępny test GSkill HX 2x1GB (koleś z GSkill na forum XS nie chciał powiedzieć na jakich są kostkach)

Dołączona grafika

Wyniki jakie są widać na screenie. Jak widać nie było problemu z div 166

Na XS dowiedziałem się, że ze względu na zastosowane kości, pamięci te najprawdopodobniej nie będą działać z CAS 3.0. Będę więc próbował luzować pozostałe timingi zostając przy CAS 2.5 i iść wyżej z taktowaniem. Nie sprawdzałem czy na ustawieniach ze screenu nie pójdą wyżej. Dopiero zaczynam testowanie -> stopniowo będę testował kolejne ustawienia.

Nie wiem czy to wina biosu (5.06-dość stary) ale w nim TRC ustawiłem na 7t (CPU-Z pokazuje 8t) a MaxAsync Latency 6 ns (A64 Tweaker pokazuje 8 ns). Bios ten nie daje możliwości ustawienia TRAS na 0 a to te pamięci potrafią (patrz link poniżej do wątku na XS)

Same pamięci wyglądają tak:

Dołączona grafika

A na XS G.S Technician wycisnął tyle: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78109

Co daje TRAS na 0??:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawienie nam się rozrasta dzięki następnemu tastowi.Kolejny zestaw ze stajni G.Skill tym razem PC3200 HX.Patrzyłem obecnie na newegg.com większość zestawów 2x1GB z tej firmy została wykupiona,myślę że głównie z powodu polityki cenowej jaką prowadzi ta firma.Ceny należą do umiarkowanych ,a każdy z zestawów można zaliczyć do górnej półki pod względem wydajności.Prezentowany zestaw należy do najdroższych z grupy G.Skill(aczkolwiek cena jest umiarkowana a dla nas w PL atrakcyjna) : cl2,5 przy 255MHz należy raczej do rzadkości dla modułów 1GB.Brawo. :D

THX AndyN za test. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry dopiero ucze sie uzywac tego Forum:) pare pierwszych bledow musicie mi wybaczyc:P ... (miedzy innymi ze jest calkowcie odzielny dzial na to CO kupic)

Co do Pamieci to jaka jest przypuszczalna cena w Polsce??? I na ile max poszły na cl 2 2 2 5?? (jesli woogle sie tak odpalily..)

Co do TRAS na 0 to pierwszy raz o tym uslyszalem i niezle sie zdziwilem:) ... co sie zało z 1.2.3 .4??:) ja moge u mnie na max dac 5;P i qmpla na DFI to samo... i jakos nidzie nie widzlem nigdy ponizej 5... a tutaj nagel mi z 0 wyskakujecie;P był bym wdzieczny z lekkim wytlumaczeniem o co biega:d:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za kostki, ze na cl3 nie wstaja - przychodi mi do glowy tylko bh5 :P ale malo jeszcze wiem o ramach wiec mnie poprawcie

No ale chyba w pamięciach 1GB nie ma możliwości aby to były bh-5 ale może coś podobnego :rolleyes:

Na jakich kostkach są te pamięci G.S Technician powiedzieć nie chce, powiedział za to, że na pewno nie są na Hynix'ach:

it is not using Winbond chip and somehow HX like 2.5 better, 3 is not good

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=78111

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie teścik 2x1GB Kingston HyperX 3200A ? Nie będzie to rewelacja pewnie, bo to raczej nie pamięci do mocnego OC, ale przy ich cenie czemu nie spróbować . Tylko pisac mi tu szybko czy są zainteresowani takim czymś, bo jak nie to nawet czasu marnowac nie będę i pamiątki powędrują do klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie teścik 2x1GB Kingston HyperX 3200A ? Nie będzie to rewelacja pewnie, bo to raczej nie pamięci do mocnego OC, ale przy ich cenie czemu nie spróbować . Tylko pisac mi tu szybko czy są zainteresowani takim czymś, bo jak nie to nawet czasu marnowac nie będę i pamiątki powędrują do klienta.

Nie pytaj, tylko testuj :lol: :P Sam ciekaw jestem, co to za zwierz... Jesli masz cyfraka, to cyknij tez pare fotek, prosze ;) Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi