Skocz do zawartości
Szymon

WC - podsumowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo bym prosil..wiem ze kupa takich postow juz byla. Ale informacji jest tak ogroma ilosc an ten temat ze po prostu nie sposob ich ogarnac. Zalozmy ze chcialbym montowac takie chlodzenie...ale na czmy polega sprwa z chlodnica.

Ide na szrot targam jakiegos starego grata...i moge podlaczyc rurki z procka bezposrednio do chlodnicy?

Gdzie wtedy pompka?

Jaka jest cena takiej pompki - jezlei chcialbym ja kupowac na wlasna reke?

Jakiej powinna byc mocy na pare komponentow (grafika, zasilacz)?

Czy warto samemu poskladac czy kupic z CPC?

Czy miko.lodz.pl to jedyne zrodlo bloczkow wodnych?

Czy taka chlodnica z wiatrakami jest bardzo skuteczna?

Chlodnica z jakiego samochodu jest najlepsza? ;-)

hmm...przypuszczam ze podczas waszych odpowiedzi powstanie jezscze kupa innych pytan. Ale z gory jestme wdzieczny za wyrozumialosc :-). I mam nadzieje ze nikomu ten post nie przeszkodzi...po prostu zastanawiam sie nad tym a mam kupe pytan. A jak czytam reszte tych postow to nie potrafie sie polapac ;(. Dzieki Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wodnych?

jak dla mnie -poczatkujacego WC man'a, pomysly z chodnicami chlodzonymi powietrzem sa pomyslami chybionymi, no chyba nie po to skladam cichy zestaw chlodzenia wodnego zeby mi 4 potezne wiatraki buczaly pod biurkiem, czy nie lepiej zainwestowac w dobra pompke, dlugie rurki i gdzies po drodze, jakis dodatkowy blok "w powietrzu" z peltierem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wodnych? 

jak dla mnie -poczatkujacego WC man'a, pomysly z chodnicami chlodzonymi powietrzem sa pomyslami chybionymi, no chyba nie po to skladam cichy zestaw chlodzenia wodnego zeby mi 4 potezne wiatraki buczaly pod biurkiem, czy nie lepiej zainwestowac w dobra pompke, dlugie rurki i gdzies po drodze, jakis dodatkowy blok "w powietrzu" z peltierem ?

Mylisz sie calkowicie 8)

Pomysl z chlodnica jest jak najbardziej trafiony

Nie musisz zapodawac 4 poteznych i buczacych wiatrakow :P

Mozna (tak jak ja np.) zalozyc 3 wentyle 92mm puszczone na 5V i tym samym w 95% nieslyszalne.

Pomysl z kilometrami roorek walajacymi sie po calym pokoju jest chybiony, nie tylko ze wzgledu na gabaryty ale i ze wzgledu na ich wydajnosc w oddawaniu ciepla.

A o Peltierze z blokiem na powietrzu to delikatnie mowiac prze.......sadziles.

Polecam lektore postow o chlodzeniu wodnym na tym forum, poczytaj, nastepnie dopiero krytykuj 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wodnych?

jak zalozysz wiatraki markowe i puscisz na 5V lub mniej to naprawde ich nie slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie da się zrobić cichą (praktycznie bezgłośną) chłodnicę chłodzoną powietrzem :!: :!: :!:

Ja mam chłodnicę miedzianą z 4 wiatrakami, które śmigają na 5V i są praktycznie niesłyszalne (gdy na 12V chodzą, to faktycznie hałas jest dosyć duży). Trzeba troszkę poszukać cichych wiatraków, a na pewno się takie znajdzie 8)

W obudowie z "hałasujących" rzeczy mam pompkę Eheim (bezgłośna), 4 wentyle 80mm na chłodnicy puszczone na 5V, wentyl 80mm (12V)wyciągający powietrze z obudowy i w zasilaczu wiatrak (który niestety wymaga wymiany). Jak zatrzymam wiatrak w zasilaczu, to mogę się cieszyć błogą ciszą :lol:

Wszystko to "hałasuje" mniej niż mój poprzedni CAK38 chodzący przez FanMate'a na 4000rpm, a jak zmienię wiatrak w zasiłce (i może puszczę go na 5V) to będzie już suuuper cicho :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko chciałbym dodać od siebie, że od zestawów z CPC i tym podobnych trzymaj sie z daleka, bo to strata pieniędzy. Zestaw własny wyjdzie nieco drożej, ale za to będzie znacznie wydajniejszy!

święte słowa za 118 zł to mozna zrobić bloczki na wszystkie cześi kompa i jeszcze na weże by kasy starczyło a wydajnosciowo taki zrobiony przez siebie bedzie 10000% wydajniejszy od tego z cpc. a skad wiem bo mam z cpc a teraz zrobiłem sam i nie ma nawet co porównać cpc tani i do bani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po za tym wydaje mi sie ze jezeli woda jest clodzona w chlodnicy to mozna to gdzies wsadzic? Tak zeby te wiatraczki w ogole nie byly slyszalne (np. jakas zbedna czesc szafy heheh :-)) ) Ok czyli jednym slowem lepiej kupic wlasne rozumiem. Ale gdzie? Czy miko.lodz.pl oferuje dobry sprzet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po za tym wydaje mi sie ze jezeli woda jest clodzona w chlodnicy to mozna to gdzies wsadzic? Tak zeby te wiatraczki w ogole nie byly slyszalne (np. jakas zbedna czesc szafy heheh :-)) ) Ok czyli jednym slowem lepiej kupic wlasne rozumiem. Ale gdzie? Czy miko.lodz.pl oferuje dobry sprzet?

No niezbyt można jąschowaćbo przecież chodzi o to by powietrze na niąnawiewane było w miarę chłodne. A jak zamkniesz ją w szafie ot powietrzebędzie się powolutku ogrzewaći chłodzenie nie będzie juztak wydajne. W ostateczności może "ta szafa" nie mieć jednego boku co sprawi że będzie troszkę ciszej a powietrze się nie będzie gotować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a balkon? Na dworze pizdzi jak cholera :-) to poki co nie trzeba zadnego wiatraczka mysle tylko trzeba by cos dodac zeby nie zamarzlo...a w lecie gdzies do cienia i z wiatrakiem na zewnatrz? Chyba tez byloby skuteczne..albo tak jak mowicie wiatraczek na 5V. No mozliwosci jest wiele faktycznie :-). A jak z tymi bloczkami? te z miko lodz sa ok???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnice najlepiej wytargaj ze szrotu byle byla w miare dobrym stanie i z miedzi! (bo jak bedzie z alu to bedzie blok korodowac) - ja mam z opla kadeta i jest spoko na tym 4 wentyle 92x92mm na 6V prawie ich nie slychac. Pompke najlepiej dac przed chlodnica a po chlodnicy blok. Co do mocy pompki to minimum jest 600 l/h ale jak chcesz jeszcze chlodzic grafe i zasilacz to przydalo by sie z 1000-1500 l/h. Co do zestawu z cpc to jest lipa nie kupuj za ta sama cene zrobisz sobie sam 100 razy lepszy.

Co do kosztow to u mnie wyszlo tak:

15 zeta 2 m wezy i 4 opaski na weze

45 zl pompka aquaszuta 600 l/h razem z przesylka

27 zl miedz na blok - starczy na dwa

chlodnica za darmo od kumpla :)

zbiornik na wode 7 zl

woda destylowana 5l - 7 zl

4 wentylatory 92mm - 33 zl

W sumie jakies 140 zl wiec 30 zl wiecej niz ten z cpc a napewno o niebo lepszy.

Mam nadzieje ze troche pomoglem.

Dzuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie :) Tak o to mi chodzilo dzieki ! A bloczek? Jaki najlepiej zrobic srodek? I Czym palnikiem?

Ps. gdzie zamowiles pompke (poprosze o adresik 8) )? I czy moglbym ja kupic gdzies nie w internecie..o co pytac. Pompka? :-) I czy duzo drozsza jest taka mocniejsza jak piszesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie :) Tak o to mi chodzilo dzieki ! A bloczek? Jaki najlepiej zrobic srodek? I Czym palnikiem?

Ps. gdzie zamowiles pompke (poprosze o adresik  8)  )? I czy moglbym ja kupic gdzies nie w internecie..o co pytac. Pompka? :-) I czy duzo drozsza jest taka mocniejsza jak piszesz?

Szymon, poszukaj troszke co ?

Pytasz o rzeczy poruszane na biezaco :?

Wszystko to juz bylo poruszane, i to na dniach , trzeba tylko zapuscic wyszukiwarke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no ja wiem ze jest tego duzo. I przeprosile na poczatku :-). Ale chcialbym to wszystko ogarnac po prostu w jedna calosc...ale juz mam jasnosc :) Dzieki i sorry za klopot..

OK no problem :P

Looknij na stronke Mate (chyba wiesz kto to ? :o ) Sillicon Valley

tam zakupisz bardzo dobry blok, pompke i co tam jeszcze potrzebujesz.

Nagrzewnice taniej w sklepie kupisz i pojemnik na pompke.

Ale jak wolisz gotowe, to kup sobie pompke juz zabudowana w pojemniku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie tak sobie wyliczylem :-) po swietach bede miec troche kasy to na bank przeznacze ja na wodne. I tak patrze na to wszystko...zastanawiam sie nad tym wodnym od cpc. Bo w zasadzie to chyba wystarczylo by mi w zupelnosci za 120 zł jakos bym przelknal bo jak licze osobno. Bloczek 70 dych. Popmpka 80 dych. Itd. itd...to wychodzi jakis 200 zł. Czy te zestawy z cpc nadal sa taki same czy cos sie zmeinilo? I czy dla mnie :) nie zbyt wymagajacego uzytkownika :) starczy? Chodzi o to ze moj wiatraczek pada na pysk obecnie....poniewaz procek momentami ma po 71 stopni. Wiec zmienic musialbym go tak czy inaczej...a dobry waitrak to tez z 80 dych. Wiec doplacilbym do tego wodnego...ale wiecej nie dam :). Wasze opinie?

I jeszcze jedno pytanie ktore zastanawia mnie potwornie? :) jak to sie do ..... nedzy wlacza :). Czy razem z kompem (czy jest jakis polaczenie) czy cza osobno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten blok z cpc, to totalna porazka wejdź TU i sobie poczytaj.

co do włączania, to wiatraki (jesli sa) to sa zasilane z zasilacza w kompie, a pompkę możesz miec włączana z osobnego pstryka, albo przekaxnik i wtedy włącza się razem z kompem.

UpDate: TU masz test bloku miko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem jak można mieć w tej chwili problemy ze złożeniem WC. Jak ja składałem, to nie było to aż tak popularne jek dzisiaj. Wystarczyło, że wszedłem na stronę mate'a (obecnie silliconvalley.pl) i kupiłem tam blok, pompkę i węże (trochę go wypytałem o pompki i doradził mi Eheima - kupiłem 1200l/h).

Za chłodnicą chodziłem trochę dłużej, bo nie mogłem się zdecydować, ale w końcu wybrałem nagrzewnicę samochodową - a konkretnie nagrzewnicę od Lublina. Obudowałem ją i ząłożyłem 2x Sunony 12x12mm 107CFM - czego trochę żałuję, bo pomimo, że są bardzo wydajne, to są strasznie głośne - nawet na 5V - a muszą chodzić, bo przez obudowaną nagrzewnicę powietrze samo nie chce przepłwać.

Trochę tego opisałem na mojej stronce - patrz podpis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...