bozar Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 MSI K8N Neo s754 nForce3 SATA FSB800 - pod ta plyte chcialbym kupic twardziela jak w temacie co dokladnie daje to n force3? ilosc talerzy? budzet jest ograniczony bardzo, wiec potrzebuje czegos do 220pln:/ thank you from the mountain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 1. Dysku nie kupuje się pod płytę. 2. NForce 3 to chipset płyty głównej. W uproszczeniu zarządza całą płytą i decyduje o jej wydajności. 3. Ilość tależy niczego nie zmienia. Ważniejsza jest firma, gwarancja, pamięc ceche oraz cena. 4. Pisze się "Thanks in advance" - tłumaczenie dosłowne jest błędem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 nForce 3 to chipset. Co do dysku to raczej ciężki wybór. Najlepiej jakbyś wział coś na SATA, bo taki standard obsługuje twoja płyta i przy tym wydajność jest większa, jednak najtańszy Seagata 80GB się zaczyna od 250zł. 220zł starczy Ci na dysk z WD, jednak one nie cieszą się najlepszą opinią, jeśli chodzi o awaryjność. Możesz ewentualnie poszukać dysku na allegro, ale pamiętaj, że może mieć Bad Sectory, więc tutaj jest ryzyko. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 1. chce dysk ktory wykorzystuje sata itp, a nie jestem pewny co jeszcze moja plyta oferuje 2. dzieki, nie wiedzialem 3. WD Caviar 80GB 7200 8MB WD800JD S-ATA - http://www.4speed.pl/sklep.php?stan=opis&id_towaru=200 czy taki bedzie odpowiedni?(musze sie zmiescic w budzecie) 4. prawie spadlem z krzesla:D:D:D thaks for advice!:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
friendly user Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 (edytowane) Dołożysz 20 zł i będziesz mieć Samsunga 80GB SATAII :) Sam mam takiego (tyle że 160GB) i jest naprawde dobry. Cichy i szybki - nie kłamię :) http://www.gral.pl/preview/Samsung/Samsung...INCQ_8MB_98.php WD też jest okej, mam porównanie, jednak jest nieco głośniejszy od Samsunga. Jeśli nie możesz nagiąć budżetu to kup WD (Seagate i Hitachi mają trochę drożdze dyski) albo poszukaj gdzieś tańszego Samsunga tu jest jakaś wyjątkowa okazja http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72103001 Edytowane 12 Listopada 2005 przez friendly user Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 a czym dokladnie rozni sie sataII od sata? myslalem tez o tym http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5345...338303831374153 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 SATA2 to nowsza technologia i teoretycznie lepsza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
friendly user Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 (edytowane) a czym dokladnie rozni sie sataII od sata? myslalem tez o tym http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5345...338303831374153 Różnią się przepustowością. Sata ma max 150 MB/s a SataII max 300 MB/s, czego i tak na dzień dzisiejszy nie wykorzystasz, więc nawet mógłbyś kupić dysk na ATA :) Edytowane 12 Listopada 2005 przez friendly user Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 piszesz powaznie, ze tego nie wykorzystam, i ze nie ma roznicy pomiedzy dyskiem sata i ata? bo teraz to mam metlik w glowie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
friendly user Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 (edytowane) Poważnie piszę. Widoczną zaletą dysku z interfejsem SATA jest to, że podpinasz go pod cienki kabelek, a nie pod szeroką taśmę, która zajmuje więcej miejsca i może ewentualnie blokować przepływ powierza w obudowie. Nie zauważysz różnicy w szybkości między dyskiem SATA i SATAII o takich samych parametrach (poza przepustowością ofkors) Edytowane 12 Listopada 2005 przez friendly user Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 a ta cala przepustowosc? sata ma jej wiecej(150) niz najszybsza ata(133)?:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 nom zgadzam sie, różnica jest niezauważalna miedzy sata a ata.... W jednym kompie mam 80sata a w drógim 120 ata i różnica w normalnym uzytkowaniu jest NIEZAUWAŻALNA!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
friendly user Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 (edytowane) a ta cala przepustowosc? sata ma jej wiecej(150) niz najszybsza ata(133)?:/ Przepusowość - chodzi o transfer zewnętrzny. Jest to przepustowość kontrolera, a nie prędkość dysku. Jeśli zależy Ci na prędkości dysku to patrz na takie parametry jak transfer wewnętrzny, prędkość obrotowa, czas dostępu. Przepustowości SATA (a tymbardziej SATAII) nie wykorzystasz. Edytowane 12 Listopada 2005 przez friendly user Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 czy zwykla barracuda 80gb ata 7200, bedzie 'sie nadawac'? nie chce wydac za duzo, a wszyscy mi tylko mowia 'doloz i kup lepszy':/ mam budzet ok 210 pln, ew. jakis 80gb caviar WD 8 mb so? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Poza tym ta płyta obsługuje tylko SATA zwykłe, więc nie ma znaczenia czy kupisz dysk z SATA 1 czy 2. Nie kupuj WD. Barracuda będzie dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Tylko, że SATA jest lepsza pod tym względem, że można zrobić raida... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) yyy, a mozecie to jakos uzasadnic, bo nie wiem dlaczego mam WD nie kupowac?! poza tym co to znaczy 'zrobic raida'?:) chodzi mi o dysk (80GB)za nie wiecej niz 220pln i za ta cene mozliwie jak najszybszy i najcichszy (oczywiscie o niezawodnosci nie muse pisac bo to chyba oczywiste, ze chce sie kupic to co dziala:]) pzdr Edytowane 15 Listopada 2005 przez bozar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
friendly user Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 yyy, a mozecie to jakos uzasadnic, bo nie wiem dlaczego mam WD nie kupowac?!Jedni będą Ci polecać WD, inni odradzać - normalka. Wiele osób jest zniechęconych do pewnych firm, bo np. trafił im się wadliwy egzemplarz... ja osobiście miałem WD i byłem zadowolony z jego wydajności poza tym co to znaczy 'zrobic raida'? RAID_(informatyka) chodzi mi o dysk (80GB)za nie wiecej niz 220pln i za ta cene mozliwie jak najszybszy i najcichszy (oczywiscie o niezawodnosci nie muse pisac bo to chyba oczywiste, ze chce sie kupic to co dziala:]) jak juz wcześniej pisałem: Samsung SpinPoint ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozar Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 ufff, kupilem - samsung spinpoint sp0812c sata 8mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...