kooboos Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) ja pisalem ze to jest zasilka 500W 50A 14V, ale to 50A to jest raczej teoretycznie choc w sumie nie wiadomo. mostek jest przystosowany do wlasnie takiego pradu, ale nie wiadomo jakby sie zachowywalo trafo i reszta, trzeba byc miec cos co ciagnie 50A i sprawdzic :) Edytowane 6 Grudnia 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) diody ss'a sa za drogie na takie prady do tego budowa takiego mostka by zajmowala wiecej miejsca itd, zmiast 9zl za ten mostek trza by dac pewnie z 40zl (4x 10zl) do tego jeszcze jakies logicznie polaczenia odpowiednia plyta itd wiec to sie raczej nie kalkuluje nad przewodami jeszcze pomysle pamietaj jednak ze to sa glosnikowe czyli wykonanie troche lepiej niz takie zwykle w sklepie ... te jeszcze sie ladnie ukladaja ;) Edytowane 6 Grudnia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 no i sa grubsze od tych standardowych w pelcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) podsumowanie kosztow: 120 trafo 9 mostek 20 kondensatory 4 zalacznik 3 bezpiecznik 10 okablowanie koncowki itd 4 koszulki termo 3 rodzaje za duzo z nich nie zostalo 4 cyna 2 tubki po 2 5 buda z zasilacza 2 plytka uniwersalna 2 7812 2 dioda zabezpieczjaca ================== 185zl razem do tego jeszcze radiator buczek grill spiniki i troche innych glupot (dioda rezystory mniejsze kondy itd ) ... razem bez problemu 200zl eh wiec mozna powiedziec ze jeszcze dolozylem do interesu robocizny nawet nie policzylem no i wysylka do wlasciciela :/ waga calosci ok 6kg meczony niepokojem zmienilem z 2 na 4mm^2 wiec toretycznie moze ok 50A przez taki kabelek puscic ;) Edytowane 8 Grudnia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Linoge zjawisko płynięcia prądu na powierzchni przewodnika nazywa się "naskórkowością" i w praktyce zaczyna nastręczac problemów dopiero przy częstotliwościach rzędu dziesiatków kHz. Dlatego trasformatory do stosowania przy wysokich częstotliowściach nawiaja się blachą miedziną zamiast drutem. kooboos skąd masz parametry zasilacza 500W 50A 14V? Edytowane 9 Grudnia 2005 przez WaWrzOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 trafo jest 500VA, mostek 50A, a w calosci zlozony uklad pod obciazeniem z tego co mi pisal linoge utrzymuje napiecie 14V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 (edytowane) Linoge zjawisko płynięcia prądu na powierzchni przewodnika nazywa się "naskórkowością" i w praktyce zaczyna nastręczac problemów dopiero przy częstotliwościach rzędu dziesiatków kHz. Dlatego trasformatory do stosowania przy wysokich częstotliowściach nawiaja się blachą miedziną zamiast drutem. kooboos skąd masz parametry zasilacza 500W 50A 14V? wiem co to naskorkowosc ;) przy takich pradach juz pewnie wczesniej to zjawisko nastrecza problemow nigdzie nie napisalem ze to da 50A ale pewnie z 35 powinno sie dac bez problemu ;) Edytowane 9 Grudnia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dream_killer Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Niewiem co powiedziec Respekt! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 No dobra. W takim razie moja sugestia jest żeby mimo wszystko dać trochę grubsze przewody Niby po co ? :| :| :| Są wytarczające w zupełności, przez tego typu kable spokojnie jest w stanie płynąć prąd o natężeniu rzędu 25A-30V przy 230V ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 ja tez tak uwazam, no ale juz po fakcie, teraz sa dwa razy grubsze przewody :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 zreszta chciales jeszcze kiedys podpiac pod to jeszcze jednego pelta teraz na przeszkodzie stoi tylko rozbudowa wtyczki i stada kondow ;) wydaje mi sie ze bez problemu jeszcze jakies 10A mozna wydusic- prawie na pelta 89 ;) w trafie przewody na wyjsciu sa okolo 5x1.5mm^2 + buczek wiec raczej nie ulegnie przegrzaniu ;) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 czyzby jeszcze peltier na nb? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 ja mam pytanko co do trafa, wygląda na to że to trafko do zasilania halogenów, jaka jest różnica napięcia pomiędzy obciążeniem a stanem jałowym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) nie cale 2v biorac pod uwage jaki prad przez to plynie to nie jest zle ;] rezystancja dynamiczna diod laczen stykow przewodow dla przykladu taki kabel ma ok 0.02ohma wiec przy 25A mamy juz 0.5V ... a wydawalo sie ze to pomijalnie mala rezystancja ;] potem moze napisze jakies podsumowanie ;] dzisiaj wyslalem zasilacz koszt przesylki 16zl Kilka uwag dla przyszlego posiadacz: - nie podlaczac pelta jak zasilacz jest zalaczony przypalisz/spalisz styki - zasilacz sieje nie zlezaklucenia po sieci wiec proponuje go nie podlaczac pod ta sama faze co kompa albo przynajmniej jakies filtrowanie kompowi zapewnic ;] - kazda koncowka zostala odpowiednio zaizolowana, buda zostala uziemiona jesli tylko gniazdko posiada odpowiednie podlaczenie pomimo to sugeruje sie ostroznie z tym obchodzic szczegolnie przez pierwszy okres uzytkowania Po kilku przemysleniach doszedlem do wniosku ze mozna zrobic cos takiego na zasilaczu impulsowym jednak koszty bede podobne odpowiednie trafo kondy jakis sterownik jedynie rozwiazanie to kilka faz 2-3 ... moze kiedys ;) Odradzam ludziom ktorym elektronika jest obca w taka zabawe .... ciezko jest przewidzecie przy takich pradach co moze padac i jakie napiecie dostaniemy na wyjsciu ;] przyklad jest wyzej ;] Uproszczony schemat ;] Edytowane 18 Grudnia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) ooo fajne;] przygotujcie sie z grubym na 2 podejscie z dfi:P Edytowane 8 Stycznia 2006 przez johnyboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 jestesmy gotowi :) wpadaj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Sorry że odkopuje, ale mam pytanie. Nie wywala Ci korków w domu jak to bydle podłączasz? Zabójczy dla bezpieczników impuls prądowy występuje już w toroidach od 200VA tu mamy 500 :blink:. Jakiś prosty soft-start by sie przydał. Edytowane 20 Października 2006 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 tez mam toroida 500VA 18V tylko nie wiem do czego mi on:P raz przypadkiem zrobilem zwarcie. jeblo ostro ale bezpieczniki nie zadzialaly(15A mam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) Arnie - chyba nie wiesz o co mi chodzi. Rdzenie toroidalne mają to do siebie, że są "pamiętliwe" :D (patrz. Pamięć_ferrytowa) . Zapamiętują ostatni stan namagnesowania związany z zasilaniem napięciem przemiennym. Jak rdzeń pozostanie w szczycie namagnesowania napięciem dodatnim i po podłączenie do sieci trafi się na szczyt napięcia dodatniego rdzeń ulega nasyceniu i następuje prawie zwarcie instalacji od strony pierwotnej. Mam nadzieje, że napisałem w miarę zrozumiale :). Edytowane 20 Października 2006 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 a to o tym nie wiedzialem:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Sorry że odkopuje, ale mam pytanie. Nie wywala Ci korków w domu jak to bydle podłączasz? Zabójczy dla bezpieczników impuls prądowy występuje już w toroidach od 200VA tu mamy 500 :blink:. Jakiś prosty soft-start by sie przydał. Testy robilem w akademie ;) 1 raz mi wywalilo korki ale nie jestem pewny czy to bylo przez to ;), wiec ze tak powiem zignorowalem sprawe co sie okazalo bledem bo u nabywcy wlasnie start okazal sie problematyczny :| no ale juz bylo za pozno wiec musial znalezc jakas malo obciazana faze z duzym zabezpieczeniem i juz smigalo :) btw w domu mam korki 20 i 25A w pionie wiec wydaje mi sie malo prawdopodobne bym cos zauwazyl co jednak nie zmienia faktu zeby warto by bylo dodac jakis element (termistor) by uzmozliwic soft start :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (...) co jednak nie zmienia faktu zeby warto by bylo dodac jakis element (termistor) by uzmozliwic soft start :) Termistor? Niestety soft-start jest trochę bardziej skomplkowanym urządzeniem. Najprostszy schemat znajdziesz tutaj. Właściwie ci sie nie dziwie (rymnęło mi się :)), że to zignorowałeś skoro musiałeś do tego jeszcze dopłacać ;). Ale i tak respekt, że Ci się chciało to robić za friko ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...