MaTiSs Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) Witam od niedawna uczę sie programowania na programie Turbo pascal 7 i teraz zajmuję się instrukcja CASE i tu pojawia się mój problem program który napisałem ma uruchamiać plik .txt niestety wyskakuje błąd runtime error 103 oto kod mojego programu: USES CRT;VAR t:text;BEGIN assign(t, 'C:\plik1.txt'); Close(t);END. Program prosty ale powinien otworzyć i zaraz zamknąć plik tekstowy utworzony w notaniku ale tak jak mówię pojawaia sie ten błąd prosze o pomoc. Ps. Mam XP Pro z Service Pack 2 Edytowane 17 Listopada 2005 przez MaTiSs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Dawno nie siedziałem w Pascalu ale cóż... O ile pamietam, to samo assign nie otwiera pliku. Służy do tego polecenie 'open'. W tym poleceniu musisz podać też tryb otwarcia (odczyt/zapis). Poszukaj w helpie, to nie gryzie... :wink: Co do otwarcia w notatniku to nie jest takie proste... W tej postaci kodu plik zostanie otwarty tylko dla twojego programu. Żeby uruchomić go w notatniku musiałbyś wywołać go z odpowiednim parametrem żeby następnie otworzył stosowny plik.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Plik w tym programie jest zamykany, ale nie jest otwierany. Dlatego wywala błąd przy poleceniu CLOSE. Przedmówca zapewne to chciał powiedzieć, ale w bardziej zakręcony sposób. W Pascalu (przynajmniej w Turbo Pascal 7) jest genialna pomoc z przykładami. Wystarczy napisać dowolne polecenie w edytorze, najechać na początek i nacisnąć Ctrl+F1. Na są tam przykłady, a w nich pełny program, który otwiera plik, zapisuje coś, odczytuje coś i zamyka plik. Polecam też jakiś kurs z sieci ściągnąć - jest tego trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTiSs Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 No właśnie robie to na podstawie kursu z neta ale tam byłten błąd faktycznie nie ma komendy otwierającej plik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 to przed tym close wstaw reset(t) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 a jak zrobić, żeby się otwarło w notepadzie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topdrive Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 (edytowane) USES CRT;VARt: file of char;BEGINassign(t,'c:\plik1.txt');{$I-}Reset(t); {sprawdzamy czy plik istnieje :)}{$I+}if IOResult=0 then reset(t) {jak plik istnieje, to go zacznie nadpisywac od poczatku}else rewrite(t); {jak pliku nie ma, to go utworzy}Close(t);END. tak powinien wygladac w pelni sprawny program, ktorego brak pliku nie wylozy.. Edytowane 7 Stycznia 2006 przez topdrive Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...