Skocz do zawartości
Gość Uszatek

Służba Wojskowa Po Studiach

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Ja jestem w takiej samej sytuacji tylko ze ja juz zakonczyłem nauke miesiac temu, byłem dzis na WKU i nie pójdziemy do wojska tylko mogą nas wezwac na 3 miesieczne szkolenie w ciagu 18 miesiecy , a jesli sie nie odezwą to jestes juz wpisany do cywila :) ale najlepiej przejedz sie do WKU po obronie z odpisem dyplomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ten artykuł zrozumiałem tak: będą robić problemy wobec tych, którzy już ukończyły studia [kilka lat wcześniej] - ale nie mają wbitej rezerwy - nic nie pisze o świeżych absolwentach, więc myśle że nie masz się czym martwić.

A tak naprawdę wszystko zależy od uczelni jaką się kończy - z tego co wiem w przypadku uczelni technicznych vide Politechnika - nie robią problemu i przenoszą praktycznie od razu [na własnej skórze doświadczyłem - w czerwcu tego roku się obroniłem, kilka tygodni później miałem już wbitą rezerwę], w pozostałych przypadkach bywa różnie - nie wiem dlaczego tak jest.

Z tego co się na WKU dowiedziałem, to dotychczas też nie było tak, że automatycznie do rezerwy przenosili - robiono tak w momencie gdy ukazało się odpowiednie rozporządzenie na dany rok o przeniesieniu absolwentów z określonego rocznika do rezerwy.

Tak to przynajmniej rozumiem - jeżeli coś przekręciłem to sorry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jest wielu poborowych, którzy nie trafili do rezerwy jako absolwenci. Oni nie mają uregulowanego stosunku do służby wojskowej"

"Taką osobę w każdej chwili można wezwać do odbycia 9-miesięcznej służby. Nawet jeśli skończy 28 lat. "

"Nowe przepisy likwidują stan zawieszenia - od chwili rejestracji w WKU wojsko może ścigać obywatela przez 18 miesięcy. Po tym czasie trafia do rezerwy."

Nie rozumiem tutaj paru rzeczy, absolwentem będe za rok czasu...obecnie jestem na 3 roku studiów mam 24 lata....ale nadal nie mam przeniesienia do rezerwy mimo, że pierwsza komisję miałem 6 lat temu...teraz cały czas kategoria B12 z racji studiów...więc po wejściu ustawy i ukończeniu studiów przeniosą mnie do rezerwy czy mogą powołać do wojska ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Studiuję budowę maszyn na politechnice. Słyszałem też od kolegi, że po studiach mogą brać do wojska przez 12 miesięcy od ich ukończenia a nie 18.

Edytowane przez Uszatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w ten sposób bedziemy mieli Volksturm bo to formacja która się sprawdziła w działaniach wojennych :D

Ale to też jest ciekawe:

http://fakty.interia.pl/news?inf=688538

To mogę mieć przechlapane na mieście :D

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jest wielu poborowych, którzy nie trafili do rezerwy jako absolwenci. Oni nie mają uregulowanego stosunku do służby wojskowej"

"Taką osobę w każdej chwili można wezwać do odbycia 9-miesięcznej służby. Nawet jeśli skończy 28 lat. "

"Nowe przepisy likwidują stan zawieszenia - od chwili rejestracji w WKU wojsko może ścigać obywatela przez 18 miesięcy. Po tym czasie trafia do rezerwy."

Nie rozumiem tutaj paru rzeczy, absolwentem będe za rok czasu...obecnie jestem na 3 roku studiów mam 24 lata....ale nadal nie mam przeniesienia do rezerwy mimo, że pierwsza komisję miałem 6 lat temu...teraz cały czas kategoria B12 z racji studiów...więc po wejściu ustawy i ukończeniu studiów przeniosą mnie do rezerwy czy mogą powołać do wojska ??

Eeeeee

Czegoś tu nie rozumiem kategorie są dawane w oparciu o stan zdrowia studia chyba nie mogą cie uprawniac do posiadania tejże kategorii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieję że nie potrzebują tam informatyków :D.. nawet gdybym miał siedzieć przy kompie.. bo do biegania z bronią to ja się raczej nie nadaję... to zawsze to 3 miesiące w plecy... 200 miejsc pracy w plecy... 3 miesiace bez kobiety... ehh.. same minusy.. yyy Czy są jakieś plusy pójścia do wojska? :lol: - w trzy miesiące to oni i tak nic mnie nie nauczą... już napewno nie nauczą zabijać przeciwników... to ma niewielki raczej związek z fragowaniem.. do którego akurat jsteśmy przyzwyczajeni :D

a i jeszcze jedno... Robią nam komisję w wieku 19 czy 20 lat.. wtedy moja kondycja była spoko.. dostałem A... Bedąc na studiach sporo siedziełm przed kompem.. jakieś 5 lat :D... kondycja spadła ze hoho... no prawie w ogóle nie ma... :wink: , wzrok się pogorszył... przesz to same straty.. na co im taki żołnierz, który będzie słąbym ogniwem :).. ja nawet nie wiem czy przebiegnę 2 km bez obciążenia :D

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w ten sposób bedziemy mieli Volksturm bo to formacja która się sprawdziła w działaniach wojennych :D

Ale to też jest ciekawe:

http://fakty.interia.pl/news?inf=688538

To mogę mieć przechlapane na mieście :D

Ehhh do wszystkiego sie czepiaja. Skoro te czesci munduru nie maja zadnych oznaczen Polskiej armii to czemu zabraniac ich noszenia przez cywilow ? Mozna by rzecz ze sa tylko szyte na wzor oryginalnych wojskowych mundurow dla Polskiej armii. Wiec to w zasadzie nie sa wojskowe mundury . Poprawcie mnie jesli sie myle :)

Co do tematu uwazam ze najlepszym sposobem to nic nie kombinowac. Jak po 18 miesiacach nie beda cie meczyc znaczy ze dali cie do rezerwy. Jak nie to sie mowi trudno :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeeee

Czegoś tu nie rozumiem kategorie są dawane w oparciu o stan zdrowia studia chyba nie mogą cie uprawniac do posiadania tejże kategorii

Kategorie zdrowia mam A, a B12 oznacza odroczenie na 12 miesięcy z racji studiów....niektórzy dostają czasem kategorie B na inny okres z racji np. pobytu w szpitalu, choroby itd.

Edytowane przez satoshie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zasadniczo skąd wiadomo, że dotyczy to tylko polskiego umundurowania?? niedaleko mnie jest sklep z odzieżą i drobnym wyposazeniem z demobilu, ale wiekszość stanowią sorty armii UE. Czy innych mundurów niż polskie zakaz nie dotyczy??

Teraz 10 lat po skończeniu studiów zagnają, mnie pewnie do woja, bo stosunek do służby mam nieuregulowany??

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:

odnosnie mundurow - wczoraj w ktoryms programie informacyjnym (chyba Teleexpress) byl poruszany ten temat i z wypowiedzi jakegos wojaka wynikalo ze chodzi o mundury polskiej armii ... ale najlepsza byla wypowiedz policjanta ze jak bedzie trzeba to beda zwracac uwage na osoby lamiace ten zakaz i beda karac ... pouczeniem :lol: (co jest logiczne bo nie wyobrazam sobie zeby z kogos zdejmowali na ulicy spodnie, buty, ...) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz czytasz akty prawne to czytaj tez te do ktorych odwoluje sie dany akt :P

w obu przypadkach § 2

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/0053.htm

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/0054.htm

...Umundurowanie określone w rozporządzeniu jest prawnie zastrzeżone dla żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie napisane jest "w sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części" a nie napisano jakiego kraju.

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1827.htm

Ale jest tam również mowa o wzorach umundurowania, a te prawie napewno dotyczą tylko mundórów Wojska Polskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem z rocznika 82 i kończe latem studia, tyle że są to studia 2 stopniowe (3 lata licencjat + 2 magisterka). Moje przeboje z wojskiem miały miejsce w zeszłym roku kiedy to miałem kończyć licencjat. Jako, że nie złożyłem w terminie pracy w lipcu skreślili mnie z listy studentów. Oczywiście natychmiast dostałem wezwanie w celu "uzupełnienia ewidencji" i dogadałem się z babką, że przyniosę dyplom do końca września. Tymczasem nastał październik a ja ciągle się nie obroniłem, równocześnie zaczynałem studia mgr na które zostałem wpisany warunkowo. Rzecz jasna WKU znowu dało znać o sobie wzywając mnie już nie w celu "uzupełnienia ewidencji" a "powołania do zasadniczej sł. wojsk.". Zatroszczyłem się o kwitek, że uzyskałem wszystkie zaliczenia (z wyjątkiem obrony) i zaświadczenie o dalszej nauce. Na WKU nie bardzo wiedzieli co ze mną zrobić i odsyłali mnie z pokoju do pokoju, aż w końcu wylądowałem u komendanta. Ten spojrzał w jakiś dziennik ustaw i stwierdził, że dokumenty które mam wystarczają do przesunięcia do rezerwy :D . Miałem tylko dostarczyć dyplom jak już go uzyskam, oczywiście nie zrobiłem tego do tej pory :lol: . A co do służby po studiach to chyba fikcja znam bardzo wielu ludzi po studiach i nikt (!) z nich nie był w wosjku. Zresztą teraz nie biorą nikogo na siłę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam odmienne pytanie ;) (a nie chce zakłądać nowego tematu) Po skończeniu studiów (np. FIlozofii) czy mógłbym zaciągnąć sie do wojska? Jakieś oficerskie czy coś? Nie jestem w temacie, więc prosze o rady

afaik "oficerski" dostaje sie po uczelni wojskowej,

po ukonczeniu innych uczelni mozesz dostac

oficerski stopien szeregowca ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam odmienne pytanie ;) (a nie chce zakłądać nowego tematu) Po skończeniu studiów (np. FIlozofii) czy mógłbym zaciągnąć sie do wojska? Jakieś oficerskie czy coś? Nie jestem w temacie, więc prosze o rady

Zgłaszasz się na ochotnika i jak masz farta to Cię wezmą.

Z doświadczenia kumpli wiem, że jak chcesz isć do wojska to często nic z tego nie wychodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po studiach biora do woja na 3 miesiace :mrgreen: Wiec tragedii nie ma tym bardziej ze dwa ostatnie miesiace dojezdzasz do jednostki ;) Jezdzi sie wtedy tylko na jakies tam wyklady (na koniec jest egzamin :mrgreen: ) itp... jesli jednostka jest blisko miejsca zamieszkania (a zazwyczaj tak jest), w domciu sobie nocujesz i spotykasz sie ze znajomymi, zarcie domowe (lub na miescie). W pierwszym miesiacu natomiast jest "przerabane" bo biegasz, biegasz i strzelasz no ale potem luzy.... Info od qmpli ktorzy byli na takich wakacjach.... ;) No i fali nie ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnij o chorążym

pan major w wku: "no to przenosimy Pana do rezerwy razem z awansem .... może być szeregowy? (sic!) ;)"

i tyle mnie widzieli B)

No dobra, to przy przeniesieniu do rezerwy, ale jak ktoś chce być w wojsku, a ma skończone studia to chyba będzie chorążym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze troche ponad tydzien temu dostalem wezwanie do wojska, aby pzredstawic im swiadectwo ukonczenia liceum oraz dokument potwierdzajacy moja dalsza nauke... Nie mialem czasu, nie zadzwonilem tam zeby powiadomic, ze dostarcze pozniej... :( Teraz wracam do domu, patzre,a tu elzy papier wzywajacy mnei do zasadniczej sluzby wojskowej... :( Czy jak jutro pojade po papier do szkoly i zawioze w srode to mnie nei zabiora do wojska? Papier ma duzo wczesniejsza date, tylko ja glupi nei zaplacilem za szkole w terminie i mi w dziekanacie nie chcieli dac dokumentu :( Termin mam na 9, a ja chce papier dostarczyc 7! Da rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze troche ponad tydzien temu dostalem wezwanie do wojska, aby pzredstawic im swiadectwo ukonczenia liceum oraz dokument potwierdzajacy moja dalsza nauke... Nie mialem czasu, nie zadzwonilem tam zeby powiadomic, ze dostarcze pozniej... :( Teraz wracam do domu, patzre,a tu elzy papier wzywajacy mnei do zasadniczej sluzby wojskowej... :( Czy jak jutro pojade po papier do szkoly i zawioze w srode to mnie nei zabiora do wojska? Papier ma duzo wczesniejsza date, tylko ja glupi nei zaplacilem za szkole w terminie i mi w dziekanacie nie chcieli dac dokumentu :( Termin mam na 9, a ja chce papier dostarczyc 7! Da rade?

Ale ten papier ktos od Ciebie musial z domu odebrac i pokwitowac... bo jesli przyszedl zwyklym listystem to mozesz go do kosza wywalic.

Spoko luz nie wezma Cie tylko wez jak najszybciej papiery i im zawiez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slyszalem, ze zamaist tego papieru moge im pokazac indeks i/lub legitymacje studencka... :) Dzieki, troche mi lzej :) Swiadectwo ukonczenia szkoly + index/legitymacja i jutro smigam to nwoego dworu do wku! :) Dzieki CMX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh wogole powinni zlikwidowac "przymusowa służbę wojskową" a nie biora ludzi, marnuja im rok z zycja po czym ci i tak sie nie nadaja na wojne :lol:

Przy pierwszym ataku większego państwa giniemy obrazu z naszym "sprzetem" ;) Nie co ja mowie _Nato_ nam pomoze :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy pierwszym ataku większego państwa giniemy obrazu z naszym "sprzetem" ;) Nie co ja mowie _Nato_ nam pomoze :wink: :lol:

No aż tak źle z naszym sprzętem nie jest, a i konflikty przebiegają zupełnie inaczej niz kiedyś. A co do samej służby; czy zasadicza czy zawodowa zdania są podzielone i obie mają swoje plusy i minusy. Ja osobiście wolabym zawodową :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi