S_Works Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Z moich dotychczasowych doswiadczen wysnulem takie wnioski: Filtr UV to minimum ale dobry polar bardziej wskazany. Do focenia na zewnatrz przy ostrym swietle mam w planach filtr polowkowy szary, a kto wie czy i caly szary tez nie bedzie przydatny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) przecież te trzy (albo nawet cztery) rodzaje różnią się zupełnie zastosowaniem więc jak można zastępować UV polarkiem - toż to abstrakcja. test UV: 2935581[/snapback] Z drugiej stron przypadkowo dostalem kiedys hoya super hmc ( 12 powlok 390zl okolo w wersji 72mm) zamiast UV hoya.Powiem szczerze ze nic specjalnego. Wiec ta za 189 powinna jednak wystarczyc. Sampel z tej najdrozszej hoyi, jak widac nasycenie i kontrasty tak srednio, raw wywolany do jpg bez obrobki z d70s i 18-200vr: ale co tu się miało zmienić? od kontrastowania masz polar, a żeby ten obrazek miał w ogóle jakiś sens to powinieneś wrzucić jeszcze shot bez filtra. jaki zysk z HMC? nie czujesz, że go masz jak wypadku niektórych tanich badziewi - a poza tym zerknij na moją fotkę wyżej :idea: Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Odkopuje. Hoya się straszliwie paskudzi i po 5 filtrach Hoyi (w tym 2 polary) stwierdzam, że już nie kupię więcej Hoyi, chociaż za tę cenę pewnie nic lepszego się nie znajdzie. Więc bierz Hoye przy czym nastaw się na długie i denerwujące czyszczenie w razie najmniejszej plamki. ;) Kupilem Hoye HMC Super UV i zdazylem sie nia nacieszyc moze pare godzin, gdy ojciec w przyplywie zrecznosci zostawil mi na niej odcisk palucha :mur: I teraz zagadka - czym to wyczyscic, zeby patrzac pod swiatlo nie bylo rozmazanych sladow? Plyn do soczewek nie pomaga... Maciek, pisales o opcji z plynem do naczyn - dziala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Ja czyszczę płynem który VisionExpress dodaje do okularów do antyrefleksu, można to też chyba kupić za 10zł. Buteleczka z rozpylaczem, zero smug. Ale to wtedy czyszczę jak mam strasznie zbrudzony paluchem (tłustym, albo coś w ten deseń), a tak to chuch i ściereczka - zawsze pomaga na llżajsze zabrudzenia Edytowane 12 Lipca 2008 przez Tony Soprano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Odkopuje. Kupilem Hoye HMC Super UV i zdazylem sie nia nacieszyc moze pare godzin, gdy ojciec w przyplywie zrecznosci zostawil mi na niej odcisk palucha :mur: I teraz zagadka - czym to wyczyscic, zeby patrzac pod swiatlo nie bylo rozmazanych sladow? Plyn do soczewek nie pomaga... Maciek, pisales o opcji z plynem do naczyn - dziala? True, opcja "Ludwik", "Pure" itp działa... Osobiście polecam płyn Pure (nie będę się rozwijał czemu ;) ). do tego papierowe ręczniki i suszarka na koniec mikrofibra... powodzenia. ;) Chociaż z tego co pamiętam, Hoyę udało mi się ładnie czyścić płynem do obiektywów Hama i mikrofibrą, tylko musisz długo polerować - spróbuj. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Kupilem Hoye HMC Super UV i zdazylem sie nia nacieszyc moze pare godzin, gdy ojciec w przyplywie zrecznosci zostawil mi na niej odcisk palucha :mur: I teraz zagadka - czym to wyczyscic, zeby patrzac pod swiatlo nie bylo rozmazanych sladow? Plyn do soczewek nie pomaga... Maciek, pisales o opcji z plynem do naczyn - dziala? kup sobie szmatkę z mikrofibry i po problemie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 kup sobie szmatkę z mikrofibry i po problemieOdcisk palucha to zabrudzenie tłuste, jak potraktujesz to szmatką to tylko się to rozmaże na cały filtr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Chciałbym kupić sobie filtr UV i polaryzacyjny. Co polecacie ? Do tego jeszcze torbę ,osłonę przeciwsłoneczną i ściereczkę do czyszczenia. Mój aparat to Canon EOS 450 D (obiektyw kitowy). Tak myślę , o sumie nie większej niż 400 zł ze wszystkim. Wczoraj miałem okazję rozmawiać z gościem ,który bawi się fotografią już ponad 9 miesięcy. Zapytałem się go ,o to i owo.... Zagadałem odnośnie filtrów , powiedział mi ,że w zasadzie filtr UV to prawie nic nie daje , zdecydowanie więcej daje polaryzacyjny i że jakby co to ,żebym kupił sobie polaryzacyjny.Prawda to ? Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez w-u-j-e-k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) Witam Krotka pilka: chce kupic filtr Hoya polaryzacyjny. Opcje sa dwie: standard i HMC. Oplaca sie doplacac do tej drozszej? Roznica jest spora, bo tansza jest za 70, HMC za 120. Dzieki za odp. pozdro edit. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale aparat to Panas FZ30. Edytowane 30 Października 2008 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 ... powiedział mi ,że w zasadzie filtr UV to prawie nic nie daje , zdecydowanie więcej daje polaryzacyjny i że jakby co to ,żebym kupił sobie polaryzacyjny uv prawi enic nie daje poza ochroną obiektywu. Nawet kita dobrze jest chronić, bo to zawsze moża w przypadku uszkodzenia można zaoszczędzić. A polaryzacyjny w kitowym szkle też Ci za wiele nie da, bo podczas łapania ostrości (na auto) będzie Ci się kręcił polar i musiałbyś go ustawiać dopiero w momencie złapania ostrości - trochę to uciążliwe i mało praktyczne. AD maSTHa212 Moim zdaniem lepiej dopłacić do HMC. Kiedyś kupiłem zieloną Hoyę i to był błąd bo potem musiałem dokupić HMC. Bo filtr to dodatkowa rzecz między obiektem fotografowanym, a matrycą, więc im lepszy, tym strata jakości będzie mniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 A polaryzacyjny w kitowym szkle też Ci za wiele nie da, bo podczas łapania ostrości (na auto) będzie Ci się kręcił polar i musiałbyś go ustawiać dopiero w momencie złapania ostrości - trochę to uciążliwe i mało praktyczne.Az mnie to zaciekawilo, czy w sloikach Canona to normalne czy tylko w nizszych modelach szkiel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Tylko w tych najtańszych szkiełkach występuje efekt kręcenia soczewkami. @maSTHa212 Do HMC bym zdecydowanie dołożył, jeżeli już miałbym kupować Hoye. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Tylko w tych najtańszych szkiełkach występuje efekt kręcenia soczewkami.Z ciekawosci az wyciagnalem z torby kitowy obiektyw Nikkor 18-135 ktorego nigdy nie uzywalem i sprawdzilem - nie kreci sie, mozna spokojnie uzywac polara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 W Nikkorach kreci sie 18-55, 70-300G i chyba 55-200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 (edytowane) Moim zdaniem lepiej dopłacić do HMC. zgadzam się i nawet nie tyle chodzi o utratę jakości co o wielowarstwowe szkło które chroni przed refleksami. jest też całkiem fajny test na optyczne.pl i można sobie sprawdzić jak radzą sobie z tym różne marki. zresztą wspominałem o tym i na poprzedniej stronie masz linki więc sam oceń. Edytowane 1 Listopada 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Ktos mial z tymi filtrami do czynienia: http://allegro.pl/item479783020_filtr_pola...im_72mm_cp.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Marumi to dobra marka jesli chodzi o filtry ale Sunpak jest znany z produkcji sredniej klasy lamp blyskowych, dobrze byloby sprawdzic przed kupnem czy Marumi faktycznie przyznaje sie do wyprodukowania tego filtru. Ogladalem kiedy filtr Kodaka wyprodukowany przez B+W i na opakowaniu byla taka informacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) Krótka piłka: polar 52 mm do 150 zł, ewentualnie jak coś godnego uwagi to jestem w stanie dopłacić. Takie upatrzyłem: http://allegro.pl/item598462704_filtr_pola...mc_52_52mm.html http://allegro.pl/item596091217_filtr_pola...m_52_f_vat.html edit: przewaliłem optyczne i forum nikona - biore marumi Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez westsajd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...