Skocz do zawartości
remikk

Filtry ?

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich dotychczasowych doswiadczen wysnulem takie wnioski:

Filtr UV to minimum ale dobry polar bardziej wskazany.

Do focenia na zewnatrz przy ostrym swietle mam w planach filtr polowkowy szary, a kto wie czy i caly szary tez nie bedzie przydatny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież te trzy (albo nawet cztery) rodzaje różnią się zupełnie zastosowaniem więc jak można zastępować UV polarkiem - toż to abstrakcja.

test UV: 2935581[/snapback]

Z drugiej stron przypadkowo dostalem kiedys hoya super hmc ( 12 powlok 390zl okolo w wersji 72mm) zamiast UV hoya.

Powiem szczerze ze nic specjalnego. Wiec ta za 189 powinna jednak wystarczyc.

Sampel z tej najdrozszej hoyi, jak widac nasycenie i kontrasty tak srednio, raw wywolany do jpg bez obrobki

z d70s i 18-200vr:

ale co tu się miało zmienić? od kontrastowania masz polar, a żeby ten obrazek miał w ogóle jakiś sens to powinieneś wrzucić jeszcze shot bez filtra. jaki zysk z HMC? nie czujesz, że go masz jak wypadku niektórych tanich badziewi - a poza tym zerknij na moją fotkę wyżej :idea:

post-879-1207140748_thumb.jpg

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuje.

Hoya się straszliwie paskudzi i po 5 filtrach Hoyi (w tym 2 polary) stwierdzam, że już nie kupię więcej Hoyi, chociaż za tę cenę pewnie nic lepszego się nie znajdzie. Więc bierz Hoye przy czym nastaw się na długie i denerwujące czyszczenie w razie najmniejszej plamki. ;)

Kupilem Hoye HMC Super UV i zdazylem sie nia nacieszyc moze pare godzin, gdy ojciec w przyplywie zrecznosci zostawil mi na niej odcisk palucha :mur: I teraz zagadka - czym to wyczyscic, zeby patrzac pod swiatlo nie bylo rozmazanych sladow? Plyn do soczewek nie pomaga...

Maciek, pisales o opcji z plynem do naczyn - dziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czyszczę płynem który VisionExpress dodaje do okularów do antyrefleksu, można to też chyba kupić za 10zł. Buteleczka z rozpylaczem, zero smug. Ale to wtedy czyszczę jak mam strasznie zbrudzony paluchem (tłustym, albo coś w ten deseń), a tak to chuch i ściereczka - zawsze pomaga na llżajsze zabrudzenia

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuje.

Kupilem Hoye HMC Super UV i zdazylem sie nia nacieszyc moze pare godzin, gdy ojciec w przyplywie zrecznosci zostawil mi na niej odcisk palucha :mur: I teraz zagadka - czym to wyczyscic, zeby patrzac pod swiatlo nie bylo rozmazanych sladow? Plyn do soczewek nie pomaga...

True, opcja "Ludwik", "Pure" itp działa... Osobiście polecam płyn Pure (nie będę się rozwijał czemu ;) ). do tego papierowe ręczniki i suszarka na koniec mikrofibra... powodzenia. ;)

Chociaż z tego co pamiętam, Hoyę udało mi się ładnie czyścić płynem do obiektywów Hama i mikrofibrą, tylko musisz długo polerować - spróbuj. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie szmatkę z mikrofibry i po problemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupić sobie filtr UV i polaryzacyjny. Co polecacie ?

Do tego jeszcze torbę ,osłonę przeciwsłoneczną i ściereczkę do czyszczenia.

Mój aparat to Canon EOS 450 D (obiektyw kitowy). Tak myślę , o sumie nie większej niż 400 zł ze wszystkim.

Wczoraj miałem okazję rozmawiać z gościem ,który bawi się fotografią już ponad 9 miesięcy. Zapytałem się go ,o to i owo....

Zagadałem odnośnie filtrów , powiedział mi ,że w zasadzie filtr UV to prawie nic nie daje , zdecydowanie więcej daje polaryzacyjny i że jakby co to ,żebym kupił sobie polaryzacyjny.Prawda to ?

Edytowane przez w-u-j-e-k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Krotka pilka: chce kupic filtr Hoya polaryzacyjny. Opcje sa dwie: standard i HMC. Oplaca sie doplacac do tej drozszej? Roznica jest spora, bo tansza jest za 70, HMC za 120. Dzieki za odp.

pozdro

edit.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale aparat to Panas FZ30.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... powiedział mi ,że w zasadzie filtr UV to prawie nic nie daje , zdecydowanie więcej daje polaryzacyjny i że jakby co to ,żebym kupił sobie polaryzacyjny

uv prawi enic nie daje poza ochroną obiektywu. Nawet kita dobrze jest chronić, bo to zawsze moża w przypadku uszkodzenia można zaoszczędzić.

A polaryzacyjny w kitowym szkle też Ci za wiele nie da, bo podczas łapania ostrości (na auto) będzie Ci się kręcił polar i musiałbyś go ustawiać dopiero w momencie złapania ostrości - trochę to uciążliwe i mało praktyczne.

AD maSTHa212

Moim zdaniem lepiej dopłacić do HMC.

Kiedyś kupiłem zieloną Hoyę i to był błąd bo potem musiałem dokupić HMC. Bo filtr to dodatkowa rzecz między obiektem fotografowanym, a matrycą, więc im lepszy, tym strata jakości będzie mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A polaryzacyjny w kitowym szkle też Ci za wiele nie da, bo podczas łapania ostrości (na auto) będzie Ci się kręcił polar i musiałbyś go ustawiać dopiero w momencie złapania ostrości - trochę to uciążliwe i mało praktyczne.

Az mnie to zaciekawilo, czy w sloikach Canona to normalne czy tylko w nizszych modelach szkiel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej dopłacić do HMC.

zgadzam się i nawet nie tyle chodzi o utratę jakości co o wielowarstwowe szkło które chroni przed refleksami.

jest też całkiem fajny test na optyczne.pl i można sobie sprawdzić jak radzą sobie z tym różne marki.

zresztą wspominałem o tym i na poprzedniej stronie masz linki więc sam oceń.

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marumi to dobra marka jesli chodzi o filtry ale Sunpak jest znany z produkcji sredniej klasy lamp blyskowych, dobrze byloby sprawdzic przed kupnem czy Marumi faktycznie przyznaje sie do wyprodukowania tego filtru.

Ogladalem kiedy filtr Kodaka wyprodukowany przez B+W i na opakowaniu byla taka informacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka: polar 52 mm do 150 zł, ewentualnie jak coś godnego uwagi to jestem w stanie dopłacić. Takie upatrzyłem:

http://allegro.pl/item598462704_filtr_pola...mc_52_52mm.html

http://allegro.pl/item596091217_filtr_pola...m_52_f_vat.html

edit: przewaliłem optyczne i forum nikona - biore marumi

Edytowane przez westsajd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi