flasht Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Witam Powolutku sie przymierzam do chlodzonka wodnego. Czy za ok 1000 PLN da sie cos zrobic? Gdzie moge znalezc jakis opis w ogole co i jak i gdzie w ogole jak to wszystko ma dzialac i co jest potrzebne... nie mam o tym wszystkim zielonego pojecia ;] Chcialbym zeby dzialalo to CICHO oraz skutecznie. Jakiej w zasadzie glosnosci mozna sie spodziewac po dobrze chlodzacym zestawie? Moze w ogole mnie to nie interesuje? Pozdrawiam i zycze wesolych Swiat! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Na górze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Na górze. O dziekuje nie zauwazylem. A jak jest z ta glosnoscia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 (edytowane) Link do opisu dal juz mechl!n. A co do Twojego pytania czy cos zlozysz za 1000 zl to odpowiedz brzmi TAK. Za taka sumke bez problemu zlozysz cos bardzo wydajnego, a zarazem cichego. Edytowane 24 Grudnia 2005 przez Jawor_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 jak sie dobrze postarasz to będziesz słyszał tylko zasilacz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 (edytowane) Link do opisu dal juz mechl!n. A co do Twojego pytania czy cos zlozysz za 1000 zl to odpowiedz brzmi TAK. Za taka sumke bez problemu zlozysz cos bardzo wydajnego, a zarazem cichego. no dokladnie, za to mozna zrobic cos mega: - bix3 z niemiec + 3xakasaamber (albo freezer3+akasy) 400 zł, - grundfos 15-14b 260 zł, - bloczki z tłika, cały komplecik trzevh, powiedzmy te 260 zł, - weze i reszta. Konstrukcja mega wydajna i mega cicha. Zawsze tez mozna wziac chlodniczke na 2x120mm ;) //edit @termit_tm: no dokladnie ;) Edytowane 24 Grudnia 2005 przez kszonek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 A takie dziwne pytanie... jak dlugie moga byc "rurki" z woda? Mozna chlodnice trzymac za oknem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 hmmm myślę ze długość węży niema żadnego znaczenie bardziej góry i doliny które woda musi pokonywać. można trzymać za oknem ale musisz mieć borygo w układzie i trochę zaizolować płytę bo się skraplać może :wink: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 można trzymać za oknem ale musisz mieć borygo w układzie i trochę zaizolować płytę bo się skraplać może :wink: :wink:No też sie podepne ... oczywiscie nie jest to pelt ani fc wiec izolowac nei trzeba az tak drastycznie, ale co byś polecił do takiej jednorazowej izolacji sprzętu przy nagrzewce za oknem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 hmmm według mnie to trzeba dość solidnie bo dajmy na to że będzie na dworze -15 C (co się raz na rok może zdarzyć ) to co nie będziemy kompa włączać bo nam pocieknie ??? (właściwie i tak pocieknie nie zależni od tego czy będzie włączony) więc myślę że trzeba do tego podejść dość profesjonalnie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Ale w przypadku gdy chce to robic tylko do celów benchowania, chyli wystawiam chłodniczke za okno a po kręceniu zabierma zpowrotem do pokoju. A tekiej temperatury to ja sie nie spodziewam w tym roku. Tym bardziej w mieście. Może na obrzżach miast gdzie zabudowanie nie jest takie gęste temperatury będą oscylowały w granicach -15* ale to sie zobaczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 izolacja do takiego czegoś nie musi być super extra hiper mega ;) ja bym nie izolował ale jak chcesz, to może sylikonu nałóż na blok i moze ciut wokół socketu ( powinno po wszystkim dać sie łatwo zdjąć), węże jakoś umieśćżeby skropliny nie padały na elektronike ... tyle Zimnych świat ! :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Wcale nie musi być dużej różnicy temperatur aby wystąpiło zjawisko kondensacji. Ktoś kiedyś pokazywał taką fajną tabelkę- nie stety nie pamiętam kto i kiedy. Efekt ten można zaobserwować wyciągając z lodówki "na światło dzienne" np butelkę Pepsi (może być Cola ;-) )- po jakimś czasie na butelce pojawiają się krople wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 dokładnie wiec myślę że nie warto ryzykować i lepiej się pobawić w poduszki na mobo :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 A jak to jest z tymi NAGRZEWNICAMI ? Np cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78519005 sie nadaje w ogole? Sa pozniej problemy ze zlaczkami czy to jakis standardowy rozmiar ma? Gdziestam costam czytalem ze taka jedna nagrzewnica moze nie wystarczyc na kilka blokow... a to mozna sobie 2 nagrzewnice walnac? Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Jeśli nagrzewnica to najlepiej mosiężno-medziana (łada, fiat125p/polonez, kadet/rekord). Odpada wtedy konieczność stosowania środków przeciw korozji (nie wiem czy było w linku który podałem- zastosowanie w układzie WC elementów z miedzi i alu powoduje korozję tego ostatniego). Druga kwestia to konstrukcja- nagrzewnica z linku który podałeś ma tak gęste lamele, że powietrze "generowane" z wentyla ma problem z przedostaniem się przez nie- co może powodować stosunkowo duży szum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Tak czytam i czytam i juz nie wiem w koncu. Sa pompy ktore sie zatapia w akwarium a sa takie co to sie ich nie zatapia... Mam kilka pytan: 1. I jak sie takiej pompy nie zatapia to poprostu wody jest tyle co w ukladzie, tak? 2. A jak taka wode sie tam wlewa? W ogole patrze sobie do sklepu... np. tutaj: http://www.alphacool.de/xt/index.php?cPath=5_26 ... i skad mam wiedziec ktore pompy sa zatapialne (czy jak to tam nazwac) a ktore sa powietrzne? 3. A jak odczytywac ich parametry? Przykladowo: Pumpenleistung: 700 l/h Förderhöhe: 1,35 mWs Leistungsaufnahme: 14 W 3a. 700l/h - to "przepustowosc" ... ale czy to nie jest tak, ze jak woda plynie wolniej to sie lepiej chlodzi przeplywajac przez chlodnice? Czy wiecej to lepiej? 3b. 1,35 mWs - to to w ogole nie wiem co to za jednostki ? 3c. 14 W - rozumiem ze to jest moc... czyli jesli jest wiecej blokow to lepiej zeby moc byla wieksza? A 14W to jak to sie ma do czegokolwiek? Dziekuje za pomoc (i wyrozumialosc)! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 i skad mam wiedziec ktore pompy sa zatapialne (czy jak to tam nazwac) a ktore sa powietrzne?a co to sa pompy powietrzne?:| Wszystko jest napisane tutaj: http://forum.purepc.pl/Wc-How-To-t127401.html wystarczy poczytac to i troche pomyslec... Moze zostan jednak przy wiatrakach, skoro nie potrafisz sam znalezc odpowiedzi na proste pytania ktore byly na forum, bo branie sie za WC w twoim przypadku moze sie skonczyc zle dla twojego komoutera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 (edytowane) Bardzo bym prosil o: 1. Przeczytanie watku od poczatku przed odpisywaniem. 2. Przy polecaniu jakiegos linku: a] Patrz punkt 1. b] Samemu pierw przeczytac informacje zawarte pod tym linkiem. 3. Jesli odpowiedz ma nic nie wnosic (przykladowo odpowiedz "Carl0s"), to lepiej sie powstrzymac. Z gory dziekuje! Edytowane 25 Grudnia 2005 przez flasht Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Tak czytam i czytam i juz nie wiem w koncu. Sa pompy ktore sie zatapia w akwarium a sa takie co to sie ich nie zatapia... Mam kilka pytan: 1. I jak sie takiej pompy nie zatapia to poprostu wody jest tyle co w ukladzie, tak? 2. A jak taka wode sie tam wlewa? W ogole patrze sobie do sklepu... np. tutaj: http://www.alphacool.de/xt/index.php?cPath=5_26 ... i skad mam wiedziec ktore pompy sa zatapialne (czy jak to tam nazwac) a ktore sa powietrzne? 3. A jak odczytywac ich parametry? Przykladowo: Pumpenleistung: 700 l/h Förderhöhe: 1,35 mWs Leistungsaufnahme: 14 W Ad1. Ni wiem dokładnie co przez to rozumiesz ale chyba odpowiedz brzmi tak. Różnica jest taka że pompy zatapalne trzeba imieścić w jakimś pojemniku (np. puszka spożywsza). Zaletą jest duża prostota napełniania i odpowietrzania. Wada to większe rozmiary (dochodzi pojemnik). Pompa niezatapalna ma wlot i wylot przygotowany do założenia węża/rury. Ad.2. Wlewasz np tak: dajesz w środku jakiegoś odcinka węża złączkę, jak chcesz napełnic to jeden koniec takiego nacięćia umieszczasz w misce z płynem borygo/wodą destylowaną a z drugiego końca odsysasz powietrze tak długo aż pompa będzie zdolna sama przepychać ciecz przez układ i nie będzie w nim pęcheżyków powietrza. Wtedy oba końce łączysz pod powierzchnią cieczy by sie powietrze nie dostało. 3a. 700l/h - to "przepustowosc" ... ale czy to nie jest tak, ze jak woda plynie wolniej to sie lepiej chlodzi przeplywajac przez chlodnice? Czy wiecej to lepiej? 3b. 1,35 mWs - to to w ogole nie wiem co to za jednostki ? 3c. 14 W - rozumiem ze to jest moc... czyli jesli jest wiecej blokow to lepiej zeby moc byla wieksza? A 14W to jak to sie ma do czegokolwiek? Dziekuje za pomoc (i wyrozumialosc)! Ad.3abc. Tak, czym woda płynie woolniej tym wiecej odda ciepła, ale z drugiej strony czym wolniej płynie przez blok tym bardziej się nagrzewa i ma mniejszą zdolność absorbcji ciepła. Zasadniczo nie zwraca się wielkiej uwagi na napis xxxl/h z tej prostej przyczyny że to jest wydajność bez obciązenia gdy pompa pompuje wodę w poziomie. Gdy dasz pionową rure długości metra przepływ nie wyniesie nawet połowy wartości nominalnej (odpowiednie wykresy są dodawane do pomp). Ważniejszym parametem jest wysokość podnoszenia słupa wody, to z niej wynika czy pompa duzo sptraci na przepustowości gdy ją obciążysz blokiem i nagrzewnicą. W przypadku tej którą podałeś po przymocowaniu 1,5m rury pionowo, woda wogóle by nie dotarła do jej końca. Ogólna zasada jest taka że i tak sie tego nie liczy tylko konstruujesz układ tak by nie było w nim żadnych zbędnych oporów (zbędne zakręty, załamania węża, zwężki na wężu itp) i możliwie na całej długości była utrzymana ta sama średnica wewnętrzna (jednakowe węże, dobrze dobrane króćce na bloku i nagrzewnica (tytaj niewiele da się zrobić, chyba że sam zamontujesz króćce). Nie utrudniaj sobie życia czytaniem mnóstwa parametrów bo i tak nie jesteś w stanie tego przeliczyc przed złozeniem układu, zamiast tego wybierz pompę na którą Cię stać i będzie dostatecznie cicha (najcichsze pomy na rynku to wspomniany wyżej grundfos i ten Laing z mojego podpisu). Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Wiesz Flasht, kiedys widzialem tu na tweaku bardzo fajny wpis w sygnaturze ktoregos z userow, a brzmial on tak: "Masz internet i pytasz?" czytaj linki ktore ci podaja ludzie. gdybys przeczytal faq to wiedzialbys ze nie ma czegos takiego jak pompka "powietrzna"? pozatym google.pl nie gryza, i znalazlbys przynajmniej 10 stronek z podana roznica miedzy pompami niezatapialnymi a zatapialnymi,z ich zaletami i wadami, z wyjasniona kazda pozycja z tabliczki znamionowej pompek, czytajac wybrane tematy z forum dowiedzalbys sie kto jaka nagrzewnice stosuje, podpatrzylbys rozwiazania na zdjeciach poszczegolnych ukladow. Co do ciszy to nikt ci nie powie tak naprawde jak to jest, bo to jest kompletnie subiektywna opinia, poniewaz kazdy uklad jest troszke inny no i wrazliwosc sluchu to tez indywidualna sprawa. Zadajesz pytania, na ktore sam znalazlbys odpowiedza a nawet takie na ktore sam sobie odpowiadasz. To ze nie znasz sie na WC (ja tez sie nie znalem, i twierdze ze nadal nie znam mimo ze juz 2 lata mam uklad) nie usprawiedliwia. Znalezc mozna wszystko, a po pomoc na forum zwracac sie z wyjatkowym przypadkiem. http://forum.purepc.pl/Pare-Wanzych-Pytan-...oa-t172194.html tutaj Miazga zaprezentowal bardzo ladny IMHO uklad zamkniety. http://forum.purepc.pl/wc-Za-Okolo-600zl-N...Co-t168789.html tutaj koles mial podobny problem jak ty, tylko kwote na WC mniejsza. http://forum.purepc.pl/Gdzie-Umiescic-Chlo...ic-t169231.html tutaj kilka rad jaka, i gdzie umiescic nagrzewnice w roznych obudowach. http://forum.purepc.pl/Ile-L-h-Jaki-Slup-N...ow-t165001.html tutaj wyjasnione jak to jest z pompkami. http://forum.purepc.pl/Kolejnosc-Blokow-W-Wc-t160550.html Przydatne - kolejnosc montowania poszczegolnyck elementow w ukladzie. to sa przyklady. szukalem 20 minut. gdybys poswiecil godzine, to byloby tych linkow wiecej. A po drodze do tych, poczytalbys moze cos pod tytulem np "Moje WC", czy WC Kogostam" itp. itd. i jeszcze poglebil swoja wiedze chociazby o zdjecia gotowych ukladow. Uwierz mi, odsylanie do szukajki to nie jest przejaw arogancji i lekcewazenia czy braku szacunku. To jest tylko i wylacznie zachecenie do samodzielnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 (edytowane) Wiesz Flasht, kiedys widzialem tu na tweaku bardzo fajny wpis w sygnaturze ktoregos z userow, a brzmial on tak: "Masz internet i pytasz?" czytaj linki ktore ci podaja ludzie. gdybys przeczytal faq to wiedzialbys ze nie ma czegos takiego jak pompka "powietrzna"? pozatym google.pl nie gryza, i znalazlbys przynajmniej 10 stronek z podana roznica miedzy pompami niezatapialnymi a zatapialnymi,z ich zaletami i wadami, z wyjasniona kazda pozycja z tabliczki znamionowej pompek, czytajac wybrane tematy z forum dowiedzalbys sie kto jaka nagrzewnice stosuje, podpatrzylbys rozwiazania na zdjeciach poszczegolnych ukladow. Pompa powietrzna to taka przenosnia... nie ma co sie czepiac ;) A generalnie chodzilo mi o to jak je odroznic w sklepie ktora jest ktora. A uwierz mi, ze duzo sie naczytalem na ten temat i zauwaz, ze wiekszosc moich pytan jest raczej prosba o potwierdzenie dobrego zrozumienia tematu... Uwierz mi, odsylanie do szukajki to nie jest przejaw arogancji i lekcewazenia czy braku szacunku. To jest tylko i wylacznie zachecenie do samodzielnosci. Wierze :) Pozdrawiam! Edytowane 25 Grudnia 2005 przez flasht Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snower1 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Ludzie mam pytanko mam taki procek Intel Pentium 4 3.00GHz BOX Prescott S478(HT) no i temperatura mojego procka wynosi około 65C to chyba ciut za duzo a nic nie podkrecałem.Treaz oto moje pytanie chciałbym zakupić sobie własnie WC ale narazie nic nie mam i chodzi mi o to zebyscie mi polecili co mam zakupic zeby narazie chłodzić tylko procka i tak zebym go mogl jeszcze sobie podkrecic. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Flasht teraz widzisz o czym mowie? @snower1 http://forum.purepc.pl/index.php?act=Search&f=33 tytaj masz taki fajny link pod ktorym jest niemal wszystko. a kilka postow wyzej masz napisane co i za ile zeby zlozyc fajny zestaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...