Skocz do zawartości
kuki1989

Geforce 7600 GS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Pomiar sie robi na wylaczonym, czy na wlaczonym kompie ?

Włączonym. Przecież na wyłączonym karta nie ma zasilania ;)

No i druga sprawa, to jak go sie robi, to wszystko jedno z ktorego punktu zrobie pomiar z tych zaznaczonych, to wynik bedzie taki sam ?

Tak, będzie taki sam. Podałem kilka, żeby mógł sobie wybrać (najłatwiej na tym największym elemencie).

No i jak go zrobic, czyli ktora koncowke gdzie przylozyc, jak ustawic miernik

Czarna do masy (np czarny kabel w molexie), a czerwony do któregoś punktu z foty. Miernik ustawiasz na napiecie stale (DCV) zakres 20V (jesli chcesz dokładniejszy pomiar (3 miejsca po przecinku), to w przypadku vgpu możesz ustawić zakres 2v (2000mV) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ogromne, w koncu sobie trzasne Vmoda na Palicie. Zebym tylko nie spitolil :P

EDIT:

A tak przy okazji, to ile pomazac na wstepie ? Jedno, dwa mazniecia i sprawdzic, czy to trzeba troche wiecej ?

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :P kiedys juz tu pisałem ale nadal mnie nurtuje moja grafika, dziś sie bawiłem, wiem uz jaks ie robi vmoda na moim PCB (takie stare, karty sprzedawane w grudniu i styczniu, od tąd mam tą karte :) )

a wiec do rzeczy, bawie sei rivatunerem. ustawilem w sterownikach nvidii na wydajnośc (na jakośc wyniki były bardzo małe w 3d markach)

no i wygląda to tak:

400/1000 - 8652 pkt

500/1400 - 11286 pkt

500/1500 - 11503 pkt

550/1400 - 11608 pkt

550/1500 - 11998 pkt

i pytanie.. skoro podniesienie z 400/1000 na 500/1400 daje mi aż tyle pkt.. to czemu podniesienie na 550/1500 daje tak "mały" przyrost.. ?

mój proc to athlon 64 2800 kupiony jakies 2 lata temu.. stary bardzo, rdzeń clawhammer niekręcony (1,8 ghz)

co powinienem zrobic ? podobno stare clawhammery sie dobrze kręcą, i zastanawiam sie nad sprzedaniem mojej mobo asusa i kupic K8NS od gigabajta i podkręcic procka (mam freeezera od arctica) a temepratury mam tera 34 iddle i 39 stres na procu

moje stery o karty graficznej to jakieś stare chyba juz bo w lutym instalowane jak si enie myle 97.28

Edytowane przez Pitterekk1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 na pamieci gdzies widziałem ktos 2,8V nawet dawał ale 2,4 spróbować mozna bez radiatorków, choc nie oplaca sie, przyrost mocy jest mały pryzy taktowaniu rdzenia <700mhz, dlatego najpierw za niego sie zabierz i napisz jak ci poszło bo mi dosłownie nic nie wychodzi na tej karcie, ani 1mhz wyzej

piterekk, procek to jedna sprawa a druga to sam popatrz

podniosłes z 450/1000 na 500/1400 i to jest duuuzo (400mhz na pamieciach + 50 a rdzeniu) a teraz podnosisz o 100mhz na pamieciach i 50 n ardzeniu to przyrost bedzie mniejszy, z reszta o czym wyzej wspomniałem to to ze jak msz małe taktowanie rdzenia to wysokie pamieci do wydajnosci prawie nic nie zmienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze ja mam domyślnie taktowanie 400 mhz.. to karta na AGP nie na pci-e :)

to wyniki mam w porządku ? myslałemz e procek mi juz hamuje grafike wyżej..

bo po podniesieniu z 400/1000 na 500/1400 (100 na rdzeniu i 400 na pamięciach) wynik poszedłw góre dobre 2,5k punkciszy..

a dodałem teraz 50 na rdzeniu i 100 na pamiątkach i tylko 700 k punkciszy.. no w sumie by sie zgadzało..

brakuje mi suwaka juz w rivatunerze, moge próbować z pamięciami na 1600 ? nic sie nie zwędzi bez radiatorków ? czy lepije sobie dać z tym siana ? rdzeń więcej mi nie pójdzie...

czy lepiej podkrecic tego proca?

krzych xp bo tez masz widze jaiegos a64 :] OC proca ile ci punkciszy dorzuciło ? (1,8 ghz zdaje mi sie ze to mało jak na taką karte... ) opłac amis ie dokłądac jakies 50 zł na k8ns i wykrecic proca tak minimum na 2,2 ? (na tyle napewno pójdzie :) moze wiecje kto wie..?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No troche pomalowalem i w koncu udalo mi sie ustawic 1,31V. Jak wczesniej rdzen poszedl na max 530Mhz, to teraz poszedl na max 640Mhz. Tylko jest jeden problem. Ja mam uklad APW7120, czyli odcina zasilanie karty przy ponad 1,36V. A napiecie karty w stresie wlasnie przy tej wartosci oscyluje i po paru minutach na 1,36V nastepuje odciecie zasilania. Tak wiec musze minimalnie zetrzec grafit, bo na tym APW nei powalcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanowne towarzystwo...

wpadam tutaj z sentymentu...

Chcialem sie dowiedziec czy juz ktos porobil jakies nowe wysokie wyniki na 7600?? :) bo moja karta juz dawno u nowego wlasiciela i myslalem ze jakies wyniki pokaze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie powiem, czyli ja jestem jakis je*nięty, maluje ale bez miernika, nie powinno to chociaz "cos" dać? A tu ani 10mhz?

Wiesz, bez miernika ciezko :) Na samym poczatku malowalem dosyc dlugo, bylo sporo grafitu, a tu V skoczylo ledwo o 0,03V. Dopiero w pewnym momencie cos sie ruszylo. Teraz minimalnie starlem gumka i mam idealnie 1,33V i juz sie nie wylacza zasilanie. AtiTool poszedl na 650Mhz i nastapil zwis, wiec spokojnie moze pracowac na 620-630Mhz, a ja uzywam na 600Mhz. Pozniej sie zabiore za pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzychxp ja malowałem twardym ołówkiem.. i to dużo w sumie żeby móc zwiekszyc możliwosci oc o 20 mhz.. :) trzeba mięki ołówek, i to bardzo, i duzo tego trzeba dać.. :) uwierz mi, ja te zbez miernika robiłem, al ejak pomalowałem tylko troche to efektu nie było nawet 2 mhz wiecej.. ;/ dopiero tym twardym pomalowałem "ostrzej" i mozliwosci oc z 528 skoczyły na 551 mhz.. :] szukam ołówka po kolegach dobrego to powalcze na 600 mhz :)

krzych.. poważnie myslisz ze by polazł ten clawhammer na 2,4 ? :P podobno stare sie kręcą najlepiej.. ale to 0,13 a nie 0,09 wiec chyba sie troche bardziej grzeją.... a ja swojego kupiłem jak kosztował jeszcze 580 zeta (dlatego wpakowałem sie w socket 754 bo był tańszy :), w 939 musiał bym dopłacic wtedy jakies 400 zł wiecej zeby miec taką samą konfigurację..

opyla sie przesmarować karte jakas pastą termoprzewodzącą ? przypominam mam tą czerwoną na agp z czarnym zalmanem.. i mam 49 stopni w spoczynku, i jakies 61 max w stresie.. (chyba dużo jak na me oko ! ;/ )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, nudziło mi sie to wymontowałem mojego Palita, i zdjołem se chłodzenie, i obaczyłem jakas biała paste... zdenerwowałem sie i ją zebrałem z rdzenia i z radiatora, radiator u palita pod spodem jest chropowaty jak skóra mych dłoni - DRAMAT :P miałem jakies 10 min czasu, przy użyciu papieru wodnego taka grubsza granulacja sliniąc radiator ścierałem czarną farbe i chropowatą powierzchnie, akurat sie udało ze uzyskałem alumunium czyste bez czarnej farby na samym środku, potem papierek gładki prawie jak kartka papieru, troche mej radioaktywnej śliny i polerka.. ze 3 minutki bo mi sie śpieszyło, ociupińke pasty arctica 5 :P i załozyłem na szybkiego całosć (w tym srodeczku jeszcze nie można było sie przejrzeć, nie był taki gładki, ale było duzo lepiej niz wcześniej, no i po załozeniu trochu sie ucieszyłem :) 46 stopni w spoczynku !!!! (3 stopnie mniej..) i w stresie 57 stopni max.. :P

to już chyba coś nie ? spadło mi trochu na grafice.. :) i schładza si emomentalnie rdzeń do 47 stopni po teście w 3d marku (wykresiki na to wskazują)

polecam komus poświęcic z godzinę i wyszlifowac to..

jak ma sie ten radiator w ręce.. to w sumie on taki trochu mały i badziewny jest.. przydało by sie coś lepszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moja karta nie chce śmigać powyżej 820MHz.

Na codzień mam 1,54V i 800-810MHz stabilne, ale jeszcze ani razu nie udało mi się osiągnąc 820MHz stable na tym GPU. Czy to przy 1,54V czy przy 1,76V.

Może do tego potrzeba poniżej 50 stopni?

Teraz już mi się znudziło grzebanie przy niej, bo wszystko sprawnie działa napiecia 1,33@1,54V i memki 1,9@2,18V w COh`u gram przy 811/1720MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jak tak czytam to niektóre cienko , mojego młodego poszedł z mety bez zadnych modów na 600/800 [.GALAXY 7600GS 256MB 500/1400 . Zalman].

Zresztą teraz lezy w szafie , uzywał go miesiąc ....... trzeba z nim będzie na allegro wystartować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech tylko dorwe jakis miernik.

Narazie bez modow 7600GT Palita idzie mi 650/815

Chciałbym min. 750 na rdzeniu i 850 na pamieciach.

Jezeli bedzie lepiej to juz bonus ponad moje wymagania.

A zrobie Vmoda tylko dla TDU, ktore przy HDR czasami mi schodzi do 20fps co mnie strasznie drazni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeżyłem dzisiaj chwile grozy :D Rozebrałem kompa żeby odkurzyć go. Wyjąłem karciochę i zdjąłem z niej chłodzenie i odłączyłem też kabelek wiatraka od grafy. Jak skończyłem to poskładałem machinę ( zapomniałem podłączyć kabelek do wiatraka ) i odpaliłem sobie na 1,5 godzinki PROevo. Potem sprawdziłem temperaturę na karcie.... patrze a tu 85c!!!. Od razu wyłączyłem kompa i podłączyłem kabelek. Radiator aż parzył karta ocnięta do 630/1500 ( palit 7600gt). Na szczęście się nie ujarała. Dobrze , że nie włączyłem tdu .. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ol

odpal atitoola i puść show 3d view

albo odpal rive tunera i włącz hardware monitor i puść 3dmarka na wykresie zobaczysz ile było maksymalnie stopni

lo

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi