SilentManiac Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) Witam wszystkich po raz pierwszy na forum Tweak.pl. Od dawna czytam Wasze forum, znalazłem tu bardzo dużo przydatnych informacji. Po zebraniu ich wszystkich mam pewien "plan" i chciałbym o nim z Wami podyskutować... :D Na początek wywiad środowiskowy: potrzebuję sprzętu do gier (oczywiście używać go będę również do Internetu, edycji dokumentów, słuchania mp3 i oglądania filmów, ale te zadania nie wpływają na mój wybór) takich jak ścigałki samochodowe (od GTR po NFSMW), strategie (od jakichś RTSów po Civilization IV) i być może od czasu do czasu FPP (Half-Life 2?). Rzecz w tym, że chcę grać na TV LCD o rozdzielczości natywnej 1360x768... :? Jednocześnie chciałbym, aby sprzęt był jak najbardziej cichy. Wszystko to "ukształtowało" mój "plan zakupów", który obecnie wygląda tak: ARCTIC COOLING - SILENTIUM T2 DFI LanParty UT NF4 Ultra-D AMD Opteron 144 socket 939 BOX Arctic Cooling Freezer 64 Pro GeIL Dual 2 x 512MB ULD PC-400 CL2 Radeon X800GTO HiS 128MB DVI + TV Full BOX (PCI-E) IceQ Samsung SpinPoint 200 GB (8MB cache, Serial ATA II) WD Raptor 36.7 GB Serial ATA Benq DW1650-0B3 + Software (Black) Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music Logitech Cordless Desktop S 510 Media Remote Aerocool Cool Panel 2 - Czarny Przewidywana cena: max. 5.ooo zł Kilka uwag: Opteron będzie oczywiście kręcony (stąd też taka płyta). Pamięci może do wymiany - nie wiem, czy te wystarczą do kręcenia Opterona. Karta grafiki też będzie kręcona (jeśli się dobrze zakręci, to można uzyskać wydajność GTO2->X850XT, ale czy to prawda?). Zależy mi jednak na cichym chłodzeniu (bardziej w nocy i w trakcie filmów, w czasie gier też by się przydało... :rolleyes: ) Nad Raptorem jeszcze myślę, może nie będę go brał. Może lepiej wydać kasę na pamięci lub kartę graf? Moje pytania:Czy zasiłka w tej obudowie uciągnie taki sprzęt? Nie będę powtarzał informacji o samej obudowie, było tego trochę na forum, zaznaczę jedynie, że moc "normalna" wynosi 350W, szczytowa 450W i (o ile dobrze pamiętam) 18A na +12V. Wiem też, że nie jest wymienny - czy w przyszłości wystarczy do X2 i powiedzmy 7800GT ?? <_< :oops: Czy pamięci są wystarczające? Myślę również o PDP Patriot XBLK 2 x 512MB DDR 400MHz CL2-5-2-2, ale te już są droższe o jakieś 150zł. Jak z kartą grafiki? Muszę mieć tryb 1360x768 lub podobny z AA i FSA, żeby to ładnie wyglądało na 32'. Jakie ustawienia na przykład w NFSMW na takim sprzęcie i w takiej rozdziałce będę musiał mieć? Myślałem też o chłodzeniu wodnym, ale jednak chyba odpuszczę sobie - trzebaby dodać do zestawu jakieś 500zł. Szczególnie, że w tej obudowie nie ma z tyłu miejsca na 120. Wprawdzie myślę o chłodnicy na górnej ściance i tam powinno wejść 2x120, ale to chyba jak zmienie więcej rzeczy w kompie (może proc na X2, kartę?). Co do obudowy, to nie jestem jeszcze na 100% zdecydowany, więc jeśli będziecie się starać, to może pożegnam się z tym pomysłem. :D Oczekuję również innych wszelkich uwag co do sprzętu... :unsure: :D Edytowane 6 Lutego 2006 przez SilentManiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Zastaw bardzo dobry, ale zmień tego X800GTO na GTO2 od szafirka. :D A zasilacz, jak chcesz mieć cichy to polecam tagana 380W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Zastaw bardzo dobry, ale zmień tego X800GTO na GTO2 od szafirka. :D Właśnie o tym myślę - kosztem tego Raptora... Tylko ciekaw jestem, jak będzie z głośnością GTO2? :huh: A zasilacz, jak chcesz mieć cichy to polecam tagana 380W. Niestety, ta obudowa ma niewymienny zasilacz... I tylko to mnie martwi, jeśli chodzi o tę obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 to zmien obudowe :) i kup tagana ale 430 W tak dla pewnosci zeby nie miec wontpliwosci :P ze jak przyjdziesz to kompa nie bedziesz mial :lol2: :lol2: :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Na tego GTO2 możesz kupić miedzianego zalmanka i będzie GIT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 a mowie o zmianie obudowy dlatego ze kiedys kuisz sprzet bardzo bardzo mocny i bedizesz musial od poczatku kupowac zasilacz zobudawa a tak to kup obudowe i bardzo dobry zasilacz:) tagan 430 W starczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 tagan 430 W starczy :)Ale z serii U01, bo inne podobno są już dużo głośniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 tagan jest ogolnie cichym zasilaczem:) nie bedziesz mial problemow z glosnascia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 ja proponuje rezygnacje z raptora a przeznaczenie tego na patrioty, gto2, lepsza bude, zasilke, cokolwiek. kupowanie tego 2 dysku nie manajmniejszego sensu a jest kilka innych rzeczy na ktore ta kase mozna przeznaczyc i caly zestaw poprawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) ej no wlasnie ...:P przeznacz to na cos bardziej pomocnego np 1gb pamieci w jednej kosci...:) i zmien bude bo kiedys(jak bedziesz chcial zmienic zasilke) bedziesz zalowal ze tego nie zrobiles przy zakupie.Acha no i dysk wes juz na SATA2 a nie na ATA ..:) a pozatym 200 gb ci nie starczy ??:) Edytowane 6 Lutego 2006 przez s4t1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 (edytowane) Z tego co wiem raptor nie jest cichy - zdecydowanie nie warto, lepiej dopłać parę groszy do 250 GB. Edytowane 6 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Ok, jestem otwarty na sugestie, ale chciałbym się jednak zamknąć w 5.ooo zł w sumie. Co do Raptora, to umieściłbym go w specjalnej kieszeni w Silentium i myślę, że nie byłoby tak źle. Ale... Zastanawiam się nad następującymi zmianami: Cooler Master Centurion 5 - Niebiesko/Czarny Tagan TG480-U01 Black zamiast ArcticCooling Silentium :cry: żal jednak tej obudowy, bo ładna jest... :) SAPPHIRE X800GTO2 PCI-E DDR3 256MB 256BIT TV DVI Full (czy o ten model Wam chodzi ??? :huh: ) zamiast Raptora i x800gto i na tym trzeba będzie zmienić jeszcze śmigiełko pewnie, więc już się zamykam na 5.ooo zł (więcej nic już chyba nie wsadzę). Aha, tego Tagana wziąłem takiego dużego, bo jest teraz w promocji i jest tylko 66zł dopłaty z 420... Dobry model? Warto na taką kartę grafiki dawać chłodzenie pasywne? Przy założeniu, że jednak coś tam będę kręcił? Boję się hałasu... :blink: Co teraz myślicie? Obudowa dobra do cichego kompa? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 na ta karte tylko i wyłącznie zalman vf700 miedziany, na male obroty jest cichy i wydajny... samemu tak sobie zakładam. gto2 lepiej kupic np z komputronika z gwarancja moda ;) co do obudowy - ja bym kupil w tej cenie jakiegos chiefteca z allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 a ile masz kasy na obudowe ?? moze jakas z plexi ?? bardzo ładnie to wyglada po zamontowaniu calego sprzetu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 plexi wyglada fajnie po schowaniu lub owinięciu 99 do 100% kabli. a ponieważ jest cała z plexi to nie ma ich gdzie schować :) owszem fajny jest efekt rozświetlenia katodą ale kosztem widocznego bałaganu w budzie... no i kurz trzeba wycierać co jakiś czas jak się chce żeby to jakoś wyglądało! budy z plexi tylko jak ktoś jest na tym punkcie zboczony :) z mojej strony polecam kupienie np. czegoś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83778832 albo http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83778849 albo wielu innych w podobnej cenie, najlepiej w wersji long. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 a druga ladniejsza.A co do budy z plexi...hmmm.... ale warto za fajny efekt,jescze jak sie ma wentylatory swicoce na niebiesko...:):) naprawde ladnie to wyglada ... niesty taka buda kosztuje duzo...:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 testowałem kiedyś taką obudowę i mam o niej złe mniemanie, abstraciach!ąc od wyglądu (kwestia gustu), bałaganu w kablach i konieczności regularnego sprzątania, takie obudowy są mało funkcjonalne i często kiepsko wykonane... jeżeli ktoś naprawdę to lubi, to najlepiej zrobić to samemu według własnych upodobań. ja nie lubię a tymbardziej nie umiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Obudowa z plexi nie wchodzi w grę, bo po pierwsze nie lubię :) a po drugie komp stoi w sypialni i ma nie świecić (lub świecić bardzo słabo...). Co do obudów Chiefteca - pomyślę, faktycznie ceny atrakcyjne na Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 tylko polecam kpuno obudowy przedłużonej o bodajże 7cm - wersja Long. to daje dużo więcej miejsca w środku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) zamiast opterona wziałbym sandiego 3700+ Edytowane 7 Lutego 2006 przez Mac' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smalec Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 no ja bym wolał opterona selekta podkręcić niż kupować sandiego. zależy czy chcemy się bawić w OC czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...