MaStEr Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 :D Mam juz tego Abita i powiem, że jestem pod ogromnym wrażeniem B) Płyta jest najlepiej przemyślaną i wykonaną, jaką miałem w swoich rękach, przyznam się, że nawet zbędny na pierwszy rzut oka uGURU Clock jest bardzo mądrze przemyślany słuchawki/mic dodatkowe usb pod ręką czynią z niego bardzo przydatny dodatek, a kontrola parametrów kompa bez otwierania jakichkolwiek aplikacji jest bardzo przyjemna :) W OC narazie się nie bawie - najpierw musze znaleźć czas na powalczenie z temperaturkami na procku bo mam 56*C w IDLE!! na scythe ninja plus :blink: no cuż od razu pisałem, że na platformie intela jestem lamką i nie przyszło mi do głowy, że za dużo pasty nakładam :) Generalnie po pierwszym dniu pracy z Abitem moge go gorąco polecić (swoją drogą dźwięk na tej płycie wymiata!! a wcześniej miałem soundStorm od NForce 2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 a to jest moj ktorys abit z kolei i jest to najbardziej problemowa płyta jaka mialem :| problem teraz bedzie z jej sprzedazą :/ za błędy sie płaci moglem odrazu asusa brac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 dlatego ja zamowilem P5WD2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 a ja tak przegladajac ferty sklepowe zauwazylem ze brakuje plyt Abit na czipsetach i945 oraz i955 - sa tylko w cenniku a jak sie chce to sprowadzaja na zamowienie Zas plytki Asua sa wszedzie dostepne od reki Wiec to chyba cos oznacza na niekozysc Abita :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Oznacza to że w PL Abit ma do d.py marketing. Asus daje do testów płyty serwisom, Abit zapomniał o tym że warto się reklamować. I tak bardziej nowatorska technologia przegrywa z niewielką w końcu reklamą. genghiskhan, jak masz problem z płytą to od czego masz gwarancje. Wspominałes chyba że problem wiąże się z ograniczeniami chipsetu 845. Więc nie ma znaczenia czy to Abit czy cokolwiek innego. Trzeba było od razu wziąźć AW8 o której tutaj piszemy, a nie oszczędzać na AL8. MaStEr Też u siebie przesadziłem z pastą :) Ale 56 w idle to chyba jeszcze jakiś błąd. Bardzo możliwe że oprócz zbyt dużej ilości pasty Ninja zbyt słabo dociska do procka. uGURU Clock to bardzo przydana rzecz podczas kręcenia, a i w czasie normalnej eksploatacji fajnie mieć na oku podstawowe parametry systemu. Winda może wywrócić się do góry nóżkami a uGURU nadal pokazuje wszystkie parametry płyty. Dużo łatwiej zdiagnozować co było przyczyną. Soft kontrolujący też jest bardzo przemyślany i wygodny. Edytowane 26 Lutego 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Co do temperaturki to przyznam, ze nie było to zwykłe idle, a temp w spoczynku po kilku h pracy w zamkniętej budzie, zaniepokoiło mnie tylko to, że niezbyt spadała(wcześniej miałem WC więc jestem w tej kwestii marudny :) ) Ale chyba coś jeszcze jest nie tak, bo w tej chwili po ok 40min pracy w windzie mam na procu 26*C a jak zapodam jakąś wymagającą giere temp rośnie nawet do 58*C i to dosyć szybko hmm raz to obniżanie prędkości proca (zapomniałem jak to się zwie :) ), dwa że zamknęta buda ale chyba mimo to temp za duża jak na tym procu. Co do OC to tak tylko dla zabawy przeciągnąłem suwaczek uGURU na 225Mhz i ku mojemu ździwieniu bez najmniejszego zająknięcia i zmiany voltageu poszedł i pracował na 3600 :) będę musiał się tym pobawić ale to już po poprawkach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 nie wzialbym aw8 bo jest za drogi a OC lepsza jest i tak na asusia p5wd2;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Ja mam takie pytanie do posiadaczy AW8. Jakie tempy macie na PM1?? Ja mam zapchane wszystkie banki pamięci i w stresie (render w Maxie oraz OC pamiątek) temp mi skacze do 90 st C i muszę przerywać rendera :/ Chłodzenie na PM jest z pewnością dobrze zamonowane, firmową taśme termoprewodzącą zmieniłem na pastę silikownową. Może ktoś z was ma podobne problemy??? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 U mnie narazie nie przekroczyła 58*C ale mam w tej chwili źle założone chłodzenie na procku, więc sam prockek dodatkowo niepotrzebnie nagrzewa laminat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) U mnie narazie nie przekroczyła 58*C ale mam w tej chwili źle założone chłodzenie na procku, więc sam prockek dodatkowo niepotrzebnie nagrzewa laminat. Widze że masz 2x512 a ja mam 4x512, czyli masz 2x mniej (w przybliżeniu) obciążony mostek PM1, więc jak dorzucisz jeszcze 512 to chyba też zaczną się problemy. A jak puszczasz ten pamiątki? Edytowane 26 Lutego 2006 przez Kazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 w sumie to te mobo sa tak zrobione zeby wentyl z proca chlodzil mosy w kolo gorzej jak ktos ma wc trza kombinowac dodatkowy nawiew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Dlaczego jest za drogi?, kosztuje tyle samo co p5wd2 :) Nie wydaje mi się żeby była gorsza do OC. Abit od zawsze był pionierem w robieniu płyt do OC. Inni mogli na nim się tylko wzorowac, często bardzo nieudolnie :) Więc Aw8 będzie co najmniej równy do p5wd2 jak nie lepszy. No ale jak chcesz posmakować czegoś innego to już twoja sprawa. Mogę tylko powiedzieć że AW8 jest dobrą, stabilną i pewną płytą. O wygodnym i przemyślanym oprogramowaniu do OC nie muszę pisac bo masz to samo na AL8. PS. Nie wiem jak w AL8, ale w AW8 po naciśnieciu F6 w biosie pojawia się okno gdzie można zapisać 5 zrzutów ustawień biosa. Rzecz bardzo wygodna kiedy po resetowaniu cmosa zworką błyskawicznie mogę przywrócić klawiszem F7 jedno z poprzednich ustawień. Nie spotkałem się z tym w innych płytach. Mała rzecz, a cieszy. Edytowane 26 Lutego 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Widze że masz 2x512 a ja mam 4x512, czyli masz 2x mniej (w przybliżeniu) obciążony mostek PM1, więc jak dorzucisz jeszcze 512 to chyba też zaczną się problemy. A jak puszczasz ten pamiątki? Faktycznie przy 4 obsadzonych bankach pamięci obciążenie będzie dużo większe, chociaż i tak dziwi mnie fakt przegrzewania się PM1, bo chłodzenie wygląda porządnie... Co do moich pamiątek to ze względu na to, iż mam tą płytkę dopiero drugi dzionek nie bawiłem się w ekstremalny OC,ale bez zająknięcia i zmiany V poszły na 225, pewnie to niewiele jak na ddr2 (w tygodniu spróbuje wyciągnąć więcej), ale i tak wydajność pamięci na tej płycie stoi na bardzo przyzwoitym poziomie :) PS. Nie wiem jak w AL8, ale w AW8 po naciśnieciu F6 w biosie pojawia się okno gdzie można zapisać 5 zrzutów ustawień biosa. Rzecz bardzo wygodna kiedy po resetowaniu cmosa zworką błyskawicznie mogę przywrócić klawiszem F7 jedno z poprzednich ustawień. Nie spotkałem się z tym w innych płytach. Mała rzecz, a cieszy. Ta funkcja istnieje w abicie chyba od pierwszej serii z uGURU czyli od abita AN7, którego męczyłem poprzednio:) Trzeba przyznać, że jest bardzo wygodna przy OC Edytowane 26 Lutego 2006 przez MaStEr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Polecam Asusa. Abit (w moim mniemaniu) przestał robić płyty do kręcenia. Obecne Abity to nie to samo, co np. NF7-S. Natomiast Asus lansuje swoje płyty jako doskonałe do oc. pod s.939 jest z tym różnie, ale pod s.775 według mnie płyty Asusa są najlepszymi do kręcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Polecam Asusa. Abit (w moim mniemaniu) przestał robić płyty do kręcenia. Obecne Abity to nie to samo, co np. NF7-S. Natomiast Asus lansuje swoje płyty jako doskonałe do oc. pod s.939 jest z tym różnie, ale pod s.775 według mnie płyty Asusa są najlepszymi do kręcenia. Fakt faktem, że ilość opcji do OC w abicie jest raczej przeciętna, a ustawianie timingów pamięci w advanced chipset features a nie w uGuru jest dla mnie co najmniej dziwne, ale porównuje to tylko i wyłącznie do przoprzedniego abita AN7 pod socket A na Nforce2... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Przydało by się zrobić jakiś test porównawczy w OC, na tych samych komponentach i zobaczyć na której procek ruszy wyżej. Chyba że już istnieje taki test i ktoś ma namiary na jego wyniki i mógłby je tutaj podać. Edytowane 26 Lutego 2006 przez Kazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Przydało by się zrobić jakiś test porównawczy w OC, na tych samych komponentach i zobaczyć na której procek ruszy wyżej. Chyba że już istnieje taki test i ktoś ma namiary na jego wyniki i mógłby je tutaj podać. no wiesz to ze procek ruszy wyzej nie oznacza ze jest lepsza- jak juz testowac to wszystko - czy stabilna , czy trzeba obudowe miec dobrze chlodzona ( slabe chlodzenie na plycie mosfetow , mostka itp) , mozliwosci podkrecania ustawien w biosie itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Abit na Intela, Abit na AMD to inna bajka inne parametry. Dla AMD jest więcej ustawień. Też się dziwiłem że nie wstawili do uGuru timmingów pamięci, ale da się przeżyć. Za pomoca RightMark Memory Analyzer z poziomu windows możesz (oprócz CAS) dowolnie przestawiać timmingi. Kazz U mnie czasami przekracza 60 st. Niestety jak chcesz mieć niższa temperature to wymuś ruch powietrza wokoło radiatorów. Wystarczy coś wolnoobrotowego. Poza tym poprzez uGuru możesz podnieść zakres alarmu na 100 st, a shutdown na 130st. Bez obaw, półprzewodniki są zaprojektowane aby takie temperatury wytrzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 no wiesz to ze procek ruszy wyzej nie oznacza ze jest lepsza- jak juz testowac to wszystko - czy stabilna , czy trzeba obudowe miec dobrze chlodzona ( slabe chlodzenie na plycie mosfetow , mostka itp) , mozliwosci podkrecania ustawien w biosie itp Muszę przyznać Ci częściowo racje, niezbyt jasno się wyraziłem, chodziło mi o to na której będzie stabilnie chodził na wyższej częstotliwości co odrazu implikuje test ustawień OC w biosie. Kazz U mnie czasami przekracza 60 st. Niestety jak chcesz mieć niższa temperature to wymuś ruch powietrza wokoło radiatorów. Wystarczy coś wolnoobrotowego. Poza tym poprzez uGuru możesz podnieść zakres alarmu na 100 st, a shutdown na 130st. Bez obaw, półprzewodniki są zaprojektowane aby takie temperatury wytrzymać. Wiem że mogę zmienić zakres alarmu do 100 a shudown na 130 st C i że materiały półprzewodnikowe bez problemu powinny wytrzymać taką temperurę tylko zastanawia mnie fakt jak takim przypadku będzie zachowywało się wykończenie płyty ( np. laminat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 gdyby aw8 byla lepsza do oc to rekordy bylyby na niej a nie na p5wd2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) gdyby aw8 byla lepsza do oc to rekordy bylyby na niej a nie na p5wd2Hmm masz rację, aw8 w biciu rekordów może być słabsza od asusa ALE komfort pracy i wyposażenie Abita w połączeniu z nadal świetnymi możliwościami OC przemawiają właśnie za tą płytą a nie asusem do zastosowań średniego a podkreślam NIE EKSTREMALNEGO OC. Nie wiem jak w przypadku asusa wygląda chłodzenie mostka mosfetów i innych komponentów ale na pewno w standardzie nie masz tego co daje Abit. Do czego zmierzam - Abit pozwala na swobodne kręcenie proca w zakresie (z tego co mi wiadomo do fsb 266 Z LUZEM a jak widać na przykładzie PioMX'a 300Mhz nie stanowi żadnego problemu B) ) przy czym nie musisz do niego nic dokupywać - świetnie rozwiązane chłodzenie NB przez heatpipe (jak dla mnie rewelacja po co mi jakieś beznadziejne porty z których nigdy nie korzstałem jak można tam wrzucić duży radiator :) ) do tego radiatorki na mosfetach, rewelacyjny monitoring wszysktich temperatur i napięć a najważniejszy jest komfort - oprogramowanie Abita po prostu miażdży wszystko co do tej pory widziałem. Więc dokładasz całkiem sporo do abita ale możesz być pewien, źe nie musisz już dołożyć ani złotówki więcej na dodaktowe chłodzenie, firewire-ry itp. bzdety bo WSZYSTKO jest w standardzie Edytowane 26 Lutego 2006 przez MaStEr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 ale p5wd2 bez modow zrobila nam fsb ponad 350 :) ale to na lodzie na dniach postaramy sie zrobic test na wodzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) ale p5wd2 bez modow zrobila nam fsb ponad 350 :) ale to na lodzie na dniach postaramy sie zrobic test na wodzie No tak ale to jest już extremalne OC -> 350Mhz robi wrażenie gratulacje :) Edytowane 26 Lutego 2006 przez MaStEr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 No tak ale to jest już extremalne OC -> 350Mhz robi wrażenie gratulacje :)ale na plycie prosto ze sklepu a nie po modach!! gdyby kolega byl ze slaska to moznaby porownac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Jeżeli ktoś z wrocka z p5wd2 ma ochotę zrobić test poróznalny z moją AW8 na 820 to myślę że można by się dogadać i przetestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 ale na plycie prosto ze sklepu a nie po modach!! gdyby kolega byl ze slaska to moznaby porownac Nie twierdze że Asus nie nadaje się do OC, ale też nie ma powodów aby przypuszczać że Abit się do tego nie nadaje. No chyba że masz jakiś dowód że Abit nie podkręci się tak jak Asus. Jeżeli tak to podaj, a wtedy będę skłonny uwierzyć. Tyle że argument "wszyscy podkręcają na Asusie" mnie nie przekona bo rzadko idę psim swędem za tzw "wszystkimi", a z własnego doświadczenia wiem że AW8 nie sprawia problemów podczas OC, a wręcz bardzo wspomaga ten proces stąd zwracam uwagę że Abit pod tym względem nie jest gorszy od Asusa a ze względu na ergonomie tej czynności w AW8 jest to operacja bardziej efektywna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Więc mówię Panowie, testu nam trzeba. Ja stawiam moją AW8 i 820 do testu, potrzebuję tylko kogoś z Wrocka z Asusem P5WD2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Nie twierdze że Asus nie nadaje się do OC, ale też nie ma powodów aby przypuszczać że Abit się do tego nie nadaje. No chyba że masz jakiś dowód że Abit nie podkręci się tak jak Asus. Jeżeli tak to podaj, a wtedy będę skłonny uwierzyć. Tyle że argument "wszyscy podkręcają na Asusie" mnie nie przekona bo rzadko idę psim swędem za tzw "wszystkimi", a z własnego doświadczenia wiem że AW8 nie sprawia problemów podczas OC, a wręcz bardzo wspomaga ten proces stąd zwracam uwagę że Abit pod tym względem nie jest gorszy od Asusa a ze względu na ergonomie tej czynności w AW8 jest to operacja bardziej efektywna. mam chyba boxowy cooler gdzies wiec mozemy sprawdzic jesli tez go jeszcze masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 No tak ale to jest już extremalne OC -> 350Mhz robi wrażenie gratulacje :)Nie no kolego błagam Cię, nie pisz takich rzeczy. 350MHz to jest dobre na codzień a nie extremalne o/c. Nie ujmując nic AW8 bo jest także świetną płytą, ale nie może się ona równać z P5WD2 pod kątem o/c bo jakoś nie widziałem jeszcze aby ktosik jakiś ciekawy wynik na AW8 zrobił. Ten model ABIT-a to jest mniej więcej to samo co A8N-SLI Premium na 939 ( Asus-a ) - super wyposażenie ale do o/c średnia. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 A skąd wiesz? Może nikt nie próbował ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...