Jenot Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Coś takiego ("stary" idzie na serwer): Chieftec LBX-01BBB Fander 2x92mm + 120mm (do obudowy) - nie wiem czy dokupić jakiś panel czy wystarczy mi raz ustawić te potencjometry przy fanderach. Tagan 480 U22Force (takiego miałem, takiego kupuję, nie zawiodłem się, cichy i stabilny). Płyta ASUS A8V Deluxe WiFi (tu się nie śmiać, chciałem zachować kartę grafiki na AGP, nie chciałem NForca ze względu na freezy z kartami 6xxx, poza tym VIA jest lepiej obsługiwana w linuksie, MSI miała gorsze wyposażenie, Abita nie chcę ze względu na podobno badziewny serwis w PL, do tanich DFI nie mam dojścia). Athlon 3800+ X2 Manchester BOX (tu zastanawiam się nad zmianą chłodzenia, ale na co?) Karta zostaje (ASUS V9999LE@16/6 + CM CoolViva) Monitor dojedzie 21" albo 22" EIZO CRT 1600x1200 100Hz używany ale w idealnym stanie (nie chcę LCD - fixed res., nie da się praktycznie grać czy pracować w innej rozdzielczości) DVD-RW Benq DW1650 Karta dźwiękowa zostaje - Audigy 2 ZS Dysk - na razie PATA WD 800JB zostanie, potem się coś większego dokupi. RAM 2x512 Twinmos CL 2.5 w zestawie do Duala (jak będzie brakowało to zmienię na 2x1G). Mysz zostaje - Logitech G7 Klawiatura - no właśnie ru mam pewien problem, zależy mi na tym, żeby było spełnionych kilka warunków - duży enter i BS, normalnie ułożone: PgUp, PgDn, Home, End, Insert, Del, PrtScr, ScrLock i Pause bez dodatkowych sleepów i powerów itp, które tylko przeszkadzają, poza tym normalnej wielkości klawisze funkcyjne, nie musi być "multimedialna" ale nie mam na tym tle jakiegoś urazu, no i musi być wygodna. Może w przyszłości lekkie OC, jak karta okaże się za cienka to zmiana płyty i karty na PCIE. Coś zmieniać (jeszcze mogę co nieco)? I jeśli macie jakieś komentarze do uwag, które umieściłem przy poszczególnych elementach, to będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 ja bym wolal juz plyte n PCI-ex, wszystkie karty na nia sa coraz tansze i AGP powoli wymiera, sprzedasz ta karte i za ta kase mozesz kupic cos podobnego na PCI (bo tansze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 ja bym wolal juz plyte n PCI-ex, wszystkie karty na nia sa coraz tansze i AGP powoli wymiera, sprzedasz ta karte i za ta kase mozesz kupic cos podobnego na PCI (bo tansze) Jakoś nie jestem przekonany, za swoją wezmę może 500, a do PCIE o podobnej wydajności musiałbym dopłacić 400-500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 za 500 z gorka masz u arche radeona X800GTO w promocji http://www.allegro.pl/item87374305_connect...gapromocja.html taki radek jest chyba nawet wydajnijeszy od 6800LE@, i zawsze juz bys mial to PCI-ex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 za 500 z gorka masz u arche radeona X800GTO w promocji http://www.allegro.pl/item87374305_connect...gapromocja.html taki radek jest chyba nawet wydajnijeszy od 6800LE@, i zawsze juz bys mial to PCI-ex W razie czego po kosztach będę mógł płytę wymienić. Na razie zostaje. Poza tym wolę NV - nie dlatego, że mam jakieś uprzedzenia do ATI (lubię te karty, przez dłuższy czas miałem 9800SE@Pro), ale pod linuksem nie ma porównania - NV ma zdecydowanie bardziej dopracowane sterowniki i jest wydajniejsza. A co polecacie do chłodzenia proca? Bo zdaje się, że boksowe chłodzenie AMD zepsuje mi koncepcję - słyszałem, że wyje jak diabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Arcitc freezer 64pro albo schyte ninja z fanderem 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Arcitc freezer 64pro albo schyte ninja z fanderem 120. Zamówione - Ninja + Fander 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Karty od arche nie bierz, bo jest na r430, więc o O/C można zapomnieć. Jak chcesz płytę z AGP, a nie ma być na nF3, to bierz Asrock K8 DUAL&SATA II. Od VIA trzymaj się z daleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Karty od arche nie bierz, bo jest na r430, więc o O/C można zapomnieć. Jak chcesz płytę z AGP, a nie ma być na nF3, to bierz Asrock K8 DUAL&SATA II. Od VIA trzymaj się z daleka. Karty na razie nie zmieniam, w arche nie zamierzam kupować. Co do tego asrocka to ma dwie wady: ULi - mogę mieć kłopoty z AGP pod linuksem, zwłaszcza, że ULi teraz jest zdaje się własnością NV, więc w niedługim czasie będę mógł zapomnieć o otwartych sterownikach do linuksa. Druga wada to trzy PCI. Po założeniu ASUSA V9999 z CM CoolViva przynajmniej jeden PCI będzie nie do użycia, a może nawet dwa, a muszę wetknąć Audigy2 ZS i kartę SCSI. ASUS na VIA ma 5 PCI, więc raczej miejsce będzie. Na razie nie mam żadnych uprzedzeń do VIA (MSI K8T Master1-FAR na K8T800 spisuje się znakomicie od 1.5 roku). A jak trefię na dobrą wersję (>1.01) to i PCI/AGP Lock będzie działał. A w razie czego mogę w każdej chwili wymienić po kosztach na coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...