Skocz do zawartości
Jenot

Zestaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Coś takiego ("stary" idzie na serwer):

Chieftec LBX-01BBB

Fander 2x92mm + 120mm (do obudowy) - nie wiem czy dokupić jakiś panel czy wystarczy mi raz ustawić te potencjometry przy fanderach.

Tagan 480 U22Force (takiego miałem, takiego kupuję, nie zawiodłem się, cichy i stabilny).

Płyta ASUS A8V Deluxe WiFi (tu się nie śmiać, chciałem zachować kartę grafiki na AGP, nie chciałem NForca ze względu na freezy z kartami 6xxx, poza tym VIA jest lepiej obsługiwana w linuksie, MSI miała gorsze wyposażenie, Abita nie chcę ze względu na podobno badziewny serwis w PL, do tanich DFI nie mam dojścia).

Athlon 3800+ X2 Manchester BOX (tu zastanawiam się nad zmianą chłodzenia, ale na co?)

Karta zostaje (ASUS V9999LE@16/6 + CM CoolViva)

Monitor dojedzie 21" albo 22" EIZO CRT 1600x1200 100Hz używany ale w idealnym stanie (nie chcę LCD - fixed res., nie da się praktycznie grać czy pracować w innej rozdzielczości)

DVD-RW Benq DW1650

Karta dźwiękowa zostaje - Audigy 2 ZS

Dysk - na razie PATA WD 800JB zostanie, potem się coś większego dokupi.

RAM 2x512 Twinmos CL 2.5 w zestawie do Duala (jak będzie brakowało to zmienię na 2x1G).

Mysz zostaje - Logitech G7

Klawiatura - no właśnie ru mam pewien problem, zależy mi na tym, żeby było spełnionych kilka warunków - duży enter i BS, normalnie ułożone: PgUp, PgDn, Home, End, Insert, Del, PrtScr, ScrLock i Pause bez dodatkowych sleepów i powerów itp, które tylko przeszkadzają, poza tym normalnej wielkości klawisze funkcyjne, nie musi być "multimedialna" ale nie mam na tym tle jakiegoś urazu, no i musi być wygodna.

Może w przyszłości lekkie OC, jak karta okaże się za cienka to zmiana płyty i karty na PCIE.

Coś zmieniać (jeszcze mogę co nieco)? I jeśli macie jakieś komentarze do uwag, które umieściłem przy poszczególnych elementach, to będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wolal juz plyte n PCI-ex,

wszystkie karty na nia sa coraz tansze i AGP powoli wymiera,

sprzedasz ta karte i za ta kase mozesz kupic cos podobnego

na PCI (bo tansze)

Jakoś nie jestem przekonany, za swoją wezmę może 500, a do PCIE o podobnej wydajności musiałbym dopłacić 400-500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 500 z gorka masz u arche radeona X800GTO w promocji

http://www.allegro.pl/item87374305_connect...gapromocja.html

taki radek jest chyba nawet wydajnijeszy od 6800LE@,

i zawsze juz bys mial to PCI-ex

W razie czego po kosztach będę mógł płytę wymienić. Na razie zostaje. Poza tym wolę NV - nie dlatego, że mam jakieś uprzedzenia do ATI (lubię te karty, przez dłuższy czas miałem 9800SE@Pro), ale pod linuksem nie ma porównania - NV ma zdecydowanie bardziej dopracowane sterowniki i jest wydajniejsza.

A co polecacie do chłodzenia proca? Bo zdaje się, że boksowe chłodzenie AMD zepsuje mi koncepcję - słyszałem, że wyje jak diabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty od arche nie bierz, bo jest na r430, więc o O/C można zapomnieć.

Jak chcesz płytę z AGP, a nie ma być na nF3, to bierz Asrock K8 DUAL&SATA II.

Od VIA trzymaj się z daleka.

Karty na razie nie zmieniam, w arche nie zamierzam kupować. Co do tego asrocka to ma dwie wady: ULi - mogę mieć kłopoty z AGP pod linuksem, zwłaszcza, że ULi teraz jest zdaje się własnością NV, więc w niedługim czasie będę mógł zapomnieć o otwartych sterownikach do linuksa. Druga wada to trzy PCI. Po założeniu ASUSA V9999 z CM CoolViva przynajmniej jeden PCI będzie nie do użycia, a może nawet dwa, a muszę wetknąć Audigy2 ZS i kartę SCSI. ASUS na VIA ma 5 PCI, więc raczej miejsce będzie. Na razie nie mam żadnych uprzedzeń do VIA (MSI K8T Master1-FAR na K8T800 spisuje się znakomicie od 1.5 roku). A jak trefię na dobrą wersję (>1.01) to i PCI/AGP Lock będzie działał. A w razie czego mogę w każdej chwili wymienić po kosztach na coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi