Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiły się testy 7900GS jest to taki podkręcony 7800GT ilość ps/vs 20/7 i takty takie same jak 7900GT :)

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2827

http://www.firingsquad.com/hardware/nvidia_geforce_7900_gs/

http://enthusiast.hardocp.com/article.html...W50aHVzaWFzdA==

Testy jak testy nic odkrywczego :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacowana cena karty jest bardzo atrakcyjna - wynosi zaledwie 770 złotych. Jak się niebawem przekonamy, to niewiele w stosunku do oferowanej wydajności. Ponadto niektórzy producenci deklarują, że ich karty będą dostępne w cenach na poziomie 700 złotych.

Cytat z testu pclaba ...

Jak bedzie w praktyce to sie okaze :)

Ta eVGA za 750 w hurtowni to czasem nie model podkrecony fabrycznie :> ? One zawsze sa drozsze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka...tak czytam sobie o tych kartach i widze ze niema wzmianki o grafie

Gainwarda - Bliss 7900 GT. Posiadam takową juz 5 miechów i niemam z nią problemów...narazie kręcona jest (570/740) i nic sie nie dzieje...Pamięci tak slabo bo chlodzenia niemam. Ma ktoś problemy z Gainwardem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe... Wlasnie przed chwilą ustawilem 565 na rdzeniu i(750 na pamięciach). W preyu pokazały sie pasy pionowe i nic nie było widać. zmienilem na 760 i wszystko ok znikły pasy. ustawilem znowu na 750 i pasy..:| zmienilem na 760 i wszystko git...dziwna sprawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja karta MSI 7900GT poszla do newegg na zwrotu kasy i teraz mam jakis tydzien zeby sie zdecydowac co wziac (na razie jade na takiej samej MSI 7900GT pozyczonej z pracy, ktora rowniez jest walnieta i zeby pograc w Prey musialem ja odkrecic do fabrycznych 450/1320). Wstepnie myslalem o X1900XT 512MB (w tej chwili $325 za oryginalne ATI) ale poczytalem cos o majacym sie pojawic 14 wrzesnia 7950GT. Szczrze to wolalbym zostac przy nVidii (jakos nowe drivery ATI mnie odstraszaja) ale jezeli ta nowa karta bedzie oparta na tym samym PCB co 7900GT to pewnie znowu bedzie padac. Pytanie moje czy sa jakies alternatywne drivery pod ATI i czy zalman VF900-Cu bedzie pasowal i poradzi sobie z chlodzeniem tego radeona http://tinyurl.com/g6l3c na niskich obrotach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem naprawde jak to jest z tymi kartami 7900 ale moja XFX 7900GT Extreme Edition zakupiona w marcu smiga na 580/1900 na stockowym chlodzeniu juz dobre pare miesiecy i nic sie nie dzieje... Temperatura wprawdzie w porzadniejszych grach przekracza 70C ale nie jest tak zle :) Mysle ze dobrze trafilem :D

Edytowane przez Dym0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko wiadomo :) znalazlem co nieco na ten temat

http://www.nvision.pl/content.php?article.98.3

Ten ich test niczego nie dowiodl. Karta chlodzona pasywnie ma identyczne PCB i pamieci jak dwie moje karty NX7900GT-VT2D256E-HD czyli chlodzone aktywnie i ze wsparciem dla HDCP. Moja karta tez przez tydzien chodzila bardzo ladnie i krecila sie calkiem niezle ale po tygodniu padla i to samo jest z karta, ktora mam teraz (ma jakies 3 tygodnie). Prawdopodobnie ten MSI z pasywnym chlodzeniem po jakims czasie tez sie wylozy. Swoja droga to ciekawe dlaczego MSI sie juz na swojej stronie nie przyznaje do tych modeli pasywnych (jeszcze tydzien temu byly 2 modele).

Edytowane przez SotY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ich test niczego nie dowiodl. Karta chlodzona pasywnie ma identyczne PCB i pamieci jak dwie moje karty NX7900GT-VT2D256E-HD czyli chlodzone aktywnie i ze wsparciem dla HDCP. Moja karta tez przez tydzien chodzila bardzo ladnie i krecila sie calkiem niezle ale po tygodniu padla i to samo jest z karta, ktora mam teraz (ma jakies 3 tygodnie). Prawdopodobnie ten MSI z pasywnym chlodzeniem po jakims czasie tez sie wylozy. Swoja droga to ciekawe dlaczego MSI sie juz na swojej stronie nie przyznaje do tych modeli pasywnych (jeszcze tydzien temu byly 2 modele).

Ke :huh: ????????

http://www.msi.com.tw/program/products/vga...ail.php?UID=744

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety pożegnałem MSI 7900GT EZ czyli heat pipe(pasywna). karta padła po niecałych 2 tygodniach użytkowania. Pare dni pochodziła podkrecona na 500/700 i papa, zaczeło się od niemozliwości podkrecenia gdyz po ruszeniu suwaka chocby o 1 mhz niezaleznie czy na rdzeniu czy pamięciach.Potem już poszło z górki w grach arty i karta poleciala na serwis.

Nie czekając na nowa MSI kupiłem Gigabyte GF 7900GT z Zalmane i odpukać narazie oki, i niech tak zostanie.

Jesli i ta sie wykrzaczy to przeskakuje na Ati X1900XT, ale mam nadzieje ze tak sie nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja zawsze staram się sprzedawać karte przed premierą nowości.W ten sposób jestem cały czas w miarę możliwości na topie i strata nie jest taka ogromna.Od grudnia zeszłego roku wymieniłem(sprzedałem) już trzy karty (Asus6800GE>Asus7800GT>Asus7900GT>....???)teraz mam zamiar kupic czwartą :wink: Do każdej trzeba dołożyć niestety.Wydaje mi się że taki sposób jest bardzo dobry bo można cieszyć się cały czas z w miare nowego sprzetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

No i załamka co ja teraz z swoją zrobię, wymięka nawet przy referencyjnej 7900GS. :mur:

Nie sądzę :? Masz rdzeń taktowany 500MHz, a taki GS zaledwie 450MHz... Pamięci pomijam z wiadomych względów :) Imo nawet przesiadka na 79GT nie ma zbyt dużego sensu, dopiero coś z 512MB vram jest czymś interesującym :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam kolejną padakę, dziś niespodziewanie zszedł Gigabyte 7900GT model GV-NX79T256DB-RH.

Wczoraj działał (od marca) normalnie, rano po włączeniu "krzaczki" na ekranie, po restarcie już nie odpalił.

Edytowane przez ralphi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę :? Masz rdzeń taktowany 500MHz, a taki GS zaledwie 450MHz... Pamięci pomijam z wiadomych względów :) Imo nawet przesiadka na 79GT nie ma zbyt dużego sensu, dopiero coś z 512MB vram jest czymś interesującym :wink: pozdro

Tia :) Leczto jest dopiero po ekstremalnym OC jak dla mnie, a 7900GS na standartowych ustawieniach bije standartowe ustawienia mojej karty no i jeszcze cena , która się nie bawem ustabilizuje i sądze że 7900GS będzie kosztował w granicach 700zł. Ale co tam narazie brak funduszy, choć musze przyznac że w ciągu roku juz 3 razy kartę zmieniałem by dużo nie stracić. Moje zdanie 7900GS będzie rewelacją jak juz nie jest. Ale jeżeli chodzi o przesiadkę to w sumie masz racje narazie dużej różnicy bym nie widział. Zobaczymy poczekamy i tak teraz grunt jest sypki jeżeli chodzi o całe platformy sprzętowe, nie bawem DX10 Vista, ojjjjj wiele się pozmienia a i czasy może będą lepsze. :-P Zresztą miałem nadzieje zobaczyć full grafikę COD3 a tu Activision dało d... :angry: i na PC nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam kolejną padakę, dziś niespodziewanie zszedł Gigabyte 7900GT model GV-NX79T256DB-RH.

Wczoraj działał (od marca) normalnie, rano po włączeniu "krzaczki" na ekranie, po restarcie już nie odpalił.

Współczuję, mam nadzieję że gwarancja ważna?

Moja karta Gigabyte biega sobie na 742/897. Zrobiłem właśnie nowe update marków:

01 = 56 819

03 = 29 467

05 = 13 028

06 = 7 476

Na core blok wodny XG1, pamięci i grzejące się scalaki obklejone małymi radiadorkami Zalmana. Mod na 1,5V.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLAF_SKARPA no ja mam wlasnie gainwarda 7900 na 512, mam nadzieje ze nie padnie, bo jednak byl duzo drozszy od zwyklych 7900 a kupilem wlasnie dla pewnosci i z powodu renomy gainwarda.

A co do 7900GS on ma 20 pipelines, ale czy zredukowane 4, sa tylko zablokowane?? czy mozna je odblokowac, wtedy byloby bez sensu juz kupowanie 7900GT chyba wiecej roznic nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLAF_SKARPA no ja mam wlasnie gainwarda 7900 na 512, mam nadzieje ze nie padnie, bo jednak byl duzo drozszy od zwyklych 7900 a kupilem wlasnie dla pewnosci i z powodu renomy gainwarda.

A co do 7900GS on ma 20 pipelines, ale czy zredukowane 4, sa tylko zablokowane?? czy mozna je odblokowac, wtedy byloby bez sensu juz kupowanie 7900GT chyba wiecej roznic nie ma.

nie powinien paść bo 512 były zdaje sie na pcb od gtx, jak sie mylę to mnie sprostujcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi