Skocz do zawartości
mikas

Jaki Wybrać Dysk ?

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung ma NCQ - tzn. moze zakolejkowac sobie 25 polecen w taki sposob, zeby je szybciej wykonac. Przykladowo: dysk dostaje polecenie odczytania danych w takiej kolejnosci - dane ze srodka dysku, z konca, z poczatku, znow ze srodka. Dzieki NCQ Samsung nie bedzie latal glowica jak glupi, lecz najpierw odczyta dane z poczatku, potem 2 razy ze srodka i z konca dysku. Podsumowaujac - daje to kilka procent wydajnosci wiecej.

Edytowane przez Gwynbleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro idę kupić twardy dysk, mam do wyboru dwa, który byście mi polecili?

Samsung SpinPoint P120S 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)

Seagate 250 GB Barracuda 7200.9 (16MB, Serial ATA II)

Tylko i wylacznie Samsung - nawet nie bierz pod uwage Seagate'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie orientujecie się czasami, czy te dyski Samsunga potrafią korzystać z NCQ skonfigurowane w Raid-zie 0 ?

bo np.mając dwa dyski tak skonfigurowane system nie potrafi odczytać ich temperatur,ciekawi mnie czy również inne właściwości tracimy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisał Gwynbleidd potrafi każdy dysk z NCQ które to jest włączone do specyfikacji SATA 2, tylko o tym nie wie każdy. Co wieciej mało który chipset z obsłgą sata 1 obsługuje NCQ - jedynym jest chyba ich6 intela. Miałem przez 2 miesiące samsunga 120gb z tej samej serii i padł mi bez zadnej przyczyny, poprostu pewniego dnia sie nie uruchomił. Co do super wydajności - był jedynie minimalnie szybszy niż moja baracuda 7200.7 z 2mb cache wieć słabiutko. Teraz mam Cavaiara i jestem duzo bardzi zadowlony jezeli chodzi o szybkośc - jednak samusng był cichszy. mój dobr kolega kupil sobie oklo 2tygodnie temu seagate baracuda 7200.9 - jest to dysk cichutki i bardzo wydajny. Jeżeli chodzi o wydjanośc to przedstawiało sie to tak wg hd tach:

Bracuda 7200.7 PATA- average read - 47.6 mb/s

Samsung SpinPoint sata2 - average read - 49.1 mb/s

Wd Caviar (z mojego siga) - average read - 58.7 mb/s

Bracuda 7200.9- average read - 61.0 mb/s

edit:

dyski sata podłanczane były do kontrolera sata1 - nforce3

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki, przegladalem strone WD i tam cos nic nie pisza, np na seagate jest wyraznie zworka ktora przestwawia dysk w tryb sata1 jakies 1.5Gb a na WD'ku nic takiego nie pisalo. Lecz jezeli twierdzisz ze bedzie OK to wielkie dzieki. Lece do sklepu. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam oczywiście że samsuna sata 2 albo 200Gb albo 250

to najlepsze dyski teraz na rynku :D

A na jakiej podstawie to piszesz? Miałes kilka dysków do testów? Przeczytaj to co napisałem wczesniej i pomysl.

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakiej podstawie to piszesz? Miałes kilka dysków do testów?

Ja osobiście nie testowałem dysków ale moje przekonanie, że te dyski są najlepsze opiera się na testach znajdujących się w neci, opiniach doświadczonych tweak`owiczów, oraz opiniach znajomych ze sklepów komputerowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kupiłem tego samsunga, na razie jestem z niego zadowolony. W sklepie dogadałem się że mogę w ciągu tygodnia zamienić na seagate.

Mam prośbę do wszystkich posiadaczy barracudy 7200.9 (najlepiej 250 GB) by sprawdzili ile mają Average Read .

Ja mam 61,2 mb/s a sprawdzałem to w programie HD Tach.

Ten dysk ma SATA II ale moja płyta obsługuje SATA I. Więc proszę o testy na I.

Edytowane przez mikas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wybral bym seagate. Przeciez on tez ma NCQ.. a pozatym ma w Polsce serwis i nawet po gwarancji odsyla sie im dysk i naprawiaja. Zawsze kupowalem hdd samsunga i nigdy nie padly - a klikanascie kompow zlozylem. a te pare mb w te czy w tamta strone z transferem watpie by bylo zauwazalne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi