Skocz do zawartości
aztec

Zapowiedź Nowych Bloków Od Mate

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie jak bloczki zareaguja z pasta Coollaboratory Liquid Pro?

Ci co znaja temat widzieli co ta pasta robi z czyms nie wykonanym z czystej miedzi. Ktos to w ogole testowal?

txt ze sklepu który sam zacytowałeś:

"Pasta Liquid Pro została opracowana z myślą o zastosowaniu wyłącznie w wysokiej jakości układach chłodzących, w których powierzchnia radiatora wykonana jest z miedzi, srebra, niklu lub złota. Pasty nie należy stosować w połączeniu z aluminium!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że mam pytanie o bloczki Mate'a dopisze się tu:

Dołączona grafika

Mam możliwość zakupienia za 35zł tego bloczku na mojego Galaxy GF 6600GT (450/1000)

Obecnie posiadam chłodzenie Zalmana które jednak np w stress w Oblivion powoduje wzrost temp do 60`C - w idle temp ok 45`C

Tu pytanie czy ten bloczek z tak niewielką powierzchnią miedzi (40x40x6mm) będzie sobie wstanie poradzić z kręconym 6600GT

Czy ktoś z Was posiada na mocniejszych kartach ten blok i uważa, że spełnia on swoje zadanie.

Edytowane przez glo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że mam pytanie o bloczki Mate'a dopisze się tu:

Dołączona grafika

Mam możliwość zakupienia za 35zł tego bloczku na mojego Galaxy GF 6600GT (450/1000)

Obecnie posiadam chłodzenie Zalmana które jednak np w stress w Oblivion powoduje wzrost temp do 60`C - w idle temp ok 45`C

Tu pytanie czy ten bloczek z tak niewielką powierzchnią miedzi (40x40x6mm) będzie sobie wstanie poradzić z kręconym 6600GT

Czy ktoś z Was posiada na mocniejszych kartach ten blok i uważa, że spełnia on swoje zadanie.

Ja mam na GF6600GT starusieńką Proximę i wystarcza, a ten bloczek jest na pewno wydajniejszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz, która jest atrakcyjna w tych bloczkach, a która szczególnie w przypadku bloczku na CPU może być problemem

Mam w układzie wskaźnik przepływu. Od jakiegoś czasu mogłem zaobserwować, że spada mi średni przepływ w układzie :( Zacząłem przyglądać się poszczególnym elementom WC. I okazało się, że pomiędzy żeberkami przy króćcu wlotowym bloczka na CPU nazbierało się sposobu brudu, paprochów.

Mam wskaźnik więc mogłem zobaczyć, że coś jest źle, PX ma przezroczysty top więc bez trudu dostrzegłem w czym może być problem

Bloczek Mate'a X3N SX ma bardzo podobną konstrukcję spodu (cienkie żeberka bardzo blisko siebie) co daje tak dobrą wydajność ale powoduje, że łatwo zbiera brud. A nieprzezroczysty top nie daje możliwości dostrzeżenia problemu. Jeśli nie masz w układzie wskaźnika przepływu jedynym wskazaniem, że coś jest nie tak mogą być rosnące tempy. Albo problemy z zamęczoną pompką ;)

Nie jest to krytyka tych bloczków. Chcę jedynie zwrócić uwagę na pewien aspekt ich konstrukcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andy - pomysl o jakims filtrze bo Ci ten syf Swissflowa popsuje. Swissflow zaleca zastosowanie filtru.

Filtr? Ale skąd? :? Może masz jakiś link do przykładowego filtra?

BTW - mi sie zdaje czy glo byl kiedys kobieta?

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...450&p=1688331

A co glo ma do tego topika? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"syfki" dostaja sie do układu podczas napełniania , kieds jak zdemontowałem wc i rozebrałem swój blok wyciagnołe z niego pieknego"gonokoka" :) , przy nastepnym napełnianiu uzyłem drobnego sitak i teraz wnetrze bloku mam czyste :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem - najprostsze rozwiazanie jakie mi przychodzi to zrobic filtr z gazy/rajstop :D

Popytam sie w hydraulicznym czy sa takie filtry gotowe do kupienia. Na pewno w metalowym mozna kupic siatke, ktora bardzo dobrze bedzie zatrzymywac wszelkie zanieczyszczenia

Co do glo - w tym temacie pisze "kupilem", w tym co dalem link pisze "wolalabym"

Nieoczekiwana zmiana plci?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi