Skocz do zawartości
Krzysztof17

Lepsz Instalacja Win Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i mam pytanie odnośnie instalacji Win XP. Słyszałem gdzieś, że aby system działał szybciej i wydajniej należy przed instalacją stworzyć dodatkową partycję wielkości 2GB dla pamięci wirtualnej, a na partycji systemowej zostawić dla niej tylko 2MB. Czy ktoś się z tym spotkał i mógłby zarzucić linkiem jak to zrobić krok po kroku?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to mi mówił nauczyciel informatyki. Mówił też że podczas defragmentacji, defragmentuje się wszystko oprócz pamięci wirtualnej, która będąc na tej partycji 2GB nie będzie rozrzucona na partycji systemowej przez co system oszczędzi czas na szukanie jej na partycji C i będzie działał szybciej.

Mówił że można tak zrobić instalując Win Xp. Coś w tym musi być skoro mi tak doradził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak spróbuję to wykorzystać. A jak ustawić żeby pamięć wirtualna była na partycji D, a na C było przydzielone 2MB? Nie jestem w tym specjalistą a nie chcę eksperymentować

hmmm wiesz ja mam 1 gb ramu i ustawiam aby z firtuala korzystał dopiero gdy zuzycie pamięci fizycznej przekracza 90%, tak jest najwydajniej;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm wiesz ja mam 1 gb ramu i ustawiam aby z firtuala korzystał dopiero gdy zuzycie pamięci fizycznej przekracza 90%, tak jest najwydajniej;]

Gdzie się to ustawia? A, jeszcze jedno: jak mam 512 RAMu to ile powinienem ustawić MB pamięci wirtualnej?

Znalazłem coś TUTAJ Co o tym myślicie?

Edytowane przez Krzysztof17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie odczujesz roznicy ... mam na 2 kompie 2 oddzielne dyski i w porownaniu page na dysku c , i na osobnej partycji 2 dysku nie widac roznicy ...

@SGJ

nie zawsze

plik o stalej wielkosci , moze sie zdefragmentowac tylko i wylacznie wtedy gdy zabraknie tejze pamieci ustalonej przez nas wtedy win dodaje sobie a po reseci nawet gdy znowu jest ta stala przez nas ustalona wielkosc to w 90% plik jest pofragmentowany :|

ale od czegop jest darmowy PageDefrag

http://www.sysinternals.com/Utilities/PageDefrag.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie się to ustawia? A, jeszcze jedno: jak mam 512 RAMu to ile powinienem ustawić MB pamięci wirtualnej?

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=56399

Po zapełnieniu około 80% wielkości RAM system zacznie używać pliku wymiany. Tyle, że te 20%

w pewnym sensie się marnuje (nie dosłownie, zostanie użyte, tyle, że nie optymalnie, bo

Windows wcześniej zaczyna "kręcić dyskiem"). HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\

Control\

SessionManager\Memory Management-> wartość DWORD NonPagedPoolSize (0 = kontroluje ten

parametr system). Modyfikując ten parametr musisz skorzystać ze wzoru:

pojemność Ram po, której ma zostać uruchomiony plik wymiany* 1024(wartość trzeba podać w KB)

np. 230*1024= 235520 (wartość dziesiętna).

Nie wolno przekraczać wielkości Ram-u, bo będzie BARDZO ŹLE. Parametr można bezpiecznie

ustalić na 90% (np. Dla 256MB jest to 230MB), ewentualnie 95%. 100% tylko dla

ekstremalistów. UWAGA osoba, która opublikowała ten trick- "Powtórzę się ponownie - lepiej

pozostawić na 0"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi