JROX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) No wiec mam zamiar zlozyc moje pierwsze WC. Chce zeby bylo wydajne no i w miare ciche :wink: Maja byc 2 bloki na GPU i CPU. Dobralem sobie dwa zestawy: Chlodnica: Cooltek Exstream Ultimate 2x120 175zl Blok GPU: Abadon GPU PRO 140zl Blok CPU: ? Pompa: Eheim 1046 165zl Rez: Innovatek AGB-O-Matic 120zl LUB Chlodnica: Cooltek 175zl Blok GPU: Frost to GPU 90zl Blok GPU: Frost to slim 100zl Pompa: Hydor Seltz L20II / Eheim 110zl / 165zl Rez: 1x5,25 / Innovatek 80zl / 120zl Prosil bym o doradzenie co kupic, czego nie brac, co wystarczy... To moje pierwsze kroki w strone zlozenia WC takze jeszcze za bardzo nie jestem rozeznany. Edytowane 18 Marca 2006 przez JROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 No wiec mam zamiar zlozyc moje pierwsze WC. Chce zeby bylo wydajne no i w miare ciche :wink: Maja byc 2 bloki na GPU i CPU. Chlodnica: Cooltek Exstream Ultimate 2x120 175zl Blok GPU: Frost to GPU 90zl Blok GPU: Frost to slim 100zl Pompa: byle jaka :) Rez: nie potrzebny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olszak15 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) Bloczek CPU - CUBE PRO slim cena 99zł misiu15go Bloczek GPU - CUBE PRO slim cena 99zł misiu15go Chlodnica - Chłodnica Freezer 2x120 + 2xAkasa Amber 120 239zł http://www.realitynet.pl/ Pompka - Atman 305@inline 50zł www.allegro.pl Weze - Cellfast 10zł Edytowane 18 Marca 2006 przez olszak15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 No to takie cus: Chlodnica: Cooltek Exstream Ultimate 2x120 175zl Blok GPU: Abadon GPU PRO 140zl Blok CPU: Frost to Slim 100zl Pompa: Eheim 1046 165zl(?) Hydor Seltz L20II Ktora pompka lepsza? I czy bedzie duza roznica miedzy Abadonem a Frost to GPU? Ps Oplaca sie kupywac Air trap? @Miazga82 Ty masz poprostu weza do odpowietrzania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 I czy bedzie duza roznica miedzy Abadonem a Frost to GPU? Ps Oplaca sie kupywac Air trap? @Miazga82 Ty masz poprostu weza do odpowietrzania? Imho frost na gpu powinien byc wydajniejszy ... ale to niczym nie uzasadnione bo testów jeszcze nie było. Czy sie opłaca kupować airtrap? To juz zależy od ciebie. Jezeli nie chcesz miec reza a odpowietrznik ma byc ładnie i porządnie zabezpieczony i przymocowany to go kup. Jezeli ci nei przeszkadza ucięty wąż tak jak to jest u mnie to go nie kupuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Wlasnie szkoda ze nie ma nigdzie takiego testu jak bloczkow na CPU. Ale chyba jednak, wezme FTG tak jak zamierzalem na samym poczatku. Tylko jeszcze ta pompa. Jakas dobra niezatapialna. Musze poszukac czegos na necie nt. Eheima 1046 i Hydora, albo jeszcze czegos innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olszak15 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Jak masz zamiar wywalac tyle kasy to kup sobie pompke cwu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) Jak masz zamiar wywalac tyle kasy to kup sobie pompke cwu Sam sobie kup. A co do tematu szkoda że nie ma 12V hydora :( cooltek podwujny frost cpu i gpu hydor rzeszta pierdułek Edytowane 18 Marca 2006 przez Zwykły User Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) To ma byc WC do okolo 600zl. Takze i pompka musi byc w granicach 160zl A cwu mnie jakos nie pociaga... :P Szkoda. Ale przekonuje sie powoli do Hydora L20II No ale zobaczymy jeszcze jakies inne, wybor musi byc :wink: Cooltek + 2x fender F2S i F2G Hydor L20II Airtrap RAZEM: 580zl w Realitynet Nie liczac wezy itd. Takze sie zmiescilem :smile: Edytowane 18 Marca 2006 przez JROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 pompka coolriver na 12V z www.realitynet.pl Jak ją kupisz to nie pozałujesz, ma nawet wbudowany rezerwuar, przez ktory napełnisz i odpowietrzysz układ, spokojnie da rade. Cena cos ok 120zł, cicha, no i pod 12V czyli bedzie startowała razem z kompem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Tez nad nia myslalem, ale stwierdzilem ze moze za slaba byc jak bym chcial powiekszyc uklad... Sam nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 samhain powtarza ciagle.... "ta pompka uciągnie nawet 7 bloków i 7 chłodnic!" Podobno spokojnie da rade z trzema blokami i dwoma chłodnicami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 zastanawiałęm sie nad jej kupnem dopuki nie przeczytałem waszych opini na jej temat. nie kupie jej. Wydaje mi sie ze duzo bardziej opłacalny wybór to Hydor Seltz L20 II. To dobra czy zła jest bo w końcu nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 No jak tak mkwd40 pisal wczesniej to sam sie zastanawiam czemu pisze tak teraz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 biez, i nie zastanawiaj sie, podobno jedna z najlepszych pompek za tą kase, ja sobie ją kupie jak mi kasa na biezmowanie wpadnie, dam znac jak sie bedzie spisywac, biezmowanie mam 28,03,2006. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 A ja chce w przyszlym tygodniu zamawiac... Musze zagadac do kogos kto ma i popytac sie jak sie sprawuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 mkwd40: nie ma to jak głębokie przeżycie religijne... ateiści górą - są prawdziwi. To tyle względem offtopa. ja też powiem, że za tą sumę wolałbym c.w.u... ale to Twoja sprawa, jak dla mnie solidnośc wykonania jest wystarczającym argumentem, a jeśli do tego dochodzi cisza to już miód... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 co to jest c.w.u. ? :) mi sie wydaje ze chyba lepiej coolreavera wziac bo odpada problem zasilania a to ze nie najlepiej wypadla na jet-pc wcale nie oznacza ze jest taka jaka ja okreslono skoro ciagnie tyle ile pisze sam, wiec nie moze byc slaba - ihmo najlepszy zakup za takie pieniadze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 samhain powtarza ciagle.... "ta pompka uciągnie nawet 7 bloków i 7 chłodnic!" Podobno spokojnie da rade z trzema blokami i dwoma chłodnicami. to w stosunku do Hydor L20! a CoolRiver jako ze dedykowany do WC... spokojnie uciagnie 4 bloki i chlodnice + reza... wiecej nie tzreba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 (edytowane) Mi wystarczy 3 bloki i chlodnice :) Mam czas do wtorku, yastanowie sie nad ta pompka i zamawiam w reality ;-) Edytowane 19 Marca 2006 przez JROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Troche odświeże temat. Na cpu wybrałem Prison'a V2 od Kyńka A na gpu abadona pro od Piotraspoz Jak przyjdą to zamawiam reszte. Byłem przekonany do coolrivera, ale teraz znowu zastanawiam się nad Hydorkiem L20II. Znowu nie wiem co wybrać :/ Jaki rozmiar węży? 12/16? Wiem że mam głupie pytania, ale chce to jakoś pożądnie złozyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 kup coolrivera, bedzie wygodniej, bo jest pod 12V, weze 10/12 cellfast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 kup coolrivera, bedzie wygodniej, bo jest pod 12V, weze 10/12 cellfastjak coolrivera to węże 8/10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 coolriver ma krócce grubosci 11mm. wiec lepiej 10/12, no chyba ze jak ma sie małą bude to łatwiej upychac 8/10 niz 10/12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 No to takie cus: Chlodnica: Cooltek Extream Ultimate 2x120 175zl Blok GPU: Abadon GPU PRO 140zl Blok CPU: Frost to Slim 100zl Pompa: Eheim 1046 165zl(?) Hydor Seltz L20II Ktora pompka lepsza? I czy bedzie duza roznica miedzy Abadonem a Frost to GPU? Ps Oplaca sie kupywac Air trap? @Miazga82 Ty masz poprostu weza do odpowietrzania? Chlodnica: Cooltek Extream Ultimate 2x120 175zl + 2x120 Fander Blok GPU: F2G, Blok CPU: Frost to Slim 100zl Pompa: Coolriver z realitynet :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Pisałem wyżej ze inne bloki wybrałem ;) Chłodnice ta biore i 2 Fendery ;) Ale kurde ta pompka... Musze sie jeszcze raz porzadnie zastanowić, ale mozecie tez coś doradzić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Pisałem wyżej ze inne bloki wybrałem ;) Chłodnice ta biore i 2 Fendery ;) Ale kurde ta pompka... Musze sie jeszcze raz porzadnie zastanowić, ale mozecie tez coś doradzić :P bierz coolrivera jest mała i gotowa odrazu do pracy w wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 no własnie ;) Coolriver to chyba najlepszy wybór za tą cene, powinien pociągnac tyle co hydor, a przy tym jest na 12V i startuje i wyłancza sie razem z komputerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 A cwu mnie jakos nie pociaga... :P Jezeli kierujesz sie takimi kryteriami wyboru to po co w ogole zadawac pytanie? Kup co cie pociaga i tyle... Jezeli ma sie okolo 200zl na pompke to innej drogi niz cwu nie ma (przynajmniej wg mnie byc nie powinno). Zalety pompy cwu: - najcichsze pompy jakie istnieja (co jest szczegolnie wazne gdy porownujemy je z wirnikowymi eheimami, coolriverami czy atmanem). pompka potrafi powaznie zatruc zycie swoja glosna praca wiec warto miec to na uwadze. - wykonane z metalu - nie jakies plastiki, plexy itd, tworzywo solidne i wytrzymale - mocne (przy niwielkiej mocy pradowej, tak ze nie grzeje sie jak silne CO i nie ma zadnych watpliwosci w stylu "czy uciagnie" - bardzo slabo traca na wartosci - mozna przez redukcje wkrecic dowolne krocce (metalowe, nie jakies plastikowe choinki, czy przerobki np atmana) Wda takiej pompy jest chyba tylko jedna - gabaryty, a raczej ksztalt ktory utrudnia rozmieszczenie jej w budzie (znacznie latwiej upchac mala pompke wirnikowa), zwazywszy na okreslone pozycje dopuszczalne pracy Fakt ze to 230V nie ma znacznia, przy takiej ciszy - nie ma sensu spowalniac. Ja mialem juz kilka pompek wirnikowych, 12 / 230V i nie wroce juz do tego typu konstrukcji. Lepiej wydac kase na naprawde cicha solidna pompe niz bawic sie w jakies akwariowe zabawki z ktorymi predzej czy pozniej zaczna sie problemy :-| Oszczedzanie w budowie ukladu najlepiej zaczac od blokow wodnych, w ktorych roznice wydajnosci sa znikome i naprawde mozna za 50zl miec swietny blok na cpu jesli interesuja nas niskie koszty. Lepiej ta kase wsadzic wlasnie w pozadne cwu i czysta nie za mala chlodnice. Wiem ze taka propaganda jest niepopularna wsrod producentow blokow (co naturalne), pompek tu jeszcze nikt nie sklada w garazu :) - ale wc z ktorego mamy byc w przyszlosci zadowoleni powinno sie zaczynac od pozadnej pompy, a bloczki to "kosmetyka" warta dziesiate czesci stopnia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 święta racja aerial, pompa cwc starczy do końca życia, tak samo jak wydajna chłodnica a bloczki na cpu, grafe mozna zmieniac jak rękawiczki, to tak samo jak z zakupem zestawu komputerowego, lepiej zainwestowć w dobry monitor który posłuży kilka lat bo flaki w kompie wymienisz w tym czasie kilka razy (sam wiem po sobie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...