Skocz do zawartości
SGJ

Via Sata > Samsung Sataii > Smart I Temp Dysku > Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Konfiguracja:

Samsung Sata II 200 GB

Asrock k7vt4a Pro > Kt400a/600 > VT8237

Kontroler Sata widoczny w systemie w grupie "KONTROLERY SCSI i RAID". Dysk widoczny jako SCSI (SAMSUNG SP2004C SCSI Disk Device).

Idzie jakos na tym odczytac info ze smart lub temperaturę dysku?

W readme od sterów napisali tyle samo co sam zdązyłem zauwazyć:

“Everest and SpeedFan” program has problem on their coding that could not display the information of disks connected on VIA Storage Host.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfiguracja:

Samsung Sata II 200 GB

Asrock k7vt4a Pro > Kt400a/600 > VT8237

Kontroler Sata widoczny w systemie w grupie "KONTROLERY SCSI i RAID". Dysk widoczny jako SCSI (SAMSUNG SP2004C SCSI Disk Device).

Idzie jakos na tym odczytac info ze smart lub temperaturę dysku?

W readme od sterów napisali tyle samo co sam zdązyłem zauwazyć:

Dziwne że tak napisali bo ja też mam mostek VIA8237 ale z KT880 i SMART jest odczytywany. Zainstalowałeś VIA HyperionPro V507A? Dałeś na SMART -> ENABLE w BIOS?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw mialem tylko stery z dyskietki dla instalatora.

Myslalem ze zmienią cos stery juz dla systemu ,ale to http://www.viaarena.com/default.aspx?PageI...80&SubCatID=143 instaluje dokładne to samo co jest juz wgrane z dyskietki. Smarta nie ma. Na drugim dysku Pata działa smart.

System to Windows Server 2003, ale to nie powinno miec akurat znaczenia, bo na NT 5.x instaluje się tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw mialem tylko stery z dyskietki dla instalatora.

Myslalem ze zmienią cos stery juz dla systemu ,ale to http://www.viaarena.com/default.aspx?PageI...80&SubCatID=143 instaluje dokładne to samo co jest juz wgrane z dyskietki. Smarta nie ma. Na drugim dysku Pata działa smart.

System to Windows Server 2003, ale to nie powinno miec akurat znaczenia, bo na NT 5.x instaluje się tak samo.

spróbuj dyskietkowego linuxa z smartmontools

jak system/program znajdzie dysk, to jest duża szansa ze SMART-a tez odczyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi