Kosutek Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Czytałem w FAQ artykuł o zasilaczach.No i własnie 3 lata temu kiedy nic nie wiedzialem o kompie a on sluzyl mi tylko do gier kupilem takie główno za 40 zł.Nawet pudelka ani nic.Jak mam chociaż sprawdzić jakie są jego parametry względem innych zasilaczy nawet tych średniej klay /????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Czytałem w FAQ artykuł o zasilaczach.No i własnie 3 lata temu kiedy nic nie wiedzialem o kompie a on sluzyl mi tylko do gier kupilem takie główno za 40 zł.Nawet pudelka ani nic.Jak mam chociaż sprawdzić jakie są jego parametry względem innych zasilaczy nawet tych średniej klay /?????Na naklejce znamionowej powinna być nazwa, firma, moc (być może wyssana z palca) oraz wartości w amperach (A) dla każdej lini- 3.3V, 5V, 12v, itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Jak mam chociaż sprawdzić jakie są jego parametry względem innych zasilaczy nawet tych średniej klay /?????nawet nie masz po co porównywać go do średniej klasy, mozesz porównać z feel'em i innymi wynalazkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Feel'e to dobre zasilacze, więc nie porównuj czegoś za 40 zł do ModeCom'a :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzz Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 modecom feel to nie to samo co modecom na bebechach fortrona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludi7 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Skoro już jesteśmy przy zasilaczach to może sie podepne do tematu. :wink: A więc mam zamiar kupić fortrona 400W i mam 2 pytanka: 1) Czy nie będzie żadnych problemów z podpięciem do mojej starej płyty głównej (patrz sig), mam na myśli czy wtyczki będą pasowały :razz: ?? 2) Czy to że ma on aż 400W nie zaszkodzi mojemu sprzęcikowi?? z góry dzięki za odp pozdr B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Skoro już jesteśmy przy zasilaczach to może sie podepne do tematu. :wink: A więc mam zamiar kupić fortrona 400W i mam 2 pytanka: 1) Czy nie będzie żadnych problemów z podpięciem do mojej starej płyty głównej (patrz sig), mam na myśli czy wtyczki będą pasowały :razz: ?? 2) Czy to że ma on aż 400W nie zaszkodzi mojemu sprzęcikowi?? z góry dzięki za odp pozdr B) Jesli jest to Fortron na 20 pinowej wtyczce to bedzie pasowal a mocy zasilacza nigdy za wiele. Jesli bedziesz zmieniał kiedyś konfiguracjcje sprzetową to bedziesz miał problem z głowy czy zasilacz bedzie miał odpowiednia wydolność mocowa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludi7 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Zasilator kupuję bo w najbliższej przyszłości przesiadam się na Venica 3000 B) a więc na obecnym sprzęcie nie będzie długo pracował... dzieki za odp i pozdr :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 W sumie nie wydaje mi sie zeby fortron 400W byl "odpowiedni" do takiego kompa :) A juz tlumacze dlaczego-wystarczy spojrzec na jego parametry zeby zobaczyc o co chodzi-o ampery na linii 5V-az 40A! a do tego dosc przecietna linia 12V-ktora w nowych komputerach jest z tego co mi wiadomo najwazniejsza :) Wiadomo fortron to forton-ale warto wyposazyc sie raczej w cos slabszego(pod wzgledem W), ale za to z mocniejsza linia 12V-zreszta jest tu na forum kilku specow od zasilaczy np Zenfist czy BENITO-wydaje mi sie ze najlepiej ich zapytac. Uciagnac uciagnie bez problemu, ale ja osobiscie bralbym cos z lepsza linia 12V(bardziej przyszlosciowo myslac) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosutek Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 a jakie są warunki do tego bym kupił sobie mocny zasilacz za około 200 zł.Dokładniej chodzi mi o to czy czy mój komp sie do tego nadaje.Jakie informaacje są niezbędne, ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 a jakie są warunki do tego bym kupił sobie mocny zasilacz za około 200 zł.Dokładniej chodzi mi o to czy czy mój komp sie do tego nadaje.Jakie informaacje są niezbędne, ???Kosutek no to tak jak napisal koolega wyżej masz stary sprzet np cos na soc A jak ja :D to kupujesz zasilacz z mocną linią 5V jesli planujesz zmiane na cos nowego jakies AMD 64 to kupujesz cos z mocną linią +12 ewentualnie mozna poszukac czego pośrodku :lol2: A dobry zasilacz nie kosztuje 200 tylko 400zł .Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 A dobry zasilacz nie kosztuje 200 tylko 400zł .Pozdrawiam Za około 260 zł można kupić najnowszego Topower'a 480W EZA z odpinanymi kablami i wentylem 120mm. A to już całkiem wysoka półka. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24681 Byłem z niego bardzo zadowolony, poszedł do kompa dla szefa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Feel'e to dobre zasilacze, więc nie porównuj czegoś za 40 zł do ModeCom'a :Plol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 (edytowane) Feel'e to dobre zasilacze, więc nie porównuj czegoś za 40 zł do ModeCom'a :P jezeli chodzi o swoj przedzial cenowy to sa takie sobie ;) dobrymi bym ich nie nazwal :) chodz moj fortron chodzi bardzo fajnie :) zreszta widac po sigu :) Edytowane 22 Marca 2006 przez Neo_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 a jakie są warunki do tego bym kupił sobie mocny zasilacz za około 200 zł.Dokładniej chodzi mi o to czy czy mój komp sie do tego nadaje.Jakie informaacje są niezbędne, ??? Napisz jakiego masz kompa - płyta, procesor, ram,grafika, dyski, napędy .... jezeli chodzi o swoj przedzial cenowy to sa takie sobie ;) dobrymi bym ich nie nazwal :) chodz moj fortron chodzi bardzo fajnie :) zreszta widac po sigu :) Z tego co czytałem swego czasu i zmieniałem kompa (era nastania sempronów) to ModeCom GTF miał spore notowania i dlatego do wybrałem. Podobno jest to zdarty Fortron z inną tabliczką ;) Napięcia trzyma ładnie: IDLE (Molex) 12,00V -> 12,05 ~ 12,06 5,00V -> 4,98 ~ 4,99 7,00V -> 7,07 20pinATX 3,30V -> 3,37V 12,00V -> 12,05 PRIME (Molex) 12,00V -> 12,16 ~ 12,17 5,00V -> 4,95 ~ 4,96 7,00V -> 7,22 20pinATX 3,30V -> 3,37 12,00V -> 12,16 ~ 12,17 Inna sprawa jest na Feel 300W przy konfigu: [Duron 1800MHz (+Spire V)][AsRock K7S41GX][Elixir 256 CL3 400][VGA Integra 64Mb][LG 52x][seagate 10GB 5700obr 2MB] Ale mam pomiar tylko w IDLE: IDLE (Molex) 12,00V -> 11,89 ~ 11,93 5,00V -> 4,89 ~ 4,91 20pinATX 3,30V -> 3,25 12,00V -> 11,89 ~ 11,93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matma6 Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Kosutek no to tak jak napisal koolega wyżej masz stary sprzet np cos na soc A jak ja :D to kupujesz zasilacz z mocną linią 5V jesli planujesz zmiane na cos nowego jakies AMD 64 to kupujesz cos z mocną linią +12 ewentualnie mozna poszukac czego pośrodku :lol2: A dobry zasilacz nie kosztuje 200 tylko 400zł .Pozdrawiam Sory ze sie podepne ale chce sie dowiedzieć jakie wartości są odpowiednio mocne jeżeli zasilka ma mocną linie 5V a kiedy 12 V?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosutek Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 (edytowane) Mój konfig: Płyta główna:Chaintech 9BJA (5 pci,1AGPx4,1cnr,3 DIMM) Procesor:pentium 4 1,6 GHz(po zwiększeniu FSB 1,8) socket 478 Chipset 845 o częstotliwości 75 MHz. 256 SDRAM (133) a po zwiększeniu FSB 150 Karta graficzna:Radeon 8500 128 DDR(165 MHz) 240MHz układ graficzny(Vcore) Twardy Dysk Samsung 4002H o pojemności 40 GB(FAT32) ale nie wiem na jakich pracuje obrotach Napęd DVD TSST corp CD/DVD A tak przy okazji to jak sprawdzić jaką prędkość obrotową ma mój twardziel i na jakich częst. pracuje wasze chipsety ????? Edytowane 22 Marca 2006 przez Kosutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...