Skocz do zawartości
morph231

Jaka Mobo Pod Lga 775 ?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie zauważyłem w kilku postach, że podkręcone ASUSy tak mają. Choć osobiście nie jestem zwolennikiem podkręcania to interesuje mnie to czy takie dłuuugie resetowanie ma wpływ na żywotność kompnentów i czy producent ostrzega o takim procederze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą to można wyłączyć (to resetowanie) raz mi się udało u Matiza, ale nie pamiętam jaka opcja była za to odpowiedzialna. Gdyby to miało wpływ na komponenty płyty głównej to Asus pewnie by takiego tricku nie umieścił w swoich produktach, więc malkovich nie panikuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy to by chcieli mobo na s754/939/LGA/478 z DDR1/DDR2 PCIE SLI i AGP :mur:

W twoim przypadku NIE WIDZĘ żadnego sensu tej wymiany... wydajność pozostanie taka sama w systemie 32 bitowym. Jak Ci tak zależy na cenie to może kup Ascrock DualSATA2 s939 na ULI + Sempron 3000+ albo używany A64.... koszt będzie taki sam, a przynajmniej wydajność lepsza w porównaniu do tego co masz zamiar kupić i co masz... :mur:

Albo idź w AMD albo DOZBIERAJ do porządnego INTELa...

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo AGP+DDR (na przyszłość ?? :blink: )

Albo PCIE+DDR2 (na przyszłość ;))

Najważniejsze jest to żebyś kupił dobrą a nie najtańszą płytę główną.... to element który będzie miał być na przyszłość więc to trzeba kupić "raz a dobrze".

Wracając do tematu to zrobił się tu straszny bałagan. Jak mówi że chce AGP + DDR/2 to znajdźmy mu poprostu niezłą płytę z AGP i DDR 2 a jak nie chce skorzystać z Waszych rad to hmmmmmm jego sprawa ??

Gigabyte (AGP+DDR na LGA775) nie wiem czy dobre ale spełnia Twoje wymagania ;]

Edytowane przez v.e.n.o.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podczepie sie pod temat, szukam czegos z AGP a pamieci wsio rawno czy DDRI czy II

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23357 Asus P5VD1-X Via PT880 Ultra Macie jakies info o tej płycie ?? Agp i pci-e oraz DDR

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18801 Gigabyte GA-8VT880P COMBO Via PT880 Ta ma AGP, pic-e, ddr 1 i 2 co o niej wiecie ??

Jestem skłonny zakupic w/w asusa i najtanszego dwujajowca. Budzet mam ograniczony :angry:

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

morph zapomnij o oc, mega wydajnosc i "legendzie" za 350 zl.

w ogole to co planujesz mija sie z celem.

wywalisz kase kilkakrotnie w bloto, tyle Ci powiem. mialem podobny dylemat niedawno, poczytalem troche na necie i jedno co moge powiedziec, ze plyty na pcie i agp jednoczesnie nadaja sie tylko i wylacznie na "przejsciowki", na nic wiecej nie licz.

poczytaj na necie o chipach VIA PT 890/880/pro/ultra - nie maja zbyt dobrych opinii jezeli chodzi o oc.

intel 915 jest juz lepszy ale i drozszy, tyle ze paradoksalnie duzo gorzej z obsluga dwurdzeniowek.

pamietaj ze zawsze istnieje prawdopodobienstwo ze Twoja grafa na AGP nie bedzie dzialac na takiej plycie, bo te zlacza agp to sa tak naprawde AGR (Advanced Graphic Riser) czy FGE (Foxconn Graphics Extension ) - innymi slowy wynalazki. kazdy producent takich plyt testowal kilka kart na agp ktore mu poszly, a reszte ma w [gluteus maximus].

z kolei zlacze pciex16 pracuje na tych plytach w trybie x4. oczywiscie ma sie to nijak do utraty wydajnosci, bo dopiero gdybys tam wsadzil powiedzmy od radka x800gto w zwyz to spadek wydajnosci wynosi moze max 3% i nawet tego nie poczujesz w grach. cale to pciex16 to jest jeden wielki przewal i scierwo zeby wybulic od nas wiecej kasy, 90% kart na rynku nie wykorzystuje nawet max przepsutowosci apx8 - nie daj sie oglupic. najwazniejsze jest jednak to, ze podobnie jak z agp, gdy wsadzisz sobie Twoja nowiutka grafe na pcie moze byc zonk - bo grafa nie znajduje sie na liscie producenta i moze nie dzialac!

teraz ram. wszystkie te plyty z tego co mi wiadomo obsluguja max ddr2 533 i nic powyzej, wiec ja sie pytam czy jest sens sie w to pchac?

venom zapodal Ci linka do gigabyte na 865 PE, tyle z tego co sie orientuje plyta nie obsluguje dwurdzeniowcow pomimo zmiany biosu wiec juz odpada, a ponadto ma wyrzniety dual bios - czyli najwieksza zalete plyt g.

najlepsze jaja, ze na pudelku jest wywalone info tym dual biosie - ot, takie male klamstewko, jak nie wierzysz to Ci wysle zdjecie, plyta z pudelkiem lezy obok mnie.

atek Ci zapodal linka do p5p800se - fajna plytka, tylko ze dziwnym trafem asus nie wspomina ani slowem o wsparciu dla em64t, ot, nie czepialbym sie, tyle ze jakos przy innych plytach o tym wspomina, dziwne nie?

jak masz maksymalna zajarke na zmiany, jestes beton i nic do Ciebie nie trafia - to tutaj masz asusa

ktory moim zdaniem jest najlepszy do tego co chcesz, chociaz bez zadnych cudow, ale na allegro za 240 zeta sie kupi.

ew looknij na foxconna, moim zdaniem super stabilne plytki, ale nie wiem czy najdziesz cos dla siebie akurat.

polecam tez zajrzec na http://www.pcisig.com/developers/complianc...tors_list/pcie/

i http://www.via.com.tw/en/products/chipsets/

pamietaj tez zajrzec zawsze przed zakupem na strone producenta plyty na "cpu support list",

a jak juz kupisz taki wynalazek to sie nie zdziw ze cos nie dziala, bo dostales plytke w wersji (revision) 1.x a nie 2.x bo przeciez "specification is subject to change" ;)

podsumowanie? tak jak Ci radza koledzy - odpusc sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi