michal15 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Witam! Mam Seagate Barracude w kieszeni.Temperatura wacha sie od 50 do 60 stopni.Jak mi polecicie go schłodzic.Moze jakis wentylator nad nim( mam troche miejsca na gorze).Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Do tego na forum jest mase takich topików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 o ten wiatrak sie postaraj szybciutko zanim ci dysk padnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reinexen Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 i żeby nie było nic pod i nad nim- np. stacja dyskietek. A wentylator nie powinien wiać od dołu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 i żeby nie było nic pod i nad nim- np. stacja dyskietek. A wentylator nie powinien wiać od dołu? Najlepiej jak dysk jest umieszczony posrodku wentylatora, tak ze ten owiewa go od tyłu, mozna tak zamontowac w obudowach chiefteca, moj samsung którego tak chłodze, na obecną chwile ma 24c ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 (edytowane) zrob tak jak ja :) Przed dyskiem wentyl na min. obrotow i temp to max 25 stopni ! http://img471.imageshack.us/my.php?image=dscf06016zv.jpg http://img340.imageshack.us/my.php?image=dscf06151rw.jpg Edytowane 5 Kwietnia 2006 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 ee to zalezy tylko i wylacznie od dysku moj sie grzeje 33 idle i 42 stress a ma na sobie 2x radiator od P2 i wieje na niego wentyl dysk praktycznie zimny - a nadale w stresie 42* sonda termiczna jest gdzies w środku albo pod jakim układem .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 (edytowane) ee to zalezy tylko i wylacznie od dysku moj sie grzeje 33 idle i 42 stress a ma na sobie 2x radiator od P2 i wieje na niego wentyl dysk praktycznie zimny - a nadale w stresie 42* sonda termiczna jest gdzies w środku albo pod jakim układem .. barakudy i WD sie grzeją u nich to normalne podobno* barakuda może mieć spokojnie 60*C -ja osobiście jednak kupił bym ten wentylaor dla dobrego samopoczucia *właściwie to u mnie w serwerze sie tak grzeje (również w kieszeni) ale kiedy dałem wentyl jest ~40*c Edytowane 5 Kwietnia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Najlepiej jak dysk jest umieszczony posrodku wentylatora, tak ze ten owiewa go od tyłu, mozna tak zamontowac w obudowach chiefteca, moj samsung którego tak chłodze, na obecną chwile ma 24c ;)a ja zaobserwowalem coś zupełnie innego tzn najlepiej jak wieje z dołu :D ten sam wentylek 60 mm wiejący z dołu po elektronice na 5V załatwia sprawe a bedąc po środku właściwie nie robił różnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 a ja zaobserwowalem coś zupełnie innego tzn najlepiej jak wieje z dołu :D ten sam wentylek 60 mm wiejący z dołu po elektronice na 5V załatwia sprawe a bedąc po środku właściwie nie robił różnicyMozliwe ze chlodzil akurat rejon gdzie byla termoczujka i w ten sposob temperaturki niziutkie ale tam gdzie trzeba juz troche wyzsze ;). Zrobic prosty nadmuch na twardziela, ale nalezy pamietac aby wentylem mogl swobodnie pobierac powietrze. Jesli trzeba to dorobic otworki z przodu budy. Rowniez wazny jest wywiew ciepleg powietrza. Wbrew pozorom bardzo zbija temperature rowniez twardziela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 o ten wiatrak sie postaraj szybciutko zanim ci dysk padnie ;)Bylbym spokojniejszy. Mam dysk w pudle po starym cdromie wylozonym gabkami. Tak ze jest to szczelna cieplana kanapka. W idle okolo 60C, w stresie wiecej. 24/7 pracuje juz 2 miesiace - 0 problemow. Dodam ze dysk w ogole dziala juz 1.5 roku. Taka temperatura nie koniecznie musi zabic dysk. Jest cieply - tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 ta? to połóż na nim palec i trzymaj przez minute procesor też u ciebie ledwie ciepły przy 80*C? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Bylbym spokojniejszy. Mam dysk w pudle po starym cdromie wylozonym gabkami. Tak ze jest to szczelna cieplana kanapka. W idle okolo 60C, w stresie wiecej. 24/7 pracuje juz 2 miesiace - 0 problemow. Dodam ze dysk w ogole dziala juz 1.5 roku. Taka temperatura nie koniecznie musi zabic dysk. Jest cieply - tyle. Jasne ze jak masz w idlu 60 stopni to bedzie chodzil ale pytanie jak dlugo ;) miesiac, dwa... zebys sie nie obudzil z reka w nocniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Jasne ze jak masz w idlu 60 stopni to bedzie chodzil ale pytanie jak dlugo ;) miesiac, dwa... zebys sie nie obudzil z reka w nocniku ta? to połóż na nim palec i trzymaj przez minute procesor też u ciebie ledwie ciepły przy 80*C? Kochani - wlasnie o to mi chodzi, sprawdzam mit :wink: backupy mam, a dysk to przedstawiajaca niewielka wartosc dzis 80tka. Jak tylko padnie poinformuje wszystkich, przynajmniej bedzie jakies poparcie teorii ze mozna przegrzac w ten sposob dysk i doprowadzic do jego uszkodzenia / utraty danych. Wg mnie jest to malo prawdopodobne i zamierzam tego dowiesc wlasnie przez taki "eksperyment". Konstrukcja dysku twardego zasadniczo rozni sie od budowy procesora - na korzysc dyskow. Osobicie jeszcze nie spotkalem sie z przypadkiem dysku ktory padl z powodu przegrzania. Przynajmniej trudno dowiesc bezposredni tego zwiazek z awaria dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Weisz jakbys mial jeszcze jakies bezwartosciowe 80tki to ja bardzo chetnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Weisz jakbys mial jeszcze jakies bezwartosciowe 80tki to ja bardzo chetnie :)zawsze sa 3 latka gwary :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayman Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Ja mam od 1.5 roku WD 80GB który ma cały czas od 52-55 stopni i żyje a nic złego nie zaobserwowałem.Te czujniki temperatury to tak mierzą że u mnie Samsung 80GB Sata ma 18-19 stopni co jest niemożliwe bo w pokoju mam 22 stopnie a w obudowie 26 .Tak więc nieprzejmuj , się producent zanim wypuści dysk bada jego zachowanie w owiele gorszych warunkach termicznych niż nasze obudowy.Zawysokie temperatury i awaryjność dysków to kolejny mit no chyba że masz w obudowie z 50 stopni.Druga sprawa niewiem gdzie oni te czujniki umieszczają ale jeżeli wewnątrz dysku to niewiem jakim cudem WD jest tak samo ciepły jak Samsung (przynajmniej u mnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipek-arek Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 witam mam tez taki problem i co o tym myślicie?? http://www.4max.pl/default.asp?g=26&gg=19&produkt=2183 lub http://www.4max.pl/default.asp?g=26&gg=19&produkt=1607 warte ceny??da to coś wogle?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Czy ja wiem... To troche chyba bedzie wylo. 3500 rpm mysle da sie we znaki. Lepiej wcisnij jakis wentylek 12cm i po klopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zawysokie temperatury i awaryjność dysków to kolejny mit ...2 rzeczy mają decydujący wpływ na awaryjność dysków: udary mechaniczne (uderzenia, wstrząsy) i temperatura, która powoduje głownie awarie łożysk i elektroniki (głównie driverów silników i kondensatorów) Takie opinie jak twoja biorą się z faktu, że "przeciętny" użytkownik robi na dysku od kilku do kilkunastu tysięcy godzin w ciągu kilku lat, czyli dysk głownie stoi zimny ;) i prawdopodobieństwo usterki jest znacznie mniejsze. Jeśli dysk ma chodzić naprawdę bezawaryjnie przez 100 - 200tys. h, to zachowanie odpowiedniej temp. pracy jest parametrem krytycznym i w tym celu buduje się nawet klimatyzowane obudowy. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 chyba dobrze mówi chyba dać mu piwo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 ja zrobilem sam chlodzenie.. i dziala bardzo dobrze z temperatury idle 45-47 mam 31 idle !! :D tutaj zalozylem temat o tym: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196296 jest jeszcze inny sposob osoby ktora zaczerpnela metode odemnie.. wszystko w dziale ZAPRASZAM ! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabliq Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 barakudy i WD sie grzeją u nich to normalne podobno* barakuda może mieć spokojnie 60*C -ja osobiście jednak kupił bym ten wentylaor dla dobrego samopoczucia *właściwie to u mnie w serwerze sie tak grzeje (również w kieszeni) ale kiedy dałem wentyl jest ~40*c No nie wiem czy sie tak znowu grzeja. Mam barracude bez zadnych nawiewow na nia i w idle ~35*C, a w stresie ~40*C. W budzie niemam zadnych dodatkowych wiatrakow. Od czego zalezy to jak dany dysk sie grzeje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 a chociazby od tego jaka jest temperatura w budzie jak i od sposobu montazu dysku, zwroccie uwage ze jesli koszyk na dysk jest calkowicie z metalu to staje sie ono radiatorem zrobcie test: sprawdzcie temperature dysku przykreconego do koszyka i polozonego luzem, roznica bedzie znaczna (u mnie dochodzilo nawet do 15C) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...