Skocz do zawartości
michal15

Grzejący Siie Dysk

Rekomendowane odpowiedzi

i żeby nie było nic pod i nad nim- np. stacja dyskietek.

A wentylator nie powinien wiać od dołu?

Najlepiej jak dysk jest umieszczony posrodku wentylatora, tak ze ten owiewa go od tyłu, mozna tak zamontowac w obudowach chiefteca, moj samsung którego tak chłodze, na obecną chwile ma 24c ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee to zalezy tylko i wylacznie od dysku

moj sie grzeje 33 idle i 42 stress a ma na sobie 2x radiator od P2 i wieje na niego wentyl

dysk praktycznie zimny - a nadale w stresie 42*

sonda termiczna jest gdzies w środku albo pod jakim układem ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee to zalezy tylko i wylacznie od dysku

moj sie grzeje 33 idle i 42 stress a ma na sobie 2x radiator od P2 i wieje na niego wentyl

dysk praktycznie zimny - a nadale w stresie 42*

sonda termiczna jest gdzies w środku albo pod jakim układem ..

barakudy i WD sie grzeją u nich to normalne

podobno* barakuda może mieć spokojnie 60*C -ja osobiście jednak kupił bym ten wentylaor dla dobrego samopoczucia

*właściwie to u mnie w serwerze sie tak grzeje (również w kieszeni) ale kiedy dałem wentyl jest ~40*c

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jak dysk jest umieszczony posrodku wentylatora, tak ze ten owiewa go od tyłu, mozna tak zamontowac w obudowach chiefteca, moj samsung którego tak chłodze, na obecną chwile ma 24c ;)

a ja zaobserwowalem coś zupełnie innego tzn najlepiej jak wieje z dołu :D ten sam wentylek 60 mm wiejący z dołu po elektronice na 5V załatwia sprawe a bedąc po środku właściwie nie robił różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zaobserwowalem coś zupełnie innego tzn najlepiej jak wieje z dołu :D ten sam wentylek 60 mm wiejący z dołu po elektronice na 5V załatwia sprawe a bedąc po środku właściwie nie robił różnicy

Mozliwe ze chlodzil akurat rejon gdzie byla termoczujka i w ten sposob temperaturki niziutkie ale tam gdzie trzeba juz troche wyzsze ;).

Zrobic prosty nadmuch na twardziela, ale nalezy pamietac aby wentylem mogl swobodnie pobierac powietrze. Jesli trzeba to dorobic otworki z przodu budy. Rowniez wazny jest wywiew ciepleg powietrza. Wbrew pozorom bardzo zbija temperature rowniez twardziela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ten wiatrak sie postaraj szybciutko zanim ci dysk padnie ;)

Bylbym spokojniejszy. Mam dysk w pudle po starym cdromie wylozonym gabkami. Tak ze jest to szczelna cieplana kanapka. W idle okolo 60C, w stresie wiecej. 24/7 pracuje juz 2 miesiace - 0 problemow. Dodam ze dysk w ogole dziala juz 1.5 roku.

Taka temperatura nie koniecznie musi zabic dysk. Jest cieply - tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylbym spokojniejszy. Mam dysk w pudle po starym cdromie wylozonym gabkami. Tak ze jest to szczelna cieplana kanapka. W idle okolo 60C, w stresie wiecej. 24/7 pracuje juz 2 miesiace - 0 problemow. Dodam ze dysk w ogole dziala juz 1.5 roku.

Taka temperatura nie koniecznie musi zabic dysk. Jest cieply - tyle.

Jasne ze jak masz w idlu 60 stopni to bedzie chodzil ale pytanie jak dlugo ;) miesiac, dwa... zebys sie nie obudzil z reka w nocniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze jak masz w idlu 60 stopni to bedzie chodzil ale pytanie jak dlugo ;) miesiac, dwa... zebys sie nie obudzil z reka w nocniku

ta? to połóż na nim palec i trzymaj przez minute procesor też u ciebie ledwie ciepły przy 80*C?

Kochani - wlasnie o to mi chodzi, sprawdzam mit :wink: backupy mam, a dysk to przedstawiajaca niewielka wartosc dzis 80tka. Jak tylko padnie poinformuje wszystkich, przynajmniej bedzie jakies poparcie teorii ze mozna przegrzac w ten sposob dysk i doprowadzic do jego uszkodzenia / utraty danych. Wg mnie jest to malo prawdopodobne i zamierzam tego dowiesc wlasnie przez taki "eksperyment".

Konstrukcja dysku twardego zasadniczo rozni sie od budowy procesora - na korzysc dyskow. Osobicie jeszcze nie spotkalem sie z przypadkiem dysku ktory padl z powodu przegrzania. Przynajmniej trudno dowiesc bezposredni tego zwiazek z awaria dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam od 1.5 roku WD 80GB który ma cały czas od 52-55 stopni i żyje a nic złego nie zaobserwowałem.Te czujniki temperatury to tak mierzą że u mnie Samsung 80GB Sata ma 18-19 stopni co jest niemożliwe bo w pokoju mam 22 stopnie a w obudowie 26 .Tak więc nieprzejmuj , się producent zanim wypuści dysk bada jego zachowanie w owiele gorszych warunkach termicznych niż nasze obudowy.Zawysokie temperatury i awaryjność dysków to kolejny mit no chyba że masz w obudowie z 50 stopni.Druga sprawa niewiem gdzie oni te czujniki umieszczają ale jeżeli wewnątrz dysku to niewiem jakim cudem WD jest tak samo ciepły jak Samsung (przynajmniej u mnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Zawysokie temperatury i awaryjność dysków to kolejny mit ...

2 rzeczy mają decydujący wpływ na awaryjność dysków: udary mechaniczne (uderzenia, wstrząsy) i temperatura, która powoduje głownie awarie łożysk i elektroniki (głównie driverów silników i kondensatorów)

Takie opinie jak twoja biorą się z faktu, że "przeciętny" użytkownik robi na dysku od kilku do kilkunastu tysięcy godzin w ciągu kilku lat, czyli dysk głownie stoi zimny ;) i prawdopodobieństwo usterki jest znacznie mniejsze. Jeśli dysk ma chodzić naprawdę bezawaryjnie przez 100 - 200tys. h, to zachowanie odpowiedniej temp. pracy jest parametrem krytycznym i w tym celu buduje się nawet klimatyzowane obudowy. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobilem sam chlodzenie.. i dziala bardzo dobrze z temperatury idle 45-47 mam 31 idle !! :D tutaj zalozylem temat o tym: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196296

jest jeszcze inny sposob osoby ktora zaczerpnela metode odemnie.. wszystko w dziale ZAPRASZAM ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barakudy i WD sie grzeją u nich to normalne

podobno* barakuda może mieć spokojnie 60*C -ja osobiście jednak kupił bym ten wentylaor dla dobrego samopoczucia

*właściwie to u mnie w serwerze sie tak grzeje (również w kieszeni) ale kiedy dałem wentyl jest ~40*c

No nie wiem czy sie tak znowu grzeja. Mam barracude bez zadnych nawiewow na nia i w idle ~35*C, a w stresie ~40*C. W budzie niemam zadnych dodatkowych wiatrakow. Od czego zalezy to jak dany dysk sie grzeje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a chociazby od tego jaka jest temperatura w budzie jak i od sposobu montazu dysku, zwroccie uwage ze jesli koszyk na dysk jest calkowicie z metalu to staje sie ono radiatorem

zrobcie test: sprawdzcie temperature dysku przykreconego do koszyka i polozonego luzem, roznica bedzie znaczna (u mnie dochodzilo nawet do 15C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi