Skocz do zawartości
Nargil

6800xt@gt Do Starego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy oplaca mi sie kupowac modowalnego xt@16/6 do kompa:

- axp 1800+ palomino

- 768 ddr 266 cl 2.5

glownie chodziloby mi o to by moc sobie pograc w obliviona w stosunkowo duzych detalach. Da to rade ? Oplaca sie w ogole w ten zlom ladowac jeszcze kase ? Generalnie myslalem o czekaniu na dx10 i zmianie calej platformy, ale premiera sie ciagle przesuwa a mnie bierze, ze nie moge sobie w nic pograc (gf4 mx). Z kolei gdybym ta karte chcial potrzymac dluzej to bedzie mnie ograniczala ze zmiana platformy, bo to agp. Sam juz nie wiem. Jakie jest wasze zdanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, tylko ze nie stac mnie na zmiane platformy ;/

jesli mialbyk kupowac sempa 2600 (280zl) i plyte z pci-e (250zl) to wywale 530 zl, a praktycznie nieduzo zyskam. Za to do 7600gt musialbym doplacic ~200 zl w stosunku do modowalnego 6800xt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełne możliwości grafiki nie zostaną wykorzystane. Jeżeli w najbliższym czasie nie zmienisz innych części (procka i płyty) to raczej nie opłaca się w nią ładować. Za jakiś czas jak będziesz zmieniał kompa to kupisz grafę na pci-e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat nie rozumiem stwierdzenia "Pełne możliwości grafiki nie zostaną wykorzystane". Troche sie interesuje programowaniem d3d i sprawa wyglada tak ze cpu i gpu sa od siebie niezalezne. Wiem ze cpu moze troche tlumic ilosc fps gdyz karta wyrenderuje dana scene i bedzie oczekiwac az cpu wyliczy fizyke/ai w danym wywolaniu petli. Jednak zawsze moge sobie wlaczyc aa8 aniso16 i karta bedzie miala jakies zajecie. Bede mogl optymalnie wybalansowac uzycie cpu i gpu poprzez podwyzszanie jakosci obrazu. Za to przy bardziej zaawansowanych graficznie grach napewno zauwaze roznice miedzy 6800 a 6600.

Jedyna rzecza jaka moze spowalniac fps w przypadku takiego proca to: fizyka/ai/duza ilosc trojkatow przechodzaca przez occlusion culling (niestety dopiero w dx10 bedzie to na karcie )

Nie mam funduszy by zmieniac platforme, a nawet jakbym znalazl to na nic lepszego niz wyzej napisalem, czyli raczej maly wzrost wydajnosci cpu.

zastanawiam sie tylko czy w przypadku mojego aktualnego kompa i 6800xt@gt moglbym pograc w obka/gothic3 przy dobrej grafice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy oplaca mi sie kupowac modowalnego xt@16/6 do kompa:

- axp 1800+ palomino

- 768 ddr 266 cl 2.5

glownie chodziloby mi o to by moc sobie pograc w obliviona w stosunkowo duzych detalach. Da to rade ? Oplaca sie w ogole w ten zlom ladowac jeszcze kase ? Generalnie myslalem o czekaniu na dx10 i zmianie calej platformy, ale premiera sie ciagle przesuwa a mnie bierze, ze nie moge sobie w nic pograc (gf4 mx). Z kolei gdybym ta karte chcial potrzymac dluzej to bedzie mnie ograniczala ze zmiana platformy, bo to agp. Sam juz nie wiem. Jakie jest wasze zdanie ?

Ja powiem tak - Athlon 1,8 nie jest jeszcze tragedia - poradzi sobie - 768 DDR - to tez nie jest zla liczba [:

Sam nie mam poteznego sprzetu - a moglem zmienic platforme - pieniadze mialem - jednak ja nie odczuwam takiej potrzeby Athlon Mobile 2.5@ 3.2 spelnia moje oczekiwania.

Mimo wszystko kup ta karte - skoro nie stac Cie na zmiane calej platformy - moim zdanie grafika nie bedzie az tak ograniczona jak np na Durniu 1 Ghz 256Mb Ram'u - wiec kup.

To tylko moje skromne zdanie -

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie mam poteznego sprzetu - a moglem zmienic platforme - pieniadze mialem - jednak ja nie odczuwam takiej potrzeby Athlon Mobile 2.5@ 3.2 spelnia moje oczekiwania.

No ok, ale tutaj mowa o palomino, qmpel na podobnym zestawie miał radka 9800pro, który dopiero po przesiadce na (fsb 400 i proc 2,2ghz) dostał skrzydełek, naprawde tutaj z grafy wyciągniesz 60% mocy (tak pi razy drzwi), naprawde jak chce autor tematu przedłużyć agonie zestawu to jedynym wyjściem jest 6600gt.

Kupuj, bedzie dobrze. To zenie wykorzystasz tzw pelnego potencjalu karty nie jest specjalnie wazne. Wazne jest to, ze wiekszosc gier bedzie dobrze chodzic, lepiej niz na gf6600gt. W razie czego wlaczysz AA i AF, one sa niezalezne od procesora.

Nie jest wazne? ja bym sie w[ciach!]ił jakbym kupił karte za tyle kasy a u qmpla na tanszej grafie lepsza wydajnosc by byla..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nie naprawde nie rozumiem tego gadania o dlawieniu karty przez proca. Karta ZACHOWA SWOJA MOC, bo w koncu agp dziala normalnie tak jak dziala w przypadku lepszych procow. Jedynie to to ze moc karty nie przelozy sie na fps, tylko na jakosc obrazu (obciazamy mocniej karte aby wydluzyc cykl renderingu tak by byl minimalnie mniejszy od cyklu potrzebnego na wyliczynie fizy/ai/occlusion przez cpu i osiagamy OPTIMUM sprzetu.

Niech ktos madrzejszy ode mnie sie wypowie na ten temat :)

PS. MOCY karty nie mierzy sie w fps'ach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nie naprawde nie rozumiem tego gadania o dlawieniu karty przez proca. Karta ZACHOWA SWOJA MOC, bo w koncu agp dziala normalnie tak jak dziala w przypadku lepszych procow. Jedynie to to ze moc karty nie przelozy sie na fps, tylko na jakosc obrazu (obciazamy mocniej karte aby wydluzyc cykl renderingu tak by byl minimalnie mniejszy od cyklu potrzebnego na wyliczynie fizy/ai/occlusion przez cpu i osiagamy OPTIMUM sprzetu.

Niech ktos madrzejszy ode mnie sie wypowie na ten temat :)

PS. MOCY karty nie mierzy sie w fps'ach ;)

A słyszales kiedys o skalowaniu względem CPU? Niby masz rację że w wysokich rozdziałkach bierze udział tylko grafa, z dzisiejszymi T&L i innymi technologiami proc niby liczy tylko fizyke... jednak prawda jest taka że jest ta korelacja.

http://www.tomshardware.pl/graphic/2002040...4ti4200-10.html tutaj widać jak kiedys bylo znikome skalowanie, różnica między procami niewielka, a dziś, taki HL2 przy 2,5 ghz procku ogranicza grafe!

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...9cpu-hl2_4.html

przeleć sobie tak po różnych grach i zobaczysz jak dużo może grafa dostać po [gluteus maximus]..

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc powyzej 1640 mhz robi krzaki ;/ moze jak zmienie kondensatory na plycie, paste i dam 2.0v to pociagnie ciut wiecej, ale raczej nie duzo.

HeatheN: dzieki za wykresy. Szczegolnie ten na nastepnej stronie z fsaa i anizo. Przemysle cala sprawe :) Szkoda ze nie wgladu na skalowanie w przypadku kart (low,mid,high -end)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc powyzej 1640 mhz robi krzaki ;/ moze jak zmienie kondensatory na plycie, paste i dam 2.0v to pociagnie ciut wiecej, ale raczej nie duzo.

HeatheN: dzieki za wykresy. Szczegolnie ten na nastepnej stronie z fsaa i anizo. Przemysle cala sprawe :) Szkoda ze nie wgladu na skalowanie w przypadku kart (low,mid,high -end)

loos:) dzialac bedzie, ale jesli ci nie szkoda kasy to kupuj:) z upiększaczami będziesz mógł grac:) osobiście wolalbym 6600gt i tak różnica wgniotłaby cię w fotel;] a co do kart low i middle end tam z założenia nie pograsz na max detalach:P więc wszystko ustawisz tak że będzie płynnie chociaz im bliżej rozdzielczosci 640x480 tym wiecej CPU zaczyna dzialac:) Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych ktorzy mowa zeby ladowac taka karte na palomino 1533MHz

Przy swoim zestawie odkrecilem proca z 10x200 na 10x133. W ten sposob w Video Stress Test w CS:S pozbylem sie ~50% fps. FSAA&Anizo x2, 1024&High. Sam sie zdziwilem.

6200@6600 oraz semp stanowi lepsze polaczenie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest wazne? ja bym sie w[ciach!]ił jakbym kupił karte za tyle kasy a u qmpla na tanszej grafie lepsza wydajnosc by byla..

Skad zaraz lepsza? CHyba nie twierdzisz, ze na tym samym kompie jak wlozysz gorsza karte grafiki i lepza karte grafiki to szybciej beda gry chodzily na gorszej? Jak tak sadzisz, to sie grubo mylisz.

->Orgiusz. Sam mialem 1,5 lata temu Palomino XP1800+> Proc nie krecił sie w ogole. Ale na 9500pro Doom3 cial az milo, i w 1024 srednio mialem 22 klatki. A po zmianie grafiki na 9800pro dalo sie komfortowo grac w tej rozdzielczosci, nie pamietam dokladnie ale lekko powyzej 30fps bylo.

Wiadomo, ze na lepszym procesorze grafika zadziala lepiej. Ale gorsza grafika na tym samym procesorze bedzie miala gorsza wydajnosc. Proste. Zwlasza, ze nie mowimy o wyborze miedzy kartami, ktore tak czy inaczej maja super wydajnosc. 6800xt@16 jest wyraznie lepszy od gf6600gt i taki tez bedzie na tym XPeku. Tym bardziej, ze przy kupnie to 100zl roznicy, az szkoda nie dolozyc.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam przesiadlem sie z fx5200 i powiem ze nienarzekam. nawet w obliviona da sie grac ;] z hdr

zreszta czlowiek nauczone na 486dx100 i win 3.11 ma inne podejscie.

co do sc:s i hl2 to fakt - ta gra wymaga strasznie dobrego proca. Ale to nieznaczy ZE inne beda chodzic gorzej. Moj jakos sobie radzi choc ma swoje lata.

BFME2, TB:L, Oblivion i inne. zadna z tych gier niejest u mnie niegrywalna a nawet moge sobie pozwolic na niezle detale.

ja bym sie niezastanawial, Co do 3d sam czasami sie czyms bawie i OCZYWISCIE komp dziala znacznie lepiej w takich programach ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad zaraz lepsza? CHyba nie twierdzisz, ze na tym samym kompie jak wlozysz gorsza karte grafiki i lepza karte grafiki to szybciej beda gry chodzily na gorszej? Jak tak sadzisz, to sie grubo mylisz.

czy ja tak powiedziałem? u qmpla bedzie lepiej chodzi ale qmpel bedzie mial np 6800 zwykle i venicka 3000 do tego 1 gb ramu i juz bedzie lepiej dzialalo niz 6800gt na palomino, o to chodzilo;]

Ja swoje zdanie powiedzialem, co innego jakbys potem mogl ta grafa na nowa platforme wziac, to ok, a tak to szkoda moim zdaniem kasy i tyle... mimo iz to tylko 100zł jak ktos napisal doplaty, to tym sposobem mozna doplacac w nieskonczonosc.

moj wybor to 6600gt/9800pro do takiego kompa i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi