Skocz do zawartości
alien2006

Jaka Karta Graficzna Do Słabego Kompa ?

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec kupiłem tą

2063646[/snapback]

gra Riddick z PS 2.0 śmigała bez ścinki więc nie zauważyłem żeby się "dławiła" więc jesli nie testowałeś sam to nie wyjezdzaj z takimi textami i pisanie, że nie zamienił byś swojej karty na o wiele wydajniejszą to jakieś pieprzenie bo jeśli sądzisz ze w DX 9 sie dławi to zawsze możesz grać w DX 8.1 w którym moja karta również jest wydajniejsza...
hmm to spróbuj jeszcze odpalic w Black and white 2 i AOE3 ps 2.0 ....co nie dostepne? ciekwe czemu.

Kazdy normalny twórca dzis sie zabezpiecza, przed FX i ich emulowanym shaderom, juz "dziadek" HL2 pokazal cala prawde o FX, a to twoje ŚMIGANIE w RIDDICKU pozostawie bez komentarza owszem grac sie da:) ale jak

o ile Fx 59XX bylby jeszcze jako takim minimum dzis, o tyle wszystko ponizej z rodziny FX omija sie szerokim lukiem i taka jest prawda!

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyy chyba koledze namieszaliśmy z tymi FX, rozmowa toczyła się o serii 59XX, a nie o 5500 który faktycznie nie jest godny polecenia... zastosuj sie do rady HeatheN i wymyśl jakąś gadkę typu "wpuściłem siore na kompa" żeby odwołać transakcję, i weź tego GeForca od mechlika albo radeona 9100 do którego Ci wkleiłem link...

hmm to spróbuj jeszcze odpalic w Black and white 2 i AOE3 ps 2.0 ....co nie dostepne? ciekwe czemu.

Kazdy normalny twórca dzis sie zabezpiecza, przed FX i ich emulowanym shaderom, juz "dziadek" HL2 pokazal cala prawde o FX, a to twoje ŚMIGANIE w RIDDICKU pozostawie bez komentarza owszem grac sie da:) ale jak

o ile Fx 59XX bylby jeszcze jako takim minimum dzis, o tyle wszystko ponizej z rodziny FX omija sie szerokim lukiem i taka jest prawda!

co do Riddica to fakt może gra nie śmigała na 100 fps ale dla mnie poziom 25-30 fps wystarczał, a co do HL to da się grac z PS 2.0 i gra nie chodzi może super płynnie ale dało się grać, jest spadek wydajności i to duży ale nie zapominajmy ze FX'y jako pierwsze karty miały obsługę DX9. Co do reszty serii FX się zgodzę tylko w[ciach!]iają mnie komentarze typu "nie zamieniłbym swojego Ti na żadnego FX", rozumiem jeśli chodzi o zamianę na 5200-5700 ale jeśli chodzi o zamianę na serie 59XX to takie gadanie jest pozbawione logizmu, bo kto o zdrowych zmysłach nie wymieniłby swojej karty na o wiele wydajniejszą...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

co do Riddica to fakt może gra nie śmigała na 100 fps ale dla mnie poziom 25-30 fps wystarczał

Ale widzisz różnice, dla jednych i 15fps to płynna gra, a dla innych to wyżej niż 50 jest płynnie. Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz różnice, dla jednych i 15fps to płynna gra, a dla innych to wyżej niż 50 jest płynnie.

no ale nie zmienia to faktu ze tak jak napisalem fx5900 to minimum z tej rodziny kart:) sam przelecialem cale akcje z fXami na ti4200;) bo nie mialem kasy na fx59XXa ponizej nie spelnialy moich oczekiwan:) i tyle, jesli mialbym zamienic na ti4200 nie zrobilbym tego z SENTYMENTU:) i pewnie dla tego ty takze:) ale nie ukrywam ze karty FX5900 gdyby dzis kosztowaly z 200zł bylyby altarnatywa, a tak poprostu imho sa za drogie, a te nizej z serii fx zbyt wolne :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyy chyba koledze namieszaliśmy z tymi FX, rozmowa toczyła się o serii 59XX, a nie o 5500 który faktycznie nie jest godny polecenia... zastosuj sie do rady HeatheN i wymyśl jakąś gadkę typu "wpuściłem siore na kompa" żeby odwołać transakcję, i weź tego GeForca od mechlika albo radeona 9100 do którego Ci wkleiłem link...

co do Riddica to fakt może gra nie śmigała na 100 fps ale dla mnie poziom 25-30 fps wystarczał, a co do HL to da się grac z PS 2.0 i gra nie chodzi może super płynnie ale dało się grać, jest spadek wydajności i to duży ale nie zapominajmy ze FX'y jako pierwsze karty miały obsługę DX9. Co do reszty serii FX się zgodzę tylko w[ciach!]iają mnie komentarze typu "nie zamieniłbym swojego Ti na żadnego FX", rozumiem jeśli chodzi o zamianę na 5200-5700 ale jeśli chodzi o zamianę na serie 59XX to takie gadanie jest pozbawione logizmu, bo kto o zdrowych zmysłach nie wymieniłby swojej karty na o wiele wydajniejszą...

looooooooooooooooooooooool

czlowieku ty chyba nie masz pojecia co sie dzialo na rynku kart graficznych. Pierwsza karta pod dx 9.0 to byl radek 9700 nvidia sporo pozniej wydala swoj "flagowy" produkt.

Peace ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale nie zmienia to faktu ze tak jak napisalem fx5900 to minimum z tej rodziny kart:) sam przelecialem cale akcje z fXami na ti4200;) bo nie mialem kasy na fx59XXa ponizej nie spelnialy moich oczekiwan:) i tyle, jesli mialbym zamienic na ti4200 nie zrobilbym tego z SENTYMENTU:) i pewnie dla tego ty takze:) ale nie ukrywam ze karty FX5900 gdyby dzis kosztowaly z 200zł bylyby altarnatywa, a tak poprostu imho sa za drogie, a te nizej z serii fx zbyt wolne :)

Pozdrawiam

i to jest powód może troche dla mnei dziwny ale ejst a nie pieprzenie jakiś farmazonów, przyznam że na dzien dzisiejszy to jest minimu ale osobiście wole 5900 niż bym miał grać na Ti 4200, a co do ceny to już za 250-280 można kupić jednak w tej chwili jest to mało opłacalne bo za te pieniącze można wyhaczyć używanego 6600 co nie zmienia faktu że nadal da cię na tej karcie jako tako garć nawet w najnowsze gry zwarzywszy na to że układ ma już ponad 2 lata...

looooooooooooooooooooooool

czlowieku ty chyba nie masz pojecia co sie dzialo na rynku kart graficznych. Pierwsza karta pod dx 9.0 to byl radek 9700 nvidia sporo pozniej wydala swoj "flagowy" produkt.

Peace ;p

sprecyzuję wypowiedz chodziło mi o pierwszą karte nVidii która obsługiwała DX 9

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to trzeba bylo tak od razu :)

w kazdym razie dx 9.0 jest total skopany i za duzo optymalizacji tam bylo za zadne chiny bym nie bral zadnego.

ale juz kolega wybral sobie karte na ktorej "pogra" w godfathera :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i jest gorsza od ti4200 ale chcac niechcac bedzie o niebo lepsza od mojej dotychczasowej gf4mx440se

a godfather wkońcu pujdzie :lol: , mam 2 kumpli z takimi właśnie kartami (5200 i 5500) i wszystkie nowe gry (hl2 nfsmw cod2 gtasa) chodzą bez zacinek no i tyle mi wystarczy

jeśli mi sie niespodoba to itak ją opche jakiemuś łosiowi z mojego osiedla i jeszcze na tym zarobie B) i kupie inną karte :D

w każdym bądz razie dziekuje wszystkim użytkownikom za pomoc zaangażowanie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i jest gorsza od ti4200 ale chcac niechcac bedzie o niebo lepsza od mojej dotychczasowej gf4mx440se

a godfather wkońcu pujdzie :lol: , mam 2 kumpli z takimi właśnie kartami (5200 i 5500) i wszystkie nowe gry (hl2 nfsmw cod2 gtasa) chodzą bez zacinek no i tyle mi wystarczy

Widziałem na dwóch kompach z FX5200 jak działa na nich NFS Most Wanted i ciężko jest ustawić detale, żeby przekroczyć 20fps (przyjemna gra jest powyżej 30fps), po prostu karta dławi się shaderami. Na MX440 gra działa dużo szybciej, ale wygląda nieco jałowo.

Za 120 zł przynajmniej nie przepłaciłeś, ale warto było dołożyć 20zł do używanej R9550 128/128 i mógłbyś grać w nowe gry w 800x600 medium, a nie tylko odpalić gre i obserwować pokaz slajdów (chociaż niektórym 15-20fps wystarcza).

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na karte

GeForca 6200A z 128MB DDR2 ?? bazowo proc 350Mhz pamiec 600Mhz

obsluguje pixelshadery 3.0 i Dx9 i cos tam jeszcze 3.0 :)

dobra jest taka karta ??

Pozdrawiam

staraj się polować na 6200 128b bez turbo cache:)

jeśli mi sie niespodoba to itak ją opche jakiemuś łosiowi z mojego osiedla i jeszcze na tym zarobie B) i kupie inną karte :D

w każdym bądz razie dziekuje wszystkim użytkownikom za pomoc zaangażowanie :rolleyes:

wymiatasz chlopie wymiatasz!;] no ale cóż musisz jakos uzasadnic swoj wybor :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa wymiata ale moze chodzi im plynnie hl2 (w 640:480 16bit(da sie tak ?? :D) + detale na low) kiedy wyglada to na poziomie hl1 :D (oczywiscie nie zacina ale i tez nie przekracza 30 fps ;p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

HL2 u mnie na 5200 Ultimate : 800x600 detale high bez aa za to z maksymalnym filtrowaniem (dx 8! Do 9 potrzebna seria 6xx lub odblokowanie co zmniejsza tragicznie wydajnośc nawet na 5900) BEZ ŚCINEK jak ktoś chce to zobaczyć to niech wpadnie z 5200 Ultimate - kartę się lekko podkręci i 30 FPS wyrabia spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a godfather wkońcu pujdzie :lol: , mam 2 kumpli z takimi właśnie kartami (5200 i 5500) i wszystkie nowe gry (hl2 nfsmw cod2 gtasa) chodzą bez

Nie krytykujcie tak chlopaka. Za te pieniadze to nie byl zly zakup. Mogl polowac na 9550 i byloby lepiej, ale na swoim kompie i tak w gry dx9.0 za zcesto gral nie bedzie. Popatrzcie najpierw co on ma za sprzet, gdzie mu do riddicka:)

Poza tym fx w grach dx8 bedzie sie spokojnie sprawdzal i bedzie szybszy niz stary mx. MOglo byc nieco lepiej, ale nie ma tragedii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o serię FX, to modele 5900, 5900XT, 5900Ultra są jak najbardziej godne polecenenia. Generalizowanie że "cała" seria fx jest do d**y jest błędem. Najlepsze jest to że głównie wypowiadają się osoby które nigdy nie miały styczności z modelami wyżej wymienionymi. Sam miałem FX5900XT w okresie 2004-2005 i wszystkie gierki śmigały z detalami na maxa w rozdzielczości 1024 na 768 AAx2. Jeśli chodzi o problemy z DX 9.0 to tylko pojawiły się w HL2, lecz do momentu kiedy to zainstalowałem patcha

aktywującego efekty DX 9.0. Fpsy nie spadały poniżej 28. Warto wspomnieć o potencjale overclockerskim.

W standardzie FX 5900XT miał pamięci 2.8ns, lecz jak się okazało większość modeli miało 2.5ns a nawet 2.2ns.

Efekt, pamięć taktowana na grubo ponad 900mhz! Edycja biosu (agresywniejsze timmingi) to kolejny "kop" dla tej karty. To tyle jeśli chodzi o ten temat, pewnie i tak nie przekonałem "pacyfikatorów serii Fx", no ale cóż takie life.

Wracając do meritum to za 100zł opłaca się tylko GF TI4200, lepszej karty się nie opłaca kupować bo będzie wyjątkowo spowalniana przez procesor. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wkońcu karta przyszła

Nówka nieotwierana w foli, kabelek przejściówka płytka i instrukcja.

Wsadziłem do kompa, wrzuciłęm nowe stery, odpaliłem GODFATHERA i śmiga że aż miło, nigdy sie niazacieła jak grałem, teraz zobacze jak sie sprawóje z NFS:MW, GTA:SA, MOH:PA ,HL2, BF2 itp.

STARA KARTA:

Dołączona grafika

NOWA KARTA:

Dołączona grafika

Uważam sie mi sie opłącało, nową kare za taką cene.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wkońcu karta przyszła

Nówka nieotwierana w foli, kabelek przejściówka płytka i instrukcja.

Wsadziłem do kompa, wrzuciłęm nowe stery, odpaliłem GODFATHERA i śmiga że aż miło, nigdy sie niazacieła jak grałem, teraz zobacze jak sie sprawóje z NFS:MW, GTA:SA, MOH:PA ,HL2, BF2 itp.

Pozdr.

Dobrze to ujales :]

Nie ale tak serio to naprawde nie byl najgorszy wybor... mogles trafic jeszcze np. na r9200se :P albo inny szit a tak jest jeszcze w miare ok

pozdrawiam

Edytowane przez mickey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o serię FX, to modele 5900, 5900XT, 5900Ultra są jak najbardziej godne polecenenia. Generalizowanie że "cała" seria fx jest do d**y jest błędem.

to odpal sobie na nim fear albo zajrzyj w spoiler w sygnaturce a później hmmm zmień zdanie z tym "godne polecenia" ok ? (wiem że z kwietnia ostatni post, ale ekmh temat skończył się jakby nieprawdziwym twierdzeniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

[gluteus maximus] dales i tyle.

Za 130 PLN bys mial karte o wiele wydajniejsza po @@@ 9550 a teraz kupiles barachlo i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi