PabloHasan Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Choc wiedzie w zakresie zasialczy mam niewielka, to mimo to postanowilem sie podzielic wrazeniami z zakupionego przezemnie zasilacza Enermax Liberty 500w Karton ciezki, ale to raczej standart - jak kazdy dobry zasilacz (przynajmniej dla mnie taki jest). W kartonie oprocz zasilacza i kabla zasilajacego otrzymujemy: dwie naklejki ("Enermax POWER Inside"), smycz czarna ze zlotymi napisami firmowymi (na klucze i komorke), srobki montazowe, oraz ladna, czarna saszetke z kablami rozszezen - podpinanymi do zasilacza . Sam zasilacz wyglada naprawde ladnie. Dotej pory nie bylem ropieszczany wygladem zasialcza i nigdy nie przywiazywalem do tego wagi (i tak bedzie zamkniety), ale ten naprawde prezentuje sie swietnie. Caly czarny, matowy, zero kantow. Wiatrak przezroczysty, zloty gril, ze srodkiem, gdzie jest pieknie wygrawerowane "Enermax" (zreszta bylo to osloniete taka przezroczysta folia, jaka oslania sie wyswietlacze telefonow komporkowych). Mile dla oka. Nie rozkrecalem go, ale widac przez otwory, ktorymi bedzie wylatywac powietrze, "zlote" radiatory. Ok zamontowalem bez zadnych problemow. Biore sie za planowanie co podpiac, a co nie. kable w oplocie zloto-czarnym ladne, ale szkoda, ze nie ekranowane, albo chociaz skrecone. Specyfikacje producenta mozna przeczytac w w/w linku wiec nei bede tutaj tego wrzucal (po co robic Ctrl+C, Ctrl+V). Rozplanowanie wtyczek sata i molek... raczej makabra. Odstepy wtyczek na kablu wzgledem siebie sa bosc krotkie krotkie i jak juz pewie wiecie na jednym kablu jest i Sata i Molek po dwie sztuki- taki maly balagan tak naprawde. Widac jeden sens tutaj - by podpinac urzadzenia na oddzielnym kablu. Ok, ale to czemu np. nie dali Jednego ekranowanego do Grafika? - bylby mniejszy balagan. Sa oddzielne do PCI-E - takie rozwiazanie raczej sugieruje jego przeznaczenie dla nowych platform. W ten sposob mam odzielny kabel do Grafy (z dwoma Molexami i Sata ...), Hdd, DVD. Poniewaz sa w oplocie dosc latwo mozna z nimi zrobic pozadek - dobre i to. Zasilacz pracuje u mnie na: Epox nForce2 - Ultra (8rda3+); ADM barton 2600@3200; 2x512 APACER PCB; DVD Benq 1650; HDD 200Gb samsung; Audigy 2 OEM, 3Com905, Geforce 6800Le@16p/6v. W budzie mam lacznie 3 wiatraki (2x92, 1x80). Pomiary wykonalem na kablu, do ktorego podpieta jest grafika. W poprzednim zasialczu (Chieftec 450W) to wlasnie na nim mialem najwieksze "spadki" napiecia na linii (pomiar miernikiem z elektronicznym wyswietlaczem). Idle: 12v= 12,14;12,15 5v = 5,12;5,13 load (gra 3D + Prime95): 12v = 12,14;12,15 5v = 5,12;5,13 Zadne spadek. Ladnie. Mnie interesuje glownie linia 12v i spisuje sie rewelacyjnie. Co do kultury pracy... Cisza. Poprzedni Chief uwazalem za cichy (przesiadlem sie na niego z jakiego Codegena), ale ten mnie poprostu zachwycil. Wiatrak ma wyprowadzony kabalek do kontroli obrotow i FanSpeed pokazuje mi na nim ok 1000 obr. na min. Przylozenie reki do otworow wylotowych.. czuc cieple powietrze. Czyli dziala dobrze :). Osobiscie jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyna jak dla mnie wada to te kable troszke zle przemyslane. Jednak w przypadku przejscia na PCI-E moze sie to lepiej sprawdzic. Na jednym kablu sa po dwie wtyczki zasilajace do Sata i Molex. Wtedy pojdzie jeden kabel do gniazda z HDD (dwa dyski to taki "prawie standart") i jeden w strone DVD/CD (tez raczej kazdy posiada dzis conajmniej dwa urzadzenia tego typu). Balaga bedzie zdecydowanie mniejszy. No i szkoda, ze kable nie sa w ekranie, wzglednie skrecone. Dla mnie bomba. Polecam go szczegolnie dla osob z PCI-E, a ci co w przyszlosci planuja przejscie na ta plaftorme tez bede zadowoleni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Dla tego zasilacza to co masz to troszkę małe obciążenie, ale dzięki za inną częśc recki, chociaż dowiedzieliśmy się o walorach estetycznych. No ale piszesz dość dobrze, 3maj tak dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 (edytowane) Dzieki za uznanie ;). Niestety nie wiem jak sprawdzic pod pelnym obciazeniem, taj jak robisz to Ty Benito (czytalem pare Twoich recek w necie), wiec podzielilem sie tym czym moglem. Moze ktos z czasem zrobi to lepiej i bedzie kolejne info o zasialczu na Tweak-u - bo przeciez o to chodzi. Pozdrawiam Edytowane 9 Kwietnia 2006 przez PabloHasan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Podkręcam kompa na maxa, dorzucam dodatkowe wiatraki i wpinam we wtyczki żarówki samochodowe w odpowiednich konfiguracjach, tak aby w miarę zrównoważyć pobór mocy na liniach 5v i 12v. Poza tym zmieniłem w tym roku nieco platformę. Zamiast wysłużonego Radeona z serii 9700/9800 (jeden w podpisie do naprawy :( ) jest geforce 6600GT prosto od Leadteka :twisted: bydle tak się grzeje, że będe musiał go uwodnić bloczkiem. więc pobór mocy bez żarówek wzrósł o jakieś 25 do 30W i obecnie mój komp będzie brał maksymalnie jakieś 350W hehe, co mój Tagan 480-U01 jużzaczyna odczuwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 350W ? Udowodnij. Nie teoretycznie - podłącz amperomierz i zrób fotkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 350W ? Udowodnij. Nie teoretycznie - podłącz amperomierz i zrób fotkę. Przylaczam sie do prosby. Tylko zdjecie zrob tak aby bylo widac, ze nie ma zadnych zaroweczek :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Jesli bede miał okazję okazję to zrobie to z pewnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 jak coś to na targach moge pożyczyć mienik poboru mocy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...