Skocz do zawartości
narciarz

Water Cooling By Narciarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czas się pochwalić swoim wc.

Najpierw co jest do schłodzenia:

Athlon 64 3000+ Venice @2.7Ghz,

DFI LanParty Ultra-D

Winfast Geforce 6800GS.

W skład wc wchodzą:

Pompka : Laing S1-15/700B

Blok na CPU: X3N z szybkozłączkami SM10, SM12, SM10

Blok na GPU: GFX Alphacool NexXxoS NVXP-3 NVidia 6800/7800/7900

Blok na NB: MB Alphacool NexXxoS NB-SLI1 Northbridge

Nagrzewnica: Alphacool NexXxoS Xtreme III

Do tego szybkozłączki SM10, SM12, redukcji kilka,

Węże: Goodmar te do benzyny i oleju, dwa rodzaje 10/12 i 8/10

Wentylatory na nagrzewnice 2x PAPST 120x120mm zjechane na 1300 obr/min

Montaż zajął mi 3 popołudnia bo rano pracowałem, więc sporo czasu :)

Teraz zdjęcia jakie mi się udało zrobić w czasie montażu.

Tak wyglądał komp przed modyfikacją:

post-153-1145107617_thumb.jpg

Teraz po kolei zdjęcia części:

Blok na CPU:

post-153-1145108193_thumb.jpg

Blok na GPU:

post-153-1145107412_thumb.jpg

post-153-1145107426_thumb.jpg

post-153-1145107450_thumb.jpg

post-153-1145107500_thumb.jpg

post-153-1145107561_thumb.jpg

post-153-1145107588_thumb.jpg

post-153-1145107602_thumb.jpg

Blok na NB:

post-153-1145107785_thumb.jpg

post-153-1145107856_thumb.jpg

post-153-1145107931_thumb.jpg

post-153-1145107993_thumb.jpg

Nagrzewnica:

post-153-1145107660_thumb.jpg

post-153-1145107730_thumb.jpg

Pompka:

post-153-1145108045_thumb.jpg

post-153-1145108089_thumb.jpg

Wszystkie złączki jakie użyłem do zrobienia wc:

post-153-1145108235_thumb.jpg

post-153-1145108276_thumb.jpg

Teraz poskładane graty:

post-153-1145107243_thumb.jpg

post-153-1145107283_thumb.jpg

post-153-1145107323_thumb.jpg

post-153-1145107352_thumb.jpg

post-153-1145107369_thumb.jpg

post-153-1145107397_thumb.jpg

Teraz troche wyjaśnienia. Nagrzewnice mam na górze obudowy ponieważ testowałem już u siebie różne warianty i ten jest najwydajniejszy. Nie mam zdjęć jak to wszystko wygląda bo aparat miałem pożyczony w czasie montażu. Jak uda mi się znowu pożyczyć do pokaże zdjęcia całości. W sumie całe wc widać na tych powyżej.

Układ węży. Wylot z pompki wąż 12mm do nagrzewnicy i do środkowego krucca bloku CPU. Reszta połączeń wąż 10mm. Taki układzik najwydajniejszy jest, ale trzeba kilku redukcji zastosować. W trójniku przed pompką mam zastosowany kruciec i kawałek węża w celu odpowietrzania układu i nalewania wody.

Teraz temperaturki:

Temperatutra w pokoju 22 stopnie

AC:

CPU: 33 stopnie

NB: 50 stopni

GPU 50 stopni

WC: załączam screen:

post-153-1145108148_thumb.jpg

Różnice widac ogromną do tego jeszcze mam cisze.

Andy pisał w jednym poście, że MB Alphacool NexXxoS NB-SLI1 Northbridge to niezły FLOWKILLER. Ja tego nie moge potwierdzić bo u mnie wc lazi od razu z tym blokiem. Wydajność mówi sama za siebie, że nie jest tak źle jak mówi Andy.

Z takiej konstrukcji wc jestem w pełni zadowolony. Jeśli chodzi o wydajność to przerosła moje oczekiwania :D

Dla tych co mi powiedzą, że nagrzewnice lepiej mieć w budzie odpowiem, że tak mi lepiej pasuje i ładniej wygląda.

Muszę napisać, że najbardziej jestem zadowolony z pompki :) jest praktycznie niesłyszalna.

Po drugie najlepszy z tych wszystkich bloków to blok na grafe. Fajnie się go zakłada i sprawia najmniej kłopotów.

Chociaż po 3 godzinach użytkowania kawałek pleksi pękło i zaczeło cieknąć :((( skleiłem i działa jak powinno :))) Co ciekawe pękło tak jakbym za mocno wkręcił złączke, ale była luźno wkręcona. Pewnie pękło po nagrzaniu się, ale tam nie ma przecież wysokich temperatur. W każdym bądz razie działa jak powino.

Piszcie co sądzicie o takim układzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien blok na nb ogranicza przeplyw ok. 50% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czytałes w ogóle ten temat?

Andy pisał w jednym poście, że MB Alphacool NexXxoS NB-SLI1 Northbridge to niezły FLOWKILLER. Ja tego nie moge potwierdzić bo u mnie wc lazi od razu z tym blokiem. Wydajność mówi sama za siebie, że nie jest tak źle jak mówi Andy.

Co do WC - bardzo fajne ze wzgledu na droogie czescie z ktorych je zlozyles.. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury maksymalne jakie widziałem na moim wc:

W stresie:

CPU 29

GPU 35

NB 35

Co wy się tak tego przepływu uczepiliście. Zwiększe przepływ w wc, a temperatury już niżej nie spadną. Poniżej temperatury pomieszczenia nie da się osiągnąć temperatury w układzie.

Co do zdjęcia nagrzewnicy to jak tylko pożycze znowu aparat to zrobie zdjęcie całości i nagrzewnicy zamontowanej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No WC zajefajne .... prawie ze idealne, z tym jednym mankamentem ze chłodniczka poza kompem. Nie lubie jakos węży wychodzących podza obudowe.

Tych złączek to cała masa .... fajny trojnik .... super.

Gratuluje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No WC zajefajne .... prawie ze idealne, z tym jednym mankamentem ze chłodniczka poza kompem. Nie lubie jakos węży wychodzących podza obudowe.

Tych złączek to cała masa .... fajny trojnik .... super.

Gratuluje

Jak bym miał BIGTOWERa to by mi ta nagrzewnica wlazła do środka, ale teraz jest za duża na moją obudowe :)

Po drugie mi się podoba na zewnątrz przynajmniej widać, że coś jest ciekawego w tym kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, mi się podobają wszystie układy, w których są pompy c.w.u. :lol2:

ale nie omieszkam zadać ptania: JAK TAM LAING SIĘ SPISUJE? :rolleyes:

a dokładnie chodzi mi oto, czy odpowietrzanie za pomocą trójnika nie stanowiło większego problemu?

Edytowane przez bellon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, mi się podobają wszystie układy, w których są pompy c.w.u. :lol2:

ale nie omieszkam zadać ptania: JAK TAM LAING SIĘ SPISUJE? :rolleyes:

a dokładnie chodzi mi oto, czy odpowietrzanie za pomocą trójnika nie stanowiło większego problemu?

Powiem szczrze, że Laing spisuje się wyśmienicie. Miałem różne pompki akwarystyczne, ale już nigdy więcej do wc nie zastosuje innej pompki niż c.w.u. Ta pompka to po prostu marzenie. Nie słychać jej w ogóle, a na dodatek nie ma żadnych drgań. Jest ciepła, ale nie podgrzewa wody w znaczący sposób. Co do odpowietrznika, to też jestem zdania, że ktoś miał zajebisty pomysł na niego. Powoli sobie wlewałem wode przed nie go do układu i włączałem pompeczke, pociągneła wode to znowu nalałem itd.

Jedynie nagrzewnicą poruszać musiałem, żeby z niej powietrze uciekło. Najpierw pompeczka pierdziała z powodu powietrza, ale pozostawiona na pare minut sama powietrze wypchneła z układu przez ten trójnik. Potem nastała kompletna cisza, że nawet się zastanawiałem czy pompka jeszcze działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Bardzo ładdnie rozplanowany układ. Poza tym bardzo schludnie w środku, a to sobie cenię. Koniecznie zrób zdjęcie chłodnicy i pokaż je nam, jestem bardzo ciekawy jak rozwiązałeś sprawę z jej montażem.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Bardzo ładdnie rozplanowany układ. Poza tym bardzo schludnie w środku, a to sobie cenię.

Jak popodłącza dyski zasilator i inne bzdety to moze sie zrobic nieciekawie ... ale nie zapeszam. :)

Jak podlaczysz wszystko tak jak bylo wczesniej juz tak ladnie nie bedzie ;)

Exactly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien blok na nb ogranicza przeplyw ok. 50% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czytałes w ogóle ten temat?

Ten bloczek to prawdziwy flowkiller. Sprawdziłem to bardzo porządnym miernikiem (szczegóły w wątku o moim WC). Może wysoki przepływ nie będzie miał wpływu na temperatury (po co w takim razie pompy po 1000-2000 l/h?) ale mnie szkoda pompki. Jak ktoś chce to ten mój Alphacool jest do sprzedania. Idealny stan, tanio. Na pewno taniej niż oficjalnie w sklepie

Gdy zobaczyłem jego "osiągnięcia" kupiłem XC-1 od Mate. Szkoda, że Mate nie wprowadził ich do oferty wcześniej :(

narciarz

Ten bloczek na grafikę chłodzi też pamięci. Jak pamięci połączone są z blokiem? W komplecie jest taśma termoprzewodząca?

Jak wyglądały temperatury w stresie na AC i WC?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wc miód, ale szczerze to budzi moje mieszane uczucia.

Moje, przy czym jak najbardziej subiektywne zdanie, wynikające z tego, że nie celuję tak w wydajność, czy ciszę, jak w samą radość majsterkowania, jest takie, że za tyle pieniędzy wolałbym zaatakować fc jakieś małe. :] Ale domyślam się, że nie miało to być konstruktorskie wyzwanie, a ciche i wydajne chłodzenie kompa, czym na pewno jest ;)

gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny ukladzik!!

Ile Cie kosztowal??

Sam sie zastanaiwam nad zlozeniem WC.

Nie wiem czy powinienem pisac ile bo niektórzy powiedzą, że oszalałem :) W sumie 1k.

Ten bloczek na grafikę chłodzi też pamięci. Jak pamięci połączone są z blokiem? W komplecie jest taśma termoprzewodząca?

Jak wyglądały temperatury w stresie na AC i WC?

Bloczek na grafie styka się z pamięciami poprzez te kwadraciki termoprzewodzące, które były razem z blokiem w zestawie.

Temperatury w stresie:

AC: CPU 33~35 stopni, GPU 50~55 stopni, NB 50~53 stopni

WC: CPU 29 stopni, GPU 35 stopni, NB 35 stopni

Wszystkie temperaturki odczytywane z tych samych mierników, więc różnice widać od razu.

wc miód, ale szczerze to budzi moje mieszane uczucia.

Moje, przy czym jak najbardziej subiektywne zdanie, wynikające z tego, że nie celuję tak w wydajność, czy ciszę, jak w samą radość majsterkowania, jest takie, że za tyle pieniędzy wolałbym zaatakować fc jakieś małe. :] Ale domyślam się, że nie miało to być konstruktorskie wyzwanie, a ciche i wydajne chłodzenie kompa, czym na pewno jest ;)

gratulacje.

Wyjaśnie Ci moją opinie na ten temat. W chłodzenie wodne bawie się już od jakiś 3 może 4 lat. Pierwszy układ miałem jak królował Epox 8KHA+ i Athlon Palomino XP1700+. Wtedy cały układ sam zaprojektowałem. Zrobiłem projekty bloczków, sam skombinowałem miedz i sam wszystko zrobiłem od początku dokońca.

Efekt końcowy był taki, że wc mi się podobało działało nawet dobrze jak na tamte czasy. No ale jestem człowiekiem, który dąży do poprawy swojego wynalazku, więc kombinowałem zmieniałem itd. Efektem tych prac był wyciek wody na karte graficzną, którą miałem 2 tygodnie tylko. Byłem w plecy sporo kasy bo to był Radeon 8500.

Od tamtej pory przyżekłem sobie, że już nie będe robił wc z części domowej roboty tylko z profesionalnych części. Wtedy nie pracowałem więc wyznacznikiem były pieniądze. Teraz pracuje i sobie odkładam czasem kase na takie rzeczy, więc jest mnie stać na takie cuda.

W ogólnym rozrachunku pierwsze wc kosztowało mnie 200zł + karta graficzna coś koło 500 wieć zainwestowąłem 700zł. Dziś za te pieniądze można mieć pożądne wc z części profesionalnych. Na dodatek drugie rozwiązanie będzie bezpieczniejsze i bardziej wydajne.

Co do majsterkowania to powiem Ci, że przez 9 lat byłem modelarzem :) Dziś nie mam na to czasu, a szkoda. Także pomajsterkowałem sobie już kiedyś sporo :)

wc bez wad jak dla mnie - no chyb że cenna ale to już normalka :)

ile kosztowały cie sawe złączki ?

Za wszystkie złączki 200zł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukladzik fajny ze wzgledu na bardzo wysokiej klasy czesci (cena..), glownie syci w nim pompka i blok na gfx. Zlaczek tez nie zalowales widze :)

Tylko czy ma sens wydawanie az takiej sumy na wc? Jestem zwolennikiem firmowych ukladow "na lata", ale rozsadna oszczednosc tez nie jest zbrodnią :wink: Przy pewnych sumach poprostu mozna powaznie zmodyfikowac sprzed zamiast chlodzenia i tu rodza sie watpliwosci.

No i jak juz szalec to mozna zamiast 3x120mm sprobowac z jakas pasywna chlodnica zeby byla rownie cicha jak ten Laing, albo zeby bylo jeszcze bardziej alphacool:

Dołączona grafika

Cenowo by pasowalo idealnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...wydaje mi się, że zamontowałeś pompę w nieprawidłowej pozycji. oś wirnika powinna być w płaszczyźnie poziomej, tym czasem u ciebie jest w pionie...

dla porównania załączam sugestie montażu takiej samej pompy ze strony LFP

post-111010-1145174029_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...wydaje mi się, że zamontowałeś pompę w nieprawidłowej pozycji. oś wirnika powinna być w płaszczyźnie poziomej, tym czasem u ciebie jest w pionie...

dla porównania załączam sugestie montażu takiej samej pompy ze strony LFP

post-111010-1145174029_thumb.jpg

No to jednak Ci się wydaje. Masz tu screena z dokumentacji pompki Grundfosa:

post-153-1145177412_thumb.jpg

Gdzieś na www grundfosa to znalazłem nie mam linka ale mam plik waży 5mb, nazwa: Grundfosliterature-462.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukladzik fajny ze wzgledu na bardzo wysokiej klasy czesci (cena..), glownie syci w nim pompka i blok na gfx. Zlaczek tez nie zalowales widze :)

Tylko czy ma sens wydawanie az takiej sumy na wc? Jestem zwolennikiem firmowych ukladow "na lata", ale rozsadna oszczednosc tez nie jest zbrodnią :wink: Przy pewnych sumach poprostu mozna powaznie zmodyfikowac sprzed zamiast chlodzenia i tu rodza sie watpliwosci.

No i jak juz szalec to mozna zamiast 3x120mm sprobowac z jakas pasywna chlodnica zeby byla rownie cicha jak ten Laing, albo zeby bylo jeszcze bardziej alphacool:

Dołączona grafika

Cenowo by pasowalo idealnie :)

Największy taki radiator kosztuje 99E :( Nie wiem czy byłby lepszy w wersji pasywnej niż nagrzewnica i 3 wentylatorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jednak Ci się wydaje. Masz tu screena z dokumentacji pompki Grundfosa:

to ok. na LFP nie było tej pozycji a wiem, że pionowa pozycja osi jest ogólnie niewskazana. skoro jednak grundfos uznaje taką pozycję za porawidłową, to przez analogię ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi