Skocz do zawartości
axl2000

Gry Posiadajace Tru-form....?

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie zwalnia.TF byl wykorzystywany wlasciwie tylko na radkach 8500, potem z przyczyn mi nieznanych kazda gra przestala z niego korzystac.Pewnie nv im zaplacilo bo sami nie mieli takiej technologii :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co dokładnie daje ten Truform? Bo na tych screenach nie widzę praktycznie żadnej różnicy. Kiedyś widziałem jakieś tech-demo truform we flashu ze strony ATI i tam niby dodawało jakieś polygony do postaci, lecz w grach już nie było tak różowo. Np. w takim Wolfensteinie nie widziałem też żadnej różnicy w twarzach z wł. i wył. truform. Mógłby ktoś to opisać? :P

Pozdrawiam.

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne efekty daje Polybump

PolyBump to technologia oparta o normal mapy. Co wiecej daje ona zdecydowanie lepsze efekty niz TrueForm, poniewaz na modelu pozostaja/sa ujete detale z odpowiedniego modelu High Polygonowego natomiast TrueForm to jedynie prymitywne zaokraglanie krawedzi. Malo tego, TF ma spore ograniczenia. Np. jesli model od poczatku nie byl pomyslany jako model TF to rezultat zastosowania na nim TF moze dac bardzo kiepski/smieszny efekt w postaci siatki daleko odbiegajacej od tego co zamierzyl sobie grafik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi