Heat Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) Jako , ze jadą do mnie nowe bloczki od Mate'a czyli X3N SX , XG1 oraz XC1 postanowilem troche zmienic moje obecne WC . Link do starego WC macie w moim sigu . W starym WC brakowalo bloku na NB , ktory w nowym rev sie pojawi . Wymienione zostana rowniez wszystkie weze na 8/10... O co mi chodzi ? Otoz zakupilem ostatnio BIE a raczej jej "nasladowniczke" czyli Black Water Ultima 1x120mm . Stwierdzilem , ze skoro wymieniam wszystkie weze na takie o mniejszej srednicy , spokojnie bede mogl wsadzic na tyl budy chlodnice 1x120mm . Co za tym idzie , wywale z "plecow" obudowy wystajacego freezera 2x120mm... No ale nie jest tak rozowo jak mi sie na poczatku wydawalo... :lol: Tutaj macie moje paintowskie wypociny (przepraszam za jakosc) . Calosc zostala oparta o fote ostatniej rev. (obecnie mam dfi , wiec proc jest troche nizej w stosunku do msi oraz x800xl zostal wymieniony na 7800GT) Problemy jakie mnie nekaja : 1. Mialem kiedys BIE i wydawala mi sie bardziej masywna od tej , ktora mam przed nosem... :? 2. Pamietam , ze ktos , gdzies , kiedys dal takie oto porownanie BIE 1x120 = BIP 2x120mm -> jak to sie ma do mojej sytuacji . Jezeli bedzie to strata rzedu 1-2C to ok . Ale dochodzi jeszcze jeden nowy bloczek wiec juz sam nie wiem... :? 3.Moja buda ma okno wykonane z siatki , wiec wentyl tloczacy powietrze przez BIE bedzie je zaciagal zimne -> no ale jednak freezer jest poza buda... 4.Pompka... Obecnie jest na rownym poziomie z freezerem . Boje sie , ze nie da rady w nowym ukladzie... :-| Mam dwie opcje . Zostawiam tak jak jest teraz + wymieniam oczywiscie bloki + weze lub wprowadzam taka rev jak na fotce... Tylko czy przypadkiem nie okaze sie , ze BIE po prostu nie da rady... Przepraszam za styl wypowiedzi ale Swieta mnie dobijaja , wiec musicie wybaczyc :wink: Zapraszam do dyskusji... Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 kosmetyka... tyle bym powiedział Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 kosmetyka... tyle bym powiedział Ty w ogole przeczytales temat , czy tak sobie napisales posta byle sie w temacie pojawic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) Przyznam ze mnie to tez ciekawi bo mam wlasnie na opku prisona i mam zamiar zalozyc Samhianowego f2g+mem na grafe i wszystko ciagle chlodzic na BIX'ie i tez mnei interesuje czy to ma sens czy nie przejsc wlasnie na BIPa2/BIPa3 :) wiec dolaczam sie do pytania Heat'a Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) Problemy jakie mnie nekaja : 1. Mialem kiedys BIE i wydawala mi sie bardziej masywna od tej , ktora mam przed nosem... :? 2. Pamietam , ze ktos , gdzies , kiedys dal takie oto porownanie BIE 1x120 = BIP 2x120mm -> jak to sie ma do mojej sytuacji . Jezeli bedzie to strata rzedu 1-2C to ok . Ale dochodzi jeszcze jeden nowy bloczek wiec juz sam nie wiem... :? 3.Moja buda ma okno wykonane z siatki , wiec wentyl tloczacy powietrze przez BIE bedzie je zaciagal zimne -> no ale jednak freezer jest poza buda... 4.Pompka... Obecnie jest na rownym poziomie z freezerem . Boje sie , ze nie da rady w nowym ukladzie... :-| 1. Kosmetyka - wystarczy porownac specyfikacje, wydajnosc naprawde porownywalna. 2. Tutaj wazny jest tez rodzaj nadmuchu. Okazuje sie ze w pewnych okolicznosciach wersje "non-exetreme" sa wydajniejsze od swoich odpowiednikow (np BIP2 VS BIX2) ze wzgledu na to ze slaby nadmuch na bix w ogole uniemozliwia skuteczne oddawanie ciepla i wywalanie go poza chlodnice. Ciezko jednoznacznie odpowiedziec jak wypadnie to porownanie. Wg mnie wydajnosc bedzie gorsza niz na BIP2, ale powinna byc wystarczajaca. 3. Przy takim ulozeniu chlodnicy kwestia dostepu zimnego powietrza jest dobrze rozwiazana i nie ma sie co przejmowac. Bedzie dodatkowo wentylowac bude. 4. Imo ta pompka spokojnie sobie z takim ukladem poradzi, nie takie rzeczy sie podlaczalo pod aquaela650, ktory tez ma znikoma moc. Akurat tym bym sie nie przejmowal. Btw oplacalo ci sie wymieniac takim rzutem wszystkie bloki? Nowa seria od Mate'a jest bardzo fajna, ale jednak taka wymiata to koszty. Dodajac np 4 dyszki mozna zastosowac paste Coollaboratory Liquid Pro ktora da znacznie wiekszy spadek temp w stosunku do np bloczkow (i to sie tyczy wszystkich). A przy nowych blokach nie wiadomo czy w ogole mozna jej uzyc (jak zareaguje ze spodem). Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Btw oplacalo ci sie wymieniac takim rzutem wszystkie bloki? Nowa seria od Mate'a jest bardzo fajna, ale jednak taka wymiata to koszty. Dodajac np 4 dyszki mozna zastosowac paste Coollaboratory Liquid Pro ktora da znacznie wiekszy spadek temp w stosunku do np bloczkow (i to sie tyczy wszystkich). A przy nowych blokach nie wiadomo czy w ogole mozna jej uzyc (jak zareaguje ze spodem).Jak ktoś ma $$$ to nie widze problemu.. :> Poza tym bloczki Mate sa pikne.. [; Zostalwilbym tego frezera na Twoim miejscu.. Jednak ten 7800GT + 64bitowy AMD moga przysporzyc troche ciepła.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Czarno to widzę masz podobny zestaw do mojego. Ten Black Water nie wystarczy do dobrego schłodzenia takiej konfiguracji. To znaczy owszem można na codzień korzystać z kompa z wentylatorami na 5V w idle ale podczas dłuższego obciążenia robi się naprawdę gorąco a z chłodnicy wydobywa się powietrze ala "sauna" nie wspominając o temperaturze wody. Więc w load tylko i wyłącznie z wentylatorami na 12V. Aha warto wspomnieć że na mojej są dwa nie jeden... i pytanie jeszcze tylko co będzie gdy nadejdzie prawdziwe lato i zrobi się naprawdę gorąco... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (...) i pytanie jeszcze tylko co będzie gdy nadejdzie prawdziwe lato i zrobi się naprawdę gorąco...Wolałbym nie myśleć :) Z węży by się pewnie gluty zrobiły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) OK , czyli w sumie doszlismy do tego co na poczatku zakladalem BIE nie da rady na 5v . A 12v niestety nie wchodzi w gre... W sumie freezer mi nie przeszkadza , no i przy obecnym rozmieszczeniu blokow/chlodnicy nie bede musial kombinowac z ulozeniem wezy (glownie tego wychodzacego z pompki do chlodnicy) To czyli nowy nabytek idzie na sprzedaz :lol: Jak tylko przyjda bloki i poskladam wszystko do kupy dam znac co i jak... Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) Ja bym sie tak szybko nie poddawal z tym umieszczeniem chlodnicy. Mozesz sprobowac umiescic np 2x BIP1 w "kanapce", wentyl na chlodnicy od wewnatrz, i na zewnatrz wentyl i chlodnica np. Nie jest to przy dzisiejszych cenach drogie rozwiazanie, grubosc BIPow zapewni niezly przewiew na 5V a powierzchnia samych chlodnic bedzie jak przy BIP2. A to wszystko elegancko pod zasilaczem - nie odstajace. Ostatecznie mozna dolozyc do takiego zestawu BIP1 (tzn BIX1 + BIP1) co powinno dac jeszcze lepsza wydajnosc, a 2 wentyle napedza odpowiednio powietrze. (chlodnice mozna skierowac jedna w kore druga w dol, zeby krocce ze soba nie kolidowaly (tak ze w sumie 4 beda "patrzec" do wewnatrz"). Mozliwosci jest troche. Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Heat .. jednego nie kumam .. piszesz ze masz juz ta chlodnice .. masz tez stara.. jaki to problem zlozyc uklad i sprawdzic? ziom nie lam sie .. masz okazje to sprawdz sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 hit jest leniwy a pseudo BIX'a juz sobe zamowilem od niego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Wydaje mi sie ze moze udaloby sie urwac z 1 moze 2 stopnie na BIP1 oddalajac wentylator od chlodnicy. Ogolnie to sie tyczy wszystkich chlodnic z tego typu mocowaniem wentylatorow. Sam nie bardzo mam jak to zrobic. Takim shroudem bardziej sprawnym moze byc stary wentylator 120, wystarczy z niego wyciac srodek (zostawic sama ramke) i wstawic to pomiedzy chlodniczke a wlasciwy wentylator. Zabieg taki znacznie zmniejszy martwe pole wentylatora (srodek), i zwiekszy rownomiernosc schladzania chlodnicy w przypadku ssania jak i dmuchania :). Powinno to rowniez nieznacznie wszystko wyciszyc, przynajmniej tak sadze. Dodam ze oddalenie z 1cm do ok 3cm dwoch wentylatorow 80 (shroud dawal taka mozliwosc) na kadecie dawalo wlasnie taki skutek. Co sadziecie o tym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Heat .. jednego nie kumam .. piszesz ze masz juz ta chlodnice .. masz tez stara.. jaki to problem zlozyc uklad i sprawdzic? ziom nie lam sie .. masz okazje to sprawdz sam Pff i to mowi ten co sie zabieral 3 dni do wycinania otworow w szefie [; A co do twojego pomyslu to ok ale : 1. Nie doszly jeszcze bloki od mate'a a ~100zl bardzo sie przyda przy odbieraniu przesylki :lol: 2. Nie mam jeszcze 7800GT na chacie 3. Nie chce mi sie [; 4.Jak wyzej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) 1. pff :P 2. wogole pfff :P 3. pff pff 4. pff pff pff coz ... bywa :P a co do ciecia chiefa .. to pocielem :P po prostu tarcz nie mialem . :P Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Właśnie dotarła do mnie przesyłka: I zaraz postaram się rozwiać wszystkie wątpliwości Heat'a dotyczące bloku XG1 A więc jeżeli chodzi o mocowanie wygląda to tak: Śróby w pcb pochodzą jeszcze od Abadona. Jak widać o radiatorach można zapomnieć... między pamięciami a króćcami jest zaledwie parę mm prześwitu. W związku z pytaniami odpowiadam że jak widać na poniższym zdjęciu nie ma możliwośći zamontowania go tak by podstawa bloku leżała idealnie w CS a króćce biegły pod kątem np: Odkręcenie zapinki i przesunięcie jej względem bloku jest niemożliwe ponieważ zawadzałaby ona o króćce. Narazie to wszystko dopóki nie dostanę w łapy dremela i nie wytnę otworu pod chłodnicę nie będę mógł porównać jego wydajności do Abadona :-| Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Interloper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) omg , czyli jest dokladnie tak jak Ci pisalem w PM'ce :-| Ja na razie mam w domu X3N i XC1 , celowo wstrzymalem sie z zakupem tego na GPU Edit : mozna ewentualnie cos pokombinowac z backplate'em wtedy montaz bloku "w calym" coopershimie bedzie mozliwy... Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) No ale póki co nie trzeba go odrazu przekreślać może akurat wyniki będą lepsze... bo tak czy siak będzie zakrywał cały rdzeń a CS raczej mu w tym nie przeszkodzi. Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Interloper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) lol .. krócce po katem 45* zalatwily by sprawe ... bo tak to o radiach na memki mozna zapomniec http://members.lycos.co.uk/obligator/XF/G1/1.jpeg na tej focie widac jak z[ciach!]y bloczek jest .. ;] chyba ze ktos zlaczki posmaruje pasta .. bo i tak beda dotykac pamieci .. wiec moga odbierac cieplo :lol2: :blink: :lol: Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 OK , dostalem odpowiedz od Mate'a . Rzeczywiscie nie wylapal tego i podal mi taka o to informacje : Mate (MCS) (15:11) w kazdym przypadku, niekompatybilosci z kartą problem bedzie usuwany w posatci modyfikacji zapinki i/lub wymiany króccy na kątowe (tylko złaczki SM10) Tak wiec Interloper jak mozesz to zagadaj do niego , powiedzial ze oczywiscie bedziesz to mial wymienione w ramach gwarancji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 OK , dostalem odpowiedz od Mate'a . Rzeczywiscie nie wylapal tego i podal mi taka o to informacje : Tak wiec Interloper jak mozesz to zagadaj do niego , powiedzial ze oczywiscie bedziesz to mial wymienione w ramach gwarancji... no ale jakie katowe? takie 90*? super .. beda weze w doł :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Cóż zagadam. W każdym bądź razie gdy blok będzie zamontowany tak jak na pierwszym zdjęciu króćce kątowe nic nie dadzą i tak będą zawadzać więc sam nie wiem ale się dowiem :P Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Interloper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Kątowe ... ale jakim cudem? Chyba że obrotowe :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...