Gość rafifeo Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 witam, moj kolega posiada amd sempron 2600+ (na socket A) taktowany 1833 mhz. ja jesli podkrece do tych wartosci mojego athlona to wtedy mi pokazuje ze jest to 2200+ :? czy athlon xp taktowany tak samo jak sempron jest mniej wydajny?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Semprony mają duże bardziej zaniżony zegar, względem nzawy, niż athlony xp. Ale są na jądrze tym samym co athlony (thoroughbred) więc przy tym samym zegarze powinny mieć taką samą wydajność :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 zalezy na jakiego semprona na socket A trafisz ... są z jądrem Thoroughbred, Thorton (niektóre 2800+) i Barton (3000+) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 mi chodzi o Thoroughbred :) ale to jest dziwne, bo te oznaczenia powinny mowic o wydajnosci do pentium, a jesli sa tak rozbiezne przy tych samych taktowaniach to nie wiem po co je wprowadzaja. wiec co jest bradziej zblizone do tego pentium. ten wynik 1833mhz 2200+ na athlonie, czy 1833mhz 2600+ na sempie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 sempy maja nieco wieksze fsb (+33) stad ich teoretyczna przewaga w stosunku do xpekow z tym samym zegaren, taki chwyt reaklamowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 ja i tak mam athlona pyszczonego na 166 wiec powinno byc tak samo ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Athlon > P4 Sempron > celeron Juz Ci sie zgadzają oznaczenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 aha, wielkie thx 'sgj' :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Sempron to to samo co Athlon Thoroughbred; jeśli zegary są takie same to wydajnościowo niczym sie nie różnią. Dla przykładu mój procek i Athlon 2200+ mają zegar 1,8 GHz i taka sama wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Athlon > P4 Sempron > celeron Juz Ci sie zgadzają oznaczenia? Raczej tak: Athlon FX -> Conroe Athlon 64 -> najsilniejsze P4 Athlon XP Barton -> P4 Athlon XP/Sempron (Thr.) -> słabsze i średnie P4 oraz Celeron D Duron (App.) -> Celeron To mogę się zgodzić. Sempron a Athlon XP o takim samym FSB i takim samy jądrze powinny mieć podobną wydajność ponieważ inne dane się nie różnią. Sempron to Athlon XP pod nową nazwą ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piekara Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Oznaczeniami Sepronów nie ma się co sugerować bo tak naprawde nie oznaczają one nic konkretnego. Tyle tylko że: LukasAMD "Sempron to Athlon XP pod nową nazwą" Mnie mojego starego Semprona 2200+ (i tutaj plus jednak coś oznacza;) udało się podkręcić do 2 GHz ale nie sprawdzałem jak to się ma do Athlonów taktowanych tą samą prędkością. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Raczej tak: Athlon FX -> Conroe Athlon 64 -> najsilniejsze P4 Athlon XP Barton -> P4 Athlon XP/Sempron (Thr.) -> słabsze i średnie P4 oraz Celeron D Duron (App.) -> Celeron To mogę się zgodzić. Sempron a Athlon XP o takim samym FSB i takim samy jądrze powinny mieć podobną wydajność ponieważ inne dane się nie różnią. Sempron to Athlon XP pod nową nazwą ;) zapomniałes o jednym - conroe'a jeszcze nie ma i dłuuugo nie bedzie ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) zapomniałes o jednym - conroe'a jeszcze nie ma i dłuuugo nie bedzie ;p Sorki ale pierwsze testy już były - bez problemu ma wydajnośc FX-a. EDIT: I to nie testy na smarkach tylko w progesjonalnych aplikacjach i grach. Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Łukasz Tkacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bardzo dobrze porównałeś produkty AMD->Intel Lukas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bardzo dobrze porównałeś produkty AMD->Intel Lukas. Dzieki. Tak mi się przynajmniej wydajeże powinno być. Chociaż po wstępnych testach Conroe vs. AMD FX-61 to Conroe jest MOCNO na prowadzeniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 (edytowane) Czyli co nie warto, nie oplaca sie wymieniac athlona xp @2,1Ghz na jakiegos celeron d 2,66 w perpektywie @3,5ghz? Edytowane 23 Maja 2006 przez Manial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 (edytowane) ja bym sie nie zamienił, bo athlon 2,1 to w oznaczeniu 3k+ więc celeronik wymięka i to mocno, bo to puste mhze Edytowane 23 Maja 2006 przez przemekbydgoszcz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 (edytowane) athlon xp thoroughbred 2,1ghz to w oznaczeniu 2600+ Edytowane 23 Maja 2006 przez Manial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) athlon xp thoroughbred 2,1ghz to w oznaczeniu 2600+ IMO sie nie opłaca zamieniać na celka. Bo do tego musiałbyś przecież jeszcze mobo zmienić. A jeśli masz dobry stepping tego thoroughbreda to jeszcze wyciśniesz z niego troche MHz i bedzie bił tego celka po tyłku na starcie :) Po prostu sie nie zamieniaj :) Edytowane 24 Maja 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 athlon xp thoroughbred 2,1ghz to w oznaczeniu 2600+to popatrzyłem nie na to jądro ;) mój błąd ale i tak bym się nie zamienił :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Czyli co nie warto, nie oplaca sie wymieniac athlona xp @2,1Ghz na jakiegos celeron d 2,66 w perpektywie @3,5ghz?jak tak zrobisz to szybko wrocisz w szeregi amd ;] szczegolnie te stare celki ktore mialy bardzo malo cachu nie nadawaly sie do niczego swiecily tylko GHz i nic pozatym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi, rzeczywiscie troche poczytalem o celku, ghz nic poza tym... Z mojego athlona raczej wiecej nie wycisne 2,1ghz 1,775v... :-P Edytowane 24 Maja 2006 przez Manial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Z mojego athlona raczej wiecej nie wycisne 2,1ghz 1,775v... :-PDlaczego nie? Jest jeszcze spory zapas V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) Spory zapas, znaczy ile bezpiecznie mozna ustawic? Pytam z ciekawosci, bo raczej bawic sie nie mam zamiaru z uwagi na optymalnie ustawione chlodzenie, ktore chlodzi tyle ile potrzeba. Edytowane 24 Maja 2006 przez Manial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Do 1.85v na AC uderzaj spokojnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 No tak, 1,85V to jednak sporo powyzej, ale mam kolejne pytanie! :) Czy na dlt3c (mam w drugim komputerze) dla przypomnienia to rowniez athlon xp thoroughbred tyle ze o nominalnym napieciu 1,5V ile mozna bezpiecznie ustawic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 z tym napieciem 1,85V to jest tak, ze trzeba bawic sie miernikiem, bo u mnie przy 2,1V w biosie jest 1,91V w rzeczywistosci, mobo w podpisie. Pozatym jak masz słabe chlodzenie to i tak lipa, mozesz dac 1,85V ale proc ci sie rozgrzeje do 60C lub wiecej i Prime95 bedzie wywalał błędy. U mnie Bartonik ciągnie na codzień 2400Mhz przy 1,57V (1,75V bios) ale tylko do temperatury około 52C, jak będzie większa wtedy Prime wywala mi błędy ;/...poczytaj troszku, prosta zasada: mniejsza temperatura proca==>większa częstotliwość maksymalna==>mniejsze napięcie potrzebne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesl4f Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 ja na Athlonie XP Thoroughbred 1800+ (JIUHB DLT3C) spokojnie poszedl na 2600mhz 2v na wc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Bo miales WC a nie AC :wink: Moim zdaniem 1.85v jest jeszcze bezpiecznym napieciem jednak podstawa jest dobre chlodzenie. Ja u siebie nie daje napiecia wiekszego niz 1.9v, na WC mozna by sie pokusic o wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Na Tt Volcano 7+ leciałem bezproblemowo 1,9V a na Zalmku 7000A-Cu 2.0V, dałbym więcej ale DFI Infinity tylko do 2V dawała na proca :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...