Gość Lemon-Cola Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zespół naukowców z amerykańskich uniwersytetów Pennsylvania, Drexel oraz Harvard opracował metodę wykorzystania wody przy produkcji urządzeń pamięciowych. Nowa technologia umożliwi zwiększenie pojemności produktów, umożliwiając nawet zapis 100 tys. terabitów danych na jednym centymetrze sześciennym. Jak wyjaśniają badacze, wykorzystanie wody pozwoliło zapisać bity pamięci w segmentach tlenkowych nanoprzewodów, o szerokości zaledwie 3nm. Dzięki temu standardowy odtwarzacz multimedialny mógłby prezentować filmy w jakości DVD przez 10 tys. lat, nie powtarzając żadnego z nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Dobrze ze "pamiec wody" znalazla zastosowanie tez w informatyce. Ciekawe ile bedziemy musieli czekac az znajdzie to zastosowanie w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Big JASNY Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Cena nie powinna być wysoka w końcu to tylko woda co nie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Tak w kierunku wody ludzie zaczynają iść- niedługo będziemy mieli autka na wode i woda w kranie po 5zł/litr... Na wszystkim trzeba zbić kasę <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FenX Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 w takim razie wode trzeba zacząć magazynować już dziś.. Żeby nasze dzieci były miliarderami ;).Trzeba myslec przyszlosciowo ;) .. Co do tematu gorzej jak nam sie taka woda wyleje tyle danych pojdzie sie... xD ,albo jak jakies pliki wirusów do rzek będa wpuszczać <rotfl> Dla mnie to dosc kontrowersyjny temat ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Cena nie powinna być wysoka w końcu to tylko woda co nie :D Podejrzewam, ze sam "nosnik" bedzie mial minimalny udzial w cenie samego urzadzenia do zapisu i odczytu. Wez cos znajdz w wodzie, ktora jest srodowiskiem nieuporzadkowanym i podczas przenoszenia "pamieci" przelewa sie w sposob niekontrolowany. Aczkolwiek tekst w stylu "najnowszy Quake 27 zajmuje tyko 5ml pamieci" jest niezly :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 A mnie zastanawia chociażby efekt parowania oraz zmiana właściwości fizycznych i chemicznych wody przy zmianie temperatury. Poza tym wystarczy "pochlupać" i już mamy zupełnie inną kolejność atomów. Jak oni sobie z tym poradzili? Lemon-Cola: podaj link do czegoś więcej BTW: Było już kiedyś coś podobnego, ale wykorzystywali jakieś tam chemikalia, które wydzielają rośliny (czy jakos tak) - w każdym razie coś z roślinami było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Poza tym wystarczy "pochlupać" i już mamy zupełnie inną kolejność atomów. Jak oni sobie z tym poradzili?Starszy mi powiedzial jak, bo o "pamieci wody" i innych bajerach zwiazanych z nia mial w swoich gazetach. jak znajde cos to postaram sie tu wrzucic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 hmmmm.... to chlupanie pozwala na zrywanie wiązań atomowych ?? .. a propo's ... kiedyś słyszałem od jakiegoś informatyka że niby japończycy pracują nad zapisem danych ... chyba w postaci atomowej czy jakos tak .. koleś mi to tłumaczył w taki sposóbh... cyt.: "przyjmijmy że na 1 mm kw. karteczki jest zapisaywany 1 MB danych w obecnej postacie ferromagnetycznej ... w postaci zapisu atomowego może to być do 1 TB danych na 1 mm kwadratowym powierzchni"... a teraz w związku z tym ,... czy ktoś jeszcze słyszał lub czytał o czymś takim ? bo zadawałem pytania w google i jakoś nic nie znalazłem... skądinąd Japońce sa skryte i bardzo narwane .. jak potrafią nanorurki sklecić porzadne to kto ich wie co jeszcze robią ... RE5PECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) Bardzo ciekawy temat, czekam na jakieś konkretniejsze info. -> Pc_Speaker Z tego co mi wiadomo w tej metodzie zapisu największy problem stanowią drgania termiczne atomów i relaksacja, która po niedługim okresie czasu prowadzi do ustalenia równowagi termodynamicznej.A jeśli chodzi o nośniki danych to ostatnio pracuje się nad stosującymi tzn GMR-czyli gigantyczny magnetoopór, polega to w skrucie na tym że opór danego materiału jest silnie modyfikowany przez niewielką zmianę pola magnetycznego co owocuje zmiejszeniem igły i większą gęstością danych. Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 hmmmm.... to chlupanie pozwala na zrywanie wiązań atomowych ?? Nie chodzi o zerwanie wiazan (bo to by sie wiazaloz utrata danych), tylko o przemieszczanie atomow. Zalozmy, ze zapisalismy cos w czasteczce A o wspolrzednych (x,y,z). Idac z "dyskiem" do kolegi, czasteczka A przemiescila sie na losowo wybrana pozycje (x',y',z'). Jak ja teraz znalezc, zeby odczytac z niej dane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) no niby fakt ... jednakże jeśli pracują już zespoły odpowiedzialne za kodowanie cząstek w przypdku teleportacji wiązki laserowej ... chyba australijczykom jak dotąd wyszła taka teleportacja to i z numerowaniem poszczególnych elementów na takim nośniu sobie poradzą chyba ... no bo jai sens by miała informacja czy też badania nad "wodnym nosnikeim" danych gdyby faktycznie miało to owocować pocięciem i przemieszaniem danych ... zresztą ... jak to już KvaNfield napisał .. więcej danych na temat i możnaby się cokolwiek rozejrzeć ... jak oni ten sposób zapisy zwą z angielska ? P.S: KvaNfield : czyli że to co mi koles mówił to było grane ? znaczy prowadzone były badania nad takim zapisem danych ? RE5PECT Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 kwestia wyglada tak, ze w takiej nanorurce moze byc tylko jedna czasteczka wody obok drugiej, jak gdyby szereg. a one nie zamienia sie miejscami, bo nie beda mialy jak sie "obejsc". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 P.S: KvaNfield : czyli że to co mi koles mówił to było grane ? znaczy prowadzone były badania nad takim zapisem danych ?To co wymieniłem jest jedną z kilku przeszkód jakie trzeba pokonać. Drugą jest tagże wzajemne odziaływanie ze sobą atomów. Na tą technologię przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. kwestia wyglada tak, ze w takiej nanorurce moze byc tylko jedna czasteczka wody obok drugiej, jak gdyby szereg. a one nie zamienia sie miejscami, bo nie beda mialy jak sie "obejsc". Dokładnie jak to kolega ujął, tak upraszczając całą sytyłację. Lecz rodzi się pytanie czy udało im się dokonać zapisu tylko poszczególnych bitów w jednej rurce czy może może już większej ilości danych. Bo jak poszczególnych bitów to jeszcze długa droga przed nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Skoro w rurce mieszczą się tylko pojedyncze atomy (jeden za drugim - przypominam, iż wodór i tlen są dość wcześnie w tablicy Mendelejewa), to z czego jest ta rurka? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Skoro w rurce mieszczą się tylko pojedyncze atomy (jeden za drugim - przypominam, iż wodór i tlen są dość wcześnie w tablicy Mendelejewa), to z czego jest ta rurka? :blink: Prawdopodobnie z karbonu lub jakiegoś półprzewodnika. Z tego co się orientuje to w gre głównie wchodzą: In,P,As,Ga,C, Si, SiO, SiC GaAs,InP, Zn, ZnO. Mogłem coś pominąc. Ale gama nanotubek i nanorurek jest duża, jest to jeden z czołowych kierunkór tzn. Material Sience ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 osobiscie obstawial bym wegiel, gdyz jest zdaje sie najprostrzy/najtanszy w otrzymaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 osobiscie obstawial bym wegiel, gdyz jest zdaje sie najprostrzy/najtanszy w otrzymaniu. Najtańszy to może jako taki do pieca ;) :P, lecz jeśli chodzi o nanodruty to sprawa wygląda trochę inaczej, proces technologiczny do otrzymania nanodrutów jest bardzo kosztowny i z tego co mi wiadomo, nie opracowano sposobu aby otrzymywać je masowo (tzn. w ilości większej niż kilka rurek na raz), co w przypadku np. InP wygląda trochę inaczej, gdyż istnieją metody, a co ciekawsze to właściwości elektryczne półprzewodnikowych rurek, które są diametralnie inne niż węgla i bardziej praktyczne do zastosowań elektronicznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 No ale czekajcie .. czy stosuje się tutaj analogię do takiego zjawisko jak przewodność prądu ? .. zastanawia mnie tylko to że jak w zwykłym kablu przyjać + za jedynkę a GND za zero ... hm,mmm .. jakby to wytłumaczyć ... przesył prądu .. jesliby siędało go przedstawić jako system zero-jedynkowy ,... czy aby przesył danych i w ogóle zapis i odczyt danych nie jest aby przeprowadzany w takim własnie formacie ? bo jeśli tak to nawet taie połączenia wody które służą za nośnik ... jak to kolega ujął ... jedna obok drugiej .. nie jest potrzebna .. wystarczyłoby że jak elektrony w kablach "wskakują" na pewne miejsce wybijając inne i wprawiając je w ruch .. tyle ze musiałyby od razu przekazywać takim następnym info którego sa nośnikiem .. i tu byłby ewentualny problem do rozwiązania chyba .. ale mogę się mylić .. jakoś ta z racjonalnej strony podszedłem ... RE5PECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) No ale czekajcie .. czy stosuje się tutaj analogię do takiego zjawisko jak przewodność prądu ? .. zastanawia mnie tylko to że jak w zwykłym kablu przyjać + za jedynkę a GND za zero ... hm,mmm .. jakby to wytłumaczyć ... przesył prądu .. jesliby siędało go przedstawić jako system zero-jedynkowy ,... czy aby przesył danych i w ogóle zapis i odczyt danych nie jest aby przeprowadzany w takim własnie formacie ? bo jeśli tak to nawet taie połączenia wody które służą za nośnik ... jak to kolega ujął ... jedna obok drugiej .. nie jest potrzebna .. wystarczyłoby że jak elektrony w kablach "wskakują" na pewne miejsce wybijając inne i wprawiając je w ruch .. tyle ze musiałyby od razu przekazywać takim następnym info którego sa nośnikiem .. i tu byłby ewentualny problem do rozwiązania chyba .. ale mogę się mylić .. jakoś ta z racjonalnej strony podszedłem ... RE5PECT Nieźle się ubawiłem czytając ten tekst. :lol: (Taka przypadłość zawodowa) Sygnał jest rzeczywiście przesyłany systemem zero-jedynkowym (dwa poziomy napięć). Lecz jeśli chodzi o te elektrony to z powodu słynnej zasady nieoznaczoności Heisenberga (odsyłam do Mechaniki Kwantowej) nie jest możliwe precyzyjne zlokalizowanie żadnej cząsteczki elementarnej, a co za tym idzie elektronu, więc Twój pomysł nie jest możliwy do zrealizowania(na poziomie dzisiejszej wiedzy fizycznej). I pomyliłeś trochę problemy, w pamięciach(nośnikach danych ogółem) problem nie rozchodzi się sposób przesyłania danych, ale o formę ich zapisu, tzn jak je utrwalić w danym materiale, aby można było łatwo odczytać i nadpisać owe dane. Dlatego te cząsteczki są ułożone obok siebie, gdyż pozwala to precyzyjnie określić gdzie znajduje dany bit danych. A zapis może następować przez np zmianę właściwości magnetycznych cząstek wody, lub interakcji z materiałem z którego wykonana jest nanorurka. Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 no to teraz nieco więcej skumałem z tego wszystkiego .. co do mechaniki kwantowej to i tak nici z pomysłu bo w ogóle sięnie orientuję a czuję ze na naukę za późno .. tak czy inaczej dzięki za wytłumaczenie co i jak .. jakoś poobserwuję co piszecie i sobie w końcu to jakoś posegreguję :D dzięki za pomoc w uzupełnianiu wiedzy :D RE5PECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 KvaNfield - wiem, ze proces otrzymywania nanorurek jest bardzo drogi, ale z moich informacji wnioskowalem, ze wegiel jest najlatwiejszy w otrzymaniu. nie jestem tego 100% pewien, dlatego napisalem "osobiscie" ;) zawsze chetnie sie doucze od lepiej zorientowanych. :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 KvaNfield - czy zasada nieoznaczonosci nie mowila czasem, ze nie mozemy precyzyjnie odczytac zarowno polozenia, jak i predkosci czastki? Tzn. jesli chcemy dokladnie poznac polozenie, to nie dowiemy sie nic o predkosci i vice versa. A poniewaz predkosc malo nas interesuje w tym przypadku, to chyba wspomniana zasada nie stoi na przeszkodzie w staleniu polozenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) KvaNfield - czy zasada nieoznaczonosci nie mowila czasem, ze nie mozemy precyzyjnie odczytac zarowno polozenia, jak i predkosci czastki? Tzn. jesli chcemy dokladnie poznac polozenie, to nie dowiemy sie nic o predkosci i vice versa. A poniewaz predkosc malo nas interesuje w tym przypadku, to chyba wspomniana zasada nie stoi na przeszkodzie w staleniu polozenia? Lecz tak samo z ustaleniem położenia jednocześnie wzdłuż kilu osi. A prędkość nas wbrew pozorom interesuje gdyż, jeżeli będziemy chcieli wykorzystać np. elektrony to jak uda nam się ustalić chwilowe położenie zgubimy całkowicie informacje o jego prędkości i a co za tym idzie torze ruchu, więc wiemy, że zapisany mamy zapisany bit w chwilo t0, lecz już chwili t0+dt (dt- niewielki przyrost czasu) nie jesteśmy w stanie nic powiedzieć o naszym elektronie, bo zgubiliśmy całą informacje o jego pędzie, czy jak kto woli prędkości. A świat cząstek elementarnych nie jest statyczny, są one w ciągłym ruchu poddawane działaniem sił i procesów, których nie ma sensu w tym momencie wymieniać. Lecz uwierz mi, człowiekowi po fachu (jestem fizykiem z wykształcenia), że ta zasada, jak i kilka innych właściwości kwantowych po dogłębnym zanalizowaniu problemu, na dzień dzisiejszy wyklucza zastosowanie elektronów. A tak na marginesie, nawet zastosowanie atomów (obiektów o kilka rzędów wielkości, cięższych, większych i łatwiejszych w lokalizacji) jest sprawą przyszłościową gdyż istnieje wiele procesów, która stanowią dość dużą przeszkodę. Edytowane 1 Maja 2006 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 OK, to juz wszystko jasne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 hm a co ze zmianami temp. wody? a co za tym idzie ze zmianami stanu skupienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 prawdopodobnie bedzie to nosnik danych w temp 1*C - 100*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 hm a co ze zmianami temp. wody? a co za tym idzie ze zmianami stanu skupienia? Lecz zmiana stanu skupienia następuje podwpływem odziaływań cząsteczek wody między sobą, a jeśli są one umieszczone w rurce, wzdłuż jedna obok drugiej to IMHO zmiany temperatury (oczywiście w pewnym zakresie wielkości) nie mają znacznego wpływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Kazde urzadzenie ma dopuszczalny zakres temperatur pracy. Wydje mi sie (choc wybitnym fizykiem nie jestem), ze w przypadku wody ten zakres nie odbiegalby specjalnie od reszty elektroniki, czyli kilka stoni Celsjusza do ok. 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 no tak, ale wezcie pod uwage, ze woda sie jednak nagrzewa, co bedzie kiedy pozostawimy na dluzszy czas jakiekolwiek z urzadzen przenosnych wyposazonych w taki rodzaj pamieci na bezposrednie dzialanie slonca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...