Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Ostatnio mój kolega zakupił 512 mb (400mhz) kingmax (zwykła, nie żadna do oc seria) do swojego kompa. Zamontowałem mu je i ustawiłem odpowienio w biosie - ma płytkę epox 8rda i proca duron 1300. Najpierw oczywiście wyjąłem stare ramki, Apacer 266Mhz 128mb. Tak dla próby, włożyłem obie naraz. Efekt: pamiątki działają na 133Mhz (bo apacer nie daje rady więcej) timingach 6-2-2-2CL i z AKTYWNYM trybem dual channel! Dodaję zdjątka z everesta jako dowód: Nie uważacie że ta sytuacja jest dziwna? ;) Mój kolega się cieszy, chociaz w sumie nie wie jakie kożyści daje dual channel (chodzi mi tu o jego niewiedzę a nie o niesamowitą wydajność tego trypu ponieważ takowa nie istnieje ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 A bios zglasza dual chanel podczas startu, bo moze program sie "pomylil". Zobaczyl dwa obsadzone banki pamieci i zalozyl ze to dual... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 a co dziwnego w tym ze dual dziala na nf2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 A bios zglasza dual chanel podczas startu, bo moze program sie "pomylil". Zobaczyl dwa obsadzone banki pamieci i zalozyl ze to dual... BIOS potwierdza to co jest w everescie :D ...o co tu chodzi?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 BIOS potwierdza to co jest w everescie :D ...o co tu chodzi?! A o co ma chodzić ? Przeca 2 kości to Dual jak sama nazwa wskazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 a co dziwnego w tym ze dual dziala na nf2? Nic dziwnego że działa na nf2 - dziwne jest to że się aktywował mimo że: - inny typ pamięci (266mhz i 400mhz) - inny rozmiar pamięci (128mb i 512mb) - to jest już zupełnie bez sensu :D - inny producent ramu (Apacer i Kingmax) - inne timingi na standardowych ustawieniach (ale to da się zmienić w razie różnic) Ramy są wg. instrukcji umieszczone tak aby dual był aktywny! Kiedy przełożyłem do innego już było w singlu. (???) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 - inny typ pamięci (266mhz i 400mhz) <<< I tak działa z max MHz tej słabszej - inny rozmiar pamięci (128mb i 512mb) <<< 256 i 512 u mnie działało to czemu 128 i 512 ma nie działać - inny producent ramu (Apacer i Kingmax) <<< To zazwyczaj nie miało znaczenia - inne timingi na standardowych ustawieniach <<< Timingi jak MHz działają na takich ustawieniach jaki max gorsza kość zniesie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Nie wiem, jak ja czytałem to zawsze było napisane: ten sam rozmiar i ten sam producent. Ale może się myliłem. W takim razie PO CO KUPOWAŁEM 2 kości twinmosa?! Mogłem kupić 2-gą lepszą jakąś bo kasa była. Agrrrrrr. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Nawiązując do tematu działania/nie działania DC. W sklepach internetowych często można spotkać w opisie, że pamięc działa w trybie DC. Ale ja zawsze myślałem, że każdy DDR działa w DC i to zależy tylko od kontrolera pamięci. Myliłem się, czy miałem rację? Czy tylko niektóre DDRki działają w DC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_men Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 To roznie bywa, raz sie gryzą a raz nie....loteria....a jak nie chcesz kupowć w ciemno to sklepy oferują pamięci które na 100% dzialeją w DC. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Nie wiem, jak ja czytałem to zawsze było napisane: ten sam rozmiar i ten sam producent. Ale może się myliłem. W takim razie PO CO KUPOWAŁEM 2 kości twinmosa?! Mogłem kupić 2-gą lepszą jakąś bo kasa była. Agrrrrrr. ;)Przeważnie kości w dualu są droższe niż "zwykłe" na czymś trzeba zbić kasę-siła marketingu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Przeważnie kości w dualu są droższe niż "zwykłe" na czymś trzeba zbić kasę-siła marketinguTo nie jest żadna siła marketingu. Wcale mu te kostki nie musiały hulać, a jednak działają. Jak kupujesz kostki do pracy w Dual Channel to musza tak pracować i są do tego przetestowane. Ryzykujesz, albo płacisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Oczywiście ,że nie musiały. Jednak kupując np 2x 512 tej samej firmy(nie w dualu) ryzyko ,że nie pójdzie w dualu jest niewielkie.Mi się jeszcze nie zdażyło aby nie poszedł dual. Wiem ,że kości w dualu są testowane do takiej pracy.Teraz już może nie ma tak wielkiej różnicy cen jednak całkiem niedawno można było kupić np. duala geil lub osobno 2 kości geil i oczywiście dual było sporo droższy.Choć ryzyko,że dwie osobne kości nie pójdą razem było minimalne. Edytowane 5 Maja 2006 przez WormBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 A jednak dual (szczególnie w grach) coś daje. Mój kolega chciał sprzedać tą 266 ale chyba jednak tego nie zrobi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Czyli jeżeli ja kupiłbym teraz druga kostkę kingstona 512MB PC 400 (ale np. z innym CL, moja stra ma CL3 a nowa miałaby pewnie 2.5) to poszło by w dualu bez problemów? Wiem, że trochę poza tematem (nf4 i A64 a nie nf2) ale nurtuje mnie to strasznie. Nie chcę się teraz bawieć w sprzedawanie starego ramu i kupowanie nowego, specjalnie pakowanego do duala. Nigdzie jak dotąd nie napotkałem info o tym że dula może chodzić na dwóch róznych kościach (w prawdzie ja zamontuje oba Kingstony i po 512 MB każdy ale jednak nie były one sprawdzane ze sobą i nie wiem czy nie bedzie się to gryzło :unsure: ). Jak sądzicie? Ryzykuje bardzo jeżeli wybiorę opcję dokupienia kości czy raczej nie mam się czego obawiać? Wszędzie wyczytywałem o tym że do duala potrzebne są dwie IDENTYCZNE kości (przynajmniej ten sam rozmiar) i najlepiej tego samego producenta (takie rzeczy wyczytywałem w prasie branżowej ale nigdzie nie ma info że dwie różne kości mogą ze sobą współgrać). OC mnie nie interesi. Osobiście myślę że powinno pójść ale jestem tak skołowany że nie wiem już :unsure: . Pozdro. Edytowane 7 Maja 2006 przez TrueVanDal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 nie jarze? chodzi ci o to ze kosc 400 chodzi z 266? przeca niekóre BH-6 któe potrafią zrobić 270mhz są w ddr 266 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Ktoś już wyżej napisałe, że to czy 2 kostki, które się nigdy nie widziąły pójdą w dualu - to jest jak na loterii. Pójdą albo nie. Autor tematu akurat miał tyle szczęścia, że poszły. W towim przypadku dual duzo by podniósł wydajnośc bo masz A64. Najlepiej bedzie jak kupisz drugi moduł tego samego producenta, jeszcze lepiej, jeśli na tych samych kościach. A jak już trafisz na numery seryjne, jeden po drugim, to możesz grać w totka ;) BTW. - Sorki za noobowskie pytanie, ale czy na sA dual daje jakiś znaczny i zauważalny przyrost wydajności? Czy np. w super pi zyskał bym jakis sekundy na DC? Edytowane 7 Maja 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ktoś już wyżej napisałe, że to czy 2 kostki, które się nigdy nie widziąły pójdą w dualu - to jest jak na loterii. Pójdą albo nie. Autor tematu akurat miał tyle szczęścia, że poszły. W towim przypadku dual duzo by podniósł wydajnośc bo masz A64. Najlepiej bedzie jak kupisz drugi moduł tego samego producenta, jeszcze lepiej, jeśli na tych samych kościach. A jak już trafisz na numery seryjne, jeden po drugim, to możesz grać w totka ;) BTW. - Sorki za noobowskie pytanie, ale czy na sA dual daje jakiś znaczny i zauważalny przyrost wydajności? Czy np. w super pi zyskał bym jakis sekundy na DC? tak, daje i to da się zauważyć w SPI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ktoś już wyżej napisałe, że to czy 2 kostki, które się nigdy nie widziąły pójdą w dualu - to jest jak na loterii. Pójdą albo nie. Autor tematu akurat miał tyle szczęścia, że poszły. W towim przypadku dual duzo by podniósł wydajnośc bo masz A64. Najlepiej bedzie jak kupisz drugi moduł tego samego producenta, jeszcze lepiej, jeśli na tych samych kościach. A jak już trafisz na numery seryjne, jeden po drugim, to możesz grać w totka ;) BTW. - Sorki za noobowskie pytanie, ale czy na sA dual daje jakiś znaczny i zauważalny przyrost wydajności? Czy np. w super pi zyskał bym jakis sekundy na DC? Chyba po prostu będę musiał pochodzić po sklepach i popytać się czy mają może identyczne ramki jak moje ;). Ale jeżeli jedna kość od drugiej w moim wypadku różniłaby się tylko ewentualnie mniejszym CL i ewentualnie była na innych kosciach to chyba są spore szanse że będą chodzić w Dualu prawda? No nic, narka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 A nie możesz się po prostu w sklepie umówić ,że oddasz kość gdyby nie działała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) A nie możesz się po prostu w sklepie umówić ,że oddasz kość gdyby nie działała?Niestety w tym sklepie w którym chcę to kupćc raczej na to nie pójdą :(. Już jak swego czasu kupowałem pierwszą kość zapytałem się czy gdyby niechciała wspólpracować z moją płytą (wtedy miałem jeszcze starą płytę na memki 266Mhz a i słyszało się o tym że "czasem nie działa i tyle") to czy by mi wymienili lub ewentualnie oddali kase ale się nie zgodzili :(... Edytowane 8 Maja 2006 przez TrueVanDal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 A u mnie w dualu chodzą Hynixy 1GB [D43 B8J] i Samsungi 256MB :D Mam Dual Channel w 446MHz (większego FSB nie wyciągne z moim obecnym procesorem). Ciekawa sprawa, czy to jest faktycznie Dual - czy BIOS wyświetla ten komunikat każdorazowo po zapełnieniu kośćmi odpowiednich slotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 A co za problem sprawdzić? Wkładasz w dual - puszczas na przykład pi16, wkładasz w single i puszczasz pi16, powinna byc roznica kilka sekund na nf2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...