Skocz do zawartości
Pan_Borowik

Czy Moja Chłodnica Wytrzyma Trzy Bloki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakiś miesiąc temu zmontowałem sobie WC, priorytet- cisza. Składa się ze Spidera EX na CPU, Frosta 2 GPU i takiej chłodnicy z Fanderem 120 i pompki 600l. Mostek chłodzi niebieski zalman. Otóż gdy na zalmana nawiewał arctic 80x80, temperatury były spoko, proc max 42, grafa 45. Kiedy postanowiłem go wywalić (arctica), bo chciałem mieć w budzie tylko fandera i jeden wywiew, zalman nagrzewa się jak piec, dotknąć go nie mogę. Co gorsza nagrzewa też wszystko do okoła, łącznie z blokiem cpu.

I teraz pytanie: czy jak do tego zestawu podłączę bloczek na nb (np. frosta) to temperatury mocno wzrosną? Czy ta chłodnica to pociągnie? Czy trzebaby wymienić na 2x120 jakiegoś (czy nawet 3x120). Zaznaczam, że nie przeszkadza mi wzrost o 3 czy 4 stopnie.

Edytowane przez boroveeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodanie bloczku na nb nie spowoduje wzrostu temperatury. Moze byc on minimalny, wręcz niezawuażalny. Ocyzwiście zalezy to od danego chipsetu, są takie które sie wogole nie grzeją a inne to istne piekarniki.

P.S.: Dałeś za tą nagrzwewke 160zeta? :o OMFG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Miazga OMFG :blink: Za tą kase mogłeś mieć spokojnie ładzianke, która zjada na śnaidanie tego kadecika. Albo nawet TO . Ale zapewnij tej która masz dobry obieg powietrza, i nie powinno być problemów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, no linka do proline dałem, bo aukcja na której ją nabyłem już zniknęła z allegro, a chcialem zdjecie pokazac tylko.Nagrzewniczke kupiłem za 70 zeta.

Co do chipsetu to nforce 2 jakos strasznie sie nie grzeje.

Mattnick: nie tydzien, ale dwa miesiące już używam, najpierw na jednym bloczku potem na dwóch i jestem zadowolony.

Edytowane przez boroveeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi