Skocz do zawartości
Gość Lemon-Cola

Piosenka Za Dolara

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lemon-Cola

Firma Apple Computers przedłużyła umowę na sprzedaż muzyki w sieci z czterema największymi wytwórniami muzycznymi: Universal, Warner Music, EMI oraz Sony BMG.

Sprzedaż muzyki przez internet nie przynosi wytwórniom zbyt dużych dochodów, mimo że stale wzrasta. Stanowi ona zaledwie 5% przychodu największych koncernów muzycznych.

Apple będzie sprzedawać każdy utwór za pośrednictwem oprogramowania iTunes. Za pobranie jednej piosenki brytyjscy oraz amerykańscy internauci będą musieli zapłacić odpowiednio 79 pensów lub 99 centów.

Koncerny muzyczne przez wiele miesięcy walczyły o wprowadzenie zmian w dotychczasowej polityce cenowej cyfrowej sprzedaży. Warner, EMI i Sony chciały podwyższyć stawki dla nowości i obniżyć ceny „starszych” utworów. Ostatecznie jednak ustalone zostały sztywne ramy cenowe za dany utwór.

Producent oprogramowania iTunes posiada 80% udziałów w rynku i jest jak dotąd najważniejszym graczem w segmencie muzyki on-line. Sukces tego oprogramowania zasadniczo wpłynął na bardzo dobre wyniki sprzedaży przenośnych odtwarzaczy iPod, produkowanych przez koncern Apple.

Edytowane przez Lemon-Cola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest to zbytnio korzystna oferta

...byłaby korzystna, gdyby za te pieniądze otrzymywało się obraz ścieżki CDAudio. Mam wiele sytuacji, gdzie szukam tylko jednego utworu z danej płyty, czy nawet danego artysty. Chciałbym mieć możliwość kupienia takiej pojedynczej piosenki w jakości CDA (wave bez kompresji). Jeżeli mam płacić taką kasę za każdy utwór w mp3 (choćby w najlepszej jakości jaką daje mp3), to dziękuję, totalny bezsens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie pomysł podoba...

znam bardzo niewiele płyt za które warto było zapłacić te 40-50zł ...

Bo cała płyta jest dobra...

W zdecydowanej większości interesuje mnie 1-3 kawałki, więc jak dla mnie to czysta oszczędność ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi