Skocz do zawartości
Sly

Monitor Crt Z Allegro - P260, Czy P275?

Rekomendowane odpowiedzi

P260

http://www.allegro.pl/item102725154_monito...gwarancji_.html

P275

http://www.allegro.pl/item101917417_21_ibm..._trinitron.html

Zastanawiam sie nad kupnem ktoregos z tych monitorow - niekoniecznie z dokaldnie tych aukcji. Roznica w cenie niewielka, ale czy oplaca sie doplacac do tego 275? Na pierwszy rzut oka prawie niczym sie nie roznia. Propozycje innego monitora 21" tez brana pod uwage. A moze ktos z forumowiczow handluje na allegro monitorami i cos doradzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz link do jego aukcji:

http://www.allegro.pl/item103337066_21_ibm...awa_bemowo.html

Gość jest naprawdę sensowny, super kontakt. Monitor odebrałem osobiście, miał w domu jeszcze kilka sztuk, można sobie wybrać najlepszą. Ogólnie przebadałem pierwszy z brzegu Nokia Testem, obraz był bez najmniejszych zastrzeżeń, to dalej nie szukałem. Monitor jest jak nowy, za te pieniądze zdecydowanie warto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA bym radził model mocniejszy ( 275 ) ma szersze pasmo i większe częstotliwości odchylania.

Pozostaje jeszcze różnica w długości gwarancji ... tu już musisz zdecydować sam czy wystarczy 3 mc czy wolisz rok

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamikadze, dzieki za link, ale ci z Bemowa za duzo sobie licza. Monitory te same co u reszty, a srednio stowe wiecej z tego co widze. Mam juz inna firme na oku, tez mozna przetestowac na miejscu.

Kyle, nie znam sie za dobrze na tej technicznej terminilogii - co oznacza szersze pasmo i czestotliwosci odchylania? Pozatym te 260 roznia od 275 tylko wyzsza rozdzielczoscia mozliwa do uzyskania i wiekszym odswiezaniem w rozdzielczosciach powyzej 1600x1200. Ja bede korzystal z max 1280x1024 - w tej 260 (i 275) maja 85Hz, podobno da sie ja @ na 100, tylko nie wiem jak duzym kosztem straty jakosci obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba bez problemu będą działać w 1280x960 100 Hz ( 960 x 1,06 x 100 = ~102 khz )a model 275 uciągnie 120 HZ. Ale 275 ma szersze pasmo przenoszenia i większą max częstotliwość odchylania ( 121 khz vs. 130 khz ) dzięki czemu obraz w tym trybie będzie ostrzejszy ( zakładając że oba modele będą w podobnym stanie technicznym ) .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzialem tego P260 bezposrednio od importera/hurtownika. Mam 3mies. gwarancje door-to-door, jak cos bedzie nie tak wywmienia na inny, lub doplace do tego nowszego modelu.

Edytowane przez Sly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych dwoch to p275

dzisiaj ogladalem p260, 275 i della p1110 z tych egzeplarzy najladniejszy byl dell, oraz mial najlepszy obraz, dlatego zdecydowalem sie na niego ;) (ten dell to 99% sony - 1% to obudowa dela ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja kupiłem parę miesięcy temu P275 i jestem zadowolony. Wygląda jak nowy (biały). Wytrzymuje 1600x1200 w 100Hz, ale optymalnie to faktycznie, jak podaje IBM, 85Hz. I nie piszcie, że będziecie pracować w mniejszej rozdzielczości - ja po zmianie z LCD 17" miałem ustawione 1280x1024 i wydawało się OK, ale jak raz zmieniłem na 1600x1200, to już tak zostało - miejsce na pulpicie jest bardzo cenne.) A Quake3 w 1600x1200 to już miazga. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

1600/1200 przy 85 Hz ;] P260 i P275 miazdza w swojej kategorii cenowej ;> ja mam P260 i jestem abrdzo zadowolony! 250 zl za taki fajny elo mlodziezowy monitorek ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze , tu macie wzor na obliczanie max. odswierzalnosci :

VSF=HSF/liczba poziomych linii x 0,95

HSF: czestotliowsc pinowa maxymalna podaan w Hz( nie w kHz)

czyli np p275 ma 130000 HZ (130khz).

na rozdzialce 1600x1200 bedzie : 13000x0.95/1200 = 102.9 Hz

Ludzie kupujcie tylko minotory 21 z 130+kHz , bo one tak naprawde miazdza...

Ja wlasnie tez sie szykuje do kupna uzywanego dobrego crt 21, jest taka firma w moim rodzinnym gdansku(na allegro tez) gdzie sprzedaja monitorki w super stanie w najnizszej cenie w PL (z tego co porownywalem).

Mam na oku P275 oraz fujitsu-siemens 21T3 (niemalze clon P1130), wszystkie te powyzsze monitorki sa na sony trinitronach G520(ktory jest takim srednio dobry podobno), maja 130kHz, , Niedlugo zdam relacje

oczywiscie do uzyskania najlepszego obrazu przy wysokim odswierzaniu potrzeba albo karty oldskulowej typu matrox albo jakis lepszy (x800 i up)radeon poniewaz nvidia daje ostro w dupe, ja mam gf6800 i z tego co sie dowiedzialem to ledwo sobie radzi przy 1600x1200 i 100hz , trzeba znizyc do 85 zeby obraz byl dobry jakosciowo..albo zmienic palete kolorow na 16bit.

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lizardus

dzięki za info, sam się przymierzam do kupna P275 z allegro, mówisz poważnie że nvidia daje d***y z odświeżaniem? A jak sprawa stoi z gf7900gt. Jak nie to dokładam kaske i kupuje x1900xt

aha możesz podać namiary do tego sprzedawcy na PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thermaltake: Ja miałem do niedawna ASUSa 6800LE@16/6 i niestety w 1600x1200 nie bardzo dawał sobie radę - obraz nie był ostry. Podejrzewałem monitor, ale po zmianie karty na ASUSa X850XT jest o niebo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie dzisiaj odebralem na miejscu Ibm p275...

kupielm wersje bez rys i sprawdzalem na miejscu nokia'a testem, wszystko ok , jednak w domu zauwazylem jednak lekkie przebarwienia po lewej stronie jednak za jakims razem wlaczylem monitor i compa i prawie znikly ...

monitor cudo. 130kHz , wg obliczen spodziewalem sie ok 200mhz na 800x600 jednak sie przeliczylem, dla monitorka 170hz to chyba max obojetnie jaka rozdzialka...

Nie zgodze sie z opinia Jenota; sam mam winfast 6800LE 16/6 i ustawilem 1600x1200 104hz 32bit i obraz jest OK,

glownie uzywam 1024x768 (155hz) oraz 1280x1024 (119hz)

naprawde pare razy spotkalem juz opinie na temat geforcow i wysoki rozdzialek i kiepskiego obarzu jednak mojej karcie o dziwo nic nie muge zarzucac.

na tabliczce sie nie dopatrzylem rocznika, byly w ogole 2 wersje tego monitorka: jedna made in mexico i japan , ja mam na cale szczescie te 2nd chociaz w sklepie widzialem obok mexyki(te akurat mialy roczniki podane , glownie to byly stycznie i kwietnie 2001)

na pcozatku chcialem kupic 10zl drozszego fujitsu siemens 21t3 ktory niemalze wygladal jak dell p1130, mial fajniejsza obudowe i mniej zolta jednak tam przebarwienia byly bardziej widoczne..)

Ogolnie: monitorek extra, zlota obudowa dosc;p, 31kg, kwadrat o boku 50cm, ok.145W w czasie pracy, ale naprawde warto za 250zl...

EDIT

zeby trafic dobry monitorek to tryeba meic albo farta albo na miejscu sprawdzac...

EDIT 2

ale jestem zr.... przeciez w specyfikacji pisze vertical 48-170Hz, wiec 170hz jest maxymalnym odswierzaniem jaki monitorek moze uniesc..

dowiedzailem sie ze moj monitor jest z 2002-14 (14? mamy taki miesiac? moze to dzien ale watpie, w intrukcji jest np. podane 05)

EDIT3

ale jestem noobal - te 14 to week;p, monitor jak jest wylaczony to jest lekko zielonkawy(kineskp)(nie taki czarny jak moj np poprzednik) -slyszalem ze to znaczy ze jest zdeczka wypalony...prawda to?

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi