aerial Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Ogolnie rezy maja sens wg mnie jezeli ktos czesto rozbiera uklad. Jakas platforma testowa (chociaz tam sie raczej wezy nie zdejmuje). Koniecznie duzy ladny wlewik do reza i rez oczywiscie PRZED pompą. Wszelkie konstrukcje tuz za pompą jakies pudelka z plexy w 5.25 maja tylko wymiar kosmetyczny. Sam widzialem u usera Oskarro, jak rewelacyjnie dzialal rez w bezposrednim polaczeniu z pompa. Uklad sie NATYCHMIAST caly napelnil. To naprawde wygodne, nie trzeba pare godzin sluchac wycia pompy i dolewac wody przy odpowietrzaniu trojnikiem. Jezeli jednak ktos nie potrzebuje takiego latwego mechanizmu napelniania to naprawde nie ma sensu sobie komplikowac zycia rezem. Raz sie odpowietrzy i chodzi np rok bez ruszania. Dla takich ludzi rezy sa zbedne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 no to powiem tak pompy CO moją na środku śrubę którą można odpowietrzyć pompę a jeśli chodzi o rezerwuar to zadałem pytanko dlaczego nie którzy zakładaja rez na dole zalany pod sufit ?????????????? przeciesz tak misię wydaje powinien być w najwyszym punkcie po to aby u góry powietrze odeszło a wodo tak jagby służyła jako korek przykład http://mcs.pc.pl/produkt1193.html tu widać min i max zaznaczone na obudowie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 to było hipotetycznie pod sufit żeby zamentu wodospad nie robił ale nie chciałem na podłodze tego dawać tylko w górnym slocie w obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 tak rez musi byc wysoko, przed pompa, co dla CO jest szczegolnie wazne - pompa sie musi zalac i zalany chyba mozliwie maksymalnie... ale teoria o zasysaniu mi nie pasuje cos... :> czyli rez dostaje kolejnego + u mnie - dosc czesto to bede rozbieral, przynajmniej na poczatku az calosc bedzie wygladala i chodzila tak jakbym chcial... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugiel Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Witam! Jeśli chodzi o pompy CO , CUW , to są one pompami obiegowymi czyli wymuszają obieg cieczy w układach. Niestety ich konstrukcja właściwie uniemożliwia zasysanie cieczy ( dlatego odpowietrzenie pompy jest warunkiem uzyskania przepływu). W chydraulice układy dzielą się na otwarte i zamknięte, to znaczy że otwarty jest układem mającym bezpośrednie połączenie z atmosferą . Układ szczelny (odzielony od atmosfery) jest układem zamkniętym. Moim skromnym zdaniem rezerwuar ma rację bytu z nast. powodów: zwiększa się pojemnośc cieplana układu, prawidłowo umieszczony ułatwia w znacznym stopniu odpowietrzenie oraz uzupełnienie chłodziwa w układzie. Wady to: dodatkowy element układu, (zwykle) cena , na marginesie trójnik + odcinek węża to też swoisty rezerwuar .Odnośne sugestii jakoby rezerwuar powodował spadek przepływu w pompach CO czy CUW,( proszę o wybaczenie ale nawet jeśli) to branie takowego pod uwagę jest sztuką dla sztuki, bo pompy te zostały stworzone do układów o znacznie większych pojemnościach niż te jakie posiadamy :D . Na koniec moich wypocin jeszcze jedena z uwag producenta (konkretnie firmy Grundfos) stosowanie glikolu w układzie obniża wydajnośc pompy(około bodajże 20%). Glikol jest składnikiem wielu płynów przeznaczonych do samochodowych układów chłodzenia. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 z tego co wiem glikol to podstawa płynów chłodniczych żeby nie zamarzały. A taki rez pujdzie na coolriverze ?Będzie jakiś spadek wydajnosći ( wzrost temp ) czy może pompka sie zacznie psuć męczyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) co wy piszecie przeciesz jak rezerwuar daje się w najwyszym pukcie to jest bez różnicy czy za czy przed pompką rezerwuar podłańcza się tam gdzie wszyscy co nie maja rez dają trójnik do nalewania wody to jest jak lejek wlejesz wode i nie musisz pźniej dolewać a powietrze same wyjdzie odpowietrznikiem no nareści Bugiel zna się na żeczy Edytowane 10 Maja 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Widze że dobrze gadasz .... Wkoncu zama nazwa rezerwur czyli rezerwa wody... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) nie zbiornik wyrównawczy Edytowane 10 Maja 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugiel Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 robak57 dziękuję za uznanie :D , ale pozwolisz że nie całkowicie zgodzę się z opinią że montowanie reza w dowolnym punkcie układu jest właściwe. Jeśli naczynko ma byc tylko zasobnikiem chłodziwa to fakt jest to ,,wsio ryba '', ale jeśli jest przed ssawną częścią pompy (dodatkowo umiejscowione w najwyższym punkcie układu), stanowi element zabezpieczający ją przed zapowietrzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) No i tak na zdrowy rozsądek, pompa cwu podpięta jest do rury zasilającej dom w wodę a tam już jest ciśnienie, więc w takim przypadku pompa służy do zwiększenia tego ciśnienia i nie musi nic zasysać. Z tego wynika że im rez jest wyżej tym lepiej bo pompa nie musi nic ciągnąć tylko ją woda sama zalewa. Edytowane 10 Maja 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 to sie dobrze zachowuje z C.O. http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...B2%20-%20czarny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) co wy piszecie przeciesz jak rezerwuar daje się w najwyszym pukcie to jest bez różnicy czy za czy przed pompką rezerwuar podłańcza się tam gdzie wszyscy co nie maja rez dają trójnik do nalewania wody to jest jak lejek wlejesz wode i nie musisz pźniej dolewać a powietrze same wyjdzie odpowietrznikiem no nareści Bugiel zna się na żeczy oj chyba nie... sam od dawna zamierzam zbudować WC na bazie pompy CO/CWU (prawdopodobnie w wakacje sie tym zajme) i planowalem juz wszelkie kombinacje polaczeń. Jesli reza zastosujesz za pompą, to dalszy obieg bedzie wymuszony tylko ciśnieniem wody wytworzonym dzięki ustawieniu reza ponad układem... chyba, że zrobisz z reza szczelny pojemnik (jakby "blok" jak to nazwał lukas_gab). Jest to jednak bez sensu... robimy jakiś układ zamknięty, więc musimy zrobić szczelny rezerwuar, pozbyć się zniego powietrza itd itp przy okazji tracimy cel robienia reza (odpowietrzanie). Tak więc osobiście uważam, że rez powinienbyc przed pompką i ponad nią (cisnienie będzie "wtłaczać" wodę do pompki). Co do wlotu to można go zrobić poniżej poziomu wody (jesli robimy "homemade'a"), wtedy zmniejszymy mieszanie się wody z powietrzem (nawet jeśli się coś zmiesza to i tak potem w rezie się to zbierze), a niemusimy miec wody az po sam sufit raza (jak to bylo proponowane). EDIT: myślę o tym samym co J.O.H.N :] pisząc "Z tego wynika że im rez jest wyżej tym lepiej bo pompa nie musi nic ciągnąć tylko ją woda sama zalewa" Edytowane 10 Maja 2006 przez rambo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Heh fajnie pierwszy raz zostałem przytoczony żeby coś wnieśśc do tematu ( szkoda ze bez sensu ;) )A żeby nie było offtopu to ponowie pytanie czy coolriver pociągnie rez 5.25 bez spadku wydajnosći ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugiel Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 J.O.H.N. , pompa CUW ma za zadanie wprowadzic w ruch ciepłą wodę w instalacji (nawet jeśli nikt jej w danej chwili nie pobiera) co pozwala na komfortowe korzystanie z prysznica ( nie czekasz aż zleci zimna) :D . Ciśnienie jest w tym wypadku jednakowe w całej instalacji (nie w punkcie poboru wody) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Heh fajnie pierwszy raz zostałem przytoczony żeby coś wnieśśc do tematu ( szkoda ze bez sensu ;) )A żeby nie było offtopu to ponowie pytanie czy coolriver pociągnie rez 5.25 bez spadku wydajnosći ? Przepływ ma znikomy wpływ na temperatury, podobno wystarczy minimalny obieg, nie podniesie ci temperatur, ale dobze by było gdyby był przed wlotem pompki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 :mur: przecież kolega wyżej mariush190 dał linka i jest wyraźnie pokazane jeden wylot na dole a u góry napełnianie to jak jeśli nie ma obiegu to przez rez nie jest pompowana woda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 :mur: przecież kolega wyżej mariush190 dał linka i jest wyraźnie pokazane jeden wylot na dole a u góry napełnianie to jak jeśli nie ma obiegu to przez rez nie jest pompowana woda niewiem do końca o co chodzi :/ (co do rezerwuarów - ja niezamierzam kupować tylko zrobić :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 J.O.H.N. , pompa CUW ma za zadanie wprowadzic w ruch ciepłą wodę w instalacji (nawet jeśli nikt jej w danej chwili nie pobiera) co pozwala na komfortowe korzystanie z prysznica ( nie czekasz aż zleci zimna) :D . Ciśnienie jest w tym wypadku jednakowe w całej instalacji (nie w punkcie poboru wody)Nie wiem jak ty to masz podłączone ? :blink: U mnie woda ciepła jest wypychana z bojlera przez ciśnienie wywołane napływem wody z wodociągu ...Chyba że masz studnie i hydrofor ale jak miałem starą instalacje ze studnia tu kurcze ... silnik od pompy jest większy od samego kompa a co dopiero pompa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 :mur: przecież kolega wyżej mariush190 dał linka i jest wyraźnie pokazane jeden wylot na dole a u góry napełnianie to jak jeśli nie ma obiegu to przez rez nie jest pompowana woda Wlot jest u gory, wylot na dole. Dolny wylot idzie do pompki, takze jak zalewasz to woda wlatuje do pompy, wtedy odpalasz pompe i dolewasz cały czas wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) czyli jak wyżej pisałem rez służy jako trójnik lub lejek a później służy jako naczynie do uzupełnienia jak wada wyparowywuje i jako odpowietrznik lukas_gab tam ciśnienie z wodosiągów wpycha wodę a tu nie ma kto wepnąc do układu i dlatego przez rez się napełnia jak zrobisz trónik w kopie nawet na dole i podłaczysz to do kranu to też napełnisz układ zakręcisz zawór i odpowietrzysz i jest git tylko z kompe do łazienki ??/ bez sens czyli bieżesz naczynie i lejesz do rez :D Edytowane 10 Maja 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 i widze gościa co dobrze gada ... tesz zrobiłem się zwolennikiem rezów wygodne i ładnie wyglądają hehe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) @kszonek, moglbys mi napisac dlaczego nie powinienem miec reza u siebie... pisalem juz wiele razy, miedzy innymi w "nareszcie cicha pompka" przeczytaj tez posty Saimka (Saimek) Pluja sie że od CO że będzie zamęt robiła w rezie chyba i tlen będzie do wody sie dostawał i tak zapowietrzony płyn poleci w wężach ale mnie jeszcze nikt nie przekonał o szkodliwości reza ... nie .. w rezie masz poziom wody ale i tak masz troche powietrza ... nie zalejesz do pełna z układu ci przywędruje czy z inncyh powodów i jak pompa jest od co czyli myslą że ma super wydajnosć i wtrysk 5 Atmosfer ( ;] ) to robi zament w wodzie ... woda sie burzy i jest napowietrzona i taak jest zasysana woda z powietrzem z rezu do układu . No przyzjane źle sie wyraziłem zamist tlen powinienem powiedzieć powietrze ... Ale ja mysle że jak masz pod sufit wody to nie będzie zbyt dużych problemów ... Ale niech sie wypowie specjalista ale nie żeby powiedział że rez to wielkie zło, tylko żeby uargumentował to . Nie żebym nie widział argumentów ale argumenty prosze w przypadku jak woda jest pod sufit ( a może to nie ma rużnicy ?). :lol: jaka teoria, nie pisz takich glupot, bo pozniej ludzie pisza ze osoby wychwalajace trojnik nad reza pisza glupoty. to co napisales jest teoria z kosmosu. Jeśli chodzi o pompy CO , CUW , to są one pompami obiegowymi czyli wymuszają obieg cieczy w układach. Niestety ich konstrukcja właściwie uniemożliwia zasysanie cieczy ( dlatego odpowietrzenie pompy jest warunkiem uzyskania przepływu). W chydraulice układy dzielą się na otwarte i zamknięte, to znaczy że otwarty jest układem mającym bezpośrednie połączenie z atmosferą . Układ szczelny (odzielony od atmosfery) jest układem zamkniętym. Moim skromnym zdaniem rezerwuar ma rację bytu z nast. powodów: zwiększa się pojemnośc cieplana układu, prawidłowo umieszczony ułatwia w znacznym stopniu odpowietrzenie oraz uzupełnienie chłodziwa w układzie. Wady to: dodatkowy element układu, (zwykle) cena , na marginesie trójnik + odcinek węża to też swoisty rezerwuar .Odnośne sugestii jakoby rezerwuar powodował spadek przepływu w pompach CO czy CUW,( proszę o wybaczenie ale nawet jeśli) to branie takowego pod uwagę jest sztuką dla sztuki, bo pompy te zostały stworzone do układów o znacznie większych pojemnościach niż te jakie posiadamy :D . Na koniec moich wypocin jeszcze jedena z uwag producenta (konkretnie firmy Grundfos) stosowanie glikolu w układzie obniża wydajnośc pompy(około bodajże 20%). Glikol jest składnikiem wielu płynów przeznaczonych do samochodowych układów chłodzenia. Pozdrawiam CO - obiegowe cwu - cyrkulacyjne to tak po piersze, ale z pogrubionym sie jak najbardziej zgadzam co do podzialu na otwarte/zamkniete - jesttroche inaczej niz poweidzales. uklad otwarty to uklad z rezem, uklad zamkniety to uklad z trojnikiem. to bylo juz poruszane wiele razy na tym forum. co do zalet: - powiekszenie pojemnosci cieplnej? jest. ale czy sa jakies zyski z tego - nie ma, bo to czy uklad uzyska max temp po 10 minutach czy po pol godzinie nie robi roznicy. - mi uklad duzo latwiej odpowietrzyc trojnikiem, bo zalewam pompe przez trojnik i reszta robi sie praktycznie sama, tylko dolewam wody do lejka na wezu zeby pompa miala skad zasysac. - uzupelnianie: po pierwsze przez trojnik dolewa sie rownie latwo, a po drugie od pol roku poziom wody mi nie spadl. z minusami sie zgadzam trojnik i waz jest rezerwuarem - dobrze, ale zupelnie innego typu. tak ae nie chodzi o pojemnosc!!!!!!! pompy sa zalewane z duzej wysokosci i maja duze cisnienie na ssaniu dlatgo dobrze im sie pracuje i potrafia duzo, ale jak da im sie reza to nie maja cisnienia i slabo pompuja. i prosze nie mowicie ze reza dacie wyzej, bo tu nie chodzi o pol metra. co do tej uwagi producenta: nie spotkalem sie, ale bardzo mozliwe, bo w koncu glikol jest gesty, wiec teoretycznie opor powinien byc wiekszy, ale kto by sie tym przejmowal. co wy piszecie przeciesz jak rezerwuar daje się w najwyszym pukcie to jest bez różnicy czy za czy przed pompką rezerwuar podłańcza się tam gdzie wszyscy co nie maja rez dają trójnik do nalewania wody to jest jak lejek wlejesz wode i nie musisz pźniej dolewać a powietrze same wyjdzie odpowietrznikiem no nareści Bugiel zna się na żeczy jest ronica, bo tak jak napisal Bugiel, pompa nie moze miec powietrza, bo nie bedzie pompowac - w przecziwienstwie do akwariowek, a rez wcale nie musi byc w najwyzszym miejscu ukladu - to jest jak najbardziej mit. // co do rez vs co/cwu - bok_RN mial zrobic testy, pisal mi ze zaraz po swiatach wielkanocnych, od tego czasu wogole go nie widuje, stawial trunek za kupe kasy ze ma racje, teraz go wcielo - nie wiem, pewnie czasu nie ma, ale moze sie ukrywa - kto to wie. //edit POZGRANICZMY REZ PRZY POMPCH CO/CWU I REZ PRZY POMPACH "ZWYKLYCH" Edytowane 10 Maja 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) No nareszcie kiszonek, tylko czekałem az sie wypowiesz i skonczysz tą herezje, która tu zapanowała. Czyli dobrze powiedziałem w moim posicie. Ze z rezem to woda leci jak krew z nosa :P Edytowane 10 Maja 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 No nareszcie kiszonek, tylko czekałem az sie wypowiesz i skonczysz tą herezje, która tu zapanowała. Czyli dobrze powiedziałem w moim posicie. Ze z rezem to woda leci jak krew z nosa :P jak czytalem niektore posty to juz mysalem ze padne.................. NIE BEDE JUZ WIECEJ PISAL ZE TA POMPA NIE MA SILY JAK SIE ZAMONTUJE DO NIEG REZA (NP REZ 5,25), BO JUZ TO ZOSTALO POWIEDZIANY WIELE RAZY NA TYM FORUM, A I TAK NIKT TEGO NIE SLUCHA. (pomine ze pozniej pojawiaja sie teksty: zmienilem pompe co na xxx i temperatury spadly - ta pompa strasznie grzla wode..... pitupitu, poprostu przeplyw wzrosl, bo rez byl i tyle) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 NIE BEDE JUZ WIECEJ PISAL ZE TA POMPA NIE MA SILY JAK SIE ZAMONTUJE DO NIEG REZA (NP REZ 5,25), BO JUZ TO ZOSTALO POWIEDZIANY WIELE RAZY NA TYM FORUM, A I TAK NIKT TEGO NIE SLUCHA mozesz jeszzce napisac czemu? bo ona musi zasysac cos? bo za duzo wody? bo za mala noc? czy co? nie wkurzaj sie, tylko pomoz ludziom :) mniejszy rez w takim razie bedzie ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) tu daje obrazek i logika jest prosta rura bezpieczeństwa w kompie nie potrzebna i rura przelewowa i jasne po co jest rez Dok1.doc Edytowane 10 Maja 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 mozesz jeszzce napisac czemu? bo ona musi zasysac cos? bo za duzo wody? bo za mala noc? czy co? nie wkurzaj sie, tylko pomoz ludziom :) mniejszy rez w takim razie bedzie ok? pomp musi miec cisnienie na ssaniu, tak jest zarojektowana. jak nie ma cisnienia to pompue, ale slabo, nie ma mzliwosci eby przestala pompowac, ale pompuje slabo. zrob sobie test. kup 10 metrow weza, przetniej na pol, podlacz pompe do reza tylko i odpal na jednae wysokosci, ale przechyl reza tak, zeby widiec z jaka predkoscia wylatuje woda. potem wejdz z rezem na wysokosc 5 metrow, ale tak zeby w razie bylo oro wody, ale dalej zebys wiadzial jak woda wylatuje. tu daje obrazek i logika jest prosta rura bezpieczeństwa w kompie nie potrzebna i rura przelewowa i tu widac - zbiornik jest bardzo wysoko i daje wystarczajace cisnienie pompe ktora jest na dole. w ukladzie nie mamy takiej roznicy wysokosci wiec "oszukujemy'' pompe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) nie max 1,5m ale to zasila cały dom a nie kompa taki układ jest stosowany przed nastaniem komów domowych i działo do tej pory a układ zamknięty fakt jest wydajniejszy wieksze ciśnienie ok 1,5 do 2,5 bara a otwarty ok 0,6 bara Edytowane 10 Maja 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 nie max 1,5m ale to zasila cały dom a nie kompa taki układ jest stosowany przed nastaniem komów domowych i działo do tej pory a układ zamknięty fakt jest wydajniejszy wieksze ciśnienie ok 1,5 do 2,5 bara a otwarty ok 0,6 bara i cichszy mam ups 25-40 w co w domu i zbiornik wyrownawczy mam na wysokosci 4 metrow na parterze, a poma jest w piwnicy. doswiadczenie na wysokosci 5 metrow bedzie okay. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...