westsajd Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Witam! Niedawno dostałem złomik (celek 266, trochę ramu, s3). Mam nadzieję go wskrzesić i uruchomić jako komp do netu. Mam w domu też drugi komputer (główny). Czy da się zrobić coś takiego, aby obydwa kompy były włączone do sieci korzystając z jednego gniazdka? Mniej więcej chodzi o to, żebym na głównym kompie mógł grać on-line gdy moja siostra chce gadać na gg/przeglądać www. Niestety w sprawach sieciowych nie za bardzo się orientuje i nie wiem jak to zrobić. Wymyśliłem jednak takie coś, że w kompie głównym byłyby 2 sieciówki - jedna podłączona do neta, druga podłączona z drugim kompem skrętką scrossowaną. Wtedy drugi komp miałby za bramę ip kompa głównego. Działałoby takie coś? Jeszcze plz o jakieś informacje jak to ustawić w systemie, żeby to działało. Dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 2 karty w jednym, w windows włączasz udostepnianie połączenia i tyle. Z tym ze lepiej zmien tego c266 na P2 bo na celeronie tnie przegladarką przy ładowaniu strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Do połącznia kompów użyć skrętki? Gdzie włączyć to udostępnianie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morys Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) Nie napisałeś jakie masz systemy i jaki transfer. Ja próbowałem tak robic w win98se przy pomocy programu: Kerio WinRoute Firewall ciąć cieło mocno (K6 233 MHz/64 MB RAM/transfer 160 kilobitów) Moze lepiej jakiś tani Router na Allegro kup. Bo ani ty nie pograsz ani ona nie poklika. Edytowane 11 Maja 2006 przez morys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Jestem podłączony do sieci 512KB/8 osób ale mało ciągną. Cały transfer dla mnie - nie jest podzielone na pasmo. Na pierwszym kompie jest XP x64 na drugim narazie nie ma nic bo czekam na dysk. Przed chwilą wszedłem na nim do biosa i ma 256 ram 0_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morys Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) No jak XP to tak jak napisał ci sgj Nie znam XP (nie stać mnie) ale napewno tam też jest Start -> Pomoc no i tam poszukaj wiadomości Bez wiedzy w Panelu sterowania lepiej nie grzeb. Czytaj Forum , "szukaj" Edytowane 11 Maja 2006 przez morys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Bez obawy - wiem co to panel sterowania i wiem jak się w nim poruszać. Jednak nie moge znaleźć tej opcji udostępniania połączenia <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...