Skocz do zawartości
traktor

Hasło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Chcialbym sie dowiedziec jak zalozyc haslo na strone internetowa? Nie musi byc to jakies skomplikowane nie do zlamania. Zalezy mi na tym zeby nie bylo to ciezkie w "instalacji" i zeby bylo dosc skuteczne. Z gory dziekuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy czy ta strona działa w oparciu o html czy php. Jeśli php to umieszczasz któryś z rodzajów validacji użyszkodnika... Jeśli masz tlyko html to pozostaje Ci napisanie jakiejś dosyć dziwnie wyglądającej dla nieobeznanych funkcji w javascripcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w html to największa prostota, moge ci gotowe polecenia podesłac, lecz baaardzo ąłtwo to złamać jak ktoś sięorientuje w html

Orientuj się ;)

Pisałem to dzisiaj na szybko, więc mogłem coś przeoczyć.

skrypt hasciach!ący do md5 jest pod tym samym adresem, nazywa się md5.js i jest ogólnodostępny w Internecie.

Jak złamiecie, wklejcie tu tylko tekst który przeczytacie po "zalogowaniu się".

Możecie brutować, hasła są krótkie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę roboty i przez brutal powinno pójść.

Wracając do głównego wątku to rozwiązanie MareCeK'a powinno najbardziej pasować autorowi tematu moim zdaniem.

Edytowane przez Prog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.. nie wiedziałem że ktoś w ogóle zaadaptował md5 w takiej roli :). jeśli tak to nie brutujcie bo to nic nie da :D

Od razu trzeba by próbowc trafic w plik, a wiadomo ile ma liter w nazwie, wiec pozostaje tylko wykorzystac wszystkie kombinacje, co trochę czasu zajmie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu trzeba by próbowc trafic w plik, a wiadomo ile ma liter w nazwie, wiec pozostaje tylko wykorzystac wszystkie kombinacje, co trochę czasu zajmie...

Dlatego zrobiłem tylko pięcioliterową nazwę.

Myślałem o tym, czy by nie zrobić nazwy pliku jako kolejnego md5... to by była masakra pewnie.

Tyle że ta metoda ma jedną wadę- jak się już raz pozna nazwę pliku do którego skrypt przekierowuje, to można go wcale nie wywoływać :/

P.S. Co byście powiedzieli na sha1 w roli algorytmu do hasha? Też można ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja... widzisz dlatego utknąłem na 9 levelu w hacking site kompetyszon vol 2 :D zapomniałem o rzeczach oczywistych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że nie wszystkie serwery obsłużą Ci .htaccess, a czasem nie masz do nich dostępu. Autoryzacja przez HTTP może być, ale to raczej w przypadku jakichś plików, a nie strony, choć i do tej roli można to zaadaptować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MD5 to żadna przeszkoda, jeśli hasłem jest np "kasia". Istnieje stronka (adresik mi się zapodział, ale można przez google znaleźć), która opierając się na dość dużej bazie danych (ciągle powiększanej) zamienia hash MD5 na hasło.

Dlatego podstawą dobrego zabezpieczenia nie jest metoda szyfrowania czy autoryzacji, ale także silne hasło - długość i użyte znaki. Np "m0j4_K45!4" (czyli "moja_Kasia") to już dużo lepsze zabezpieczenie, a jednocześnie dość proste do zapamiętania :]

Wracając do tematu, to jeśli serwer obsługuje PHP, to własnie PHP + MD5 + .htaccess będzie wystarczający. Jeśli nie jest to nic specjalnie ważnego lub serwer nie obsługuje PHP, to MD5 + JS także starczy, przy odpowiednim haśle.

Edit:

Jeśli chodzi o dostęp do .htaccess, to (o ile mi wiadomo) może on istnieć dla każdego katalogu/podkatalogu osobno i jest on wtedy uwzględniany.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi