Black_war Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 otoz przegladam sobie allegro i co patrze ? sa do kupienia geode'y przykladowa aukcja http://allegro.pl/item106297143_geode_amd_...nowe_w_wa_.html ma ktos takie na forum ? szukajka za duzo nie znalazla wiec nie krzyczcie odrazu :) kurcze axp 2800+ w cenie 300zl :) ? fajnie i do tego bez coolera ciekawe czy sie podkrecaja ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 otoz przegladam sobie allegro i co patrze ? sa do kupienia geode'y przykladowa aukcja http://allegro.pl/item106297143_geode_amd_...nowe_w_wa_.html ma ktos takie na forum ? szukajka za duzo nie znalazla wiec nie krzyczcie odrazu :) kurcze axp 2800+ w cenie 300zl :) ? fajnie i do tego bez coolera ciekawe czy sie podkrecaja ;) Ta aukcja to niezły wał. Piszą, że wymagają niskiego napięcia i są zgodne z XP-M To w takim razie niby skąd u nich napięcie 1.65v :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 no wlasnie tez to zauwazylem, i caly czas meczy mnie jedno jak oni to zrobili ze to cos dziala bez chlodzenia i ma takie same takty a kosztuje duzo mniej od np. bartona 2800 ktory ma tylko 256kb l2 wiecej ;) przeczytalem dokladniej aukcje i wg. nich nie wymaga "czynnego" chlodzenia czyli mniemam ze zadowala sie kawalkiem aluminium ze sterczacymi blaszkami ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Tutaj coś o nim jest: http://forums.extremeoverclocking.com/show...ad.php?t=221114 the geode's are good cpu's for extremely low power consumption, but the fastest geode won't outperform a say athlon xp 1600. needless to say for gaming needs they're insufficient, for everything else that isn't heavy duty on CPU it's a nice little mobile cpuWygląda na to, że to raczej procek klasy VIA C3, Ezra itp. Ciągnie mało prądu, powinien się dobrze kręcić, ale raczej mało wydajny w np: grach, markach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 i wszystko jasne.. dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Testy w porównaniu do Bartona XP 3200+ są na innej aukcji : http://allegro.pl/item108036967_rewelacja_...1_2200mhz_.html . Co o tym sądzić to trudno powiedzieć, bo na stromach AMD dla procków z serii NX info są tylko dla : NX 1250 (667MHz), NX 1500 (1GHz) i NX 1750 (1.4 GHz) ? Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Wątpliwości moje budzi kompatybilność z płytami głównymi do stacji roboczych, zwyczajnie nie ma gdzie zasięgnąć informacji na ten temat.Może te info jest na stronach producenta, tam gdzie lista kompatybilnych procków? u mnie tak jest, ale mobo tego 2001 nie obsługuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Czytałeś co piszą w linku, który podałem ?? : "Jak widać na testach procesor AMD Geode™ MOBILE NX2100+ jest minimalnie bardziej wydajny od procesora AMD Barton XP 3200+, a przy tym jego cena jest o wiele niższa! Testy zostały przeprowadzone przez program SISoft Sandra w następującej konfiguracji komputerowej w ustawieniach optymalnych (bez jakichkolwiek ingerencji w mnożnik, napięcie rdzenia, magistralę): 1) Procesor AMD Geode™ MOBILE NX2100+ (AMD Barton XP 3200+) 2) Płyta Asus A7N8X-X 3) GF 5200 128MB 4) DDRAM 512/400 Zarówno w programie jak i w BIOSIE procesor AMD Geode™ MOBILE NX2100+ wykrywany jest jako: AMD Athlon XP 2800+ !!! " Jak to nie lipa to wygląda na to że działają na "normalnej" płycie ! Pozdr. :D Edytowane 6 Czerwca 2006 przez Lzep Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29551 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) To zwykły Thoroughbred, polecam http://fab51.com/mobile/tbred/geode_nx-e12.html A czy to taka okazja to nie wiem, na Allegro jest Bartek-M robiący 2700Mhz za cenę minimalną 200zł :) Edytowane 12 Czerwca 2006 przez Jackass_Ass Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Już dawno tam byłem, a Ty masz chyba problem ze wzrokiem - tam nie ma ani słowa o NX2001 !!! - nie ma zresztą nigdzie w sieci i to jest właśnie zagadka ??? Pozdr. :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Już dawno tam byłem, a Ty masz chyba problem ze wzrokiem - tam nie ma ani słowa o NX2001 !!! - nie ma zresztą nigdzie w sieci i to jest właśnie zagadka ??? Pozdr. :sad: Wydaje mi się, ze to Ty masz problemy ze wzrokiem ... Tam jest wyraznie wyjasnione, że jest to normalny Thoroughbred, a co wiecej chciałbys sie jeszcze dowiedziec? I czemu NX2001 mialby byc niby inny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Nie wiem czy jest normalny czy nienormalny, bo tam o nim w ogóle nie piszą i o to mi głównie chodzi !!! Czy to w/g Ciebie normalne, że procucent ani słowem nie wspommina o swoim produkcie ??? - nie jest to podejrzane ?? I skąd nagle wziął się w Polsce ? Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Nie pisza o swoim produkcie bo np jest mocno oem-owy i nie moznabylo go do tej pory kupic detalicznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Zamierzałem go kupic zamiast mojego Durona 1400@2100, który strasznie się grzeje i wymaga dość wysokich obrotów wentylatora ;) Jak myślicie, opłaca się ? Edytowane 12 Lipca 2006 przez Miper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Nie lepiej za ta kase szukac bartona mobile?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon688 Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Ja mam Athlona Geode zegar 2,2 GHz 166* 13,5. Temperatury 48-52 stopnie (Pentagram QVC-92 CU). Testowałem tylko Sandrą i faktycznie pobił Bartona 3200. Nie jestem specjalistą od benchmarków ale po przesiadce z Athlona Xp 1800+ widzę duże przyspieszenie w kodowaniu video, ripowaniu i obróbce strumieni Mpeg-2. Czytałem różne recenzje od gości że: wydajność jak Duron 750, grzeje się do 70 stopni i nie wiem co o tym myśleć. Przecież już dzięki samej szynie 166 i zegarowi musi być wydajniejszy. Wydaje mi się, że to po prostu porawiona architektura Thorougobred. U mnie ok, bez zwiech w użytkowaniu i grach. Pozdrawiam użytkowników Socket A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 a na jakim napięciu?? Próbowałes go dac na fsb 200 , moze z mniejszym mnoznikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon688 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 a na jakim napięciu?? Próbowałes go dac na fsb 200 , moze z mniejszym mnoznikiem. Nie, jeszcze nie próbowałem na 200, a napięcia standardowe 1,6 - 1,62V. To normalny Thorgoubred Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Ja mam Athlona Geode zegar 2,2 GHz 166* 13,5. Temperatury 48-52 stopnie (Pentagram QVC-92 CU). [...]. Ja na moim Athlonku XP 1700+ @ 10 x 200 na napięciu 1.65 mam przy temperaturze w pokoju koło 30*C max 48*C... Na chłodzonku od Arctic Coolinga za 30 zioko ... Ciekawi mnie czemu te procki siętak grzeją :unsure: A jak z wydajnością w grach i kręceniem ?? Bo ciekawy jest ten Geode ... Może ja go nie kupie już ale jeśli ktoś by się przesiadał z jakiegośPalomino to nawet ciekawa konkurencja dla Bartona Mobile (o ile się to kręci :rolleyes: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon688 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Ja na moim Athlonku XP 1700+ @ 10 x 200 na napięciu 1.65 mam przy temperaturze w pokoju koło 30*C max 48*C... Na chłodzonku od Arctic Coolinga za 30 zioko ... Ciekawi mnie czemu te procki siętak grzeją :unsure: A jak z wydajnością w grach i kręceniem ?? Bo ciekawy jest ten Geode ... Może ja go nie kupie już ale jeśli ktoś by się przesiadał z jakiegośPalomino to nawet ciekawa konkurencja dla Bartona Mobile (o ile się to kręci :rolleyes: ) [/q TO SPOKO, A JAK TERAZ Z WYDAJNOŚCIĄ U CIEBIE (JAKI TO RDZEŃ)? JA NIE GRAM W GRY 3D WIĘC NIC CI NIE POWIEM W TYM TEMACIE A W 2D TO REWELKA, ALE POPRZEDNI TEŻ LEKKO DAWAŁ RADĘ. MOGĘ TYLKO CIĘ ZAPEWNIĆ ŻE POMIĘDZY MOIM STARYM ATHLONEM XP 1800+ (THOROUGOBRED A) A OBECNYM GEODE JEST DUUUUŻA RÓŻNICA NA PLUS W WYDAJNOŚCI (OBRÓBKA VIDEO MPEG-2 ITP). TESTOWAŁEM GO JESZCZE TAKIM BENCHMARKIEM JAK MCSCPU I TAM MIAŁ WYNIK 3314-3455 PUNKTÓW. PODKRĘCANIEM ZAJMĘ SIĘ EWENTUALNIE PÓŹNIEJ JAK ZACZNIE BRAKOWAĆ MOCY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 leon688: Moze bys tak wylaczyl tego CapsLocka?? Bo troche to jest denerwojace. A wysokie temperatury?? Moze kwestia tego co sie dzieje teraz za oknem. Moj duron normalnie sie trzymal na poziomie 41-43 stopni, a teraz temperatura skoczyla do 47-50 stopni. Poza tym moze to kwestia montazu radiatora czy ilosci pasty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) -> leon688 Z wydajnością .. hmm... nie benchowałem proca... w sumie narazie wykorzystuje do giercowania i jakoś to się w najbliższym czasie nie zmieni... a za dużych wymagań nie mam bo w RPGi ciskam a one w większości kosmicznych wymagań nie mają (nie patrzeć na Obliviona :blink: ) ... A rdzeń oczywiście Thorougobred B... Tyle że jak pisałem lata na FSB 200 synchro z pamiątkami (512MB Kingstona CL 2.5) ... Jeszcze tyko grafike musze wymienić bo narazie na GF 4 MX 440 siedze :lol: ... w zamiarze kupna jakiś Radziu 9700... Dla porównania można by sprawdzić w benchach tak na taktach 10x200 (mojemu na 11x200 brakuje napięcia na mobo - Epox 8RDA+ - proc ma uruszony rdzeń.. ale 10x200 na 1.65 V full stable :D ) Przypuszczam że Geode zrobi trochę więdcej punkcików... Ale ile to najlepiej sięprzekonać :wink: Zrobie tego bencha MCSCPU i zapodam wyniczek .. To do zobaczenia B-) EDIT: Już benchu MCSCPU - wynik w granicach 2700 pkt. czyli o ponad 600 pkt gorzej... jeszcze tylko jakby leon688 skręcił procka tak do 2000 MHz (najlepiej jakby puścił na 10x200) to byśmy mieli idealne porównanie w benchu MCSCPU... Ale już widać że to dobrze poprawiony Thorougobred B... Jeszcze tylko brak jakigoś testu w 3D... może ktoś podsunie pomysł porównania? Edytowane 16 Lipca 2006 przez Cviek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Jak dla mnie to jakies za duze napiecia na tym procku... 1.6V ? I ma wydzielac kilkanascie W ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Skąd wziąłeś te kilkanaście watów ??? - normalnie pobiera ok. 60W. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29551 , tutaj piszą nawet o 6W !!! - ale przy taktowaniu 1GHz - trzeba czytać ze zrozumieniem. Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon688 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Do Cviek:Odradzam ci 9700. Nie wiem co prawda ile kasy zamierzasz przeznaczyć ale radziłbym ci FX5900 albo 5900 ultra (najlepiej 5950) za fajną kasę kupisz kartę która zbije 6800 Gt a to już coś. Jak znajde chwilę to spróbuję ustawić na 11*200 (na pewno mam odblokowany mnożnik) Do YogiCK; Wczoraj mi padła klawiatura i tak wyszło. Dziś mam nową. Athlony zawsze miały wyższe temperatury od Duronów. Z pewnością również to co się dzieje na dworze nie jest bez znaczenia. Poza tym u mnie komp stoi dość ciasno zmieszcony w szafce i to też jest minusem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Do Cviek:Odradzam ci 9700. Nie wiem co prawda ile kasy zamierzasz przeznaczyć ale radziłbym ci FX5900 albo 5900 ultra (najlepiej 5950) za fajną kasę kupisz kartę która zbije 6800 Gt a to już coś. Jak znajde chwilę to spróbuję ustawić na 11*200 (na pewno mam odblokowany mnożnik) Do YogiCK; Wczoraj mi padła klawiatura i tak wyszło. Dziś mam nową. Athlony zawsze miały wyższe temperatury od Duronów. Z pewnością również to co się dzieje na dworze nie jest bez znaczenia. Poza tym u mnie komp stoi dość ciasno zmieszcony w szafce i to też jest minusem Lol? :blink: To chyba jakaś prowokacja??? Skąd masz takie rewelacje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 [OT] FX5900, FX5900 Ultra lepszy od 6800GT?? Dobreeee :lol: Adekwatne do Twojej wypowiedzi porównanie tych kart poproszę :wink: [/OT] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon688 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 [OT] FX5900, FX5900 Ultra lepszy od 6800GT?? Dobreeee :lol: Adekwatne do Twojej wypowiedzi porównanie tych kart poproszę :wink: [/OT] Sorry, oczywiście że miała być karta 6600GT. Moim zdaniem jedank stosunek cena+wydajność to bogiem jest 5900 (najlepiej ultra) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Sorry, oczywiście że miała być karta 6600GT. Moim zdaniem jedank stosunek cena+wydajność to bogiem jest 5900 (najlepiej ultra)Wiesz Twoje zdanie w tym momencie jest nam potrzebne tutaj jak rybie rower, bo ni to 6600GT nie "zbije" 6800GT - no chyba, że ceną, ni to bogiem jest jakiś goofniany FX... Najlepiej poczytaj "troszkę" więcej i wtedy zapraszamy do doradzania... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...