Fredek Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) czy moze mi ktos wyjasnic o co w tym chodzi: wczoraj zalozylem wc i zdjalem ihs'a z venica, z temp nie jestem zadowolony to juz przemilcze, chodzi o to ze ustawilem proca na 9x315 (troche ponad 2800MHz) na napieciu 1,55v, wlaczam prime i po paru sekundach blad, a najlepsze jest to ze katowalem go roznymi grami, zrobilem 3dmarka i nic icon_biggrin3.gif pelna stabilnosc, zadnych resetow, zwisow itp. wiecie o co tu chodzi?? oo a tak poza tym to wyrwalem proca z podstawki icon_biggrin3.gif razem z boxowym radiatorem, ta pasta as5 to jakis klej jest chyba icon_biggrin3.gif U mnie jest podobnie, zapuszczam procka na 315x8 na 1,45v, włączam superpi 8M-lajcik, za chwile 3D mark 01-lajcik potem 3D mark 03 tez super, na koniec chyba z pięć razy zapuściłem Superpi 1M i chyba 4M i nic, a właczam SP 2004 i po minucie błąd, tez nie wiem oco chodzi Pozdro Edytowane 8 Września 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Bo rzadko ktora aplikacja (o ile w ogole jakas) obciaza tak mocno procka jak Prime. Dlatego to wlasnie na nim testuje sie stabilnosc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 w takim razie dla mnie prime jest bezuzyteczny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) w takim razie dla mnie prime jest bezuzyteczny ;] Dla mnie też, :lol: a tak nawiasem co bardziej obciąża proca, Prime95 czy SP2004? Edytowane 8 Września 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Zaraz dam wam linka do nowego S&M. U mnie najbardziej rozgrzewa proca :) I ogólnie jest git :) S&M 1.8.1 (160): LINK -> Na stronie, która sie otworzy kliknijcie na: Primary Download Site Edytowane 8 Września 2006 przez stefanor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) wiem ze sp2004 jest zabugowany i juz napewno nie bede w nim sprawdzal stabilnosci proca ;) tutaj pisza o bledach przy 2rdzeniowych procach. proca katowalem sp2006, prime95, cpustabilitytest, 3dmarki, cs source (bardzo wrazliwy na bledy proca) i pare innych gierek i wszystko smiga jak nalezy wiec sp2004 sie juz nie sugeruje Edytowane 8 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Sory za Offtop ale wyszedł SP 2006? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Nie ma po co testować takim programem skoro podczas normalnego użytkowania i tak niczym nie obciążysz tak kompa ;) Chyba niedługo (ale na jakieś 50-55%) będę miał lakier - może zrobię moda to zobaczę co z proca jeszcze da się wycisnąć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) a ja jestem wkurzony max :angry: zdjalem dzisiaj ihs, zalozylem wc i puscilem proca na 2850MHz na 1,55v i temperatury mam masakryczne. idle ~38C stress 48C :blink: jadro jest chyba jakies ulamki mm ponizej wystajacej czesci od socketu bo pokazuje 48C w stresie a miedz bloku (sprawdzalem z boku) jest letnia. --------------------- prime2006 (nie wiem czy to to samo co sp) http://s9.turboupload.com/f/267753/1139237...f/Prime2006.exe Edytowane 8 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Na 1,55v to chyba nie tak źle, ale na WC powinno byc chyba lepiej, ale wkońcu v jest już dośc spore więc zabardzo niema sie co dziwić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 a ja jestem wkurzony max :angry: zdjalem dzisiaj ihs, zalozylem wc i puscilem proca na 2850MHz na 1,55v i temperatury mam masakryczne. idle ~38C stress 48C :blink: jadro jest chyba jakies ulamki mm ponizej wystajacej czesci od socketu bo pokazuje 48C w stresie a miedz bloku (sprawdzalem z boku) jest letnia. --------------------- prime2006 (nie wiem czy to to samo co sp) http://s9.turboupload.com/f/267753/1139237...f/Prime2006.exe No to chyba normalne, ze jest letnia, przeciez blok nie bedzie miał temperatury jądra cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Oczywiscie ze prime jest bezuzyteczny, bo sie wywala co oznacza niestabilnosc co z kolei jest wkurzajace, nie? Zatem machnijcie reka i macie stabilne procki wg 3dmarkow... Ja (i nie tylko) uznaje jako stabilny tylko wynik z prime min. po 2h dzialania. Takie sa ogolnie przyjete zasady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) hehe nie, tylko ja z prime nie korzystam jak z programu uzytkowego czy gry, a skoro te dzialaja prawidlowo i nie daja oznak "przekreconego" proca to chyba nie musze mowic w jak glebokim powazaniu mam prime'a ;) ----- Grzesiu owszem, temp jadra na pewno nie bedzie miala ale tez chyba nie powinna miec tak niskiej temp jak to ma miejsce u mnie, obstawiam ze blok sie minimalnie opiera o socket, biore zaraz katowke i zeszlifuje troche krawedz bloku. moze cos pomoze Edytowane 8 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Tylko w pewnym, byc moze bardzo waznym momencie, komp Ci sie moze zawiesic w aplikacji ktora dotad nie dawala oznak "przekreconego" proca.... To wlasnie po to prime tak meczy proca zebys mial pewnosc (jako taka, bo nie 100%), ze skoro prime Twojego procka nie zagial, to nic go nie zagnie. Edytowane 8 Września 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Carson idąc twoim tokiem myślenia... Raz sobie tak zrobiłem, machnąłem ręką na prime, proc działał na 2.45 Ghz w markach, w spi 16m, a prime wywalało po 1 minucie... No to włączam 1 gierkę śmiga ok, włączam CS:S i nawet nie zdążyło wyskoczyć okienko ze statusem podłączania do serwa, gra się za freezowała... Reboot PC > znowu włączam i znowu Freez. Odkręciłem proca i jak ręką odjął... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) :] ale u mnie jeszcze nie bylo ani freeza ani resetu wiec narazie nie sugeruje sie primem. dzisiaj rano gralem ponad godzine w cs source'a z botami (chyba nie musze mowic jak boty obciazaja proca w sourcie) i nic, pelna stabilnosc. jak zalicze reset albo zwis to wtedy sie zastanowie i bede szukal zlotego srodka ;) a i jeszcze jedno, prime mi sie wywala czasami nawet po 1-2 sekundach :D czy to nie dziwne? a gry chodza jak trzeba, albo mam tyle szczescia albo ten prime ma jakies bugi. jakies napewno ma, podawalem linka gdzie kolesie (uzytkownicy 2rdzeniowych procow) sie skarzyli na jakies dziwne zachowania prime'a Edytowane 8 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Sluchaj, na sile Cie przekonywac nie bede. Pisze tylko jakie sa zasady przedstawiania stabilnosci prockow tu jak i na innych porzadnych forach. I chcialem Ci tylko powiedziec, zebys nie zdziwil sie jak w ktoryms momencie (gry, pracy itp) zrobi sie freez, reset czy jeszcze cos. Zobacz w mojego siga. Nie kupilbym (uzywanego, w wiekszosci przypadkow) procesora, ktory nie ma screena z dwugodzinnego dzialania prime na ustawieniach deklarowanych przez sprzedajacego. I koniec malego OT z mojej strony. Bo mozecie sobie stabilnosc sprawdzac nawet dzialaniem winampa... Edytowane 8 Września 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 nie rozumiem dlaczego sie tak denerwujesz. wiem ze jesli sie sprzedaje proca i deklaruje jego oc (konkretna wartosc) to trzeba to jakos poprzec screenem z np. sp2004 i tak tez zrobie w przyszlosci jak bede go sprzedawal. ale na razie nie sugeruje sie primem bo wszystko jest ok mimo ze prime sie wywala po paru sekundach. i wcale sie nie zdziwie jak zalicze reset albo cos podobnego, poprostu "odkrece" go do takiego poziomu jaki bedzie odpowiadal prime'owi ;) moze pomyslales ze naskakuje to na tych co uwazaja ten program za ostateczny wyznacznik stabilnosci proca ale tak nie jest. poprostu napisalem jaka jest sytuacja u mnie. peace ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Czy jest jakis programik do zmiany Szyny Procka A64 w locie spod windowsa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Clockgen,www.cpuid.org ( o ile dobrze pamietam) i sciagasz takiego ktory jest zgodny z Twoja mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 www.cpuid.com ;] Tam znajdziesz clockgena ;) Jest jeszcze programik o nazwie Systool ;) Działa na 100% na Asrocku [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Jakiej pasty termoprzewodzacej najlepiej uzyc na tego proca? Bylo by wspaniale gdyby nie kosztowala ciezkich pieniedzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) Sluchaj, na sile Cie przekonywac nie bede. Pisze tylko jakie sa zasady przedstawiania stabilnosci prockow tu jak i na innych porzadnych forach. I chcialem Ci tylko powiedziec, zebys nie zdziwil sie jak w ktoryms momencie (gry, pracy itp) zrobi sie freez, reset czy jeszcze cos. Zobacz w mojego siga. Nie kupilbym (uzywanego, w wiekszosci przypadkow) procesora, ktory nie ma screena z dwugodzinnego dzialania prime na ustawieniach deklarowanych przez sprzedajacego. I koniec malego OT z mojej strony. Bo mozecie sobie stabilnosc sprawdzac nawet dzialaniem winampa... Chciałem tylko powiedzieć że prime jest OK itd. i ma sie święty spokój jak ci proca nie wywala ale często jest tak że męczysz CPU przez 4 godziny a potem włączysz notatnik i ci sie zawiesi :lol: Jakiej pasty termoprzewodzacej najlepiej uzyc na tego proca? Bylo by wspaniale gdyby nie kosztowala ciezkich pieniedzy icon_smile3.gif Arctic Ceramique (polecam) albo Arctic Silver 5, OCZ Ultra 5+ Edytowane 9 Września 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 www.cpuid.com ;] Tam znajdziesz clockgena ;) Jest jeszcze programik o nazwie Systool ;) Działa na 100% na Asrocku [; Obydwa zawieszaja mi kompa przy zmianie "FSB" :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) hehe, fsb sie zmienia z poziomu biosu a nie windowsa :D widze ze kazdy idzie na skroty ;) Edytowane 9 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Jak to nie działa - sam zobaczyłem i działa zmiana FSB z windowsa na naszym asrocku, ustaw w PLL setup takie coś jak: ICS 952505 i powinno być ok, u mnie jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 hehe, fsb sie zmienia z poziomu biosu a nie windowsa icon_biggrin3.gif widze ze kazdy idzie na skroty icon_wink2.gif Ja tez jestem za zmianą fsb z poziomu biosu, jakos programy do mnie nie przemawiają sry za offtop :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Arctic Ceramique (polecam) albo Arctic Silver 5, OCZ Ultra 5+ Dzieki. Musze nalozyc taka paste na nowego procka z boxa? Cos tam na chlodzeniu jest przylepione, ale czy wystarczy na proca ktorego nie bede krecil na razie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Dzieki. Musze nalozyc taka paste na nowego procka z boxa? Cos tam na chlodzeniu jest przylepione, ale czy wystarczy na proca ktorego nie bede krecil na razie? Narazie wystarczy :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Dzieki. Musze nalozyc taka paste na nowego procka z boxa? Cos tam na chlodzeniu jest przylepione, ale czy wystarczy na proca ktorego nie bede krecil na razie?Zanim nałozysz nowa paste,to zetrzyj dokladnie z radiatora tą,ktora jest nałozona. Ta pasta nie jest taka zła i wystarczy nawet jakbyś podręcał procka, co najwyzej temperatura moze być być wyższa o 3 stopnie niż przy użyciu jakiejs lepszej pasty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...