Skocz do zawartości
Kosiarz_1987

Amd Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wam powiem że najlepeij to nie bawić się w godzinne straty czasu przy testach a po prostu używać komputer - może się zawiesić nawet w najmniej oczekwianje sytuacji ale nie tracimy kilku godzin na testy. Ja tam wolę "poużywać" kompa - np. w necie czy grając.

Oczywiście szanuję osoby które robią testy - jeżeli mają na to czas to niech robią ;)

PS: To że ktoś testy w nocy u mnie odpada, nie zostawiam kompa włączonego i nie będę zostawiał.

Hehe Testy robie ale podczas uzywania kompa, np net, i takie [ciach!]ly. Jak dotad nie bylo problemow. A faktycznie gry sa jedne z lepszych benchmarkow. Szczegolnie rozne gry. Niektore potrafia bardziej skatowac kompa niz najlepszy progs testujacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A faktycznie gry sa jedne z lepszych benchmarkow. Szczegolnie rozne gry. Niektore potrafia bardziej skatowac kompa niz najlepszy progs testujacy.

No właśnie - i przy okazji można i pograć i potestować ;) Łaczymy przyjemne z pożytecznym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektore potrafia bardziej skatowac kompa niz najlepszy progs testujacy.

No własnie dlatego ja dużo bardziej wole i lubie testować kompa 3D markiem 01 (bardzo czuły na proca) potem 3D mark 03, ewentualnie jeszcze 05 i na koniec Superpi 8M/16M :D I tym sposobem jak Lukas napisał łącze przyjemne z pożytecznym B-)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPI 8M testem stabilnosci ?? LOL zapusc SP2004 na kilka godzin a nie bawisz sie jakimis liczbami

VerB znow na mnie najezdzasz... w poradnikach jest napisane zeby testowac stabilnosc superpi 8m wiec tak robie... po zakonczeniu podkrecania wiem ze trzeba dluzsze testy zrobic ale nie wyobrzam sobie zebym po kazdym podkreceniu o 10 htt zapuszczal na kilka godzin SP2004... przeciez musze jakos sprawdzac stabilnosc po kazdym podkreceniu o kilka mhz zeby wiedziec czy w ogole jest sens isc dalej. chyba ze powinienem rzeczywiscie po kazdym podniesieniu HTT o 10 zapuszcac kilkugodzinne testy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie podkrecam o 10HTT tylko od razy robie 9x300 i jakies napiecie albo 10x300 i jakies napiecie i wtedy najpier pi 16MB a potem sp i zabawa z napieciem, jakbym mial sie tak bawic htt jak ty to by mi calego dnia na krecenie braklo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupilem sobie vemice e3 3000+ i dfi lanparty ultra-d. Pamieci mam GIGARAM DDR533 TCCD 2x512 w dualu. Pamieci chodzą na 270Mhz a procesor na 2700Mhz. Po podkreceniu procesora wydajność w systemie sie zmienia. Raz odczyt z pamieci jest 3 tys a raz 7300, w timedemo q3a raz srednia klatek jest 170 a raz370, w grach czesto FPSy spadaja do 20, suerpi test 512 raz zrobi w 14sek a raz w 29. Nie wiem co jest grane. Puscilem pamieci na 207 z tym ze jedną kosć zamieniłem na patriota i działa w porządku. WTF?

Oczywiscie sprzet dziala bez zadnych bledow, superpi, memtest, prime nic nie wykazują.

Pamieci ustawione na 2,5-4-4-7 2T, procesor 300x9 na 1,475V.

Teraz np w counter strike mam 100-200FPS a jak włoże drugą pamieć gigaram to mam 20-150fps. Normalnie krew mnie zalewa. Tyle wydac na plyte, pamieci i proca i się krzaczy. Najgorsze jest to ze sprzet nie wykazuje zadnych błędów. Na defaultowych ustawieniach wszystkiego na 2x512 gigaram działa OK. Tylko jak podkręce procesor zaczyna mulic co jakis czas :/ Nie wiem czy to wina procesora, pamieci czy płyty...

Edytowane przez joey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Baz

Można testować stabilność od razu prime wręcz zaoszczędzając na tym dużo czasu, gdyż wywala on znacznie szybciej niż np SuperPI. Ja np jade z hht co parę mhz (oczywiście od jakiejś sensownej wartości zaczynam) do momentu kiedy prime wywala po 1 minucie. Zwykle wystarczy cofnąć taktowanie proca o 50mhz i jest on rock stable.

@joey

Te zmiany następują w trakcie działania systemu, czy raz jak odpalisz system to jest ok, a raz wydajność jest kijowa? Nie wynika to jasno z Twojej wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście dzieje sie tak podczas jednego uruchomienia systemu. Czyli na odpalonym systemie wydajność sie zmienia. Niestety chwile podziałało dobrze i zbowu jest to samo.... Pamieci włożone do 2 i 4 banku. Procek jest kupiony jako selekt, u wlasciciela dzialal bez problemu na 2700mhz.

Wydajność w grach spada ponad 50%. W systemie również jest słaba wydajność :/ Temperatury są w normie. Na cpu mamsScythe Infinity. To napewno nie jest wina temperatur.bo raz dziala dobrze a raz nie :/

A w teście CPU 3dmark mam cały czas 0 FPS.

Edytowane przez joey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie bijcie, ale od niedawna sie bawie w O/C (od paru dni) i mam dylemacik, czy po trzech bezbłednych godzinach w prime temperatura cpu 44 st.cel. to spoko? Bo pojęcia nie mam jak sie tempki w Athlonach zachowują...

Pozdro, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie testowania stabilności to polecam moją metodę.

Najpierw uruchomić SP2004 na jakąś godzinke a później przy działającym SP2004 odpalić dobrą grę. Może komuś wyda się to dziwne ale ja kiedyś tak zrobiłem przez przypadek ( zapomniałem o działającym SP ) i jakie było moje zdziwienie, gdy po skończonej grze okazało się, że procek ma o 5* większą temp niż po samym teście. To jest mój podstawowy wyznacznik kryterium stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C'n'q obniza takty w idle w stresie nie ma roznicy czy jest czy go nie ma.

A to nie chodzi o to, że jeżeli mnożnik pozostawimy na "Auto", to przy magistrali np 300 Mhz i zerowym obciążeniu C'n'Q obniży nam mnożnik do 5x (a więc taktowanie 1,5 Ghz) i zasilanie do 1,1V - co dla niektórych procków przy 1,5 Ghz może być za mało - i stąd zalecenia wyłączania C'n'Q przy kręceniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie chodzi o to, że jeżeli mnożnik pozostawimy na "Auto", to przy magistrali np 300 Mhz i zerowym obciążeniu C'n'Q obniży nam mnożnik do 5x (a więc taktowanie 1,5 Ghz) i zasilanie do 1,1V - co dla niektórych procków przy 1,5 Ghz może być za mało - i stąd zalecenia wyłączania C'n'Q przy kręceniu ?

No wlasnie o to chodzi. Czy napisalem cos co by sie z tym kłucilo?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Nie podkręcaj syncronicznie z PCI-Express! To raczej o to chodzi - napisałem Ci na gg co należy zrobić.

Przy synchronicznym podkręcaniu HTT i PCI Express:

Dajesz HTT 235 masz PCI-Express - 217,5 Mhz - karty mogą działać

Dajesz HTT 240 masz PCI-Express - 220 Mhz - u mnie już nie rusza

Spróbuj wyłaczyć tryb synchroniczny - powinno pomóc.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowie mi ktoś dlaczego proc mi nie idzie wyżej niż 9x235 przy ht x3 i to niezależnie od napiec ? Przecież to chyba nie koniec możliwości Venice'a :| Bez jaj... Wyczaiłem, że na 4x240 idzie ale już na 4x250 nie czyli to wygląda na winę płyty dobrze mówię ;>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowie mi ktoś dlaczego proc mi nie idzie wyżej niż 9x235 przy ht x3 i to niezależnie od napiec ? Przecież to chyba nie koniec możliwości Venice'a :| Bez jaj... Wyczaiłem, że na 4x240 idzie ale już na 4x250 nie czyli to wygląda na winę płyty dobrze mówię ;>?

A pamięci ty sprawdził z jakim speedem idą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi