Skocz do zawartości
tomciotom

Windows Z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na firmowym komputerku jest XP Pro niezbyt legalny ,potrzebny jest legalny w z wiązku z możliwą kontrolą. Czy taki np z allegro http://www.allegro.pl/item107153266_window...awa_nowka_.html będzie ok? Zależy mi na Pro bo zmienie klucz produktu na ten legalny. Czy w razie kontroli będzie OK?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten jest legalny?

LINK

Nie wiem czy dobrze widzę, ale to jest wersja upgrade z W98se. Więc aby zainstalować tego xp musiałbyś mieć legalnego 98se. Chyba że pudełko na zdjęciu nie jest pudełkiem od sprzedawanego xp.

A chyba najłatwiej zapytać o to sprzedającego czyli firmę Arest. Przecież można do nich napisać maila, wówczas nie będzie wątpliwości.

Edytowane przez japa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem takie watpliwosci i pani z Microsoftu (niemieckiego) powiedziala, ze legalny jest system jesli masz:

- CD

- COA (naklejka)

- ksiazeczke

W niemczech jest jakas ustawa, ktora precyzuje obrot wersjami OEM (na to sie powoluja na eBayu), jednak nikt jeszcze nie potrafil mi tego wytlumaczyc w 100% zadowalajacy sposob. Ponoc Recovery CD nie wystarcza, jesli nie masz kompa danej marki.

ps. Dziwne jest, ze np. Dell sprzedaje notebooki bez zadnego nosnika, preinstallka jest na hdd. I jest to legalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się sporo dowiadywałem na temat Windowsa. No więc ten PRO jest dedykowany dla komputera marki DELL. Musisz go mieć zainstalowanego na komputerze właśnie tej marki. Na innym w razie jakiejś kontroli nie będzie on legalny. Jeęli nie chcemy mieć problemów to polecam kupno do partnera Microsoftu. Ważne, żeby był już na nowej licencji, a rozpoznać to można po naklejce, która będzie miała postać "chmurki". Dosyć ważny jest też paragon zakupu. Najlepiej mieć Fakturę VAT. A co do posiadania nośnika, to już mam mieszane zdanie czy koniecznie trzeba go mieć. Ale jak już kupić to dobrze. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym różni się stara licencja od nowej?

Na warunkach starej licencji system można sprzedawać tylko z gotowym zestawem komputerowym, lub elementem niezbędnym do działania komputera. Bardzo często sprzedaje się go z myszkami komputerowymi (tzw. polski OEM ;)), ale czy to jest w 100% legalne to tego nikt nie wie. Na warunkach nowej licencji możesz kupić XP-ka w wersji OEM bez żadnej części komputerowej. Jednak Microsoft nie udziale Ci pomocy technicznej, gdyż sam stajesz się producentem swojeo sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi