Skocz do zawartości
Mardok

Jaka Nagrywarka Dvd Jest Godna Uwagi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć ten temat gdyż nie znalazłem żadnego o podobnej tematyce (w miarę aktualnego), a właśnie stoję przed dylematem jaką nagrywarkę DVD kupić. Moja poprzednia umarłą śmiercią „naturalną” podczas zabawy w O/C przy -22stC na dworze przez jakiś czas dało się bez niej żyć, lecz teraz ilość danych na HDD skutecznie uniemożliwia mi dalsze korzystanie z dobrodziejstw Internetu ( chyba wiadomo o co chodzi :P ) tak wiec mówiąc w skrócie bardzo mi się śpieszy ;) Nie będę ukrywał że cena gra rolę ale dopłacenie 20-30zł (ewentualnie trochę więcej) do jakiegoś lepszego sprzętu nie stanowi problemu. Czego oczekuję ? Bezproblemowej i bezawaryjnej pracy niczego więcej po nagrywace się spodziewam. Czekam na jakieś sensowne propozycje gdyż temat nagrywrek DVD nie ukrywam iż jest mi raczej obcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka nagrywarka DVD z obecnych na rynku jest najlepsza?

Kup samsunga na sata [; Bedze wkoncu mial rzetelne recenzje jak to dziala :lol2: A powazniej - benq 1650 black oem? [;

Przyznam szczerze że ni cholery nie zauważyłem tego tematu :P Na swoją obronę jedynie mogę powiedzieć że więcej tam pytań „czy ta będzie dobra?” niż konkretnych odpowiedzi (co nie znaczy że takowych nie ma). Co do Samsunga raczej wolał bym nie eksperymentować w tej dziedzinie i kupić sprawdzony i polecany produkt ;) Natomiast Benq podobno bardzo dobra i chwalona w zasadzie była na początku mojej listy ale wolałem się upewnić.

EDIT:

Choć mi bardziej chodziło o nowszy model 1655 zaś co do koloru jakoś wole standardowy nazwijmy to „kakowo-biały” ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NEC ND-4551A LabelFlash DVD-RAM !!!!!!!!

Benq 1655 !!!!!!!!!!!!!!

2 w tej chwili najopłacalniejsze i najelepsze Nagrywary !!!!!!!

I kosztują tylko ok 165zl !!!!

Nie kupuj Samsunga, samsung ma tylko dobre monitory ale nie nagrywarki!!!!

Pozdro;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą Benq 1655 ponad 2 mies. i jeszcze ani razu nie użyłem LightScribe- a to właśnie dla tej funckji dopłaciłęm 50zł do 1650, więc jeśli nie będziesz tego uzywał to możesz wziaść o model starsza i tańsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą Benq 1655 ponad 2 mies. i jeszcze ani razu nie użyłem LightScribe- a to właśnie dla tej funckji dopłaciłęm 50zł do 1650, więc jeśli nie będziesz tego uzywał to możesz wziaść o model starsza i tańsza.

Hym ale u mnie na miejscu (może nie najtaniej ale jak bym brał z neta to i tak trzeba przesyłkę doliczyć wiec wychodzi na to samo) różnica w cenie to 30zł, więc da się przeczyć poza tym może kiedyś się przyda :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja miałem na kilka dni pożyczonego BenQ DW-1655, generalnie nie nagrywał najgorzej, lecz mialem problemy z tańszymi płytkami (napęd kiepsko je rozpoznawał, o ile w ogóle rozpoznawał). Płytki RW również nie są mocną stroną tego napędu. Miałem w chacie również LG H20L, która w moich domowych testach wypadła ciut lepiej niż BenQ, dlatego to ona została.

Zastanawiam się jeszcze czy nie potestować sobie NEC'a 4571, gdyż ani LG ani BenQ nie potrafiły odczytać pewnych płyt, które w moich zbiorach leżą ok 4 lata. Poszedłem dzis do kolesia z NECkiem i napędzik bez zająknięcia odczytał 6 archiwlanych CD, które spisałem już na straty.

Jutro biore NECa, a w najbliższym czasie potestuje jeszcze 2 napędy (które na dniach mają mieć swoją premierę: BenQ DW1670, oraz LiteOn SHM-165H6S)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie pytałem sie o to w "tamtym" temacie (tym pierwszym o tej samej tematyce) ale i tutaj zapodam. Sam chodzę z zamiarem nabycie wypalarki DVD i w chwili obecnej rozważam praktycznie tylko Benq'a i NEC'a. Nie mam niestety zielonego pojecie która jest lepsza :(. Skłanim się ku NECowi bardziej. Chciałbym coś co nagra solidnie i da sie to podem odtworzyć na innych napędach. Wszelkie sugestie mile widziane ;).

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem problemy z tańszymi płytkami (napęd kiepsko je rozpoznawał, o ile w ogóle rozpoznawał).

A wniosków wielu osób wynika, że dvd to niestety nie cd, i oszczędności na płytkach wychodzą szybko na jaw. Więc lepiej dołóż do TDK/Verbatim, zamiast kupować jakieś średnio dobre płytki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wniosków wielu osób wynika, że dvd to niestety nie cd, i oszczędności na płytkach wychodzą szybko na jaw. Więc lepiej dołóż do TDK/Verbatim, zamiast kupować jakieś średnio dobre płytki.

Racja!!!

Chociaż nie jest sztuką wypalać dane tylko na najlepszej jakości nośnikach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bardzo sobie chwale nagrywarke SAMSUNG SH-W163A.

Przede wszystkim dlatego że nie mam już żadnej taśmy IDE w kompie ...

Nagrywarka pali wszystko co bym chciał a zdażyło mi się też nagrać płytę DVD firmy CONREXX szybciej niż Verbatim'a :D

Co prawda w większości wypadków nagrywam dane etc ale z filmami DVD też nie miałem najmniejszego problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po nie małych problemach doszedłem wreszcie do porozumienia z Benkiem 1655 (więcej w temacie o tej nagrywarce) i mogą ja z czystym sumieniem polecić, nagrywa na wszystkim co nie ucieka a jak ucieka to goni ;) Od najtańszych nośników poniżej 1zł po droższe markowe odpowiedniki. Fakt nie ma tak „seksownej” taśmy jak wspomniany wyżej napęd ale da się przeżyć ;) No i dedykowany program QSuite oceniający (szybko) nośnik pod kontem jakości przed nagraniem na danej prędkości też bardzo przydatna rzecz. A wiec ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi