Niemiec Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Benito tylko posluchaj kupujesz nowy zasilacz np 400watt jeden kosztuje 300zl jak seasonic i 400w fortrona jak moj ktory kosztuje 140 zl ja ide na logike a kto mi powie ze moj fortron gorzej bedzei trzymal napiecia niz seasonic ?ten jest 400watowy i tamten ? ale jaka jest glowna roznica? ja mam 150zl w kieszeni... lol czytalem test tej 500 seasonica rozmieszyla mnie ta zasilka 500 i na wejsciu ma kondensator 270uF na 400V taka pojemnosc ma moja 400 widze ze seasonic to gigant na glinianych nogach... moge sie zalozyc, ze ten twoj fsp z allegro nie utrzyma takiego configu: P_D@4,35ghz, X1900XT 512mb 700/840, asus p5wd2, 4*512 ddr2, 2*dvd-rw, 2*hdd a moj biedny 350w hd sobie dawal z tym rade. osobiscie wolalbym kupic zasilacz w firmie a nie gdzies na allegro z niewiadomego zrodla z nie dokonca pewna gwaracja. juz dla mnie lepszym wyborem bylby modecom mc-400 niz ten fsp z allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Według naszego mastah to Antec TP 2.0 430W :? Powiedz Zenfiście w czym ten Topower jest lepszy od Seasonic'a 500W? To, że ma odpinane kable to wszyscy wiemy. To, że Seasonic nie grzeszy jakością wykonania też wiemy. Ale już mówie o co mi chodzi, czy podłączałeś oba zasilacze na odpowiednio obciążonym kompie? Wiem, że ten Top jest w stanie wytrzymać prawie 600W. Ale interesuje mnie jedno komp pożerający około 400W i ilość decybeli wydobywająca się z zasilacza podczas obciążenia :) EDIT @pawelekmal ten Topower gniecie tego Tagana jak chce :D pozdro Nie podłączam zasilaczy do komputerów. Jakbyś widział zasilacz, który wariuje po przyłożeniu obciążenia na -12V i zaczyna kilkadziesiąt razy na sekundę włączać się i wyłączać, to też być nie testował zasilaczy na kompach (niejaki Enermax Noisetaker v2.2) ;) Od tego mamy obciążenia elektroniczne. Pytasz w czym lepszy jest Topower. 1) Jest cichszy - 70% load 2) Jest lepiej wykonany Reszta (sprawność, stabilność napięć - praktycznie taka sama). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) moge sie zalozyc, ze ten twoj fsp z allegro nie utrzyma takiego configu: P_D@4,35ghz, X1900XT 512mb 700/840, asus p5wd2, 4*512 ddr2, 2*dvd-rw, 2*hdd a moj biedny 350w hd sobie dawal z tym rade. osobiscie wolalbym kupic zasilacz w firmie a nie gdzies na allegro z niewiadomego zrodla z nie dokonca pewna gwaracja. juz dla mnie lepszym wyborem bylby modecom mc-400 niz ten fsp z allegro. kupilem zasilacz nowy a zrodlo pewne pan zubrzycki duzo rzeczy sprzedal na allegro dostaje na niego 2 lata gwrancji chociarz i tak wiem z doswaidczenia fortrony nie padaja jak kaczki ... a moj fortronik bardzo chetniepodjol by sie wyzwaniu :) modecom (fortron thn) jest strasza kontrukcj od najnowszego glna a co do mocy to prosze zobaczyc tutaj co on potrafi... http://www.silentpcreview.com/article280-page4.html cytat ze strony: ". VOLTAGE REGULATION was excellent. None of the voltage rails ever changed by more than 1%, minimum to maximum, and all were well within the required 5% of nominal at all voltages. The +3.3V rail in particular was almost always within 0.01V of its nominal voltage. In addition, the Green PS did an excellent job of compensating for voltage drops at higher output levels. In fact, the highest voltages on the +12V rails were measured at full load." Edytowane 18 Czerwca 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) ...Od tego mamy obciążenia elektroniczne.Mam nadzieję, że to coś bardziej wymyślnego niż platforma testowa z naszego ulubionego miesięcznika :wink: Pytasz w czym lepszy jest Topower. 1) Jest cichszy - 70% load 2) Jest lepiej wykonany ... No i dziękuję za odpowedź i powiem, że jestem zaskoczony :? Topower P7 450W cichszy niż Seasonic 500W przy podobnym obciążeniu :? No nic dzięki za info :wink: pozdro EDIT @ste3an zapomiałeś dodać, że ten "nowszy GLN" robi z kompa helikopter tuzież odkurzacz :D Edytowane 18 Czerwca 2006 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 a ja prosze tylko, zebys pod tego FSP podlaczyl to co w swoim poscie napisalem ;] ostatnio moj GFT350 z drugiego dosc slabego kompa odszedl sobie ni z guszki ni z pietruszki, wiec zero zasilek z "odzysku". a ta slabsza konstrukcja o ktorej piszesz utrzymala bez problemu X1900xt @ stosk i a64 3500+ na dfi inifinity. jakos zasilki z allegro poza PEWNYMI sklepami bym nie kupowal, a pan zubrzycki jakos niewiele mi mowi a nawet cale NIC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Ale ja nie pisałem o P7. TOP-450P7 jest głosniejszy od Seasonica. Chodziło mi o TOP-450P3 U12 EZ ;) http://zenfist.pl/foto.php/pID/277/fID/18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Tak zamilułem się mowa o P3 jakoś ta siódemka się zaplątała :wink: Spoko sprawa jasna :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 W czym reszta jest lepsza od SS: Jak napisał Zenfist: Liczy się jakość wykonania, ergonomia i wyposażenie, gdzie SS bliżej do Huntkeya niż do czołówki, a osiągi dla normalnego użytkownika są praktycznie identyczne. Posumowując: cena i osiągi-czołówka, wyposażenie i ergonomia to słabe strony tego zasilacza. I jeszcze robaczku zbuduj kompa za własne pieniądze potrafiącego zabić zasilacz 600W(dualcore, SLI i to jeszcze wszystko po OC) to wydasz ładną kwotę (z 8000 tak spokojnie), a nikt z pewnością wtedy nie będzie chciał ryzykować takiego sprzętu. Co do cen zasilaczy to głownie zależą od ich pochodzenia, a nie od osiągów. Więc nie ma co stwierdzać, że FSP będzie gorszy od innego, droższego zasilacza. Tutaj po prostu w zamian za niższą cenę bierzemy na siebie większy stopień ryzyka związanego z niewiadomym losem zasilacza od momentu wyjścia z fabryki, co wcale nie znaczy że zasilacz zaraz padnie albo nie będzie trzymał mocnych konfigów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) no fajny ten topower juz po tym jak troche "zapoznam" sie z SS, sprobuje sprzedac go z zyskiem i dolozyc do zasilki topowera po przetestowaniu obu w swoim kompie postaram sie cos naskrobac o nich, poki co czekam na seasonica 430... edit: jakosc i dbalosc o kazdy szczegol tego topowera robi wrazenie, ale czemu dali biale molexy? :o Edytowane 24 Czerwca 2006 przez macr0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 oka panowie, ostateczna decyzja, na cos musze sie w koncu zdecydowac, ktory sie najlepiej sprawdzi, glowny priorytet cisza, napiecia przyjmuje wszystkie trzymaja jak skala, odpinane kable, wiatrak 120mm, cena nie jest brana pod uwage, jest tylko pogladowo Be Quiet Dark Power BQT P6-530W Pro 409pln Topower TOP-550P3 U12 EZ 479pln Tagan TG530-U15 Easy-Con RoHS 429pln ktory pod krecona d805? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) nr 2 ale za 30zeta mniej masz imo znacznie lepszego seasonica s12 500W - wiec ja bym sie nawet nie zastanawiał-tylko nie ma odpinach kabli -skoro to warunek konieczny to powtórze -nr 2 Edytowane 22 Czerwca 2006 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 A co sądzicie o tym Tagan TG530-U15 Easy-Con RoHS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Najgorszy z 3 wyżej wymienionych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Najgorszy z 3 wyżej wymienionych. Zależy pod jakim względem - bo na przykład jest cichszy od TOP-550P3 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ale wydajność ma sporo gorszą, sprawność też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Zależy pod jakim względem - bo na przykład jest cichszy od TOP-550P3 ;) zenfist, blagam, mam juz totalny metlik przez ciebie :D mam teraz tagana 430 i cichy rewelacyjnie to on nie jest nawet w idle, a w grach sie jeszcze rozkreca, tak jak pisalem wczesniej nawet w idle jest u mnie najglosniejszy, doradzales TOP-450P3 ez jako najcichsza 450w, idac za tym tokiem rozumowania doszedlem do wniosku ze TOP-550P3 tez bedzie ok a tu zonk, jestem skolowany wg cyferek tagan ma min 22dB do max 27dB, be quiet ma max 22dB wiec jakby lepiej, a o TOP-550P3 cyferek nie mam ale wzorowalem sie na opisie ze strony i wypowiedzi zenfista ze 450w ciche i ekstrapolowalem to na 550w ja tylko chce ciszy w kompie pod obciazeniem, odpinanych kabli(taganik rozpiescil mnie pod tym wzgledem) i 120mm wiatraka, 2x80 prawdopodobnie bylyby cichsze tylko wtedy chyba wzrosla by mi temp w budzie mimo ze mam 120mm glacialtecha wyciagajaca powietrze z obudowy na razie moim faworytem byl topower, ale skoro ta 550w juz nie jest taka cicha to hyba zostaje be quiet, ma ktos jeszcze jakies rady? seasonic mnie nie przekonuje ze wzgledu na brak odpinanych kabli i ogolnie jakosc wykonania Edytowane 23 Czerwca 2006 przez doink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 to nie kombinuj jak koń pod górkę i przestań wierzyć w dB podawane przez producentów ;) bierz top-450P3 u12 EZ i będziesz szczęśliwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Be Quiet Dark Power BQT P6-530W Pro 409pln Topower TOP-550P3 U12 EZ 479pln Tagan TG530-U15 Easy-Con RoHS 429pln A jak ma się sprawa głośności trzech wyżej wymienionych do Chiefteca HPC 420-302 Dual Fan? Chodzą ciszej czy głośniej od Chiefa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 slyszalem chiefa 360 i jest 420 ma podobna glosnosc a tagan jest niewiele glosniejszy od U01 to chief glosniejszy na bank :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 hpc-420-302 df jest cichszy niz tagan easy con u 15 430w tak w idle jak i pod obciazeniem, mialem chiefa teraz mam tagana i szukam czegos cichszego, hyba bedzie topower p3 450w, mam nadzieje ze naprawde jest cichy i mam nadzieje ze nie tylko w idle ale takze pod obciazeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 hpc-420-302 df jest cichszy niz tagan easy con u 15 430w tak w idle jak i pod obciazeniem, mialem chiefa teraz mam tagana i szukam czegos cichszego, hyba bedzie topower p3 450w, mam nadzieje ze naprawde jest cichy i mam nadzieje ze nie tylko w idle ale takze pod obciazeniem Od tygodnia mam Topower TOP-450P3 U12 EZ. Wcześniej miałem Tagan'a 380W U01 i muszę przyznać, że ten model Topower'a jest tak samo cichy (o ile nie cichszy) jak Tagan. Najgłośniejszym elementem w mojej obudowie jest teraz (oprócz wentyla na karcie graficznej w trybie 3d) wentylator na Scythe Ninja. Do zalet Topower'a mogę dodać jeszcze chłodniejszą pracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 (edytowane) wlasnie zamontowalem seasonica 430, powiem jedno, w koncu wiem jak halasuja dyski :DDD dotychczasz moge powiedziec o nim, ze ladnie wyglada, ma wygodne we wkladaniu i wyjmowaniu molexy, jest praktycznie bezszelestny (zobaczymy jak w nocy :D), i ma ciekawe wyposazenie, do wad moge zaliczyc brak oplotow, na razie to tyle ps. mozecie mi powiedziec od czego jest ten niebieski kabelek, ktory wychodzi z wiazka przewodow z koncowka 3pin? edit: dzieki YodaMistrzu, wlasciwie to nic innego byc nie moglo ;), chociaz... Edytowane 26 Czerwca 2006 przez macr0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiberalnyLump80 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 ... ps. mozecie mi powiedziec od czego jest ten niebieski kabelek, ktory wychodzi z wiazka przewodow z koncowka 3pin?- monitoring obrotów wentylatora (podpiąć pod PWR_FAN na płycie głównej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) A moze bysmy tak wrocili to Tagana U15 a nie wciaz o jakis innych gadacie ? Ja Tagana kupilem po tym jak mi Cheftec HPC420DF spalil 1/3 kompa. Jest cichy (bezglosny), przynajmniej tak jak na poczatku byl cheftec, przed wymiana jednego wentyla burczacego jak sie wlanczal co pare minut. Tagan sie nie wlanczyl jeszcze ani razu wiec nie slysze ze wogole mam jakis zasilacz. Czy sa cichsze zasilacze ? Pewnie tak. Po co sie spierac skoro tego nie slysze to po co mi cichszy Toppower czy inny jakis ? I mam WC,a nie 8 wentyli w budzie. Tego tagana wybralem m.in. poniewaz ma duze radiatory wiec sie powinien rzadziej wlaczac wentyl. Cheftec ma radiatory beznadziejne w/g tego co widze w moim po rozbebeszeniu. Powciskane miedzy plytki, slabo wentylowane. Tylko jedno mi sie nie podoba i widze ze Topower ma to samo, moze inne tez. CZEMU do jasnej cho-lery wiaska kabli jest z lewej strony zasilacza zaslaniajac wszystkie gniazda podpinanych kabli ? Przeciez to jest totalny kretynizm. Jakbym mial jeszcze dlugi CD czy DVD to podpiecie kabla wymagalo by odkrecenia napedu 5'25" lub zasilacza. Paranoja, nie za ta cene ! Na + musze przyznac ze wykonanie i estetyka mnie zaskoczyla. 11/10 Edytowane 28 Czerwca 2006 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 acha, a co z tym uziemieniem ? Musze go przykrecic czy olac ? Narazie przykrecilem do obudowy, ale to kolejny sterczacy kabello. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 po licznych bojach dotarl do mnie be quiet p6 530w pro, co moge powiedziec, wykonanie perfect jak to z fabryki topowera, oploty na kablach sliczne ale wydaje mi sie ze tagan mial odrobine ladniesze, za to w taganie byly one bardzo sztywne co utrudnialo ich ulozenie, w be quiet co zdecydowanie latwiejsze do ulozenia, pozatym be quiet jest mniejszy od tagana i zeby bylo smiesznie bebechy nie zajmuja calego srodka, jest tam widoczna 2-3cm przerwa od scianki obudowy zasilacza, trohe ucierpialy na tym radiatory, wygladaja bardzo skromnie jak na taki sprzet, no i w koncu najwazniejsze: cisza, zdecydowanie cichszy od tagana i w idle i pod obciazeniem, cichutenki jak tylko sie da, jedyna uwaga, nie wiem czy to przez obecne upaly ( u mnie od kilku dni 34 stopnie) czy ten typ tak ma ale cala gorna czesc obudowy jest dosc mocno ciepla, nie tylko z tylu od strony zasilacza ale takze z przodu od strony napedow, no nic na razie zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 skoro juz mowa o wyborze zasilaczy to moze ktos mi powie (a moze sam Benito lub Zenfist) jak sie sprawuje nastepujacy zasilacz: Tagan TG500 U25 DualEngine Chodzi mi o glosnosc , stabilnosc napiec i czy jest warty kupienia do nowego kompa ? PS. w recenzji zenfista jest napisane ze nie zalecane jest do komputerow zasilanych napieciem +5V - mozecie to bardziej wyjasnic , dlaczego tak i jakie to komputery ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 skoro juz mowa o wyborze zasilaczy to moze ktos mi powie (a moze sam Benito lub Zenfist) jak sie sprawuje nastepujacy zasilacz: Tagan TG500 U25 DualEngine Chodzi mi o glosnosc , stabilnosc napiec i czy jest warty kupienia do nowego kompa ? PS. w recenzji zenfista jest napisane ze nie zalecane jest do komputerow zasilanych napieciem +5V - mozecie to bardziej wyjasnic , dlaczego tak i jakie to komputery ? znajac cene stabilnosc skala, cisza pewnie tez znosna, jak nie zal ci kasy to brac, wszystkie nowe konstrukcje plyt glownych czerpia zasilanie z lini 12v, z 5v korzystaly socket A i hyba starsze 478 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Gdybym miał go w łąpach to chętnie bym się podzielił uwagami, skończyłem z gdybaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 http://www.trustedreviews.com/article.aspx...6571&head=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...