Skocz do zawartości
Yacko

Jaką Płytę Dla Venice 3000+ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Abit KN8U nadaje się do średniego OC A64 3000+ ? Opcji w biosie ma sporo, regulacji napięć równiez - jak się przedstawia w praktyce ? Według http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=521-6 całkiem nieźle , pomijając małe problemy,. które być może poprawi kolejny bios.

Miałem okazje testować Abita K8NU i max HTT z Venice 3000+ wyciągnąłem z niego 360, to chyba niewiele.Najwięcej z Venice wyciągnąłem na następujących ustawieniach jak w załączniku.

Zastanawiam się również nad ASUSEM A8N-E ale ABIT ma więcej opcji O/C, choć w praktyce nie wiem, które mobo wypada lepiej.

post-12356-1150750160_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem okazje testować Abita K8NU i max HTT z Venice 3000+ wyciągnąłem z niego 360, to chyba niewiele.

Wg mnie to jest wystarczająca wartość HTT, więcej nie trzeba, jeśli nie masz super egzemplarza procka. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to jest wystarczająca wartość HTT, więcej nie trzeba, jeśli nie masz super egzemplarza procka.

Super to malo powiedziane ;) 360x9=3240 Mhz. Na palcach jednej reki mozna policzyc takie procki.

Bierz abita jak mozesz go miec w dobrej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super to malo powiedziane ;) 360x9=3240 Mhz. Na palcach jednej reki mozna policzyc takie procki.

Bierz abita jak mozesz go miec w dobrej cenie.

Mogę mieć w dobrej cenie, bo sam je sprzedaję:)

Czy ktoś miał okazję sprawdzić czy lepsze osiągi uzyska się na wyższych HTT i mniejszym mnozniku, czy odrotnie ? Kiedyś czytałem jakieś kompedium o A64 i tam o ile pamiętam było napisane, że bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś miał okazję sprawdzić czy lepsze osiągi uzyska się na wyższych HTT i mniejszym mnozniku, czy odrotnie ? Kiedyś czytałem jakieś kompedium o A64 i tam o ile pamiętam było napisane, że bez znaczenia.

Bez znaczenia, przynajmniej zauwazalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżanie mnożnika i podnoszenie HTT ma sens tylko, gdy jest do wyboru mało dzielników pamięci i przy nominalnym mnożniku nie ma 'optymalnego' dzielnika, tzn pamięć pracuje za wolno lub przy kolejnym dzielniku już nie wyrabia za to.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoim A8N-E wyciągam max 343Mhz na 50* chipsetu :)

...

abit ma HT 2kMhz

audio 7,1

kupe innych portów

...........

ale port COM mam xD a abit nie ma co go dla mnie dyskwalifikowało :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie - przynajmniej tak jest w opisach i testach :)

Jest COM na 100%

http://www.abit.com.tw/page/pl/motherboard...TYPE=Socket+939.

Jedyny minus tak na szybko to zbyt blisko umieszczone sloty pamięci.

Zauważyłem dziwną przypadłość przy kręceniu Venice 3000+. System uruchamia się przy max 290 HTT x9 i nic poza tym , nawet po zwiększeniu napięcia do 1,6V nic się nie zmienia. Dziwne.

Edytowane przez Yacko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi