ph75 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Uwaga dla wszystkich użytkowników dysków Samsung! Niedawno zakupiłem dysk Samsung SpinPoint P120S 250 GB. Niby działa, ale: regularnie uszkadzany jest bit 2^2 w przypadkowym bajcie, zawsze na offsecie E podczas kopiowania plików. Różnice można ławo zauważyć porównując pliki np. w Total Commanderze. Statystycznie, jest to 1bit/100MB. Tak więc ‘generalnie’ dysk działa. Używałem go 2 miesiące, zanim zauważyłem problem!! WSZYSTKIE dane są już niepewne, kopie zapasowe także, bo robiłem je z tego twardziela :angry: . Błąd jest reprodukowalny, także na innych komputerach, kabelkach itp. Wysłałem maila z zapytaniem do producenta, zero reakcji. No cóż, taka firma… :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Jaki model ? SP2504C ? Wklej swojego SMART na forum. W jakim trybie pracuje dysk ( 150 , 300 ). Jaki kontroler , płyta ? Jest jakieś OC ? Jaki zasilacz ? ps. jeśli za dużo pytań to wybacz ale im więcej informacji o problemie tym lepiej :wink: Edytowane 22 Czerwca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tancerzekek Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 ale w strukturze zapisywanych danych jest coś takiego jak bity kontrolne, więc .. jak może taki błąd istnieć? jak tylko 1 bit jest zły, to powinien się sam naprawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ph75 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ja też w to nie mogłem uwierzyć, że coś takiego jest możliwe... Tak. SP2504C. Dysk pracuje w trybie 150 na płycie Gigabyte GA-K8NF-9, zasilacz Chieftec 410W. Ale jak już wspomniałem, testowałem go na innych komputerach i błąd się powtarza. Wklejam SMARTa i info. Pozdrawiam, SMART.bmp INFO.bmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 kupiłem ten dysk ponad 2 mies temu i narazie nie mam zastrzeżeń ale powiedz jak mam sprawdzić czy ten problem może występować też u mnie ?? bp za bardzo nie rozumiem o co tu biega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 :arrow: ph75 podaj dane SMART z innego programu np: Everest, HDTune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ph75 Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) kupiłem ten dysk ponad 2 mies temu i narazie nie mam zastrzeżeń ale powiedz jak mam sprawdzić czy ten problem może występować też u mnie ?? bp za bardzo nie rozumiem o co tu biega Proponuje skopiować jakiś większy plik, np wagi 500MB, a następnie porównać źródło i kopię. W TotalCmd: Menu-->Plik-->Porównaj wg zawartosci :arrow: ph75 podaj dane SMART z innego programu np: Everest, HDTune w załączniku status z Everest EverestSMART.bmp Edytowane 24 Czerwca 2006 przez ph75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cortezon Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Wykonałem kilka testów i u mnie wszystko pięknie hula :wink: Czemu nie oddasz go na gwarancję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) U mnie oba pliki są identyczne ( cytat z CMD :D ) .... rozmiar 627 MB . Dysk SP2504C tryb SATA1 Edytowane 24 Czerwca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ph75 Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 U mnie oba pliki są identyczne ( cytat z CMD :D ) .... rozmiar 627 MB . Dysk SP2504C tryb SATA1 Gratualcje! A możesz podać nr seryjny dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 pobierz program Hutil (narzędzie diagnostyczne) ze strony producenta dysku, i zrób test jak coś wykaże to dobrze a jak nie to masz problem, w zależności od kompetencji serwisantów to może być mały lub duży problem z udowodnieniem racji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Mialem podobna sytuacje wlasnie z Samsungiem na ATA, jak podlaczylem go dluzsza tasma 90cm, wczesniejszy dysk WD800JB pracowal na dluzszej tasmie bez klopotow... Moze pamie cache siadac na dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Mialem podobna sytuacje wlasnie z Samsungiem na ATA, jak podlaczylem go dluzsza tasma 90cm, wczesniejszy dysk WD800JB pracowal na dluzszej tasmie bez klopotow... Moze pamie cache siadac na dysku? taśma ATA powinna mieć najwyżej 60cm, a dysk WD mają po prostu większa tolerancje na błędy transmisji Edytowane 28 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Ja ze względu na rosnące zakłócenia wraz z rosnącą dł. taśmy, podłączyłem swój CD do 1 wtyczki i wymusiłem zworką master ( dysk mam na SATA więc tutaj nie ma tego typu zabaw ) . Pracuję tym sposobem od lat i nigdy na jakiejkolwiek płycie nie powodowało to problemów/niekompatybilności. Edytowane 28 Czerwca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ph75 Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 Żenady ciąg dalszy. Znalazłem chwilę czasu i zaniosłem nieszczęsny dysk do sklepu w którym go kupiłem, aby złożyć reklamację. Zabrałem ze sobą wydruk przedstawiający powstające błędy. Sprzedawca niezbyt interesując się nim, zażądał opisania problemu w 10 słowach (ciekawe skąd ten limit?). Tak więc w opisie podałem, iż pliki ulegają uszkodzeniu podczas kopiowani, średnio 1bit na 100MB. Pan Sprzedawca spojrzał na opis, chwilę się zastanowił, stwierdził że to NIEWIELE i zapytał się (zupełnie poważnie!), czy czasem nie mieści się to w NORMACH !! Żenada! Mam nadzieję, że serwisanci w tej firmie (a jest to większa, jeśli nie największa firma zajmująca się sprzedażą komputerów i akcesoriów w Poznaniu i nie tylko) są bardziej fachowi… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 komputronik ?, jeśli tak to uzbrój się w cierpliwość, 14dni roboczych a moze i więcej, ale raczej wymienią dla świętego spokoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr.ios Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Propozycja! Skopiuj np. 4 -ry lub więcej filmów Divx na płytkę DVD w nero obojetna wersja 6 lub 7 oraz obojetna wersja R/RW. Zaznacz opcję weryfikacja danych po zapisie. U mnie zawsze wywala błędy niezgodności z oryginałem po zapisie na DVD chociaż nagranie się udało a pliki właśnie mają więcej niż 500MB. Wcześniej miałem dysk maxtor 40GB na ATA i było ok. Nagrania po weryfikacji nero były zgodne i bez błędów. Również nie wiem co zrobić z tym fantem. Jak udowodnic uszkodzenie dysku oraz czy ono wogóle występuje. Wcześniej uzywałem sterów NV na SATA i komp startował bardzo wolno oraz problem był a teraz uzywam sterów z Win XP i system pracuje szybciej ale problem niezgodności plików został. Pozdrawiam uzytkowników i prosze o sugestie. Mój sprzęt: DFI 4UT , venice 3000+ Samsung P120S 250GB LG 4137B, 1GB TwinMoos, ATI X300, Topower 430 EZ Xcard, Sky Star 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr.ios Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 U mnie w Total Commander również są błędy zgodności plików takie same jak na poczatku postu. I co z tym fantem. Dysk śmiga a jak coś wiekszego kopiuje lub przegrywam to sa błędy zgodności plików z oryginałem. W ten ukryty sposób traci sie dane. Moze ktoś wie co zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Od tygodnia jestem posiadaczem właśnie takiego dysku Samsunga (mój stary WD padł po prawie 3 letniej pracy) i jak narazie ten problem u mnie nie występuje. Porównywałem kilka dużych plików w Total Commanderze i pokazuje mi, że są identyczne - S.M.A.R.T. też nie wykazuje żadnych błędów... Model SP2504C, Firmware ver. VT100-41, seria: S09QJ1UL203715. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr.ios Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Od tygodnia jestem posiadaczem właśnie takiego dysku Samsunga (mój stary WD padł po prawie 3 letniej pracy) i jak narazie ten problem u mnie nie występuje. Porównywałem kilka dużych plików w Total Commanderze i pokazuje mi, że są identyczne - S.M.A.R.T. też nie wykazuje żadnych błędów... Model SP2504C, Firmware ver. VT100-41, seria: S09QJ1UL203715. Moj S.M.A.R.T. Cos jest nie tak ale nie wiem z czym to się je :oops: Fakt że kopiowanie duzych plików jest z małym błedem lecz nie ma reguły. Generalnie one są w plikach powyzej 500 - 700 MB tak jak w poście. Dyst : SAMSUNG SP2504C, Firm. VT100-37,seria S09QJ1UL329026 Widać że bios jest starszy. Na stronie producenta nie ma uaktualnień :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Moj S.M.A.R.T. Cos jest nie tak ale nie wiem z czym to się je :oops:odczytaj SMART programem Everest i wklej, to co wkleiłeś niczego ne przedstawia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr.ios Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 odczytaj SMART programem Everest i wklej, to co wkleiłeś niczego ne przedstawia S.M.A.R.T z Everesta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Wg SMARTa wszystko OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 S.M.A.R.T z Everestatu błędów nie ma, nie chce mi się wierzyć w to ze nowe dysk generują błędy, musi być to inna przyczyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 mam trzy takie dyski, 1 ma gdzieś > 0.5 roku, pozostałe 2 kupowane w ostatnich 2-3 miesiącach przy czym ten zupełnie ostatni ma jakieś 2 tygodnie :) biosy: VT100-33 oraz 2x VT100-38 przetestowałem kopiowanie plików (filmy od 540 do 700MB) - z każdego dysku na każdy (w sumie 9 kombinacji: 1->1, 1->2, 2->1 itd.) i za każdym razem robiłem porówniania. żadnych błędów, SMARTY też w porządku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr.ios Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 mam trzy takie dyski, 1 ma gdzieś > 0.5 roku, pozostałe 2 kupowane w ostatnich 2-3 miesiącach przy czym ten zupełnie ostatni ma jakieś 2 tygodnie :) biosy: VT100-33 oraz 2x VT100-38 przetestowałem kopiowanie plików (filmy od 540 do 700MB) - z każdego dysku na każdy (w sumie 9 kombinacji: 1->1, 1->2, 2->1 itd.) i za każdym razem robiłem porówniania. żadnych błędów, SMARTY też w porządku Ja juz nie mam pomysłów. Podejrzewam błąd biosu VT100-37. Dysk mam dwa miesiace z komputronika. Trzeba bedzie oddać na gwarancji ale czy może są jeszcze jakieś sugestie. Wolałbym aby był to błąd WinXP a tak sprzęt do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr.ios Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Ja juz nie mam pomysłów. Podejrzewam błąd biosu VT100-37. Dysk mam dwa miesiace z komputronika. Trzeba bedzie oddać na gwarancji ale czy może są jeszcze jakieś sugestie. Wolałbym aby był to błąd WinXP a tak sprzęt do wymiany. Zrobiłem mały ubgrade: 1. Wymieniłem chłdzenie NB DFI na HR-05, 2. Ochłodziłem HDD, 3. Zmieniłem kanały napędów master - slave, 4. Zmienilem bios HDD na VT100-41, 5. Zainstalowałem nVorce 6.86, 6. Zrobilem retusz pamięci 2x512MB TwinMoss w biosie. Wszystkie timingi były ustawione na auto. Ręcznie ustawiłem odpowiednie wartosci testując jednocześnie w Memtest z biosu DFI. Wartości bez błędów później testowałem SuperPi 4M w WinXP SP2. Wnioski po kopiowaniu na HDD i zgraniu filmów na DVD: 1. Brak błedów w Nero po weryfikacji kompilacji, 2. Brak błędów w Total Commander po sprawdzaniu zgodności plików z orginałem. Wydaje mi się,że błędy wprowadzają źle przydzielone "auto" wartości (timingi) pamieciom w biosie płyty DFI Lanparty UT. Cierpliwość popłaca więc Samsung zdrowy, szybki i cichy smilies/smile.gif Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Hmm jak zmieniłęs bios dysku? Skad sciagnałes? Ja własnie skoryztsałem z wyszukiwarki plikow na stronie samsunga i znalazl tlyko instrukcjie i hutila. A wspomne o jednym ;) Moj obecny dysk pare dni temu był uznany przeze mnei za trupa... jak sie domyslam przez to iz nieznacznie podkreciłem procesor i pamieci.. kicha, Ale teraz na praktycznie domyslnych ustawiniach test w TC.. przeszedł doskonale ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr.ios Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Hmm jak zmieniłęs bios dysku? Skad sciagnałes? Ja własnie skoryztsałem z wyszukiwarki plikow na stronie samsunga i znalazl tlyko instrukcjie i hutila. A wspomne o jednym ;) Moj obecny dysk pare dni temu był uznany przeze mnei za trupa... jak sie domyslam przez to iz nieznacznie podkreciłem procesor i pamieci.. kicha, Ale teraz na praktycznie domyslnych ustawiniach test w TC.. przeszedł doskonale ;) Ściągnięty pacz jest na CD lub FDD. Odpalasz komp i ustawiasz na butowanie z w/w napedów. Jest OK! Stronka z oprogramowaniem fleszującym : http://www.samsung.com/Products/HardDiskDr..._0000246673.htm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Dzieki. Jak sie schrzani to naprawde bede musiał go wyslał do reklamacji.. w koncu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...